12. marraskuuta 2014

Asumiskulut BCN vs HKI

Rupesin silloin asunnon etsimisestä kirjoittaessani miettimään kaikkea muuta asiaan liittyvää, kuten esimerkiksi asumiskulujen eroja Helsingissä ja Barcelonassa. Ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen kämppien hinta! Barcelonasta saa kivan kaksion tai kolmion jopa 600-700 euron kuukausivuokran pintaan (ja sen molemmin puolin) täysin kalustettuna (mikrosta sänkyyn ja sohvaan). Sitten taas Helsingissä kalustamattomasta kaksiosta joutuu pulittamaan jo lähemmäs tonnin kuussa. Meidän vuokra nousi yli 50 prosentilla Barcelonasta Helsinkiin muuttaessa. Asutaan tällä hetkellä suurin piirtein yhtä lähellä Rautatientoria kun mikä oli matka meidän ensimmäiseltä sekä toiselta Barcelonan kämpältä Plaza Catalunyalle Barcelonassa.

Toisaalta Helsingissä vuokra-asunnot näyttää olevan aikalailla paremmassa kunnossa, kun mitä Barcelonassa. Noin keskimäärin voisi sanoa, että kämppien laatu on täällä Suomessa paljon parempi. Emme myöskään nähneet yhtään likaista ja oikeesti pölyistä kämppää Helsingissä, kun taas Barcelonassa lähes jokainen kämppä olisi pitänyt jynssätä ensin lattiasta kattoon. Vuokrakämppien seasta löytyi myös sellaisia hurjia mummo-luukkuja, joissa oli ikivanhat, jo rapistuneet tapetit ja mummokalusteet. Ne oli painajaismaisia. Aika samanhintaisten ja kokoisten kämppien laatu vaihteli Barcelonassa todella paljon.

IMG_2357

On ollut suuri ilo huomata, että Suomessa lämmitys kuuluu vuokran hintaan. Espanjassa kun sähkö on ihan helkutin kallista. Vaihtoehtona on tasan se yks ja sama sähköyhtiö (ainakin Barcelonassa) ja meidän kahden hengen taloudessa sähkölasku oli sellasta 100-150 euroa kahdelta kuulta vuoden ympäri. Eikä nyt mitenkään erityisemmin käytetty ilmastointia tai mitään, tiskikonettakin tokassa kämpässä tasan yhden kerran. Ystäväni kertoi juuri maksaneensa Barcelonassa tyhjänä olleen kämpän kahden kuukauden sähkölaskun, vain 70 euroa, joista kuusi oli itse "sähkön käytöstä" ja loput veroja yms. muita ylimääräisiä kuluja. Olen kuullut, että nimenomaan Kataloniassa nämä sähkölaskun "ylimääräiset kulut", jotka eivät ole käyttökuluja, ovat keskimääräistä korkeampia (verrattuna muuhun Espanjaan).

Tähän tietysti tulee vielä kaasu-, vesi- ja nettilaskut päälle. Täällä Helsingissä meillä on kaasuliesi, joten ehkä siitä joutuu muutaman euron pulittamaan. Barcelonassa meidän ekan kämpän lämmin vesi oli kaasulla lämmitetty ja sekin maksoi 40-60e parin kuukauden ajalta. Vesi taisi olla vähän halvempaa, nimittäin maksettiin Barcelonassa noin 40 euroa kolmelta kuulta yhteensä, kun taas nyt joudutaan maksamaan vedestä erikseen vajaa 15 euroa per naama kuussa. Tällä hetkellä meillä onneksi kuuluu myös huippunopea netti vuokraan (oli muuten ihana yllätys, koska siitä ei edes vuokrasopparissa ollut mainintaa), kun taas Barcelonassa maksettiin 35 euroa (ekan vuoden tarjoushinta) paljon, paljon huonommasta nettiyhteydestä. 

IMG_2779

Vuokran ja laskujen lisäksi päätettiin varata meille saunavuoro, johon ei tietenkään Barcelonassa ollut mahdollisuutta, joten nyt otetaan siitä kaikki ilo irti. Siihen menee 15 euroa ylimääräistä, mutta on se ehdottomasti sen väärti.

