30. elokuuta 2011

Eurotuur - Berliini

Heinäkuun eurotuurimme kolmas kohdekaupunki oli Berliini. Kun vihdoin olimme saapuneet sinne jäädäksemme tutustumaan itse kaupunkiin, aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja lämpömittarikin oli lähtenyt nousuun. N kaverit, jotka matkasivat meidän mukana ensimmäiset päivät Prahassa olivat päättäneet tehdä extempore-retken Berliiniin ja olivat matkaseuranamme valloittamassa Saksan pääkaupunkia.

Mate-hetki Berliinin katedraalin edessä.
Kun googleen kirjoittaa Berliini, on neljäs tulos ote pienestä matkaoppaasta, jonka mukaan "Berliini ei ole erityisen kaunis kaupunki. Se on maan tasalle pommitettu ja kahtia revitty kaupunki, joka kuitenkin on noussut jaloilleen". Pitää täysin paikkaansa. Olin vähän pettynyt kaupungin suhteen, sillä vaikka olen Berliinissä käynyt joskus vuonna 1996 tai '97 (vai molempina?) ei mieleen ollut jäänyt muuta kuin manner-Euroopan suurin tavaratalo KaDeWe, jossa tälläkin kertaa pikaisesti vierailtiin, vain löytääksemme suuren Iittala-osaston.

moderni ja vanha torni

En ole pitkään aikaan vieraillut maassa, jonka kieltä en osaisi yhtään. Tsekeissä englannin kielen osaamattomuuden vielä ymmärsi, eikä se tuottanut ongelmaa, mutta saksalaisille en osannut antaa kielitaidottomuutta anteeksi ja englannin osaamattomuus rupesi moneen kertaan käymään hermoille. Lisäksi mun hermoja kiristi vessojen epäsiisteys. Ehkä mulla vain oli todella huono tuuri niiden kanssa, mutta ensimmäisenä päivänä kaikista vessoista puuttui joko vessapaperia tai saippuaa, tai haju oli niin hurja, ettei sisään uskaltanut mennä. Tai ne oli vain täynnä kärpäsiä!

Yövyttiin toukokuussa avatussa PangeaPeople Hostellissa, ihan Berliinin keskustassa, vain pari korttelia TV-tornista. Hostelli oli todella hotellimainen, jättikokoinen rakennus eikä erityisen kodikas. Lisäksi huomasin juuri viime viikolla visalaskun tipahdettua postiluukusta, että he ovat laskuttaneet jotkut ylimääräiset 40e mun kortilta pari päivää meidän Berliinistä lähdön jälkeen. En suosittele!

las chicas

Meidän porukan mielikuvaa Berliinistä pahensi myös jo mainitsemani Sandemansin ilmainen kävelykierros. Oppaat (ainakin espanjalaiset) oli niin töykeitä ja snobeja, että luulin heidän jo unohtaneen tekevänsä kierrokset tippipolitiikalla. Heti alusta asti meitä kohdeltiin kaltoin, koska oltiin muka liian iso porukka (6 henkeä) mennäksemme samalle kierrokselle. Kuljettiin kuitenkin lopulta koko kierros, 4 tuntia, kuunnellen arroganttia Jacoboa ja osa porukasta espanjalaista tíaa. Ja opattiin monia uusia, mielenkiintoisia juttuja.Vuonna 2006 valmistunut juutalaisten muistomerkki teki ehdottomasti muhun vaikutuksen. Noin kahden hehtaarin alueella sijaitsevat 2711 kivipalkkia muodostavat labyrintin, jonka läpi kulkeminen sai ihmeellisiä mietteitä pulpahtelemaan päähän. Jotenkin äänet kaikuvat niin, että tuntuu, että joka kiven takana olisi ihmisiä, mutta et siltikään näe ketään. Se oli todella jännä kokemus!


Osa kivipalkeista oli super korkeita!


Moni ei tiedä, että Berliinin muuri oli oikeasti tuplamuuri, joka teki ympyrän sulkeakseen "länsimaallisen Berliinin" sisäänsä. Ei mekään tiedetty ennen kaupunkikierrosta. Tuplamuurin muodostivat kaksi muuria, joiden välissä oli 100 metriä "kuoleman aluetta", jossa yleensä yhden muurin ylittäjät tulivat ammutuiksi.

Tässä näkyy pala molempaa muuria ja niiden välissä vartiotorni.
Berliinissä on myös paljon historiaa ja joka paikassa toinen maailmansota, juutalaiset ja holokausti tulee vastaan. Jo parin päivän visiitillä tuli sellainen fiilis, että ne asiat rupesivat tulemaan korvista ulos. Uskon, että berliiniläiset ovat otsaan asti täynnä kaikkea holokaustiin liittyvää. Minä ainakin olisin.

N, minä ja host-siskot parlamentin edessä.

Oli Berliinissä silti kauniitakin paikkoja, kaupungin kohtaloksi koitui varmasti se, että oltiin juuri tultu niin vallattoman hienosta Tsekin pääkaupungista, jonka vieressä mikä tahansa paikka kalpenee. Olen myös monesti kuullut, että Berliini on loistava shoppailukaupunki. Tällä kertaa emme käyneet kuin muutamassa turistikaupassa, joten shoppailupuolesta en osaa sanoa mitään. Ehkä joskus palaan Berliiniin ja annan kaupungille uuden mahdollisuuden!

4 kommenttia:

 1. Vautsi mitä kuvia! Eka ja vika on mun lemppareita ;)
  Mä tykkäsin kans tosta juutalaisten muistomerkistä. Teki muhunkin vaikutuksen. Yölläkin se oli tosi jännä - jopa jännempi! :)

  VastaaPoista
 2. Vitsit, oltaispa menty sinne yöllä. Ei tullut mieleenkään! :) Ehkä ensi kerralla sitten..

  VastaaPoista
 3. Berliini ei tosiaan ole kaunis kaupunki, mutta itse pidän siitä paljon juuri sen mielenkiintoisen historian vuoksi (museoita on mieletön määrä) - ja koska siellä tapahtuu aina jotain. Toisaalta kielen tunteminen muuttaa tietenkin käsitystä paikasta; tuskinpa olisin itsekään pitänyt niin paljon, jos en hallitsisi saksaa. Inhottavaa muuten, jos sattui noin huono opas - mä olen ollut tuolla englannikielisellä tourilla kahdesti (2010 ja 2007) ja molemmilla kerroilla ollut ihan mieletön opas!:)

  VastaaPoista
 4. Miina: Joo, pitää varmaan vielä antaa Berliinille uusi mahdollisuus kun osaa sitten asennoitua oikein. :)

  VastaaPoista