23. syyskuuta 2013

Turistihuijarit!

Sisko laittoi muutama viikko sitten viestiä ja kertoi katsoneensa televisiosta ohjelmaa, jossa kerrottiin turistien huijaajista Barcelonassa ja Buenos Airesissa. Kiinnostuin heti, onhan kyseessä meidän tämän hetkinen ja edellinen kotikaupunkimme. Tarkoitus oli etsiä ohjelma käsiin, mikä unohtui kuitenkin aika nopeasti dissen kirjottelun keskellä, kunnes sitten törmäsin siihen Inkan blogissa. Kyseessä on Scam City, suomeksi Huijareiden Kaupunki. Vaikka kyseessä onkin vähän liian (tai aika paljonkin) jenkki-tyyppinen ohjelma mun makuun, lähinnä se miten asiat esitetään, oli nämä kaksi jaksoa pakko katsoa. Tällä hetkellä vastaavia on taidettu tehdä 14 eri kaupungissa ympäri maailmaa.

Aloitettiin Buenos Airesista. Heti tuli ikävä kaupunkiin. Jaksossa Conor Woordman tulee ensin itse huijatuksi ja sitä kautta selvittää kaupungin normaalit turistikikat. Selviää, että Buenos Airesissakin voi joutua taksikuskien huijaamaksi. Olin tästä tietoinen, vaikkei omalle kohdalle ole onneksi mitään vastaavaa koskaan sattunut, Nicon kohdalle kyllä. Tiedän, että Argentiinassa väärennetty raha on suht yleistä ja vaikken olekaan sen uhriksi ikinä (ainakaan tietoisesti) joutunut, oli pikkasen yllättävää tiedostaa, että mukana tosiaan ovat niin pankit, rahanvaihtopaikat, taksikuskit kuin poliisitkin (!!!). Ei kai se bisnes muuten niin hyvin pyörisikään. Tiesin, että väärennettyjä seteleitä voi saada jopa automaatista rahaa nostaessa, mutten tiennyt että niitä voi ostaa poliisilta. Ainakin tämän ohjelman perusteella setelit taitavat olla niin taitavasti tehtyjä, että turistin voi olla aika vaikea tunnistaa oikeaa väärästä. Näiden jekkujen lisäksi jaksossa esitellään muun muassa "musta leski"-kikka, jossa nainen viekuttelee turistimiehen, huumaa hänet tämän hotellihuoneessa ja ryöstää sen jälkeen kaiken omaisuuden. Lopuksi käydään vielä La Bocan värikkäässä kaupunginosassa, jossa kokeillaan perinteistä lompakon pöllimistä tönimiskikalla.

kikka tapahtuu juuri tässä kadun kulmassa, jossa olin viime vuoden heinäkuussa

Barcelonaan sijoittuvassa jaksossa pyöritään lähes pelkästään keskustan La Ramblalla, jossa ilmeisesti suurin osa turistien huijauksista tapahtuu. Conor perehtyy kosovolaisen katupelaajan kikkoihin sekä muutaman "katunaisen" vikittelytekniikoihin. Kuka maksaa kadulla 50e seuratakseen pientä palloa laatikoiden alla? Välillä käydään metrotunneleissa katsomassa kuinka voi tunkea käden naisen laukun sisään ilman, että tämä huomaa mitään. Mielenkiintoisinta Barcelonan jaksossa on se, että tietojen mukaan Espanjassa tällaisesta pienestä taskuvarkaudesta voi joutua maksimissaan kolmeksi päiväksi vankilaan. Ohjelmassa tavataan nuori romanikundi, joka on elämänsä aikana ollut 14 kertaa kolme päivää vankilassa. Toinen vaihtoehto on maksaa 100-200 euroa sakkoa. Espanja on siis älyttömän houkutteleva kohde taskuvarkaille, markkinatilaa riittää ympäri maata, riski jäädä kiinni on pieni ja kiinnijäämisestä seuraavat seuraukset minimaaliset. Olen kuullut aiemmin ihmisiltä kommentteja, joiden mukaan ilmeisesti kadulla ilman lupaa musisoiva muusikko saa Barcelonassa suuremmat sakot kuin turisteja ryöstelevä taskuvaras. Jossain on mielestäni pikkasen mätää.

