16. syyskuuta 2011

Eurotuur - Barcelona

Olisiko jo aika saada nämä matkakirjoittelut meidän heinäkuun eurotuurilta päätökseen? Viimeinen pysähdyspaikka ennen Helsinkiin saapumista oli Barcelona. Lento Berliinistä sujui täysin mutkitta ja olin todella posiitivisesti yllättynyt Air Berlinillä matkustamisesta. Ruokakin oli ilmaista -mikä halpalentoyhtiöillä on aikaisempien kokemusteni mukaan ennen kuulumatonta.

Puolimatkassa nousemassa Montjuïcille.


Barcelonassa vietettiin yhteensä 9 yötä ja yövyttiin Nicon kahden argentiinalaisen kaverin luona ihan keskustassa, Poble Secin metroaseman lähistöllä. Meidän majapaikka oli kuin mikäkin avoimia ovia pitävä hostelli, mutta se ei meitä haitannut. Pojilla oli yksi tanskalainen ja yksi ranskalainen kämppis, välillä jotain couchsurfareita ja vanhoja tuttujakin yökylässä. Joka yö meitä nukkui siis vähintäänkin 8 ihmistä siinä pienessä kämpässä. Yksi aamu herättiin ja löydettiin olohuoneesta koira. Yhtenä päivänä huushollin marsu oli kuollut -vissiin auringonpistokseen koska se oli unohdettu ulos yön jäljiltä. Pojilla oli mahtava takapiha/terassi, jossa järjestettiin harvase ilta grillibileitä. Kuten Barcelonassa aina, eloa ja menoa siis riitti, vaikka pojat oli samalla täysillä töissä.

kuva by Nico

kuva by Nico

Olen ollut täysin ihastunut kaupunkiin ensimmäisestä visiitistä, vuodelta 2007, lähtien. Tämän kesän visiitti oli hyvin erilainen, mutta vähintäänkin yhtä ihana. Tällä kertaa tunsin jatkuvasti olevani Argentiinassa ja käveleväni Buenos Airesin katuja. Vuonna 2007 en vielä tuntenut Buenos Airesia, mutta nyt Barcelonassa tajusin, miten paljon kaupunki muistuttaa Etelä-Amerikan Pariisiksi kutsuttua Bairesia. Argentiina-fiilistä tietenkin avitti reissailu kolmen argentinon ja asuminen viiden sellaisen kanssa. Yhtään ei auttanut joka paikassa vastaan tulevat argentiinalaiset ravintolat, ruuat ja elintarvikkeet. Ja taivaallisen hyvä jäätelö! Syötiinkin Nicon kanssa runsain määrin mm. argentiinalaisia empanadoja ja kunnon jäätelöä ja oltiin kuin pienet lapset karkkikaupassa vuosien tauon jälkeen.

Kävin ensimmäistä kertaa Sagrada Familian sisällä nyt heinäkuussa, sillä edelliskerralla ei jaksettu jonottaa sisäänpääsyä. Heinäkuisena helleperjantaina jonotettiin kuitenkin vain reilu puoli tuntia. Lippu oli aika hinnakas, maksettiin sisäänpääsystä ja audiotourista vissiin n. 15 erkkiä per nenä, mutta se todellakin oli sen arvoista. Kuljettiin sisällä kaikki omaa tahtia ja kuunneltiin korvakuulokkeista kaikki mahdollinen tieto ja vielä lisätiedotkin kirkon rakentamisesta ja erilaisista yksityiskohdista. Koko paikan kiertämiseen käytettiin varmasti lähemmäs kaksi tuntia. Toivottavasti en nyt pilaa keneltäkään Sagrada Familia-elämystä, vaikka laitan siitä muutaman kuvan. Mulle kirkon sisältö oli entuudestaan täysi mysteeri, eikä mulla ollut aavistustakaan miltä se voisi sisältä näyttää. Varmasti sen takia se tekikin muhun niin suuren vaikutuksen. Mikäli et siis halua kuvia nähdä, älä selaa sivua loppuun asti.

