7. huhtikuuta 2016

Mitä Guatemalassa syödään?

Ennen mun ensimmäistä Guatemalan reissua syksyllä 2013 en oikein osannut odottaa paikalliselta ruoalta mitään. Jännitin etukäteen vähän, että mitähän kuukauden maassa oleskelusta tulee, jos ruoka on pelkkää chilipaprikaa täynnä. Siltä se omissa mielikuvissa ainakin vaikutti. Onneksi todellisuus oli jälleen kerran aika kaukana omista ennakkoluuloista, nimittäin nälän sattuessa maassa ei ollut ollenkaan vaikea löytää maukasta ruokaa.

Aloitetaan guatemalalaisesta aamiaisesta. Vasemman puoleisessa kuvassa on tomaatti-sipuli-munakokkelia, paputahnaa, ruokabanaania, sour creamia ja mangoa sekä kuvan ulkopuolella tortilloita. Söin vastaavan aamiaisen useaan kertaan paikallisessa kuppilassa maaseudulla (toki kaupungissa, mutta kaukana pääkaupungista), joskus mukana saattoi olla valkoista, aika mautonta juustoa. Muutamia kertoja paikalliskuppiloissa tai pienemmissä hotelleissa aamupalaa syöneenä voisin uskaltaa todeta, että tässä on aika perusaamiainen - siis desayuno chapín - Guate-tyyliin. Vitsit tuo paputahna on hyvää ja noi paistetut keittobanaanit myös! Oikealla näkyy yksi viime kesän aamiaisista mun kämpillä paikallisessa perheessä. Taas paputahnaa, tortillaa sekä jotain tosi erikoista huttua, jonka nimi on chuchito, muistuttaa muuallakin Lattareissa syötävän tamalin sisältöä (maissista tehty). Lisänä tuli vielä makkaraa, juustoa, hedelmiä ja jugurttia. Guatemalassa aamupala on todellakin päivän tärkeimpiä aterioita ja raskas sellainen. 

Guatecomida

Nämä kuvat ovat molemmat samasta kahvilasta, paikallisesta San Martín -nimisestä puljusta, jossa lounastin usein Guatemala Cityssä ensimmäisen kuukauden reissun aikana. Kuvat ovat eri reissuilta, mutta lautasella taitaa olla aikalailla sama lounas. Voileipä ja tortilla-keittoa, johon laitetaan avokado- ja juustokuutioita sekä tortilla sipsejä. Nam! Juomana tyypillinen, lähestulkoon maan kansallisjuoma jamaica, joka on siis hibiscus teestä tehtyä mehua. Sitä join molemmilla reissuilla päivittäin. 

guatecomida_2

Päivällisaikaan Guatemalassa syödään usein lihaa. Vasemman puoleinen kuva on yhdestä maantien varrelta löytyvästä ravintolasta Atitlán-järven ja Guatemala Cityn välillä. Naudan lihaa, perunaa, oliskohan parsaa sekä taas perinteiset, herkulliset papumuusitahna ja paistetut keittobanaanit. Huomaa myös guacamole ja tortillat. Oikealla näkyy perinteisimpiä ruoka-annoksia, joiden nimet ovat vähän erikoisempia. Pepián, kaq'ik, chicharrón sekä revolcado (jos oikein muistan). Oheistuotteina tietenkin riisiä, tortilloja (niitä ei saa puuttua koskaan) sekä tamaleita. 

guatecomida_4

Pikaruokaakin Guatemalasta löytyy, pääkaupungista kaikki mahdolliset Jenkkilän ketjut sekä muita kansallisia ketjuja myös. Muualta maasta ei sitten löydykään kuin kansallisia versioita, tässä alla paikallista pikaruokaa. Tortillaa burriton muodossa, täytteenä avokadoa, juustoa ja lihaa. Kera jamaican, tottakai!

