8. marraskuuta 2014

Itsenäinen Katalonia? vol. 2

Kirjoittelin Katalonian itsenäistymisaikeista viimeksi toukokuussa täällä. Aihe on taas ajankohtainen, vaikkei siltä noin äkkiseltään tuntuisi suomenkielisiä uutisia selaillessa. Vuoden 2012 aikaistettujen Katalonian parlamenttivaalien jälkeen itsehallintoalueen presidentti Artus Mas lupasi järjestää äänestyksen Katalonian itsenäisyydestä. Joku ehkä muistaa, että äänestykselle annettiin päivämääräksi marraskuun 9. vuonna 2014. Se on huomenna. 

Vuoden aikana on tullut useampiakin mutkia matkaan, viimeisimpänä ihan tällä viikolla. Alun perin Espanjan keskushallitus äänesti Katalonian itsenäisyysäänestystä vastaan jo aiemmin tänä vuonna. Erinäisten tulkintojen mukaan äänestyksen katsottiin olevan Espanjan perustuslain vastainen. Asia otettiin Espanjan hallituksen pyynnöstä maan perustuslakituomioistuimen käsittelyyn syyskuussa, minkä johdosta Katalonian hallitus päätti laittaa itsenäisyysäänestystä esittelevän kampanjan hetkeksi tauolle. Tästä alkoikin aikamoinen rumba.


Ensin Katalonian hallitus ilmoitti 13. lokakuuta peruttavansa koko kansanäänestyksen. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy kiiruhti iloitsemaan Katalonian päätöstä. Rajoy julisti päätöstä loistavaksi, sekä painotti että lain noudattaminen on erityisen tärkeää. Eipä mennyt aikaakaan, kun jo seuraavana päivänä Kataloniasta ilmoitettiin, että äänestys järjestetään sittenkin. Epävirallisena. Tarkoitus oli järjestää äänestys neuvoa-antavana kyselynä, ei niinkään itsenäisyydestä päättävänä äänestyksenä. Siitäkin seurasi aikamoinen soppa ja taistelu jatkui. 

Tällä viikolla, vain viisi päivää ennen äänestykselle varattua päivää, Espanjan perustuslakituomioistuin (mikä sanahirviö!) otti asian vihdoinkin käsittelyyn. Se katsoo, ettei Katalonian äänestys ole laillinen, koska Katalonian itsenäistyminen ei ole vain katalaanien vaan kaikkien espanjalaisten asia. Katalaanit eivät voi yksin päättää eroavansa Espanjasta. Jopa epävirallinen äänestys tulkittiin laittomaksi. Asia ei ehkä ole niin mustavalkoinen kun mitä annettiin ymmärtää. Katalaanit toisaalta katsovat Espanjan hallituksen toimivan perustuslain vastaisesti estämällä kansalaisten oikeuden ilmaista mielipiteensä. 

Katalaanipoliitikot ilmoittivat pian järjestävänsä epävirallisen kansalaiskyselyn joka tapauksessa. Barcelonassa on osoitettu mieltä koko viikko kattilat kaduilla kolisten. Katalaaniviranomaiset pysyvät kaukana äänestyspaikoista, eikä virallista valvojaa ole. Sen sijaan, äänestys järjestetään vapaaehtoisvoimin. Jännät paikat koittaa huomenna ja vielä sen jälkeenkin. Ehkä Espanjan hallitus nostaa rikossyytteen Katalonian hallitusta vastaan, ehkä ei. Ehkä Katalonia valittaa asiasta EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen. Kaikki on mahdollista. Nähtäväksi jää, mikä on huomisen suuntaa-antavan kansalaiskyselyn tulos. 

Kollegani kyseli yksi päivä, mitä olenkaan saanut aikaan, kun asumissani paikoissa, sekä Skotlannissa että Kataloniassa, äänestetään tänä syksynä virallisesti tai epävirallisesti tsenäisyydestä. Noh, Skotlanti ei tällä kertaa itsenäistynyt, mutta nähtäväksi jää miten käy Katalonian. Vaikka osoite on vaihtunut, asiaa seurataan täällä mielenkiintoisena. 

Tässä vielä asiasta kiinnostuneille sveitsiläisen opiskelukaverini tekemä englanninkielinen video aiheesta (tekstitys espanjaksi). Videolla selvennetään myös, mistä katalaanien itsenäistymishalut ovat syntyneet ja siinä vahvistetaan tuntumani siitä, että nämä vahvat itsenäistymishalut ovat verratttain tuoreita.


Huomenna nähdään miten käy!

6 kommenttia:

 1. Heh, vaikea kuvitella Kataloniaa itsenäiseksi, kun tahtovat kaikki valtion hyödyt itselleen, mutta sitten eivät kuitenkaan halua ottaa vastuuta mistään. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta.. mutta katalaanithan on tunnettuja pihiydestään - selittänee myös ton :D

   Poista
 2. Tämä äänestys on kyllä ollut tosi vähän uutisissa! Muistaakseni BBC:llä oli jokunen aika sitten juttua. Mielenkiintoisia nämä itsenäistymisyritykset kyllä, tuntuu että niitä on ollut viime aikoina aika paljon (Quebec ja Skotlanti nyt lähinnä tulee mieleen). Nähtäväksi jää jos joku onnistuu oikeasti vielä itsenäistymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin on. Ei sitä tule helpolla kukaan hyväksymään, ettei se toimisi esimerkkinä muille.

   Poista
 3. No mikä se lopputulos sitten oli? Jotenkin ihmeellistä, kun HS uutisoi, että enemmistö äänesti itsenäisyyden puolesta, mutta Yle kertoi, että "enemmistö oli itsenäisyyttä vastaan" sillä perusteella, että eivät äänestäneet. Ota nyt sitten tuosta selvää. (Ja ei tietenkään täällä rapakon toisella puolella ole sanaakaan tästä aiheesta. Skotlantia sentään seurattiin, mutta se olikin osa entistä emomaata. Kataloniasta ei ole kukaan kuullutkaan.)

  VastaaPoista
 4. No hyvä kysymys.. siis yli 80 prosenttia äänestäjistä kannattaa itsenäistä valtiota, mutta äänestysprosentti jäi kuitenkin alle 50 (noin 2 miljoonaa 6 miljoonasta äänioikeutetusta). Itse olin jo alun perin sitä mieltä, että ehkä ne "ei-ihmiset" jäävät tuollaisessa erittäin epävirallisessa äänestyksessä herkemmin kotiin. Ihmettelin tota YLEn uutisointia kyllä paljon, vetivät omia johtopäätöksiään tai ehkä viittasivat ennen äänestyspäivää tehtyihin kyselyihin, joiden mukaan itsenäisyyttää kannattaa alle puolet väestöstä. En tiedä. Eivät olleen kovinkaan iloisia noista YLEn johtopäätöksistä Suomessa asuvat katalaanit tai liiemmin Kataloniassa asuvat suomalaiset.

  VastaaPoista