Barcelona vaikutti jotenkin pienemmältä kuin mitä viime kerralta oli jäänyt mieleen. Silti kävin monessa uudessa paikassa ja toisaalta myös vanhoissa, jo tutuissa paikoissa, uudemman kerran. En esimerkiksi viimeksi ollut kuullutkaan mistään Montjuïcsta, jonne tällä kertaa kiipesimme heti ensimmäisenä päivänä ihastelemaan kaupunkia. Ilmaisen Picassomuseopäivän osuttua kohdalle, päätimme pienen demokraattisen äänestyksen jälkeen suunnata sinnekin. Olen kuvaillut sitä kotiin lähetetyssä kortissa lauseella: "Turha kulttuurikeikka". Kävelin koko museon vajaassa puolessa tunnissa läpi ja jouduin sen jälkeen odottelemaan muita ulkona ainakin toisen puoltuntisen.

Syötiin tottakai paljon maukkaita tapaksia!

Argentiina & Espanja, empanada & paella

mikä asado!
Mun mielestä ehdottomasti yksi Barcelonan parhaista piirteistä on sellainen "pilke silmäkulmassa toteutettu arkkitehtuuri". Joka puolelta kaupunkia kun löytyy hauskoja yksityiskohtia rakennuksissa ja kaduilla. Rakastan niitä erkkereitä ja hienoja parvekkeita, mitä joka puolella näkyy. Ainakin ulospäin kaikki rakennukset näyttää niin mahtavilta. Pidän myös siitä jännityksestä, joka syntyy kun kävelee niitä kapeita, kiemurtelevia kujia ja yläpuolella roikkuu ihmisten pyykit. En voi uskoa, että kaksi mun kaveria on molemmat käyneet Barcelonassa (ei yhdessä) näkemättä tätä herkullisen ihanaa ja värikästä penkkirivistöä Park Güellissa.Käveltiin Barcelonassakin todella paljon, mutta samalla otettiin myös chillisti. Vietettiin paljon aikaa puistoissa makoillen ja nukkumalla pitkään aamuisin. Onni oli olla kämppä, missä laiskotella. Muutaman kerran eksyttiin Barcelonetan rannalle saakka. 
Tavattiin "tv:stä" tuttu donitsimies. Tietääkö joku kenestä puhun? Heppu on aivan uskomaton. Hän myy donitseja tarjottimella, joka kulkee hänen päänsä päällä 360' heittäen. Hän kävelee ympäri beachiä, kilisyttää pientä triangelia ja huutelee, että ostakaa donitseja. Huudeltiin hänet kerran meidän luo ja hän aina alasistuessaan vielä pyöräyttää donitsitarjotinta muutaman kerran päänsä päällä. Pojat olivat bonganneet hänet Shakiran videolta ja sen takia hän onkin pieni kuuluisuus. Siinä hän sitten möi meille donitseja, yhtäkkiä argentiinalaisella aksentilla- koska hänellä on myös uskomaton taito imitoida kuulemaansa aksenttia ja kertoi samalla tapaamisestaan kuuluisan kolumbiattaren kanssa. Ensin kuvittelin donitsipojan olevan ranskalainen, sitten epäilin argentiinalaiseksi, mutta kansalaisuus ei lopulta ikinä selvinnyt. 


Saman donitsihepun voi siis bongata tältä Shakiran Barcelonetalla kuvatulta Loca -videolta, jossa hän tanssii yhdessä Shakiran kanssa muutaman sekunnin biisin alussa.
Barcelonassa oli siitäkin syystä mukava olla Tsekin ja Saksan jälkeen, että host-siskot pärjäsivät ihan "omillaan" españolia heittäen, eikä heille tarvinnut olla koko ajan tulkkina.. toista olikin sitten Suomeen päästyä.

Tässä vielä muutama kuva Sagrada Familian sisuskaluista, nämäkin ovat kaikki Nicon ottamia:

katto ja puita muistuttavat tukipilaritEhkä kuvista välittyy edes vähän, miten vaikuttava tuo Gaudin luomus on.

1 kommentti:

  1. Mä en ole koskaan vieraillu Sagrada Familiassa sisällä, tai siis niinä kahtena kertana kun olen olltu Barcelonassa..viime kesänä ruvettiin just siin kohtaa nuukailee Alanin kanssa :) Ehkä sit viel joskus!

    VastaaPoista