Hedelmiäkin maasta löytyy. Viime kesäisen reissun aikana ihastuin papaijaan oikein kunnolla. En ollut aiemmin syönyt sitä oikein koskaan, mutta nyt sain sitä joka päivä kun söin aamupalaa suloisessa guesthousessani Guatemala cityssä. 

guatecomida_5

Guatemalassa ihannoidaan - ainakin eliitin keskuudessa - Jenkkilää aika paljon, joten pääkaupungissa voi satunnaisesti jopa tuntea olevansa pohjoisemmassa Amerikassa. Jo ylempänä mainitsemastani San Martín - kuppilasta saa nimittäin aamiaista myös jenkkityyliin sitä varalta että tulee ikävä pannareita, kera vaahterasiirapin ja banaanin. Huomaa suloisen nalle-cappuccinon lisukkeena periguatemalalainen kahvikeksi, champurrada.

guatecomida_3

Vielä en ole saanut aikaiseksi selvittää saisiko Helsingistä jostain paputahnaa tai pitäisikö sitä yrittää valmistaa ihan omin kätösin. Guatemalassa ainakin se maistui erittäin herkulliselta. Maassa ei siis tarvitse nälkää nähdä tai chiliä pelätä. Onnekseni tuliset kastikkeet tulivat aina pienessä kupissa ruuasta erillään, joten sillä ei ole pakko ateriaa kaunistaa ja tulistaa.

Miltäs kuulostaa Guatemalan herkut? Papuja ja tortillaa, anyone?

Tämä teksti on osa Instagram Travel Thursday -tempausta ja kuvat puhelimella räpsästyjä. Muita Instagram Travel Thursdayn postauksia voi käydä kurkkimassa järjestäjien (Travellover, Muru Mou ja Rimma + Laura) blogeista. Lisätietoa itse tempauksesta sekä ohjeet voi lukea täältä. Minut löytää instagramista nimimerkillä @annikaig ja kyseisen linkin takaa voi katsella kuvia, vaikkei omaa instagram-tiliä omistaisikaan.

36 kommenttia:

  1. Ihana nallekahvi! Aika tuhdit on tosiaan aamiaiset, en tiedä uppoisko tuollainen kovin aikaisin aamulla... Hyvän näköisiä ruokia muuten. Minusta on kiva, että ulkomailla aika usein kastikkeet sun muut lisukkeet saa laittaa itse, jolloin ne voi halutessaan myös jättää pois. Suomessa ne usein sörssätään annokseen valmiiksi kyselemättä ja sitten on kiva syödä annosta, jos kastike ei olekaan mieleinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meillä oli aiheesta itse asiassa hiljattain työkavereiden kanssa puhetta. Taitaa olla perisuomalainen tyyli heittää kastikkeet aina ruuan sekaan. Muualla maailmassa niitä ei tosiaan niin paljon taideta harrastaa.

      Poista
  2. Cittarista sai aikoinaan ainakin frijolesta. Ostin ja kaduin. Olin juuri kotiutunut Meksikosta ja tykkäsin niistä papusörsseleistä... Se Cittarin versio EI ollut hyvää! :D
    Anyway, näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, täytyy tutkia asiaa lisää. Varmaan jostain etnisistä kaupoista löytäis myös!

      Poista
  3. Ei vitsi miten hyvän näköistä! Me just pohditaan, mihin päin Väli-Amerikkaa sitä pitäisi suunnata ensimmäiselle visiitille, ja Guatemalaa on moni suositellut. Etenkin tuo aamiaine ja hibiscusjäätee uppoaisi. :)

    Tuo parsa näyttää musta kevätsipulilta, mutta toisaalta en ole ihan varma, miltä parsa näyttää, kun se nypitään maasta. Luxemburgissa Suomi-seuran retki paikalliselle parsatilalle järjestettiin vasta viikko sen jälkeen, kun muutin pois maasta. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :) Guatemalaan vaan!

      Voi olla, että se oli ennemminkin kevätsipulia. Kuvan otosta on tosiaan jo 1,5 vuotta aikaa :)

      Poista
  4. No hyvältä näyttää! Tulikin mieleen, että voisi kuvitella, että täällä Barcelonassa on joku ravintola, josta saa guatemalalaista ruokaa? Eiköhän täällä sieltäkin nimittäin ole porukkaa. Hmm, pitääpä tutkia, eri maiden ruokia on aina hauska kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tullut ikinä ajatelleeksi, mutta sieltä löytyy kyllä niin monen maalaista ruokaa, että en yhtään ihmettelisi, jos guatemalalaiset olisivat perustaneet oman ravintolan :)

      Poista
  5. Kiva postaus! Tulee Meksiko mieleen noista aamupaloista. Oliko siella vaahterasiirappi ihan oikeaa tuontitavaraa? Meksikossa se oli tuolla nimella pannukakuille, mutta se oli oikeasti keinotekoisesti maustettua sokerisiirappia. Ja niinku joku jo kommentoikin, paputahnaa tai -dippia voi hyvin tehda itse, eika se ole onneksi vaikeaa. Paitsi aikaahan papuihin saa kulumaan ikuisuuden ilman painekattilaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuli sellainen fiilis, että Meksikossa on varmaan aika samanlaiset pöperöt! Hyvä pointti, en ole ihan varma oliko tosiaan tuontitavaraa vai ennemminkin halpa kopio. Tuostakin aamiaisesta on jo 1,5 vuotta aikaa.

