7. marraskuuta 2013

Ensimmäisiä tunnelmia Guatemalasta

Nyt on tullut muutama päivä oltua Guatemalassa. Tosiasiassa vieläkin on hieman vaikea uskoa, että oikeasti olen Väli-Amerikassa ja nimenomaan Guatemalassa. En tiennyt mitä odottaa näkeväni katukuvassa, mutta ihmettelemistä riittää. Ulkomaalaiselle kerrotaan heti ensimmäiseksi, mistä löytyy lähin kauppakeskus. Sieltä saa ruokaa laidasta laitaan, löytyy taco bellit, mäkkärit, Starbucks ja muut erikoisuudet. Kauppavalikoima on suuri; Pull & Bear, Bershka, Zara.. ei kai me nyt tätä varten lennetty maailman toiselle puolelle, Maya-kulttuurin sydämeen. Jenkeissä asuvan kaverin mukaan kauppakeskus on jenkimpi kuin hänen kotiaan lähin vastaava Ameriikoissa. Mietitään, onko paikalliset ylpeitä tästä kaikesta vai onko tämä ainoa paikka, missä ulkomaalainen voi kävellä rauhassa ilman turvallisuusuhkaa (= ryöstöä).

 Iloiset ja väsyneet matkakaverit lentokentällä.

Apart-hotellin sisustusta.

Aseet olalla varustettuja vartijoita näkee joka puolella, jopa auton osia myyvän kaupan ovella seisoi kaksi. Metallinpaljastimien läpi kävellään vähän väliä, muttei nyt sentään ruokakauppaan astuessa. Kadulla ei kävellen mieluiten oteta askeltakaan, vaan kuljetaan autolla ja takseilla ovelta ovelle. Sitä on vaikea hyväksyä. Naisen ei ole hyvä käyttää suurta käsilaukkua, ei mielellään kulkea läppärin kanssa, eikä minkään mikä saattaisi näyttää läppäriltä. Kaduilla ei myöskään voi pitää kännykkää kädessä, ei missään nimessä. Taksissakin pitää olla varuillaan ohi ajavien mopojen kanssa.


Onneksi sentään asutaan suurehkossa suljetussa lähiössä, jossa vihreääkin riittää. Ikkunan takana lentelee sinisiä papukaijoja. Muurin sisäpuolella voi kävellä tai vaikka lenkkeillä rauhassa. Porteilla vartijat pitävät huolen siitä, ettei sisään tule ketään tunnistautumatta ensin heille. Samojen muurien sisältä löytyy myös Israelin suurlähetystö, joten eiköhän täällä ihan turvallista ole. Meinaan vartijoita riittää sen verran..

Joulu on jo ovella..

Ystävällisyys menee ihan ennalta ulottumattomiin sfääreihin kun joka väliin sanotaan "kiitos, oikein ystävällistä" (gracias, muy amable), jopa ovimiehelle. Pyydettäessä palvelusta kehotetaan olemaan "fiini" - sería Usted tan fino de decirle que me llame? Kohteliaisuus menee suomalaiselle täysin yli, kun samasta asiasta kiitetään useita kertoja ja ruusuisia sanoja ei voi liikaa tunkea mihinkään väliin. Ihmiset ovat uskomattoman ystävällisiä, tällaista palvelua en ole ennen saanut missään muualla.

Turvallinen ulkoilma-kauppakeskus, jossa voi ottaa kuvia, ja joka on täynnä vartijoita joka nurkassa.

Ensimmäinen viikko on mennyt aikalailla töitä tehdessä, oppien paljon uutta. Onneksi aikaeron ansiosta sitä tulee noustua joka aamu kello kuuden aikaan ihan ilman herätyskelloa. Tämä on uutta. Toivottavasti se kestää koko kuun.

23 kommenttia:

 1. Ui, otro mundo. Harmi että turvallisuustilanne on noinkin epävakaa, piän sormia ristissä ettei satu mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ihan eri planeetalla ollaan. Kiitos! Eiköhän täällä pärjää kun tietää missä, miten ja koska liikkua :)

   Poista
 2. Oih, kiva kuulla kuulumisia sieltä, juuri pohdittiin Miinan kanssa kun nähtiin että mitenköhän sulla on lähtenyt siellä kaikki käyntiin!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintonen postaus! En tiennykään et turvallisuustilanne siellä on tuota luokkaa..

  Saana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on. Tää kuuluu maailman top kymppiin listalla "eniten murhia".

   Poista
 4. "Aseet olalla varustettuja vartijoita näkee joka puolella, jopa auton osia myyvän kaupan ovella seisoi kaksi. Metallinpaljastimien läpi kävellään vähän väliä, muttei nyt sentään ruokakauppaan astuessa."

