6. kesäkuuta 2012

argentiinalaissuomalaista perinneruokaa

Meillä syötiin eilen ja tänään oikein perusargentiinalaista kansallisruokaa, locroa. Perinteisesti locroa syödään nimenomaan 25 de mayon aikoihin, kun juhlitaan kansallispäivää ja isänmaata. Tällä kertaa tultiin siis vähän jälkijunassa, mutta tämä johtui vain siitä, että minulla oli oiva tilaisuus tilata työkaveriltani valmista kotona tehtyä locroa, jonka ostosta rahat menivät paikallisten partiolaisten hyväksi. Nuorena partiolaisena muistan myyneeni keksejä ja joulukalentereita, mutta täällä päin taidetaankin panostaa vähän enemmän. 

Locro kuuluu sarjaan "ei-niin-miellyttävän-näköiset-ruuat", siis samaan kastiin meidän mämmin kanssa. Lisäksi locro on yleensä aika täynnä kaikenlaisia kivoja "yllätyksiä". Itse en yleensä tällaisista yllätysruuista kovin paljon perusta, mutta tällä kertaa vedin kyllä lautasen tyhjäksi sen enempää sen sisältöä miettimättä.  Ja hyvää oli! Olen tottunut siihen, että Argentiinassa ei kannata kysellä mitä syö, saati sitten mitä lehmän osaa syö kavereiden kanssa grillatessa. Parempi vaan olla tietämättä ja laittaa makuhermot töihin muitta mutkitta.

Locroa ja jotain suomalaista! :)

Locro taitaa alunperin olla tuolta Luoteis-Argentiinasta tai pohjosesta kotoisin ja wikipedian mukaan sitä näköjään syödään myös mm. Perussa ja Boliviassa. Ruuan valmistaminen vaihtelee alueittain, mutta täällä päin siihen yleensä laitetaan maissia, perunaa, kurpitsaa ja sian kaikenlaisia osia, makkaraa tai lehmän kaikenlaisia osia. Tällä kertaa luulen syöneeni mm. sian kaikenlaisia osia, koska tuossa taisi olla myös pekonia. Locrosta saa oikein paljon ravintoa ja kaloreita ja sen vuoksi sitä syödäänkin näin talvisaikaan. Tänne Buenos Airesiin iskikin juuri sopivasti eilen oikein kunnon talvi. Asteita on juuri ja juuri +10, ulkona on kova viima ja taivaaltakin tuli jotain jäätihkua päälle. Loppuviikolle on uhattu jopa lumisadetta. Se olisi kolmas lumisade viimeisten 100 vuoden aikana tämän kaupungin historiassa.

11 kommenttia:

 1. Ainiin, locro! Olin unohtanut ton ruuan kokonaan! Sit oli kans joku locron tapainen ruoka, joka oli niinkun keitto ja siinä oli mm. liha- ja juustopaloja. Meillä syötiin aika usein. Mut ahhh tiedätkö sinä tai Nico bombillas de queso? Sellaisia paistettuja perunamuusi- tms palloja joissa on sisällä juustoa? Oon himoinnu sitä reseptiä jo VUOSIA mutta mun perhe ei oo ikinä muistanut lähettää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko se polenta? tai mulla tulee aina polenta ja locro mieleen erikoisina paikallisina ruokina. :) Nico tiesi heti mistä puhut, mutta mä en tunne. Ootko kokeillut googlata reseptiä?

   Poista
  2. Nokun ei oo oikeen löytyny googlailemallakaan! Kyselepä joskus kun ehdit siltä Nicolta jos se osaa niitä tehdä ja jos sillä on jotain reseptiä. ;) Ja sunkin pitää maistaa niitä, ne on niiin hyviä!

   Ei, ei oo polenta. Hitsi ei tuu kyllä se nimi enää mieleen näin monen vuoden jälkeen. :D

   Poista
  3. Oi vitsi ja jos humitaakin osais tehdä! Siihen kyllä on pakko löytyä reseptejä netistäkin.

   Poista
  4. Totta! En ole varma olenko ikinä syönyt humitaa. Epäilen, että en. Nico ei kyllä ole varmaan ikinä tehnyt niitä.. mutta kysyn siltä, jos se osais kattoa jonkun reseptin, kun tietää mistä puhut :)

   Poista
 2. Toivotaan että tulee lunta! Olis kiva päästä fiilistelemään sellasta parin vuoden tauon jälkeen.
  Mistä sait ruisleipää?? Minäkin haluuuuun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä haluanko välttämättä lunta. :S Oon nyt palellut niin sikana kaks päivää ton viiman kanssa. Sain kaverilta vain noi kaks ruisleivän palaa.. oisinpa saanutkin kokonaisen paketin!

   Poista
 3. Hahaha oot aika hassu kun suomen talven jälkeen kun tänne olis tullu kesä niin lähit uuteen talveen argentiinaan :D Sain muuten epsanjasta (<----tahallinen) 10 todistukseen! :)

  VastaaPoista
 4. Mä en ole koskaan päässyt maistamaan locroa tai humitaa S:n perheen luona. Taitavat olla enemmän maaseudun tai pohjoisen ruokia? Ainakin miehen mielestä humita on bolivialaisten ruokaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mielenkiintoista.. kyllä mä oon käsittänyt, että locroa ainakin syödään ihan koko maassa, mutta voi olla että ei :) Humitan mäkin ehkä mieltäisin enemmän Boliviaan ja Pohjois-Chileen. Kyllä sun pitää ehdottomasti viimeistään jossain ravintolassa sitten päästä maistamaan locroa.

   Poista