Tässä Barcelonan jakso:


Suurin osa jaksoista näyttää löytyvän youtubesta. Buenos Airesin jakso näkyy täällä.

Näissä kahdessa jaksossa näkyi lopulta aika pieni määrä mitään, mistä voisi olla itselle hyötyä. Muutama kaveri on ryöstetty Buenos Airesissa ihan eri tavalla, sillä perinteisellä "heitänpä sun niskaan kakkaa ja tarjoudun sitten putsaamaan" -tyylillä tai sitten vaan repimällä kädestä/kaulasta tavaraa. Barcelonassakin varmasti riittäisi vaikka mitä muita kikkoja. Toisaalta nämä jaksot (ja katsomani Istanbulin jakso) antavat vahvasti ymmärtää, että naisilla ei ole huolen häivää. Siinä missä Istanbulissa miehiä houkutellaan 200-1000 euron olut juominkeihin ja Buenos Airesissa viemään naisia hotellihuoneeseensa, ei meidän naisten tarvitse kun osata pitää laukun vetoketju tiukasti suljettuna ja kainalon alla turvassa. Sitä ei yllättävän moni taida kuitenkaan osata tehdä.


Blogiini päädytään välillä googlen kautta hakusanoilla "Barcelona turvallisuus", joten täältä (teksti espanjaksi, google kääntäjä auttaa tarvittaessa) voi lukea lisää Barcelonan turistimetkuista. Kaupungin turvallisuudesta kirjoittelin keväällä myös tässä postauksessa. Olen edelleen sitä mieltä, että jos päässä on yhtään maalaisjärkeä, eikä kanna kännykkää tai lompakkoa takataskussa, voi Barcelonassakin lomailla ilman ryöstön uhriksi joutumista. Suomalaisen ystäväni äiti kommentoi hänen kaverinsa matkustelleen täällä kolme kertaa ja joutuneen jokaisella kerralla ryöstön uhriksi. Kuulostaa minun korvaani perin eriskummalliselta. Siinä täytyy kyllä olla jo omassa päässäkin jotain häikkää tai sitten kai vain äärimmäisen huono tuuri. Muutama viikko sitten nousin liukuportaita turistien seassa kaupasta kotiin tullessa ja vain kaksi porrasta minua ylempänä oli nuori brittijätkä, lompakko shortsin takataskussa ja takataskun vetoketju auki. Ei siis ihme, jos tilanne tekee varkaan. Olisi ollut minunkin helppo napata lompakko siitä nenän alta. Olikohan kyseessä sittenkin ansa? Tälläisten huolimattomien turistien takia Barcelonassa kyllä riittää taskuvaras-markkinoita ja uskon, että maalaisjärjellä varustetut varmasti selviävät ilman uhriksi joutumista. Koputetaan nyt kuitenkin varmuuden vuoksi puuta.

15 kommenttia:

 1. Myönnettäköön, itsekkin katsoin joskus keväällä tuon Barcelona jakson, kun se sattui telkkarista tulemaan ja vähän kyllä rupesi jännittämään, että miten tämä oma Barcelonassa asuminen tulee sujumaan, jos tavarat viedään ihan nenän alta ja taskuvarkaat selviää suurinpiirtein anteeksipyynnöllä. Vähän kyllä jännittää vieläkin tuolla ihmismassoissa liikkua, mutta tuon kyllä allekirjoitan, että kun järki on päässä ja pitää laukun kiinni niin sillä pääsee varmasti jo aika pitkälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä. Olin minäkin kuulopuheiden perusteella ensimmäistä kertaa Barcelonassa pikkasen hysteerinen asian suhteen. Tottakai vieläkin pidän laukkua ihmisjoukossa aina etupuolella ja kättä siinä päällä, ja muutenkin olen tietoinen siitä mitä ympärilläni tapahtuu, vähän erilailla kuin Suomessa.
   Kieltämättä, jos en olisi Buenos Airesissa ikinä käynyt ennen tuon videon katsomista, en välttämättä uskaltaisi automaatista edes rahaa nostaa :D