      Poista
  6. Maistuis varmasti mullekin, nam! Paputahna kuulostaa mielenkiintoselta (ja täyttävältä?) ja tuo aamupala muistuttaa jokseenkin Costa Rica-Nicaragua -akselilla tyypillistä gallo pinto eli tuhtia riisi-papuseosta, jolla voi aloittaa vaikka jokaisen aamun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, hyvä :) Guatemalassa ei onneksi tarvinnut riisiä aamupalaksi nauttia ja pavutkin tuli lähes poikkeuksetta muussattuna!

      Poista
  7. Olipa mielenkiintoinen juttu. Minulla ei ollut ennen tätä hajuakaan mitä Guatemalassa syödään, mutta nyt tiedän ja hyvältä näyttää. Tuli ihan nälkä! Keittobanaaneja olen joskus hypistellyt lähi-Cittarissa ja syönytkin Karibian pikkusaarilla. Pitäisiköhän ensi kerralla ostaa niitä kotiin asti..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Martina. Mä en ole ikinä ostanut keittobanaaneja Suomessa, mutta pitäishän sitä joskus kokeilla :)

      Poista
  8. Nama tallaiset jutut on aina tosi mielenkiintoisisa! Musta nuo ruuat kuulostaa tosi hyvalta, miten liha muuten yleensa siella valmistetaan, kasittaakseni alueella myös grillataan paljon, marinoidaanko etukateen? On aina mielenkiintoista lukea millaista ruoka on oikeasti paikan paalla, eri pikaruokaketjujen ja maahanmuuttajien ansiosta lansimaihin on syntynyt fuusiokeittiöita mutta ne eivat kylla aina kerro totuutta maan todellisesta ruokakulttuurista. Moni luulee etta turkkilaiset syö usein kebapia vaikka sita ei syöda kotona oikeastaan ikina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Petra! Joo, kyllä mun käsittääkseni aika paljon lihaa grillailtiin, mutta marinadia ei taidettu kuitenkaan käyttää. Hyvä huomio turkkilaisista ja kebapista. Eikö siellä syödäkään pelkkää pizzaa ja kebapia? :D

      Poista
  9. Näyttipäs hyvälle! :) Hedelmät on muuten yleensä ihania kaikissa tropiikin maissa, kun ne ovat oikeasti kypsiä. Suomesta harvoin löytää täydellisiä avokadoja, mutta Argentiinassa ja Chilessä ne olivat aina juuri sopivan kypsiä, eivätkä ikinä tummia kuten täällä. Toki ymmärtäähän sen, kun kaikki vähänkin eksoottisemmat jutut täytyy tänne kuskata maailman toiselta puolelta. Väli-Amerikkaan olisi kyllä kiva päästä joskus, ihan jo tortilloiden takia. Tehtiin kerran tortilloja suomalaiseen tapaan, kun meillä oli kylässä meksikolainen vieras ja kuulemma meksikolaiset tortillat ovat aika erilaisia meidän kasviksilla täytettyihin verrattuna :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on ihan parasta reissata maissa, jossa voi syödä makeita, tuoreita hedelmiä ja hedelmämehuja :) Taisitte olla juuri oikeaan aikaan reissussa siellä päin. En tunne Argentiinassa ketään paikallista, joka söisi avokadoa. Paitsi nyt anopin, joka on ruvennut syömään ja ostamaan niitä vasta tutustuttuaan avokadoon mun kautta :)

      Noi meidän suomalaisten "tortillat" on kyllä hyvä esimerkki siitä, miten kaukana meidän mielikuvista voi paikallinen ruoka tosiaan olla :D

      Poista
  10. Jaha, pitäisköhän sitä miettiä Guatemalaan lähtöä, sillä noissa ruuissa on 90% mun lemppariraaka-aineista :) Keittobanaaneja oli paljon käytössä Tansaniassa mutta en muista missä muodossa, siellä kuitenkin sain ensikosketuksen tuohon ei-makeaan versioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti, Guatemalassa on paljon nähtävää :)

