1. toukokuuta 2014

Yksi maailman kauneimmista hautausmaista

Recoleta on yksi Buenos Airesin hienostolähiöistä, ehkä jopa niistä kaikista hienoin. Sieltä löytyy puudeleita ulkoiluttavat hienostorouvat ja varmasti keskustan hulppeimmat (ja kalleimmat) kämpät. Oon sattumalta päässyt käymään yhteensä kolmessa sellasessa kerrostalon ylimmästä kerroksesta löytyvästä kämpästä, joka kattaa koko kerroksen ja hissillä saavutaan suoraan eteiseen. Alakerrasta löytyy tietenkin ovivahti, joka ei edes hissiin päästä ellei asunnon omistaja ole tietoinen saapuvasta vierailijasta. Ja ne kaikki kolme kämppää löytyy Recoletasta. Samaisesta lähiöstä löytyy muuten maan ainoa Hard Rock Café, jonne yläluokkalaiset porteñot suuntaa sunnuntailounaalle. Recoletasta löytyy myös jo ennenkin tässä blogissa mainittu Argentiinan kuuluisin hautausmaa. El Cementerio de Recoleta.

IMG_1098TOKA
IMG_1044
IMG_1034

Recoletan hautausmaa on yksi turistien suosikkipaikka Buenos Airesissa. Vaikkei muuten maan historiaa tai presidenttejä tuntisi, niin kyllä useimmat tietää kuka Evita on. Ja nimenomaan Evitan perheen masoleumin edestä ne turistit yleensä löytyy. Eikä se haittaa, vaikkei alueella nukkuvia tunnekaan, ehkä parempi niin, nimittäin hautausmaa on arkkitehtuuriltaan jo niinkin mielenkiintoinen paikka, että siellä on kiva käydä ihan muuten vaan käppäilemässä ja ihmettelemässä. 

IMG_1052
IMG_1059
IMG_1089
IMG_1042
IMG_1061
IMG_1079

Recoletan hautausmaalle on haudattu Argentiinan entisiä presidenttejä, poliitikkoja, diplomaatteja, taiteilijoita sekä muita tärkeitä henkilöitä ja heidän puolisojaan 1820-luvulta lähtien. Osa mausoleumeista on jo kauan unohduksissa olleita ja sortumispisteessä olevia, toiset taas hoidetumpia. Yhtä näyttivät hautausmaan työntekijät käyttävän lepokoppinaan, nimittäin sieltä löytyi muun muassa mate-välineet. 

Hautausmaa on mielenkiintoinen paikka, useihin mausoleumeihin näkee sisään asti ja ikkunalasit ovat saattaneet rikkoutua jo vuosia sitten. Lähes kaikissa näkyi portaikko, joka vei maan alle. Useat oli täynnä hämähäkinseittejä, toisista löytyi kauniita pitsiliinoja ja kehystettyjä valokuvia. 

IMG_1041
IMG_1087
IMG_1050
IMG_1051
IMG_1091
IMG_1071

Hautausmaa-aluetta ympäröi hienostolähiö, joten aika monella porteñolla on kämpästään suora näkymä masoleumien sekaan päivin ja öin. Mun mielestä koti hautausmaan vieressä olis vähän liian etxremeä, mutta onhan sinne kai ihan hienot maisemat. 

IMG_1067
IMG_1039
IMG_1082
IMG_1102

Joitain nukkuvia vartioi puolisilmäiset leijonat. Me oltiin onneksi liikkeellä ihan aamupäivästä, nimittäin vois olla aika jännät paikat liikuskella näissä maisemissa illan tullen. Recoletan hautausmaa on muuten listattu CNN:n ja BBC:n mukaan yhdeksi maailman kauneimmaksi ja parhaaksi. Mitä ikinä jälkimmäisellä sitten tarkoitetaankaan. Mutta kuuluu se varmasti ainakin maailman kauneimpien top-10 listalle, vai mitä?

