1. tammikuuta 2012

Viime vuoden lukuhetkiä

Olen jo pitkään halunnut kertoa muutamasta lukemastani kirjasta, mutta en ole ehtinyt raapustaa niistä vielä mitään. Kun sitten tänään huomasin, miten kivasti Ioanna oli kerännyt vuoden lukuhetket yhteen, päätin vähän kopioida häntä. Sori! 

Viime kesänä lukuhetket jäivät kovin vähäisiksi, mutta jostain syystä vuoden aikana ehdin kuitenkin lukemaan enemmän opiskelun ulkopuolisia kirjoja kuin aikaisempina vuosina. Epäilen vahvasti, että tämä johtuu puhtaasti siitä, että opiskelujen loputtua, läksyt ja esseen kirjotukset ovat jääneet muistoiksi vain ja näin ollen ehtii kirjojakin lukea enemmän. Vuonna 2011 ehdin lukea yhteensä 14 kokonaista kirjaa (olin seonnut vuosissa ja laskuissa edellisessä postauksessa). 

Andrés Oppenheimer - Basta de Historias
Carlos Ruiz Zafón - Enkelipeli
Gabriel García Márquez - Memoria de mis putas tristes
Paul Smith - Twitchhiker
Brian Steidle - The Devil Came on a Horseback
Miika Nousiainen - Vadelmavenepakolainen
Alla Al-Aswani - Yacoubian talon tarinat
Mark Thomas - Extreme Rambling: Walking Israel's Separation Barrier. For Fun.
Emmanuel Jal - Warchild -a Boy Soldier's Story
Miranda France - Bad times in Buenos Aires
Lubna Ahmad Al-Hussein - 40 Raipaniskua -Tosi tarina Nyky-Sudanista
Jenni Linturi - Isänmaan tähden
Pekka Haavisto - Hatunnosto
Ernesto Sabato - Antes del Fin

Tuosta listasta huomaa hyvin, että luen eri kielillä ja paljon enemmän tarinoita oikeasta elämästä kuin fiktiivisiä kirjoja. Viime vuonna kuitenkin luin normaalia enemmän fiktiivisiä tarinoita, 5/14. Ongelmani keksittyjen tarinoiden kanssa on se, että minun on todella vaikea uskoa ja ymmärtää, että tarina ei ole totta. Väkisinkin yritän kuvitella ihmiset, tapahtumat ja paikat todellisuuteen. Eihän se välttämättä ole huono juttu, mutta esimerkiksi viime vuonna lukiessani Minne tytöt kadonneet koin tämän vähän ongelmalliseksi.

Valitettavan ja oikeastaan poikkeuksellisen monta kirjaa jäi minulta kesken viime vuonna.  Salman Rushdie - Saatanalliset säkeet, Gabriel García Márquez - Cien Años de Soledad, Oliver Balch - Viva South America, Tim Butcher - Blood River. En yleensä jätä kirjoja kesken, mutta tällä kertaa kaksi ensimmäistä olivat liian sekavia ja raskaita heti alkuunsa ja kaksi jälkimmäistä taas jäivät kesken lähinnä ajan puutteesta ja pitkän lukutauon vuoksi.

Nauroin ihan älyttömästi lukiessani viihdyttävää Vadelmavenepakolaista, tästä lukukokemuksesta olenkin jo maininnut aiemmin. Enkelipeli taas oli jokseenkin pettymys. Pidin paljon saman kirjailijan Tuulen varjosta ja Enkelipeli vaikutti vähän laimealta kopiolta. Twichhiker on vaikuttava, hauska, erilainen matkakirja. Se on tositarina brittimiehestä, joka päättää matkustaa mahdollisimman nopeasti, mahdollisimman kauas kotoa toiselle puolelle maapalloa pelkästään twitterin ja ihmisten hyväntahtoisuuden avulla. Brittilehti Daily mailin artikkeli matkasta ja kirjoittajasta tässä. Isänmaan tähden opetti minulle Suomen historiaa, josta tiedän hävettävän vähän. Se on fiktiivinen tarina vanhasta miehestä, joka nuorena lähti vapaaehtoisena taistelemaan SS-joukkoihin Saksaan ja muistelee tai välillä elää menneisyyden tapahtumissa. Bad Times in Buenos Aires taas kertoo brittinaisesta, joka lähtee Buenos Airesiin asumaan ilmeisesti työn perässä (muuton motiivi jäi hiukan epäselväksi) joskus 90-luvun alussa. Tämä kirja oli mielenkiintoinen jo ihan siitä syystä, että se kuvaa argentiinalaista yhteiskuntaa ja elämää 20 vuotta sitten. Siihen aikaan esimerkiksi puhelinlangat taisivat toimia vähän niin ja näin joten koskaan ei tiennyt kuka langan päässä lopulta vastaa. Kirjoittajalla on tästä lukuisia hauskoja omia kokemuksia.