Mitä sitten tulee laskujen maksamiseen, on Barcelonassa viety suoraveloitus ihan omalle tasollensa. Päivä siitä kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, rupee pankkitililtä hupenemaan rahaa paikallisen sähköyritys Endesan ja ties kenenkä muun nimissä. Oli erittäin yllättävä huomata, että ilman pankkitilin omistajan hyväksyntää tililtä voidaan ruveta veloittamaan laskuja noin vaan. Asiasta ei siis ollut yhdessäkään meidän vuokrasopimuksessa erikseen mainittu, vaikka tietenkin noin suullisesti oli puhetta, että laskut maksetaan (mutta ei siitä, että se hoituu suoraveloituksena mun tililtä ilman mun erillistä hyväksyntää). Meidän ekan kämpän kohdalla laskuja tupsahteli kotiosoitteeseen aina silloin tällöin, mutta tililtä kyllä veloitettiin suuria summia ihan säännöllisesti. On aika haastava seurata sähkö-, kaasu- ja vesilaskuja, kun rahaa vaan menee, mutta laskuja näkee satunnaisesti. Asiaa ei yhtään auta se, että pienemmät kiinteistövälittäjät ja ilmeisesti useimmat asunnonomistajat eivät viitsi nähdä vaivaa sähkö-, vesi- ja kaasusopimusten nimen vaihtamiseksi. Ymmärtääkseni se pelkkä nimen vaihto on kallista, joten laskut saattaa olla jonkun ex-ex-ex-vuokralaisen tai omistajan nimissä, mutta suoraveloitus menee kyllä vuokralaisen tililtä. Ei yhtään helpota laskujen perille tuloa, kun ei välttämättä edes tiedä kenen nimissä ne on. Ensimmäisen asunnon kohdalla osa laskuista tuli meille jollain nimellä ja osa taisi mennä vuokranantajalle, osa ehkä hävisi postissa. Tokassa kämpässä onneksi kaikki laskut tuli meidän osoitteeseen meidän nimissä.

IMG_2390

Meillä on vielä 1,5 kuukautta Barcelonasta muuton jälkeen mennyt muutaman sähkölaskun suoraveloitus paikalliselta tililtä (jota ei voitu lähtiessä sulkea, koska laskuja oli vielä tulossa maksuun) ja on vähän jouduttu kovistelemaan välittäjäfirmaa, että saadaan rahat takaisin. Periaatteessa siis oman pankin kautta pystyy jokaisen laskun maksun perumaan, mutta välittäjä erityisesti pyysi, ettei "torjuttaisi" niitä laskuja, vaan he mieluummin laittaa tilisiirtona rahat meille jälkikäteen. Paree olis pikimmiten laittaakin, tai laskun maksu perutaan muutamalla klikkauksella.

Löytyykö muilta mailta näin suomalaiselle vieraita, mitä erikoisempia asumiseen ja laskuihin liittyviä tapoja?

12 kommenttia:

 1. Taalla kaytannöt vaihtelee alueittain vahan saaolosuhteidenkin mukaan. Ankarassa meilla oli koko talon ns.keskuslammitys kaasulla, jota ei voinut itse saadella, siita maksettiin reilu 100 tl/kk (35€) ympari vuoden ja lammitys oli paalla noin lokakuulta huhtikuulle, nyt me lammitetaan pelkalla ilmalampöpumpulla kun on siirrytty lampimampiin oloihin, viime talvi oli leuto ja lammitin pörisi ehka 3 kk ajoittain, aika vahalla paastiin. Kaikki laskut tulee spostiin tai tekstarina puhelimeen ( yleensa molemmat) ja mies maksaa ne netin kautta, suoraveloituksenkin voi laittaa mutta halutaan mieluummin itse aina tarkistaa ne. Netti on taalla aika kallis ja eika olla kovin tyytyvaisia nykyiseen, 55 tl/kk ( vajaa 20€), haluisimme vaihtaa mutta se on saman yhtiön kuin kodin halytysjarjestelma, joten vaihto tuntuu tuottavan ongelmia. Kummallisin jarjestely taalla on ehka kortille ladattava lammitys, jota harrastettiin ainakin Ankarassa paljon. Monella on kotona kombi eli lammitin jota itse saadellaan, ja siihen ladataan tietyissa pisteissa kuten metroasemilla rahaa, jotta saadaan masiina toimimaan. Jonot olivat ainakin ennen uskomattomia kun talvi yllatti....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaanpas siellä edistyksillisiä noiden spostien ja tekstiviestien kanssa, hienoa! Briteissä taitaa muuten myös olla noita kortille ladattavia järjestelmiä sähkön suhteen. Eipä ikinä tullut sellaista kyllä kokeiltua.

