8. heinäkuuta 2014

Kaunis Barcelona!

Muutama viikko sitten silmiini osui sosiaalisen median kautta uusi Barcelona video, niitähän putkahtelee ilmoille tuon tuosta eri taiteilijoiden ja puljujen käsistä. Tällä kertaa näyttää siltä, että kyseessä on hieman virallisempi mainosvideo.

Nimittäin Barcelonan kaupunki on ilmeisesti tilannut Sony Musicilta ihan erityisen promovideon ja oman kappaleen "Living Barcelona", joka kuulostaa lähinnä euroviisubiisiltä. Sillä eroavaisuudella, että Euroviisuissa tuskin ihan heti kuullaan katalaania yhdessäkään veisussa. Mielestäni on hyvä idea näyttää videolla lähinnä tuntemattomampia ja vähemmän perinteisiä turistipaikkoja (esimerkiksi tässäkin blogissa esiintynyt Labyrinttipuisto) eri kaupunginosista, samalla kun taas perinteiset La Boquerían kauppahalli, Plaza Catalunya ja Sagrada Familia on kai tarkoituksella jätetty pois. Silti video on ehkä vähän tylsä ja kliseinen verrattuna kaikkiin niihin upeisiin videoihin missä tämä kaupunki esiintyy. En myöskään täysin ymmärrä mikä on kaupungin intressi houkutella tänne vielä enemmän matkailijoita, kun nytkin niitä riittää enemmän kuin tarpeeksi. Ja onko edes tarpeellista laittaa rahaa markkinointiin, kun ihmiset näyttävät löytävän tänne Katalonian sydämeen ihan itsekin. 


Viime viikkojen aikana olen harmikseni saanut lukea paikallisuutisista, kuinka epäillykseni osuivat oikeaan. Kaupunki meinaa "kunnostaa" perinteisen, vaihtoehtoisen maisema-alueen, Carmelin bunkkerin, josta mainitsin viimeksi täällä. Se on nyt suljettu yleisölle (ehkä metalliaitojen ohi pääsee silti edelleen putkahtamaan) jopa ensi vuoden maaliskuulle asti ja kaupunki haluaa tehdä paikasta uuden, modernin turistikohteen, jotta keskustan turistipaine laantuisi ja levittyisi paremmin suuremmalle alueelle. Tähän asti paikan viehätys on ollut nimenomaan siinä, että bunkkerille ei kovin moni löydä ja sieltä löytyy kunnostamattomia raunioita, joista voi ihailla koko Barcelonaa lintuperspektiivistä. Viranomaisten mukaan näköalapaikasta ei kuitenkaan toistaiseksi ruveta ottamaan pääsymaksua, mutta kai se on sitten seuraava askel. Vajaan neljän miljoonan euron (mikä talouskriisi?!?) budjetilla alueelle meinataan rakentaa historiasta kertovia näyttelyalueita ja helpottaa muun muassa turistibussien paikalle pääsyä. Ihan pehvasta, jos multa kysytään.


Jottei nyt mene ihan synkäksi tämä teksti, niin lisätään tähän loppuun vielä minun mielestäni paljon hienompi Barcelona video, jonka löysin vasta tänään. Tämä brittiläisen Rob Whitworthin video on ehkä pikkasen psykedeelinen, mutta eittämättä parempi mainosvideo tällä kauniille kaupungille. 


Mitäs mieltä te olette, kumpi on hienompi?

8 kommenttia:

 1. Olipas videoita. Täytyy sanoa, että ensimmäinen herätti lähinnä myötähäpeän tunteita. Mutta saihan Barcelonasta sen perusteella kuvan, ettei siellä pahemmin muita ihmisiä ole ja hedelmäkauppiaatkin jakaa omenoita ilmaiseksi ;) Jälkimmäinen oli hienosti toteutettu, mutta hetkittäin siitä tuli melkein paha olo, kun mentiin niin lujaa. Erilainen toteutus, joka varmasti vetoaa nuorempaan porukkaan.

