13. lokakuuta 2009

Kansainvälisiä kriisejä ja yliopisto-kaipuuta..

Pitkä, lähes uneton viikonloppu takana. Nyt hengissä kotona, mutta yliväsynyt.

Perjantaina olin ensin tutustumassa Danubian (kaveri Techosta) yliopistoon, Siglo 21, joka on yksi Córdoban yksityisistä yliopistoista. Danu opiskelee Kansainvälistä Politiikkaa ja mulla on jo niin ikävä opiskelua ja yliopistoa, että päätin mennä kuuntelemaan luentoa kansainväliset kriisit-kurssille.

Argentiinassa on yksityisiä ja valtion omistamia yliopistoja. Valtion omistamissa yliopistoissa opiskelu on ilmasta, mutta pääsykokeiden takia sisään on vaikea päästä. Yksityisissä yliopistoissa on lukukausimaksut, jotka voi nousta jopa 7000 pesoon (yli 1000 erkkiä), joka on täällä aivan älyttömän suuri summa, vuodessa. Yksityisiin yliopistoihin pääsee sisään vissiin kuka vaan ja sen takia vielä ainakin tänä päivänä valtion yliopistosta saatua tutkintoa arvostetaan paljon enemmän kun yksityisestä yliopistosta saatua. Opetuksen laatua on vaikea mitata, sillä yksyityisissä kouluissa proffat saa paljon parempaa palkkaa, mutta opiskelijat pääsee kans helpommalla läpi kursseista.

Oli ihana olla taas pitkästä aikaa opiskelija yliopistolla ja kuunnella luentoa. Aihe oli todella mielenkiintoinen ja luennolla oli alle 30 oppilasta. Naisproffa oli juuri samana aamuna saapunut Buenos Airesista konferenssista, joten hänellä oli uskomattomia tarinoita mm. Kolumbian politiikasta ja FARCin toiminnasta. Käsiteltiin kans mm. Hondurasin tilannetta ja luokan ainoa väliamerikkalainen, yksi guatemalalainen, pääsi kertomaan tarkemmin naapurimaansa tilanteesta. Puhuttiin kans maailman väkiluvun kasvusta ja väestön vanhenemisesta ja sen aiheuttamista mahdollisista kriiseistä. Aihe keskittyi myös vahvasti Eurooppaan ja sen väestön vanhentumisen aiheuttamiin ongelmiin, maahan(/Eurooppaan)muuton tarpeeseen ja sen seurauksiin.

Yliopisto sijaitsee lähellä lentokenttää, keskellä ei mitään, joten matka kesti bussilla yli puoli tuntia. Luennolla taukojen kanssa meni lähes 3 tuntia, joten koko aamupäivä meni opiskelun merkeissä. Ihan varmasti menen vielä toisenkin kerran kuuntelemaan Danun luentoja.

Loppuviikonloppu meni rakennusmerkeissä yhdessä Córdoban lähiössä -viimein keksin hyvän suomennoksen barrio-sanalle. Aivan sanoinkuvaamattoman liikuttava ja vaikuttava kokemus, josta kirjotan myöhemmin lisää. Viikonlopun aikana Córdobassa rakennettiin yhteensä 15 Techon taloa, meijät oli jaettu kolmeen eri kouluun, jossa asui kussakin 5 talon rakennusjoukot. Tutustuin uusiin ihmisiin ja paremmin vanhoihin tuttuihin! Juuri se, mitä tarvitsin.. mutta kuten leireillä yleensä, uni jäi vähäiseksi ja kolmen yön aikana nukuin yhteensä 7h. Nyt siis takasin nukkumaan...

1 kommentti:

  1. Kuulostaa kivalta :)Mulla on nyt sellanen Eu-tausta kurssi (koska ens jaksossa on EU-kääntämistä)... Meidän pitää tehdä pieni lopputyö (tentin lisäksi) ja ajattelin juuri kirjoittaa euroopan väestön vanhentumisesta (tai sitten ruoan kallistumisesta!).. Jos sua kiinnosti siis :D

    VastaaPoista