21. syyskuuta 2011

kuinka päädyin Skotlantiin?

Minulta on taas viime aikoina kovasti kyselty, miksi oikein lähdin Skotlantiin opiskelemaan. Helppo ja nopea vastaus on, että "koska siellä voi opiskella ilmaiseksi". Moni ei tiedä, että EUn kansalaisten ei tarvitse maksaa alemmasta korkeakoulututkinnosta pennin hyrrää -tai punnan hyrrää- Skotlannissa (poikkeuksena englantilaiset). Itselleni tämä tieto oli merkittävä yliopistoja ja tutkintoja googlaillessa viisi vuotta sitten. Tottakai Skotlantiin lähtöön vaikutti moni muukin seikka ja rupesin tässä miettimään miten pitkälle taaksepäin ajassa oikein pitää mennä..

Oli vuosi 1996 kun muutimme perheeni kanssa vuodeksi ulkomaille. Kävin neljännen luokan kokonaan ulkomailla ja opiskelin englanninkielisessä koulussa, kahdessa eri maassa. Opin englantia "puhumalla" sitä ikätovereideni kanssa ja sain kavereita mm. Ruotsista, Irlannista, Norjasta, Chilestä ja Argentiinasta. Nautin jo silloin aivan suunnattomasti siitä kansainvälisestä ilmapiiristä. Matkustelu, kansainvälisyys ja eri kulttuurit iskostuivat mieleeni silloin pysyvästi.

ensimmäiset argentiinalaiset kaverit ja Macarena (1996)

Yläasteikäisenä haaveilin kovasti opiskeluista ulkomailla. En siinä vaiheessa tiennyt mistään vaihto-oppilasvuosista, mutta selailin kavereiden kanssa tarkkaan kielikurssien mainoksia -päädyin vuosia myöhemmin kielikurssille Etelä-Ranskaan. Katselin viikonloppusin telkkarista Sweet Valley Highta ja Dawson's Creekiä ja mietin, miten coolia high school -elämä olisi. Voisi kuvitella, että olisin halunnut lähteä Jenkkeihin vaihto-oppilaaksi..

Yhtenä kesälomana katselin mtv3 chattiä, taisi olla vuosi 2002 juuri ennen lukion aloittamista, kun "juontajina" ja "haastateltavina" oli kaksi nuorta tyttöä, jotka olivat juuri palanneet vaihtarivuodelta Brasiliasta. Silloin sain tietää vaihto-oppilasvuoden mahdollisuudesta ja rupesin tutkimaan asiaa lisää. Yksi kavereistani lähti vaihtoon heti seuraavana vuonna, mutta minä olin liian arka ja ujo hakemaan vaihtoon.

Vuotta myöhemmin heräsin ajatukseen uudestaan ja tajusin vaihto-oppilasvuoden olevan vielä mahdollista, vaikka olin jo lukion toisella luokalla. Meillä oli juuri ollut kotona vaihtari Australiasta ja kaverini oli vaihdossa Italiassa. Päätin hakea vaihtoon Espanjaan, Argentiinaan ja Chileen, koska halusin oppia espanjan kieltä. Lopulta Argentiina meni Espanjan edelle, koska se kuulosti paljon eksoottisemmalta ja sijaitsi monta tuhatta kilometriä kauempana. Muistan perustelleeni päätöstä myös niin, että "Argentiinaan on varmasti vaikeampi lähteä omin päin myöhemmin, kun taas Espanjaan on helpompi lähteä lomalle noin vaan". Argentiina meni Chilen edelle, koska Argentiina vaan tuntui jotenkin paljon "läheisemmältä" ja toisaalta Argentiinan nimi viittaa hopeaan, jonka kemiallinen merkki on sama kun mun nimikirjaimet (tätä linkkiä en miettinyt vuonna 2004, vaan keksin sen nyt). Päätökseen vaikutti myös se, että argentiinalaiset kaverini 10 vuotta aiemmin olivat vaikuttaneet sympaattisemmilta kuin chileläiset kaverini. Ihan oikeasti. En tosiasiassa tiennyt kummastakaan maasta yhtään mitään vaihtoon hakiessani.

Miten tästä päästään yliopisto-opiskeluihin?

Argentiinasta palattuani koin kovan kulttuurishokin Suomessa. Silloin tajusin myös kokeneeni jonkin asteista kulttuurishokkia 10 vuotta aiemmin Suomeen palattua. Halusin ehdottomasti lähteä ulkomaille opiskelemaan ja mietinkin Argentiinaan lähtemistä yhtenä vaihtoehtona. Lopulta päädyin ajatukseen, että "kanditutkinto olisi hyvä tehdä Euroopassa" ja rupesin katsomaan yliopistoja Briteissä ja Espanjassa. Kun sitten kuulin, että Skotlanissa ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja kun taas Briteissä maksetaan tuhansia, rupesin tutkimaan skottiyliopistojen valikoimia. Aberdeenin yliopistoon päädyin ihan puhtaasti sen takia, että siellä pystyin jatkamaan espanjan kielen opiskelua, sekä opiskelemaan kansainvälisiä suhteita ja Latinalaisen Amerikan tutkimusta yhdessä. Pisteen iin päälle antoi se, että tämä Aberdeenin "International Relations & Hispanic Studies"-tutkinto mahdollisti vaihtovuoden Argentiinassa. Innostuin tutkinnosta ja yliopistosta luettuani esittelytekstin, jonka mukaan tutkintoon kuului pakollinen vaihto espanjankielisessä maassa. Sitten näin kuvan Aberdeenin pääkadulta, jossa näkyi Virgin-musiikkikauppa ja päätin hakea sinne opiskelemaan.

