23. maaliskuuta 2014

Arjona & upea Guatemala


Ricardo Arjona on yksi Latinalaisen Amerikan tunnetuimpia artisteja, mutta häntä ei taideta kovin hyvin mantereen ulkopuolella tuntea. Tyyppi on musisoinut jo 80-luvulta lähtien ja ikääkin on plakkarissa jo 50 vuotta. Studioalbumeita on kertynyt reilusti yli kymmenen ja palkintojakin useita. Itse tutustuin Arjonan musiikkiin vaihtoaikoina Argentiinassa ja pääsinpä myöhemmin (Argentiinan) Córdoban harjoitteluaikoina näkemään hänet ihan livenäkin. Arjona on alunperin Guatemalasta kotoisin, vaikka useat argentiinalaiset toisin luulevat. He nimittäin pitävät Arjonaa maanmiehenään. 

Muutama päivä sitten kaverini linkitti minulle yllä olevan Arjonan Fuiste tú -biisin videon. Se on kuvattu Guatemalassa, ehkä voisi sanoa maan kulttuurihistoriallisesti merkittävimmissä kohteissa. Videolla on pääosassa niin maan entinen pääkaupunki Antigua, kuin Tikalin maya-pyramidit kuten Atitlánkin. Tuntuu uskomattomalta katsoa noita paikkoja videolta ja miettiä, että tuollahan sitä juuri oltiin, muutama kuukausi sitten. Kyseinen video voisi mainiosti toimia Guatemalan mainosklippinä.

IMG_0588
IMG_0800
IMG_0007
IMG_0698
IMG_0010
IMG_0105
IMG_0579

Jos Arjonan musiikki ei ole jo ennestään tuttua, kannattaa tsekata vaikka biisit El Problema, Para que me quieras como quiero, Minutos, Te Conozco, Ella y él. Voisin jatkaa listaa loputtomiin, joten laitetaan stoppi tähän. Toimii loistavasti myös espanjan opiskelu -musiikkina. 

17 kommenttia:

 1. Oiiii itsehän RAKASTAN Arjonan musiikkia! <3 Ja juurikin Fuiste tu on ollut yksi kuunnelluimmista biiseistä hänen tuotannostaan melkein viimeiset puolitoista vuotta. Ei vaan voi kyllästyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mä vähän arvelinkin, että sinä ainakin oot ihan messissä :) Mä en niin noita uudempia biisejä tunne, enemmän just Santo Pecado ja Quinto Pison ajoilta.

   Poista
 2. Ah.. Arjona 💕.. En oo pitkään aikaan kuunnellut Arjonaa mutta on se silti edelleen niin ihana. Mun artistirakkaus. Mut jos Arjonakin on jo 50 ni vitsit kuinka vanha mä ite oon! Hahaha. Mäkin oon päässyt näkeen sen pari kertaa livenä, jee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihana, mutta en todellakaan meinannut uskoa, että se on jo tuon ikäinen. Ei vanha ;) kattelin, että se on joskus keikkaillut Espanjassakin, joten olis kyllä kiva mennä uudestaan kuuntelemaan livenä. Nico vaan ei varmasti lähtis mukaan.. :)

   Poista
 3. Minulle tuttu,olen kuunnellut Arjonaa,mutta siitä on jo pitkä aika,joten kiitos muistuttamisesta:) Ja ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 4. Kaunis kappale, ja hienoja maisemia videolla. Täytyy kuunnella lisää miehen musiikkia, kun kuulosti sen verran mukavalta. Espanjankielinen musiikki on jäänyt itseltäni valitettavan vähälle huomiolle, vaikka joskus 90-luvulla fanitinkin Héroes del Silencio -nimistä bändiä kovasti. :-)

  VastaaPoista
 5. Oh, upee video, ja tuttu biisi. Tykkään, mutta en ole muuten kauheesti Arjonaa kunnellut. Jonkun verran. Mennään vaan muuten Guatemalaan hakemaan mulle peittoja! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks paras juttu sen biiseissä on nimenomaan lyriikat ja sanaleikit, joten Arjonan musiikkia on kyllä kiva kuunnella!
   Juu, mennään hakemaan peitot ja tsekkaa tän kaverin keikka samalla :D

   Poista
 6. Kiitos, että laitoit kasvot ja nimen laululle, joka tulee täällä joka tuutista! Siitäkin huolimatta, ettei mulla ole radiota eikä telkkua nettikuuntelusta puhumattakaan. Ehkä kassajonossa oon sitten kuullut..? :) M sanoi, että hänen kaverinsa (=mies) kertoo stand-up-esityksessään pitävänsä Arjonasta. Riittää vissiin noinkin naurattamaan ihmisiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, just toi biisi ei muhun niin iske, ennemminkin ne vanhemmat. Jostain syystä Nicon ja sen kavereiden ja sisarusten mielestä Arjonan kuuntelu on ihan äärettömän noloa, joten oon pitänyt "low profile" :P Mutta on sillä oikeesti hyviä biisejä, nimenomaan niiden sanotusten puolesta. Kuuntele vaikka toi ella y él!

   Poista
  2. Nicon kommentti, kun se kävi blogissa "eiii, ootko laittanut Arjonaa tänne??" :)

   Poista
 7. Olipa kiva että linkkasit jotain musiikkia! Koetin kerran Youtubesta etsiä jotain espanjankielisiä biisejä juurikin kielenopiskelua varten, mutta eihän sieltä mitään hyvää sattumalta löytynyt kun en osannut etsiä mitään tiettyä!

  Ihania kuvia, Guatemala on kyllä kaunis..! One day...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Mä joskus aikoinaan etsin uutta musiikkia googlaamalla eri maiden top10-listoja, just esim. Ranskan, Italian, Espanjan ja lattareiden. Sillon ainakin niin löysi hyviä uusia biisejä eri kielillä :)

   Poista
 8. Hieno biisi, kyllä espanjan kieli vaan on niin kaunista ja tässä tapauksessa kirjaimellisesti kuin musiikkia korville! :D
  Ja Guatemala kohteena kiinnostaisi kovasti, mutta epäilyttää vähäsen se turvallisuuden taso. Toisaalta, niin kuin oli aiemmin myös puhetta, monia maailman paikkoja pidetään pahempina kuin oikeasti ovatkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihana kieli :)
   Mä luulen, että jos välttää Ciudad de Guatemalan niin Guatemalassa on aika turvallista matkustaa. Pääkaupungin ulkopuolella en koskaan kokenut oloa turvattomaksi, pääkaupungissa taas just ehkä niiden tarinoiden ja massasta erottumisen takia enemmänkin. Kyllä ehdottomasi suosittelen sinne matkustamista ja toivon vielä pääseväni joku päivä uudelleen!

   Poista