  Aika hurjaa kyllä, että aina pitää saada vain lisää ja lisää turisteja. Sama homma se on monen muunkin maan ja kaupungin kanssa. Olen ollut vähän siinä käsityksessä, että Barcelona oikeasti hukkuu kohta turistilaumoihin. Mutta turistit tarkoittaa rahaa ja raha ratkaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, totta. Siitä ensimmäisestä tuli vähän vääränlaiset vibat, ei ihmisiä missään ja nekin vähäiset ystävällisiä. Ei vastaa todellisuutta :D

   Niin se raha ratkaisee. Luin muutama viikko sitten, että kaupunki laittaa rahaa kampanjaan, jonka tarkoituksena on saada lisää kesäopiskelijoita ulkomailta kesäyliopistojen kursseille. Siis kaupunkiin, joka jo muutenkin hukkuu ihmisiin kesäkuukausina. Niin surullista.

   Poista
 2. Kylläpä valahti ilme mulle tuon Carmelin bunkkerin takia - siis mitä ihmettä! Eikä! En halua! Se paikka on niin ihana, ei sille tartteis tehdä yhtään mitään, eikä siitä saa tulla samanlaista turistirysää kuin jokaisesta muustakin paikasta Barcelonassa. Ja jos sinne vielä tulee joku pääsymaksu joskus.. Äh, ihan tyhmää :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tykkää yhtään. Hassua, ettei sitä vastaan ole ollut mitään kampanjaa/addressia, on ainakin multa menneet ohi. Joku kaupungin edustaja sanoi, ettei ainakaan toistaiseksi ole suunnitteilla pääsymaksua, mutta ahneus näitä johdattaa, joten parin vuoden päästä tilanne voi olla toinen.

   Poista
 3. Olipas jotenkin niin yli teennäinen tuo ensimmäinen video :D
  Harmi, että ne nyt tosiaan pilaa nuo bunkkeritkin. Ei mene kauaa, että alueelle on kunnon pääsymaksut, joita nostetaan joka vuosi ja kaiken maailman sirkusmeininkiä :(
  Ilmeisesti se on aina raha mikä ratkaisee. Harmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että oot samaa mieltä.. mulle tuli just teennäisyys mieleen. Yritetään niin kovasti, että! Toivottavasti siitä ei tulisi sirkusmeininkiä :S ja raha ei aina ratkaisis kaikkea.

   Poista
 4. Eikä, et oo tosissas tuosta Carmelin bunkkereista! Voi voi, onneksi on ehtinyt käydä siellä ennen noita muutostöitä ja turistihässäköitä, mut harmittaa silti. Jotenkin tää Barcelonan turismi herättää tosi ristiriitaisia tunnelmia ainakin itsessä... tuntuu, että kaikki "aito ja alkuperäinen" kaupallistetaan ja oikein "tekemällä tehdään", minkä jälkeen on vähän kyseenalaista, että mikä sit on enää niin kovin aitoa ja alkuperäistä... mutta sinänsä voihan tuo olla myös positiivinen idea, koska keskustassa on sitä populaa aika paljon. Tosin varmaan aikovat muitakin laajemmalla alueella sijaitsevia paikkoja nostattaa turistipaikoiksi, ei ehkä yksi bunkkeri muuta turistien pakkautumista. Saa nähdä millainen tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on aika kyseenalaista mikä enää on sitä aitoa ja alkuperäistä Barcelonaa, mutta kyllähän tämäkin kaupunki, niin kuin monet muutkin aikojen myötä muuttuu ja kehittyy. Raja menee mun mielestä siinä, että mikä on rakennettu ja suunniteltu kaupungille ja kaupunkilaisille ja mikä taas turisteille eurot silmissä kiiluen.. saa nähdä kuinka nopeasti ne bunkkerin työt valmistuu!

   Poista