   Poista
 2. Helsingissä ovat vuokrat tosiaankin viimeisten vuosien aikana nousseet aika hurjiksi,mutta kuten mainitset,niin ovat hyvätasoisia ja niissä on se lämmitys yleensä mukana.Ja vedenkäyttö edullista.
  Täällä on Tel Avivissa myös ihan hurjat vuokrat,niinpä joudunkin asumaan viereisessä Holonissa,missä asumiskustannukset ovat yli puolet halvempia,vaikka ihan vieressä ollaan.Aika uskomatonta tuo että Barcelonassa menevät nuo veloitukset tililtä ilman että siihen on edes pyydetty lupaa!

  Täällä sähkö on myös aika kallista eikä vesikään ole halpaa;yritän olla säästäväinen molempien suhteen ja talvi on niin leuto etten pahemmin tarvitse lämmitystä..Sitten on kaasulasku,kaupunginverot joista tulee lasku joka toinen kuukausi,ja talon siivoojan,puutarhurin,hissinhoito ym,.kulut..Netti on täällä edelleenkin kalliimpi kuin Suomessa,mutta aina puhutaan että siihen tulee parannus...
  Suurimman osan laskuista saa sähköpostiin ja osa laskuistani on suoraveloituksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vuokrahinnat on kyllä korkeita. Tel Aviv ei taida myöskään olla kovinkaan halpa paikka asua, näin olen ymmärtänyt. Eikä siltä kuulostakaan noiden laskujen määrien perusteella :) Briteissä oli kans aina toi kaupungin vero maksettavana "council tax", jota ei onneksi opiskelijoiden tarvinnut maksaa, mutta mielestäni siihen sisältyi mm. vesi.

   Suomessa taitaa oikeesti olla maailman halvimmat netti ja puh. liittymät suhteessa hintatasoon.

   Poista
 3. Huh, aika hurjaa tuo suoraveloitusmeininki! En kyllä muutenkaan haluisi olla asunnonetsijänä Barcelonassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, joo, en kyllä minäkään.. vaikka voisin siellä joskus taas asua, olis kiva että joku toinen hoitais sen asunnon etsinnän mun puolesta :P

   Poista
 4. Omituisin käytäntö on musta ollut ulkomailla se, että vuokrasoppareita tehdään aina vuodeksi kerrallaan. Itse sentään löysin Luxemburgista asunnon, jossa on jatkuva vuokrasopimus, mutta sekä USAssa että monella kaverilla Luxemburgissa mahdollinen muuttoajankohta on vain kerran vuodessa, mikä on musta ihan älytöntä.

  Musta Helsingin vuokrat on aika kohtuullisia, jopa halpoja, kun olen tottunut Luxemburgin vuokratasoon, eikä ne Coloradossakaan halpoja ole. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä erikoiselta, että vuokrasopparit tehdään vaan vuodeksi. Briteissä tais olla näin. Espanjassa ne on talouskriisin myötä höllentänyt aika lailla ja meillä ei ollut edes 6kk minimiä, vaikka se kai yleensä nykyään on (ennen oli 1v.). Sen takia kuulosti aluksi hullulta, että Suomessakin pitäis olla min. 1 vuosi, sitä ennen ei aina voi muuttaa pois.

   Kaikki on suhteellista, joo. Barcelonassa maksettiin jo verrattain korkeaa vuokraa, muuhun maahan verrattuna :P

   Poista
 5. Minä olen nyt jostakin syystä tippunut yhdestä ja toisesta blogista pihalle. Oletteko te muuttaneet Suomeen, mitä ja häh. Täytyypä nyt oikein kelata taaksepäin ja yrittää päästä kärryille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hätää, eiköhän kärryille pääse aika nopeasti :) Me tosiaan muutettiin Suomeen elokuun lopussa, aika puskan takaa :)

   Poista
 6. Tosi mielenkiintoinen postaus ja Norjassa nyt kaikki on niin "suomalaista" että tällä ei ole tullut muita yllätyksiä kuin sähkön kalleus. :) Irlannissa taas aikoinaan opiskelija-asunnossa meillä oli sähkömittari mihin piti ostaa kortteja, halvin taisi olla viisi puntaa ja kallein 20. Kimppakämpässä kun oltiin niin "sähkönostovuorot" meni köyhillä opiskelijoilla aina välillä sekaisin ja aika usein kaupan ollessa kiinni viikonloppuisin me istuskeltiin kynttilänvalossa :) Tai kierreltiin ovelta ovelle kyselemässä löytyisikö naapureilta ylimääräisiä kortteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en kyllä ymmärrä noita lataamisjuttuja - mutta onpa ainakin hauskat muistot opiskeluajoilta :) Vois kuvitella, että useampikin vuosikymmenen kulunut sun opiskeluajoista noiden kommenttien perusteella ;)

   Poista