25. marraskuuta 2014

Päätöntä ajatuksenjuoksua

IMG_6414
IMG_6417
IMG_6419

Taas on kello yksityista illalla, en ole avannut konetta kotiin päästyä, enkä ole ehtinyt kirjoitella blogiin. Harvase ilta siinä vaiheessa kun pää painuu tyynyyn, rupeaa olematon runosuoneni kummasti kukkimaan ja valmiita lauseita ja tarinoita pulppuaa jostain aivolohkosta siihen malliin, että tekisi mieli vielä nousta ylös ja hakea läppäri käsille. Välillä ideat tallentuu puhelimeen, toisinaan ne kuitenkin hukkuu yön aikana, unohtuu tai sekoittuu uniin. Tällä kertaa päätin napata läppärin syliin.

Nyt kun unista tuli puhe, niin kerrottakoon, että näin viime viikolla heti Homelandin (mikä mahtava sarja!) uuden jakson nähtyä samana yönä unta, jossa olin kidpanattu. Kyseessä ei kai oikein voi sanoa olleen mikään painajainen, jos olin tilanteesta huolimatta erittäin rauhallinen unen aikana, eikä se kidnappaus ahdistanut. Soittelin vain puhelimitse Nicolle ja patistin häntä tukijoukkoineen selvittämään puhelun avulla olinpaikkani sekä lähettämään jonkun kopterin pelastusoperaatiotani varten. Välillä kidnappaajaporukka huusi, että "puhelin pois, et saa käyttää puhelinta", mutta jatkoin vain. Nico ei kuitenkaan porukoineen saanut minua paikannettua, vaan minun piti mennä ihan ulos asti, jotta signaali olisi parempi. Lopulta astuin rakennuksesta ulos, olin keskellä aavikkoa ja intin, että voisitteko nyt oikeesti paikantaa mun sijainnin tällä sekunnilla. Aika huvittava uni olikin. Katsoimme juuri uuden jakson (en millään malttaisi odottaa ensi viikkoon nähdäkseni jatkon!) ja pohdin nyt, tuleeko sarjan tapahtumat tänäkin yönä uniini. Tuskinpa vain.

Oikeastaan halusin alun perin kirjoittaa marraskuusta. Nimittäin muutama kuukausi sitten, Suomeen muuttaessa syksy ja harmaa marraskuu mietitytti kovasti. Miten siitä selvitään? Vain muutama päivä sitten minulle selvisi, mitä "marras" oikein tarkoittaa. Kannattaa asua suomea toistaiseksi osaamattoman ulkkarin kanssa, joka keksii vaikka mitä armaaseen kieleemme liittyviä kysymyksiä. Niihin en yleensä osaa vastata, mutta onneksi google ja wikipedia ovat avuksi. Kuinka moni voi rehellisesti sanoa tietävänsä, mitä marras tarkoittaa? Näin sanoo wikipedia: "Suomen kielessä erilaisia kuolemaan liittyviä ilmiöitä on kutsuttu nimityksellä marras. Suomalaisten kansanuskomusten yhteydessä martaat ovat muun muassa kuolleiden sieluja, pian kuolevia ihmisiä tai kuoleman ennusmerkkejä, toisinaan myös menninkäisiä muistuttavia Manalan olentoja.". Ei kai siis mikään ihme, että ulkona näyttää miltä näyttää ja ihmiset tuntuu ahdistuvan pelkästä marraskuun nimeämisestä.

Kaikesta huolimatta, olen todennut, että tämä Suomeen muutto on saanut minussa jonkun ihmeellisen positiivarin esiin. Elämä on yhtäkkiä ruvennut luistamaan, ympärillä on ihania ihmisiä ja tekemistä riittää. Töissä on viime viikkoina aika mennyt kuin siivillä, työkavereiden kanssa juttu luistaa ja työpäivän loputtua on kaikenlaista mielenkiintoista tekemistä. Olen myös ruvennut juoksemaan jos jonkinlaisissa kissanristiäisissä ja ruvennut istumaan erinäköisten yhdistysten kokouksissa. Siinäpäs se aika vasta meneekin! Kaikkeen kivaan ei ehdi mukaan, mutta onneksi aikaa on kaikesta huolimatta riittänyt myös extempore-suunnitelmille ja spontaaneille kaffitreffeille. 

Olen ihmetellyt onko tämä marraskuu ollut varsin vähäsateinen, vai onko tämä Suomen syksy vain paljon lievempi kuin muistelinkaan. Ystävätkin osasivat etukäteen varoittaa marraskuun ankeudesta. Ehkä sen takia pelkäsin pahinta, mutta sainkin huomata, että marraskuu on aivan mahtava. Eihän sitä vettä ole tullut lähes ollenkaan ja aika menee kuin siivillä kun riittää kaikenlaista kivaa tekemistä. Siis mikä ankea marraskuu, sehän on tällä viikolla jo ohi, enkä ole ehtinyt ahdistumaan kuun aikana vielä kertaakaan. Kuinka upeeta!