Näin siis päädyin opiskelemaan Skotlantiin. Kuinka yksinkertaista.

15 kommenttia:

 1. Hei, mäkin muistan ton maikkarin vaihtarichatin, siellä tais olla kaks Lottaa puhumassa Brasiliasta ja se on jäänyt mieleen. Mä lähetin Meksikon Guadalajarasta postikortin Suomeen 27.6. ja se saapui perille 12.9. Eli kaks ja puol kuukautta kesti sen matka ja olin jo varma, että se oli joutunut Itellan silppuriin...

  VastaaPoista
 2. Laura: Juu, menin kaivelemaan vanhoja albumeja.

  Katya Equis: Hyvinkin mahdollista. Muistan vaan, että mun mielestä ne oli molemmat olleet STSn kautta vaihtarina. Tiedätkö, että sun ansiota varmaan (ainakin osaltaan on), että jäin Eurooppaan tekemään kandia. Idean sain niistä vaihtarifoorumin keskusteluista.. haha.

  VastaaPoista
 3. Siihen aikaan ajattelin vakaasti, että kantsis jäädä Eurooppaan ainakin kandia tekemään, nykyään mielipiteet ovat lieventyneet ja jos joku tulis foorumille ja sanois, että sillä on hyvät suunnitelmat opiskella kandi vaikka Uzbekistanissa, niin sanoisin, että anna palaa, hehheh.

  VastaaPoista
 4. Macarena ja ekat argentiinalaiset kaverit, hehe! Ajattele jos tuolloin olisit tiennyt miten tärkeä asema AG:llä maana tulee olemaan sun elämässä :)

  VastaaPoista
 5. Haha, mahtava kirjoitus! :) Aloin miettimään itsekin, et miten on tullu tehtyy tiettyjä päätöksiä (esim. ranskaan lähtö)..mä en muista! Mul on serious black outs! Muistan vaan, et ihan pienestä halusin lähteä..

  VastaaPoista
 6. Laitoin kerran nipun postikortteja Heathrown postilaatikkoon - ensimmäiset taisivat tulla perille kolmessa viikossa, viimeiset parin kuukauden jälkeen. Go Royal Mail!

  Mutta kiva kirjoitus, tästä motivoituneena saatan itsekin tehdä jonkun samantapaisen! :)

  VastaaPoista
 7. Noora: Juu, ja poika mun vieressä takarivissä on ruotsalainen Skånesta. :D Enpä olis osannut kuvitella joskus asuvani AG:ssa.

  Anna: Mä muistan, että kovasti painostin sua hakemaan vaihtoon! ;)

  Jenni: Joo, on joskus kiva miettiä, miten kaikki palaset elämän palapeliin oikein löytyy.

  VastaaPoista
 8. Itse olin pari vuotta sitten kielikurssilla, minkä jälkeen halu lähteä vaihtariksi kasvoi suunnattomasti. Tänä kesänä palasin Yhdysvalloista mahtavan vaihtarivuoden jälkeen, ja kun tässä vielä suorittelen lukiota loppuun asti, olen samalla jo selaillut yliopistoja ulkomailta ja silmiin pisti juurikin Skotlanti, koska niitä lukukausimaksuja ei tarvitse maksaa.
  Millainen hakuprosessi sulla oli tonne kouluusi, ja riippuiko sisäänpääsy lukion päättötodistuksesta vai pidettiinkö sinne sisäänpääsykokeet? :)
  Kiitos jos jaksat vastailla! :)

  VastaaPoista
 9. Hei Riikka, kaikkiin brittiläisiin yliopistoihin on keskitetty haku ja se tapahtuu UCASin (ucas.com) kautta. Ucasin sivuilla on hirmusesti lisätietoa kaikista yliopistoista ja sieltä voi hakea yliopistoja tutkinto-haulla. Vain muutamiin tutkintoihin kuuluu haastattelu (ilmeisesti esim. lääkis ja oikis), mutta yleensä haku perustuu vain papereihin; lukion päättötodistukseen, ylppäritodistukseen, motivaatiokirjeeseen ja suosituskirjeeseen (joltain opettajalta). Suomalaisten Briteissä opiskelevien foorumi (isory.org) on hyvä tietolähde! Vastailen mielelläni, jos sulla on vielä jotain kysyttävää.

  VastaaPoista
 10. Jes mahtavaa, kiitos paljon tiedosta! :)

  VastaaPoista
 11. Oho oho enpä tiennytkään että säkin olit tehnyt tällasen postauksen vasta ihan vähän aikaa sitten! :D

  VastaaPoista
 12. Samasta syystä olin itse Glasgowssa. Suomalaiset taisivat joukoin valloittaa Skotlantia vähän myöhemmin. :) tieto löytyy varmasti täältä, mutta milloin muutit Skotlantiin? Itse aloitin 2007.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muutin juuri syyskuussa 2007 :) Silloin Aberdeenistä löytyi useita kymmeniä suomalaisia!

   Poista