   Poista
 2. Hei kiitti tuosta videosta! Monet meidänkin tutut näkivät ohjelman ja ovat puhuneet siitä, mutten itse nähnyt sitä. Ei meitäkään tai meidän vieraita ole koskaan Barcelonassa ryöstetty, kyllä se taitaa olla aika paljon omasta tyhmyydestä kiinni. Vaikka uskon, että taitavalle varkaalle ei kukaan taida voida mitään -ainakaan jos käsilaukku riuhtaistaan olalta pyörällä ohi ajaessa tms. Mutta senkään takia ei kannata aina koko omaisuutta mukana kantaa. Mutta -minusta Barcelona on paljon turvallisempi kaupunki liikkua öisin kui esim. Helsinki tai Suomi-kotikaupunkini Lahti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Olen ihan samaa mieltä. En ole ikinä tuntenut oloani turvattomaksi täällä. Tuossa Barcelonan jaksossa esiintyy muuten sellainen "vigilante", joka bongaa taskuvarkaita ja soittaa pilliä ja varottaa matkustajia. Kohtaus tapahtuu juuri mun eniten käyttämällä linjalla, mutta enpä ole koskaan kyseiseen naiseen livenä törmännyt :)

   Poista
 3. Kunhan osaa olla varovainen niin varmaan välttää tuon ryöstelyn.Täällä kännykkäni varastettiin pari vuotta sitten mutta oma syyni kun menin afrikkalaisten pakolaisten ja vierastyöläisten alueelle ja pidin puhelinta laukun sivutaskussa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, yleensä siinä on kyse vain omasta huolimattomuudesta.

   Poista
 4. Itse todistin ekalla reissulla useampaa ryöstöyritystä Barcelonassa, näiden lisäksi pari kertaa kiinnitin varkaiden huomion itsekin, mutta havittelivat tyhjää laukkua. Pyörin kylläkin välillä epämääräiseen aikaan epämääräisten tyyppien läheisyydessä, mikä takuuvarmasti vaikutti kokemuksiini. Seuraavilla kerroilla en muista, että olisin ryöstöyrityksiä havainnut ja uskonkin, että kun ei jätä tavaroitaan näkyviin paikkoihin eikä sammu rantahietikolle baarireissun jälkeen niin tavarat pysyvät melko varmasti turvassa Barcelonassakin. Eli sitä maalaisjärkeä tosiaan mukaan :)

  Ramblalla tuli kyllä välillä ihmeteltyä niitä turisteja, jotka tosiaan laittoivat sen 50 euroa pallopeleihin.. Tämä oli tosin myös monta vuotta sitten, viime reissulla tuli käytyä Ramblalla vain pikaisesti enkä heitä huomannut. Vieläkö heitä siellä sitten on, oletko itse törmännyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Olen muutaman laukun ryöstön nähnyt "livenä", mutta en tarpeeksi läheltä. Kyseessä on ollut sellainen tapaus, jossa kaukaa näkee, että joku kiljahtaa ja toinen heppu juoksee tuhatta ja sataa karkuun naisten laukku kädessä.

   En ole niitä pallopelaajia itse livenä nähnyt, muistan että kommentoit niistä blogissasi ennen kesän reissua kyllä. Ens kerralla pidän silmät auki, jos vaikka törmäisin tuohon videolla esiintyvään heppuun! :)

   Poista
 5. Miekkonen poikkesi hiljattain Barcelonassa, ja kollega varoitteli häntä kovasti etukäteen sikäläisistä taskuvarkaista ja muista rikollisista. Takaisin tullessaan hän sitten myönsi työkaverille joutuneensa reissulla käymään paikallisella poliisilaitoksella. "ARVASIN!", kollega melkein innostui. Miekkonen joutui sitten toppuuttelemaan, että kävi poliisilaitoksella ainoastaan toimittamassa sinne löytämänsä lompakon (sen sijaan hän on kuulemma varma, että poliisit pitävät lompakon sisältöineen itsellään, kun hänen ei tarvinnut täytellä edes mitään papereita...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhe. No hyvä :) pelkäsin jo, että saan perua puheitani.. poliisit ovat varmasti läpeensä kyllästyneitä taskuvarkaisiin ja huolimattomiin turisteihin. Minäkin olisin. He kun eivät voi lakejakaan muuttaa ja ovat varmasti aika voimattomia tämän ilmiön edessä.

