12. marraskuuta 2013

Monikulttuurinen Guatemala

Guatemalan virallinen kieli on espanja, mutta kuinka moni tietää, että maassa puhutaan myös 23 muuta kieltä? Noin puolet guatemalalaisista on alkuperäisväestön jälkeläisiä, kaikki heistä eivät edes osaa espanjaa. Guatemala on kultturillisesti yksi Latinalaisen Amerikan rikkaimpia maita. Se tekee mun mielestä tästä niin uskomattoman mielenkiintoisen. Ensi viikonloppuna töistä otetaan tauko ja suunnataan Tikaliin ihmettelemään Maya-raunioita. En malta odottaa.

Nyt kuitenkin tarinaa viime viikonlopusta, jolloin suunnattiin ensin lauantaina aikaisin aamusta Panajachel nimiseen kylään Atitlán järven rannalle. Vietettiin päivä veneellä järvellä vieraillen useassa eri kylässä. Tarinan mukaan järveä ympäröi 12 pientä kylää, nimetty 12 apostolin mukaan, muttei se taida oikeasti ihan niin mennä. 

Osa kylistä on turistimaisempia kuin toiset, mutta useissa myydään matkamuistoja ja käsitöitä, koska turismi on tietenkin tärkeä tulonlähde. Oli kuitenkin tosi jännä huomata, ettei espanja ollenkaan ollut näiden ihmisten äidinkieli, eivätkä kaikki osanneet sitä puhua muutamaa myyntisanaa enempää. Välissä kuului paikallisten kesken erikoista kommunikointia, joka muistutti lähinnä kiinaa ennemmin kuin espanjaa. Kaikki olivat hurjan ystävällisiä ja keskustelimmekin lähinnä kylän lasten kanssa. Muun muassa jalkapallosta. Täältä löytyy Barca-faneja yllin kyllin!


Oli myös aika mielenkiintoista huomata, että useissa kylissä naiset pukeutuivat perinteiseen asuun, joskus jopa täysin samanlaisiin väreihin. Sen sijaan kylän miehet kulkivat ihan normaaleissa vaatteissa muiden seassa. Täytynee selvittää mistä tämä johtuu.


Espanjalaisten vallottajien ja muiden eurooppalaisten tulon myötä kulttuurit, kielet, piirteet ja uskonnot ovat kaikki sekoittuneet. Joitain maya-aikojen uskomuksia ja rituaaleja on kuitenkin yhä käytössä. Santiago-nimisessä kylässä etsimme Maximón -jumalan, toiselta nimeltään "el dios de los borrachos" (humalaisten jumala). Tarinoita on useita, mutta meidän saapuessa paikalle talosta löytyi naisongelmien kanssa kamppaileva mies, joka oli tullut pyytämään shamaanilta apua. Kyseessä oli ehkä erikoisin koskaan näkemäni tapahtuma.


Pienestä rakennuksesta tuli savua ja suitsuketta ulos niin, ettei meinannut henki kulkea. Shamaani lateli loitsujaan muutaman hassun kuuntelijan istuessa vieressä. Puisella patsaalla oli tupakka suussa, miehet vetivät lämmikettä vähän väliin ja vuorotellen karistelivat tuhkat Maximónin suussa palavasta savukkeesta tuhkakuppiin. 


Oli mitä erikoisin näky!

Mitähän kaikkea tämä marraskuu vielä tuo tullessaan?!?

Tällä kertaa osa kuvista on kaverin ottamia, fiksuna tyttönä jätin kameran lisäakut reppuun hotellille koko päiväksi, eikä akku tietenkään riittänyt alkuunkaan. Onneksi meillä oli matkassa useita kameroita.

14 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoista! Maximónilla näkyy olevan seteleitä rintapieluksissa, joten ilmeisesti sielläkin "lahjotaan" jumalaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja valokuvien ottajilta perittiin 10 quetzalia (euro) maksua en ole varma oliko noi niitä rahoja. :)

   Poista
 2. Ihanan värikästä ja pikkuriikkisen tulee Peru mieleen. Hyvä ystäväni tekin toissa talvena patikkaretken Guatemalassa poikansa kanssa ja sain tuliaisiksi aivan ihanaa guatemalalaista kahvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole päässyt kunnolla sukeltamaan paikallisen kahvin sekaan, mutta enköhän ehdi :) suklaan kanssa toistaiseksi sama juttu.

   Poista
 3. Oi kun tulee ikävä tuota paikkaa! Pariin otteeseen olen päässyt käymään Guatemalassa ja tykkään kyllä niin paljon että!

  Tässä sinulle haaste: http://colita-de-rana.blogspot.fi/2013/11/11-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai olet päässyt käymään täällä? On kyllä mahtava paikka, kaiken kaikkiaan. Ja niin täynnä ristiriitaisuuksia. Kiitos haasteesta! :)

   Poista
 4. Ihanan värikästä! Ja jotenkin ihanan idyllistä, juuri niin kuin voisi matkakirjojen perusteella kuvitella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aivan kuten turistioppaasta :) Väriloisto on kyllä ihan mahtava!

   Poista
 5. Näyttää hienolta ja erikoiselta! Ja kaikkea ihanaa värikästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että sä rakastaisit näitä värejä!

   Poista
 6. Voi varmasti mielenkiintoinen olla todistamassa tuota! Ja miten muuten ihmiset yleensä suhtautuu kuvien ottamiseen, siis vaatiiko ne "poseerauspalkkiota" vai onko niille ihan sama?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset suhtautuu oikeastaan yllättävän hyvin, vaikka tosiasiassa suurimman osan kuvista otin ns. salaa. Muutamalta pyysin lupaa ja joillekin oli kaveri maksanutkin vähän.

   Poista
 7. Ahmin kuvia kukkuloista, banaaninlehdistä, järvestä ja mahtavasta sekametelistä! Vaikea uskoa tuota maisemaa katsellessa, että tilanne maassa on mikä on.

  VastaaPoista