Basta de Historias on argentiinalaisen Jenkeissä asuvan toimittajan loistava teos Lattarimaiden tarpeista. Nimen jatko (la obsesión latinoamericana con el pasado y las 12 claves del futuro) sanoo kirjasta enemmän. Kirja kuvaa  useiden lattarimaiden johtajien ongelmallista tapaa johtaa maataan katsomalla menneisyyteen ja etsimällä syntipukkeja (Jenkit!) sen sijaan, että he suuntaisivat katseensa tulevaisuuteen ja miettisivät parhaita keinoja kehittää maitaan poistaakseen köyhyyden kansalaistensa keskuudesta. Hauska yllätys oli kirjan toinen kappale, joka kokonaisuudessaan käsittelee Suomen parhautta koulutuksen saralla. Kirjailija oli pari vuotta sitten käynyt Suomessa tutkimassa kuinka suomalaiset ovat onnistuneet luomaan huippujärjestelmän ja tavannut jopa Tarja Halosen matkallaan. Esimerkiksi Chávezille varmasti tekisi hyvää lukea tämä kyseinen kirja ja lopettaa ulkovaltojen mustamaalaaminen joka asiassa (jos joltakulta meni ohi, niin viime viikolla tämä Venezuelan presidentti "mietti ääneen", että jenkki-imperialistit varmasti ovat syyllisiä siihen, että monella lattarijohtajalla on hiljattain todettu syöpä, eihän kukaan voi olla varma miten pitkälle näiden kehittyneiden maiden teknologia on päässyt, hehe).

Lattarimaiden presidenttejä kirjan kannessa.
Yksi nyt välipäivinä lukemani kirja oli tämänhetkisen presidenttiehdokkaan kirjoittama Hatunnosto. Se oli loistava! Se kertoo Darfurista, Sudanista, Somaliasta, Israelista ja palestiinalaisista, maailman politiikasta, Suomesta, matkailusta ja elämästä yleensä, lyhyillä ja mielenkiintoisesti kirjoitetuilla kertomuksilla. Suosittelen tätä ehdottomasti kaikille!

The Devil Came on Horseback, 40 Raipaniskua sekä Warchild sijoittuvat kaikki Sudaniin. Ensimmäinen kertoo Darfurista jenkkisotilaan silmin. Kirjoittaja on tehnyt saman nimisen dokumentin aiheesta, joka on todellakin näkemisen arvoinen. Satuin joskus muutama vuosi sitten näkemään sen sattumalta yleltä. 40 Raipaniskua kertoo sudanilaisnaisesta, joka joutuu vaikeuksiin virkavallan kanssa näyttäytyessään housuissa julkisella paikalla Sudanissa -maassa, jossa naiset eivät lain mukaan saa pukeutua housuihin. Tämä tositarina ylitti Suomessakin uutiskipukynnyksen ollessaan tapetilla vuonna 2009. Suosittelen kirjan lukemista kaikille! Se ei kerro vaan tästä yhdestä kohtalokkaasta illasta ja oikeidenkäynnistä vaan myös Lubnan elämästä Sudanissa lapsena, opiskelijana ja naistoimittajana. Warchild taas kertoo nimensä mukaisesti lapsisotilaasta. Onnekkaasta sudanilaisesta lapsisotilaasta, josta tulee maailmankuulu artisti. Hän taisi käydä viime huhtikuussa Suomessakin, mutta en itse ollut maassa silloin. Kaikki nämä kolme teosta ovat oikein vaikuttavia, eivät helppoa lukemista, mutta todellisia silmien avaajia. Samanlainen ihastuttavan vihastuttava kirja oli Extreme Rambling, joka kertoo Israel - Palestiina problematiikasta. Olen kertonut kirjasta aiemmin.


