15. huhtikuuta 2011

koulutöitä

Olen jatkanut ala-aste -linjalla tälläkin viikolla, joskin eri ala-asteella ja eri oppilaita opettamassa. Tällä kertaa Itä-Helsingissä. Tiistaina oli kyllä sellainen nelosluokka, että oksat pois. Muutama oppilas itki päivän aikana, mutta onneksi ei mitään vakavampaa sattunut. Mihin on lasten kunnioitus vanhempia ihmisiä kohtaan kadonnut? En voi kuin nostaa hattua ala-asteen maikoille ja ihmetellä, että joku vapaaehtoisesti rupeaa siihen ammattiin. Torstaina ja perjantaina olin vielä yhden kutosluokan sijaisena. Noin 20 oppilaan luokalla oli ainakin 50 % ulkomaalaistaustaisia. Oli lapsia mm. Bosniasta, Serbiasta, Kroatiasta, Somaliasta ja tietenkin Suomen naapurimaista. He olivat innoissaan kuullessaan mun käyneen kolmessa ensimmäisessä, harva kun Suomessa kuitenkaan tietää mitään Balkanin alueesta. Omista ala-asteajoista on vielä sen verran vähän aikaa, että hyvin muistuu mieleen kaikki kommervenkit, joita sijaisen saapuessa tehtailtiin. On hyvin todennäköistä, että tähän loppui mun opettajanura. Ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Viime viikolla aloitin varovasti esseeurakan "purkamista". Koko perjantain saldo oli 160 sanaa esseeseen, jonka aihe on: To what extent does Marcos López's photography offer a critique of its times and how? López on argentiinalainen valokuvaaja, jolla on ilmeisesti 2000-luvulla ollut näyttely Suomessa asti. Hänen valokuvansa ovat aika erikoisia, kaikki lavastettuja, jopa "fiksattuja" ja päällemaalattuja. Hänen taiteensa on joskus sanottu parhaiten kuvaavan aikoja, jolloin korruptoitunut Carlos Menem (olen aiemmin kirjoitellut Menemistä mm. täällä) oli Argentiinan presidentti (1989-1999). López kuvaa Argentiinan ja Etelä-Amerikan todellisuutta ja Jenkkien imperialismia ironisella tavalla. Hän haastaa perinteiset valokuvat, sillä hänen työnsä ovat kaikkea muuta kuin spontaaneja "tilannekuvia".
Tässä muutama esimerkki hänen töistään:"Todo por dos pesos" -Kaiken saa kahdella pesolla. Menem aikoinaan myi yritykset ja maat ulkomaalaisille halvalla. Hänen usein sanotaan myyneen koko Argentiina pilkkahintaan.


Presidentin "Casa Rosada" näkyy taustalla. Tässäkö pestään ja siivotaan pressan likaisten töiden jäljet piiloon?


"Bienestar" supermarketti Santa Fen provinssissa. Kulunut "hyvinvointi" kyltti kuvaa hyvin Argentiinan hyvinvoinnin olevan mennyttä.

Lisää kuvia ja artikkeleitakin löytyy hänen omilta sivuiltaan (myös englanniksi).

Essee on tarkoitus palauttaa maanantaina, vielä n. 1500 sanaa kirjoitettavana kun 2500 on tavoite. Loma Suomessa lähenee loppujaan sillä tiistaiaamuna lennän takaisin Skotlantiin. Sitä ennen on kyllä vielä hurjasti tekemistä ja sunnuntaina menen moneksi tunniksi töihin vaalilautakunnan jäsenenä ja illalla tottakai ääniä laskemaan. Tulee jännä päivä.

Hauskaa viikonloppua kaikille!

2 kommenttia:

  1. Heh, mäkin oon ollut ääniä laskemassa (sekä henkkareita tarkistamassa), itse asiassa kahteen otteeseen ja Maunulan koululla. Ootko sä ollut aiemmin? Hitsit, tulee kyllä jännä päivä sunnuntaista..

    VastaaPoista
  2. Ai, en tiennytkään, että oot ollut töissä. En oo ollut aiemmin, tää on eka kerta. Meen nyt Viikkiin sunnuntaiksi. :)

    VastaaPoista