  Tulee ihan Israel mieleen! Tosin voisin ihan suoraan heittämällä sanoa, etten missään ole tuntenut oloani yhtä "turvalliseksi" kuin siellä, juuri tuon takia kun jokaista kadunkulmaakin vartioidaan. Toisaalta taas ihan pirun ahdistavaa, että maan tilanne moisen vaatii.
  Ja kuulostaa niiin utopistiselta, että pitää pysytellä muurien sisällä... Mielenkiinnolla kyllä ootan sun jatkotarinoita sieltä!))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Israel on kyllä silti ihan toista maata. Täällä kun ollaan vielä kaukana kehityksestä sekä tulo- ja luokkaerot on järkettömän suuria.

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoista kuullu kuulumisiasi sielta, ikavaa etta turvallisuustilanne luo omat jarjestylynsa mutta kaikkeen tottuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eiköhän totu. Onneksi kyseessä on vain 1 kuukausi.

   Poista
 6. Yhden työkaverini poika meni täällä Argentiinassa naimisiin kolumbialaisen naisen kanssa, ja tämän naisen viisitoistavuotias poika tuli visiitille tänne Argentiinaan. Poika vietti yhdessä yläkoulussa muutaman päivän paikallisten oppilaiden kanssa. Jonkun ajan kuluttua poika oli kommentoinut että hänelle on naurettu kun hän puhuu ihan tavallisia asioita, ei niinkään erilaisen aksentin takia vaan siksi että... ja poika ei osannut oiken selittää mikä oli mättänyt. Työkaverini oli heti hoksannut mistä oli kyse, koska oli itsekin kiinnittänyt siihen huomiota: poika puhui juuri noin niin kuin selostat näköjään guatemalalaistenkin sitten puhuvan, superkohteliaasti. "Si pudieras ser tan amable de darme una lapicera, te lo agradecería desde mi corazón" - valtavia korulauseita ihan tavallisten asioiden yhteydessä. Argentiinalaisten nuorten puhe on hieman eri rekisterissä, "che boludo, me das una lapicera"... Työkaveri oli sitten tutoroiut poikaa jotta arki alkaisi sujua vähän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, ei siis naisen poika vaan veli!! Nainen on itsekin ihan nuori.

   Poista
  2. Heheheh, voin kuvitella! Meillä oli maisterissa Barcelonassa yksi kolumbialainen poika ja olin hänen mielestään varmaan ihan supertöykeä, kun on suomalainen suoruus ja argentiinalainen (suht suora) puhetapa yhdistettynä.

   Joka paikassa myös sanotaan "a la orden". Niin tarjoilijat kuin uudet tuttavuudet tai taksikuskitkin ovat koko ajan "palveluksessa". Tulee ihan jotkut siirtomaa-ajat mieleen.

   Poista
 7. Jotenkuten tulee hieman Caracas mieleen tuosta turvallisuustilanteesta,tai tietyt osat kaupunkia. Onpas komeat joulukuuset! Y ten cuidado Annika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä ajattelinkin että Caracas vois liikkua samassa liigassa Guatemala cityn kanssa. Kyllä, kiitos!

   Poista
 8. Jee, kivaa lukea kuulumisia. Varmasti kestää vähän aikaan, että noihin "erikoisjärjestelyihin" turvallisuuden suhteen tottuu, mutta eiköhän niihin totu. Onks siel kylmä, lämmin? Kuvien perusteella näyttäis kylmältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en mä tiedä tottuuks siihen, että joutuu koko ajan miettii mitä tekee ja miten ja mitä ottaa mukaan. Täällä on tosi hassu ilmasto, kun aamulla ja illalla on aika viileetä, jotain +15 ja sit päivällä auringossa ehkä +24. Ja super kosteaa!!!

   Poista
 9. Hui, jännittävä paikka siis! Olet siis Guatemala Cityssä vai? Tuntuu, että on ehkä ihan oikea päätös suunnata talvilomalle hieman etelämmäs Guatemalasta, vaikka olisin niiiiin halunnut sinne reissuun. Mutta nooh, ensi kerralla, jos vaikka ois miespuolinen matkaseuralainen :) Innolla odotan jatkokuulumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen Guatemala cityssä nimenomaan. Onneksi viikonloppusin pääsee kaupungista ulos ja turvallisempii ja kauniimpiin paikkoihin! Aivan ihana maa, muttei tänne pääkaupunkiin kannata tosiaan tulla :)

   Poista
 10. Onpa hurjaa, jos turvallisuustilanne on noin huono. Jotain tämäntyylistä olin ajatellutkin monista Väli-Amerikan maista, mutta toi kuulostaa vieläkin hurjemmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näähän peittää mennen tullen jopa Meksikon murhaluvut.. onneksi pääkaupungin ulkopuolella voi kulkea jo ihan rauhassa.

   Poista
 11. Vaikuttaa hyvin eksoottiselta paikalta, mutta näköjään varovaisia saa olla, kääk! Mukavaa lomamatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ainakin täällä pääkaupungissa pitää olla koko ajan varuillaan. Olisipa kyseessä vaan lomamatka, mutta töihin on tultu ja sen takia ollaan suurin osa ajasta jumissa pääkaupungin saasteissa.

   Poista