P.S. Kuvat on marraskuulta, on täällä siis ollut ainakin yksi aurinkoinen päivä, jolloin teimme kävelyretken naapurustoon.

18 kommenttia:

 1. Mäkään en ole oikeen ehtinyt ahdistua marraskuusta kun se on mennyt niin tolkuttoman nopeasti ohi! En kestä että kohta on jo joulukuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! :) En tiiä mistä se johtuu, että joka vuosi joulukuu yllättää :P

   Poista
 2. En tiennytkään tuosta marraskuun nimestä, aika jännä ja jotenkin niin sopiva. Mun mielestä marraskuu on aina ollut pikemminkin tunnelmallinen kuin ankea ja inhokkiaikani vuodesta on tammikuu. Silloinkin on kylmää ja pimeää, eikä edes mitään kivaa (kuten joulu tai loma) tiedossa lähiaikoina. Toisaalta olen marraskuun lapsi, joten sekin ehkä selittää :)
  Kiva että elo Suomessa on lähtenyt sujumaan hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tässä tosiaan paljon tunnelmaa kun valoja ja kynttilöitä syttyy joka nurkkaan :) Ihan totta, tammikuu taitaa kyllä olla vielä tylsempi kun kesään on pitkä aika ja joulu ohi.

   Poista
 3. Itsekin olen koko ajan odotellut, että milloin se ankeus iskee, muttei täällä Edinburghissakaan ole kummemmin satanut, ja leutoakin on vielä. Ulkona on toki pimeää, mutta silloin voi sytyttää kynttilöitä :) Ja tajusin vähän aikaa sitten, että täällähän kevät alkaa oikeastaan tammikuussa (ainakin viime vuonna tammikuussa näkyi ekat lumikellot, ja muitakin kukkia taisi olla), joten eihän tässä ole mitään hätää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan nyt ollut kyseessä joku ennätysmäisen vähäsateinen syksy? :) Joo, siellä kevät tulee nopeesti, joten eihän sitä talvea oikeastaan olekaan. Täällä on kuitenkin lumivalkeat vielä edessä.

   Poista
 4. Ihana postaus! Olen iloinen että olet viihtynyt hyvin Suomessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matkatar, yllättävänkin hyvin ollaan viihdytty :)

   Poista
 5. En todellakaan tiennyt mitä marras tarkoittaa :D Marraskuu on mennyt ihan älyttömän nopeasti tänä vuonna. Musta oli ihan outoa olla jollain joulumarkkinoilla viime viikonloppuna! En yhtään meinaa ymmärtää, että kohta tää vuosi on oikeasti loppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinpä. Mä odotan jo pääsyä kaikenlaisille joulumarkkinoille kun ne on viime vuosina jäänyt väliin.. Barcelonan joulumarkkinat oli ehkä tylsimpiä ever.

   Poista
 6. Ei ollut hajuakaan marras-sanan merkityksista. Kiitos sivistamisesta :) Mukavaa, etta oot viihtynyt Suomessa noinkin hyvin. Muutamalta paluumuuttajalta kun on kuullut hieman erilaisia fiiliksia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, hyvä. Olepas hyvä :) Joo, mä taidan olla ennätyspositiivari-paluumuuttaja :P

   Poista
 7. Ihanan positiivista! Ja jestas, eipä ole noista marraksista ollut tietoakaan, mutta totta tosiaan tarkoittaahan muutkin kuukaudet jotain. Kaikkea sitä tuleekin opittua! Terveisin toinen ilta yhdeltätoista koneella napottaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kaima. Pitäisköhän selvittää, mitä ne muutkin kuukaudet tarkoittaa :)

   Poista
 8. Musta myös tuntuu, että marraskuu on kohta vilahtanut aika yllättävän nopeeta ohi! Vaikka innostuinkin karkaamaan Roomaan hetken mielijohteesta tilaisuuden tullen juuri kun lumet tuli Helsinkiin, ei tämä syksy niin paha ole ollut kuin voisi olettaa. Kai se on lähinnä asennekysymys, ja millaisella ohjelmalla päivänsä täyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sullakin aika lentää. Toisaalta retki Rooman aurinkoon varmasti auttoi asiaa :) On se varmasti asennekysymys, kuten moni muukin asia!

   Poista
 9. Mun mielestä marraskuu on tänä vuonna ollut keskivertoa lämpimämpi ja lumettomampi, tai sitten vaan kuvittelen :) Joka tapauksessa se on mennyt nopeasti. Ihan käsittämätöntä, että huomenna on jo joulukuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin voi olla.. vaikka toisaalta se on myös ilmeisesti ollut keskivertoa synkempi ja viileämpi. Aurinkoa on kai näkynyt liian vähän. Ihanaa joulukuuta teille!

   Poista