23 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä ehdottomasti ainakin yksi erikoisimmista haustausmaista. Käytiin siellä 1,5 vuotta sitten ja oli melkoinen ylläri, kun siellä näkyi rikotuista ikkunoista ruumisarkkuja! Samoin se raja uuden ja vanhan välillä oli melkoinen, kun heti vieressä oli ostoskeskus. Ja käytiin tietty syömässä Hard Rock Cafessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä en myöskään muistanut edelliskerran käynniltä, että siellä näkyi noin hyvin ruumisarkut. Tällä kerralla tehtiin ehkä vähän perusteellisempi kierros. On todellakin vanha ja moderni ihan vieressä, pari sataa vuotta vanhat haudat ja Hard Rock Café :) Me käytiin siellä kerran kans syömässä kaupungissa asuessa herran veljen vaimon perheen kanssa, mutta ne asuukin just sillä alueella ;)

   Poista
 2. Wow, siis tuohan näyttää ihan pieneltä kaupungilta kujineen ja "rakennuksineen"! En ole tainnut käydä missään isolla ja hienolla hautausmaalla koskaan, joten oli aika yllättäviä kuvia. Mutta olihan kyllä kaunis paikka, todella hyviä (ja vähän creepyjä) kuvia oot näpsinyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, enpä ollut tullut ajatelleeksi. Olis se vähän creepy paikka iltasella kun päivälläkin tuntu erikoiselta.. ja vielä se, että hoitajat istuu sitten masoleumissa mateta hörppimässä :D

   Poista
 3. Ja ne elavat kissat? :) M oli yks paiva piirrellyt Google Mapsiin (ilman barrioita) rajoja, millasella alueella ois kiva asua Bairesissa ja hups, mites sattuikaan, etta varitetty osa jai juuri Recoletan sisalle! :D Miksei saman tien "La Isla", joka lienee kaupungin kallein plantti. Suosittelen vieraileen, jos et ole viela sinne eksynyt. Siella on jopa yks hyvin piilotettu kahvilakin tai sitten viet oman mukana ja siemailet kukkulan paalla maisemasta nauttien.

  Mua ei haittais yhtaan asua hautausmaan vieressa, painvastoin, ja etenkaan Recoletassa. Ei tule melua ja koska tuokin suljetaan jo kuudelta, ei sinne ikina ehdi tulla pimea ja ymparilla on kuitenkin ostari seka ravintoloita elamaa tuomassa. Ja kun vorotkin iskee helppoihin turistinakkeihin, niin ei tarvitse jannata oman laukkunsa puolesta niin paljon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiätkö, en muista nähneeni yhtään kissaa. Voi tietty johtua siitä, että oli just satanut ja vieläkin vähän tihutteli meidän tuolla kierrellessä. En taida tuntea tota La Islaa, ei ainakaan soita kelloja :) Ens kerralla sitten!
   Turvallisuusmielessä tuo ei oliskaan yhtään huono paikka asua, mutta olis mun mielestä aika creepyä asua ihan hautausmaan vieressä :)

   Poista
 4. Annikan tavoin tuli mieleen pikkuinen kaupunki!
  Olen vieraillut Pariisin Cimetière de Montmartrella ja se oli tämän tyylinen hautuumaa, muttei kyllä yhtä vaikuttava! En itsekään uskaltaisi tuollaisessa paikassa liikkua enää hämärän tullen, alkaisi mielikuvitus laukkaamaan x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, mä en olekaan Montmarten hautuumaalle ikinä eksynyt. Olen käynyt vain Pariisin Pere Lachaisella vuosia sitten. En tiedä minkä kokoinen toi Montmarte on, mutta tää Recoleta (5 hehtaaria) on aika pieni verrattuna esim. just tuohon Pere Lachaisin (44 hehtaaria) hervottoman kokoiseen alueeseen.
   Siellä rupee mielikuvitus laukkaamaan jo ihan keskellä kirkasta (tai pilvistä) päivää! :D

   Poista
  2. Buenos Airesin Chacaritan hautausmaa 95 hehtaareineen on myos aika vaikuttava hautausmaakokemus. Ei ihan niin sympaattinen ja posh kuin Recoleta, mutta maanalaisine hautakomplekseineen ja tyylien/kristinuskojen sekoituksineen luo omanlaisensa tunnelman. Metrolla paasee suoraan viereen, mutta pimealla en menis alueelle hengaan muuten vain.