      Poista
  11. Näyttääpäs hyvältä! Guatemalan ruoat eivät ihan hirveästi etukäteen soittaneet kelloja. Tuollainen aamiainen näyttää niin herrrrkulliselta. Tosin dinneri voisi olla tällaiselle liha-allergiselle vähän haastavampi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, hyvä että kuvien perusteella ainakin houkuttelee :)

      Poista
  12. Tortilloille peukku, paputahnalle jyrkähkö ei. :D Ois kiva päästä tuonne kyllä käymään! Väli-Amerikka vielä täysin "korkkaamatta" vaikka jo vuosia tullut haaveiltua esimerkiksi Costa Rican reissusta ystävää tapaamaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mutta se paputahna on niiiin hyvää. Et olekaan ehkä maistanut oikeaa guatemalalaista paputahnaa :P

      Poista
  13. No nam, vaikuttaa melko herkulliselta, söisin! :D On kyllä muuten uskomatonta, miten jenkkiketjujen on onnistunut ulottamaan lonkeronsa liki mihin tahansa maapallon kolkkaan. Vaikka pitelenkin taskussani leikkimielisen Amerikka-kerhon jäsenkorttia, jättäisin kyllä mieluusti Ihopin ja Five Guysit näkemättä muualla kuin Yhdysvalloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, no ehkei siellä ihan kaikkia ketjuja sentään ole, mutta ainakin perinteisimmät Mäkkärit, Burger Kingit, Pizza hutit, Sybwayt, Wendysit tms. Oon kyllä samaa mieltä, ettei niitä ihan kaikkia tarvitsisi muille maille levittää :)

      Poista
  14. Hyvältä näyttää ruoka <3 Mua huvittaa toi kansallisjuoma, kun oon ite Jamaikalla :) Satutko tietämään, mistä toi juoman nimi tulee? Plantainsit on kyl herkkua ja papaia on ihan mun all time favorite -hedelmä, ihan parasta kun tulee täällä syötyä niitä melkein päivittäin. Paputahnaa tekis kyllä mieli maistaa :) Tää olikin hyvä muistutus, että mullakin on ollut jo jonkun aikaa suunnitteilla kirjottaa Jamaikan ruokavalikoimasta, täytyypä alkaa ottaa kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Hyvä kysymys muuten.. koko nimi onkin "Jamaikan kukka" (flor de Jamaica) tai "Jamaikan vesi" (agua de Jamaica). Juuri eilen tuli ruokakaupassa täällä Suomessa papaijaa vastaan, mutten uskaltanut ostaa. Ehkä pitäisi antaa sille täälläkin mahdollisuus :) Olisi tosi hauska lukea Jamaikan ruokavalikoimasta!

      Poista
  15. Enpä olisi osannut sanoa kuin arvauksen, että taitavat syödä lihaa. Olen ollut Guatemalassa vain Panaman-risteilyn osana, ja silloin lounas tosiaan oli varsin lihapainotteinen (epäilemättä matkakaverin toiveesta). Aamupalat tosiaan aika tymäkän oloisia. Toisaalta jos päivä on todella lämmin, on aika hyvä tankata aamulla. Kuumassa ei niin ruoka maistu ja äkkiä on olo heikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuollaisella aamupalalla pärjää kyllä pitkälle, mutten ehkä ihan joka aamu jaksaisi vastaavalla päivää aloittaa :)

      Poista
  16. Hyvältä näyttää ruuat! Ja hyvä, että tuliset soosit tulee erikseen, niin ei tarvitse pelätä polttavansa suuta ja vatsalaukkua :) Aamiainen kylläkin saattais jäädä multa syömättä, aika tuhtia tavaraa tällaiselle joka ei useinkaan aamiaista syö...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä tykkään just siitä, että soossit saa lisätä itse siinä tapauksessa että niistä tykkää :)

      Poista
  17. No kyllä kelpais pavut ja tortillat! Selkeesti vegellekin löytyis vaikka ja mitä herkkuja ^_^

    VastaaPoista
  18. Nami, heinäkuussa yksi mun matkaunelmista toteutuu ja suuntaan Guatemalaan, tuli jo nälkä :) Keittobanaanit on Väli-Amerikan (tai no oikeastaan varmaan koko lattarien?) klassikko, mutta en oo koskaan syönyt sitä tumman paputahnan kanssa, varmaan taivaallista :D Ja tuota hibiscus-juomaa odotan myös innolla...

    VastaaPoista