Kirjahyllyni on täynnä mielenkiintoisia lukemattomia kirjoja, joten tänä vuonna olen ajatellut vaihteeksi lukevani enemmän kirjoja kuin uusia päätyy hyllyyn. Saa nähdä miten käy.. ongelmana tulee olemaan lentokoneen painorajoitukset ja vaikeudet ottaa kirjat mukaan toiselle puolelle maapalloa.

9 kommenttia:

 1. Mä haluaisin kyl ehdottomasti lukea ton Haaviston Hatunnoston - se vaikuttaa tosi mielenkiintoselta!

  VastaaPoista
 2. Paljon, paljon kiinnostavia kirjoja! Täytyy laittaa nimiä ylös, ja tuo Haaviston kirja varsinkin kuulostaa tosi mielenkiintoiselta.

  Ja ei mitään, kopio ihmeessä. :) Tätä oli kiva lukea.

  VastaaPoista
 3. Joo, on kiva jakaa lukukokemuksia ja lukea muiden sellaisista! Kävin muuten tänään keskustan Suomalaisessa kirjakaupassa ja näköjään Hatunnoston saa nyt pokkarina, n. 10e. Vink, vink! :)

  VastaaPoista
 4. Noniin, löysin tännekin Ionnan kautta ja kiitänkin suuresti hyvistä kirjavinkeistä! Mun täytyy ottaa itseä niskasta kiinni ja lukea tänä vuonna blogien ohella myös kirjoja (;

  VastaaPoista
 5. Hei rva ruusunen ja tervetuloa! Hienoa, jos sain välitettyä omaa innostustani lukemistani kirjoista. Haluan ehdottomasti kuulla teidän kommentteja, kun olette ehtineet lukemaan. :)

  VastaaPoista
 6. Mä oon kyllä ollut onnenpekka, kun oon löytänyt näin hyviä lukupoliittisia blogjea! Haaviston opus on pakko tsekata ja olihan tässä monta muutakin, voi ny.. Pakko ottaa tavaksi pyhittää illassa edes tunti lukemiselle!

  VastaaPoista
 7. Jes kiitos! Odotan jo innolla, että pääsen eroon oppariaineistosta ja saan taas lukea OIKEITA kirjoja :D

  VastaaPoista
 8. Olipas oivia vinkkejä! Nyt ei ole kuin yksi ongelma: tuo 40 raipaniskua vaikuttaa just mun tyyliseltä kirjalta, mutta en löydä sitä mistään englanniksi! Amazon.ca ja goodreads tarjoais sitä ranskaksi, enkä edes löytänyt sen kirjan englanninkielistä nimeä..Eli siis mun pitää varmaan oikeasti tilata se Suomesta asti :D Että kiitos vaan kovasti :D

  Samoin tuo The Devil came on horseback meni luettavien listalle. Tuota Tim Butcherin Blood Riveriä oon monta kertaa pidellyt hyppysissä, kun luin samaisen herran toisen kirjan, Chasing the Devil. Mutta se oli vähän pitkäveteinen, vaikkakin kiinnostava ja nyt pähkäilen pitäskö lukea tuo Blood River vai jääköhän se lukematta..hmm.

  VastaaPoista
 9. consuela; tsemppiä vaan opparin valmisteluun! :)

  Annika; tiedätkö, että tuota raipanisku kirjaa itsekin metsästin muutaman vuoden ja olin jo ehtinyt unohtaa koko kirjan olemassaolon kunnes se vahingossa joulukuussa osui silmään Prismassa (!!!) ja vielä tarjoustarjalla höystettynä. Tsemppiä vaan etsintöihin! :)

  Blood River oli kyllä mun mielestä myös pitkäveteinen. Kirjan takakansi antoi ymmärtää ihan toisenlaista tarinaa kun mitä se loppujen lopuksi oli. Ehdin lukea ehkä n. kolmasosan ja jätkä käsitteli lähinnä Kongon historiaa viitaten muihin kirjoijin eikä niinkään omaa matkaansa. Otti päähän. Suosittelen siis ehdottamasti ennemmin Devil came on a horsebackia! :)

  VastaaPoista