   Poista
  3. Niin mä muistan kun kirjottelit siitä joskus viime syksynä ja sanoin sulle, että se on sitten tammikuun kohde.. no eipä ehditty sinne suunnallekaan :) Ens kerralla sitten.. heh.

   Poista
 5. Ah nyt viimeistään tuli hinku Buenos Airesiin, jossa en ole koskaan käynyt...ihania kuvia! Tiedätkö muuten onko mahdolllista päästä Barcelonassa Mont Jüicin hautausmaalle? Joskus on tehnyt mieli mennä käppäilemään, mutta ei ole reittiä löydetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Buenos Airesiin vaan :)
   Olenkin joskus suunnitellut reissua Montjuicin hautausmaalle, muttei ole tullut lopulta mentyä. Löytyy se näköjään Barcelonan turismi-sivuilta, joten näyttää sinne pääsevän. Katopa täältä. Näyttäis olevan ilmaset kierrokset pari kertaa kuussa :)

   Poista
  2. Kiitos! Arvasinkin että sinä kielitaidollasi löydät oikeat linkit :D

   Poista
 6. Aika kiehtovan näköinen paikka, aiheensa puolesta kaikessa karuudessaankin. Kävin Meksikossa myös eräällä pysäyttävällä hautausmaalla, joka täysin vastakohtaisesti oli täynnä iloisia värejä, turkoosia, pinkkiä, vihreää, ja näiden värien lisäksi hautakivet oli tosi koristeellisia ja reunustivat pientä kukkulaa, jonka huipulla oli suurimmat haudat. Kai se jotenkin heijastelee Meksikossa (ja muuallakin Lattareissa?) vallitsevaa uskomusta, ettei kuolema ole välttämättä niin surullinen asia, vrt. Día de Muertos -juhlien iloisuus ja riehakkuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiehtova kuvaa tätä paikkaa juuri sopivasti!
   Näin muuten Guatemalassa myös tuollaisia värikkäitä hautausmaita, mutta vaan autosta kaukaa. Olisinpa päässyt lähemmäs tutkimaan! Vaikutteet tulee ihan varmasti alkuperäisväestöltä. Día de muertosia vietettiin kyllä Guatemalassa (se onkin ehkä vähän kun Meksikon "pikkuveli", tuntuu että on paljon yhtäläisyyksiä, vaikken Meksikossa ole itse käynyt), mutta Argentiinassa taas ei. Se on paljon eurooppalaisempi maa ja itse asiassa Guatemalassa ollessa tuntui, että Argentiina on lähempänä Eurooppaa kun Guatemalaa. On ne lattarimaat tosi erilaisia :)

   Poista
 7. Kieltämättä aika vaikuttavan näköinen paikka! En ole ennen edes nähnyt tällaista hautasmaata, mikä on täynnä pieniä rakennuksia! En ole koskaan varsinaisesti ollut kovin innostunut hautasmaavierailija, mutta Pariisissa käydessä haluaisin varmaan sen kuuluisan Jim Morrisonin haudan nähdä. :) Ja olisi kyllä aika kuumottavaa asua ihan hautausmaan vieressä, mulla alkaisi mielikuvitus pyörimään vähän liiankin vilkkaasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan sieltä Portugalistakin löytyy jotain vastaavia, oiskohan toi jotain katolilaismaista :) Jim Morrisonin haudalla tulikin juuri käytyä (ja Oscar Wilde), viileässä tihkusateessa kylläkin. Mikä siinä onkaan, että hautausmaalla aina sataa tai on muuten vaan koleaa!

   Poista
 8. Ei hyvänen aika, mikä hautausmaa! En ole koskaan nähnyt mitään tuommoista! Hautausmaafriikkinä tahtoisin ehdottomasti tuonne, mutta en mäkään tuon vieressä haluaisi kyllä asua. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten vaan menolippu Buenos Airesiin. On se kiva päiväkävelykohde, paino sanalla päivä :)

   Poista
 9. Upean näköinen paikka! Kyllä kiinnostaisi mennä tuonne. Hautausmaat kiehtovat, varsinkin tällaiset koristeelliset paikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuovat kieltämättä vähän uutta ulottuvuutta hautausmaaturismiin niihin suomalaisiin tavallisiin hautakiviin tottuneille :)

   Poista