22. toukokuuta 2013

Ilmainen kävelykierros

Tuossa taannoin yhden tämän kevään vieraan kanssa päätimme tutkia Barcelonan opastettujen kävelykierrosten tarjontaa. Googletellessa tuli vastaan Travel Boundin järjestämä ilmainen englannin kielinen kierros goottilaisessa lähiössä. Tunnustan, että hieman skeptisesti suhtauduin tähän etukäteen, mutta loppujen lopuksi löysimme goottilaisesta vaikka kuinka monta katua ja paikkaa, joiden olemassaolosta en ollut ollenkaan tietoinen. Ja opimme vaikka mitä uusia juttuja rakennuksista, kaduista ja historiasta. Oppaana toimi reipas brittijätkä, joka oli tullut Barcelonaan muutamaksi kuukaudeksi ja onkin toistaiseksi asunut täällä viimeiset viitisen vuotta. Näin tuppaa monelle käydä. Saa nähdä kuinka pitkään me viihdytään täällä Carcelonassa*..


Roomalaisten vallan aikaan, tuhansia, tuhansia vuosia sitten Barcelona oli vain nykyisen goottilaisen lähiön pieni osa, ja kaupunkia ympäröi muuri. Nykyinen turistikeskittymä La Rambla oli kaupungin ulkopuolella virtaava joki, johon heitettiin kaikki jätteet. Alla olevassa kuvassa näkyy sen aikaisia pylväitä, joista on vielä muutama jäljellä asuintalojen keskellä. 

Esimerkiksi tämä alla oleva hökkeli onkin kunnianosoitus kaikkien aikojen korkeimmalle ihmislinnalle -Castellets, josta kerroin täällä syyskuussa.Muistini on huono, mitä tulee tarinoihin ja historiaan. Opas tiesi kertoa paljon paikallisesta kulttuurista ja kaupungin historiasta. Mielenkiintoiselta se kaikki kuulosti, vaikken enää paljon muistakaan. Halusin kuitenkin jakaa tämän teille, jos joku seuraavalla Barcelonan reissulla innostuu kierrokselle lähtemään. Suosittelen sitä oikein lämpimästi! Vajaan neljän tunnin kierroksella tutustuu helposti kaupunkiin ja katuihin ja oppii historiasta, ilman että tarttee istua nenä kirjassa tai wikipediassa. Nämä ilmaiset kävelykierrokset toimii siis tipeillä (me tippasimme 5 € per nenä) ja tästä syystä täytyy oppaan osata pitää kuuntelijoiden mielenkiinto yllä. Tällä kierroksella onnistuttiin todella hyvin.

Opin esimerkiksi, että näillä kolmella eri lipulla on vissi ero!


Pelkkä raidallinen lippu on alkuperäinen Katalonian lippu, nimeltään Senyera. Lippu, jossa on mukana valkoinen tähti sinisellä pohjalla on itsenäisyyden lippu. Sitä heiluttelevat siis Katalonian itsenäisyyden puolesta liputtavat. Niitä näkyy yhä enemmän katukuvassa. Kolmas lippu, josta löytyy punainen tähti, on taas suuren Katalonian puolesta puhuvien tunnus. Suureen Kataloniaan (Catalan countries) kuuluu myös osia Etelä-Ranskassa, Andorra, osa Valencian aluetta ja siis kaikki katalaania puhuvat alueet. Ettäs tiedätte.

Ilmaisia kävelykierroksia olemme kokeilleet muun muassa Prahassa ja Berliinissä, ensimmäisessä hyvällä kokemuksella ja jälkimmäisessä ei niin hyvällä. Näin viime viikolla wokkipaikassa mainoksen, jonka perusteella Euroopan laajuinen Sandemans on rantautunut nyt Barcelonaankin tekemään ilmaisia kävelykierroksia. Ehkä joku päivä kokeilemme heidän lenkkiään.

* cárcel tarkoittaa espanjaksi vankilaa. Barcelonasta tulee Carcelona, koska kaupunki ikään kuin vangitsee kävijät ja pakottaa jäämään tänne pidemmäksi aikaa. Aiheesta on kirjoittanut mielenkiintoisesti muun muassa argentiinalainen matkabloggaaja Anico täällä (espanjaksi).

12 kommenttia:

 1. Itsekin kävin goottibarrion kierroksella, en tosin saman yrityksen, ja aivan yhtä lailla skeptisyyteni muuttui mielenkiinnoksi! Todella hyviä kierroksia siellä järjestetään! :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva postaus! Ja ah niin tuttuja paikkoja, tunnistin lähes kaikki kulmat kuvistasi, niin paljon tuolla on tullut kierreltyä :) Lisäinformaatiotakin tuli, kiitos siitä! Noista ilmaiskierroksista en ole tiennytkään!

  Muuten, tiesitkös tälläisestä meetup -sivustosta, jonne on kerätty Barcelonassa toimivia erilaisia harrastus ym. ryhmiä...löytyy vaikka mitä kivaa:

  http://www.meetup.com/cities/es/barcelona/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hieno juttu. Kannattaa ehdottomasti osallistua tuollaisille kierroksille. Pääsee kivasti sisään kaupunkiin ja kulttuuriin, missä tahansa onkaan.

   Kiitos tuosta meetupista, en tiennyt siitä :)

   Poista
 3. Tässä tuli paljon upouutta tietoa (esim. nuo liput!), kiitti! :) Ja kiitti myös tuosta turistikierrosvinkistä.

  VastaaPoista
 4. Tuollaista kierosta täytyy joskus kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihmeessä, hyvä viikonloppu-aktiviteetti :)

   Poista
 5. Onpas hauskaa. Täytyykin käydä tutkailemaan, että onko Istanbulissa ilmaisia kävelykierroksia tarjolla!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti! Suurissa kaupungeissa on monia ilmaisia kävelykierroksia :)

   Poista
 6. Mexico Cityn keskustassakin on tuollaisia ohjattuja kävelyretkiä, osa ilmaisia ja osa maksullisia. En tosin tiennyt niistä kuin ihan äskettäin! Esim. maksullinen kävelykierros, jossa käydään kaikki keskustan vanhimmat liikkeet ja baarit läpi (negocios centenarios) sekä kierros keskustan ikivanhoissa pulqueríoissa eli agavepohjaista alkoholijuomaa tarjoavissa pienissä baareissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näitä rupeaa olemaan ympäri maailmaa, mikä on tosi hieno juttu! Itse mieluummin kokeilen näitä ilmaisia, koska oppaiden pitää oikeasti yrittää saadakseen työstään palkkaa. :)
   Prahassa esimerkiksi opas lopetti aina puhetuokiot sanomalla "jos haluatte tietää kuinka tarina jatkuu, seuratkaa minua..." ja eläytyi niin hyvin, että osasi pitää kuuntelijoiden mielenkiinnon yllä useita tunteja.

   Poista