   Nyt muistin, että kolumbialainen luokkakaverini kertoi hänen tätinsä olleen miehensä kanssa täällä lomalla viime vuonna ja he bongasivat jonkun metroaseman lähettyvillä turisteja ryösteleviä taskuvarkaita kahtena eri päivänä (samat heput). He olivat sitten ilmoittaneet näistä poliisille ja saivat jonkun palkkion kaupungilta vielä tunnustukseksi. Pitäiskö ruveta sivubisneksenä taskuvarasbongariksi?! ;)

   Poista
 6. Katsoin Buenos Aires -jakson ja amerikkalaistyylivaroituksestasi huolimatta jäi sellanen fiilis, että hmm. Uskon ryöstöihin, väärennettyyn rahaan ja huijarinaisiinkin. Mutta miksi esimerkiksi 10 000 USD (!?!) illassa tienaava musta leski näyttäisi naamansa telkkarissa? Ja miten toimittajajuontaja onnistui _neljässä_ päivässä pääseen suoraan kokaa vetävien rahapainajien luo..? Hämmennyin, mutta katson vielä Barcelona-jakson :) Kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, mietittiin Nicon kanssa ihan samaa. Miksi ihmeessä joku roisto kertoo irkkujätkälle omista turistien huijaustekniikoistaan. Ja jos hän saa siitä palkkion, niin kuinka paljon niille tuhansia dollareita päivässä tienaaville on maksettu tosta hyvästä?!? Varsinkin tuossa Bairesin jaksossa tuli vähän sellanen olo, että onkohan nää näyteltyjä ja lavastettuja juttuja.
   Sieltä löytyy muuten myös Bangkok, joka sua saattais kiinnostaa!

   Poista
  2. Ehdottomasti BKK katselulistalle! Juuri tuota palkkion mahdollisuuttakin mietin ja suljin sen sun mainitsemasta syystä pois. Mutta oikeasti, jos tienaisit kymppitonnin tämän tästä, niin jatkaisitko huijaamisen riskiä ja töitä?! Itse oisin muuttanut brassibiitseille ajat sitten :D

   Plus tuskin se taksikuskikaan poliisia pelkäsi, koska kiinnostaisko niitä kumminkaan ja voisko huijauksen todistaa. Miksei ohjelmat voi ottaa puoliviihteenäkin, vaikkei ne kaupunkien maineille teekään hyvää. Tai tuntea itsensä sissiksi, kun on varastettu vaan yks kännykkä, eikä annettu yhtään feikkirahaa ;)

   Poista
  3. Niinpä.. ja ei kai sitä poliisia tarvitse edes pelätä, jos niiltä voi suoraan ostaa feikkirahaa!?!?
   Hyvin oot selvinnyt siellä viidakossa! :)

   Poista
 7. Täytyykin katsoa noi jaksot. Keväällä tuo ohjelma tuli Suomessa, mutta onnistuin näkemään vain Rooma jakson. Jäin myös ihmettelemään, miten nopeasti se tyyppi tunnisti kaikki turistihuijaukset ja pääsi huijareitten jäljille. Mä olen onneksi selvinnyt tosi vähällä (koputtaa puuta!), kun en ole joutunut ryöstön uhriksi missään päin maailmaa. Uruguayssa olen saanut väärennettyja argentiinan pesoja vuonna 2003, joita sitten täysin tietämättömänä käytin Buenos Airesissa ja sain melkein poliisit perääni :)

  VastaaPoista