19. toukokuuta 2013

La Pedrera Barcelonan yössä

Barcelonassa vietettiin eilen museoiden yötä. Mietittiin pitkään jäädäänkö kotiin katsomaan Euroviisuja vai lähdetäänkö museoihin. Kun huomattiin, että Gaudin luomus, La Pedrera (Casa Milà), kuuluu näihin illan ilmaispaikkoihin, päätettiin suunnistaa Passeig de Gràcialle jonottelemaan. Ja onneksi lähdettiin.

Museoiden yö oli ajoitettu illalle kello seitsemästä yhteen yöllä. Kun päästiin La Pedreralle, oli kello vasta puoli seitsemän, mutta jono ulottui jo kaksi korttelia ovelta korttelin ympäri. Seitsemältä rupesivat ensimmäiset pääsemään sisään, mutta me oltiin ovien kohdalla vasta yhdeksän aikaan. Ei osattu ennalta kuvitella, että jonossa voisi mennä 2,5 tuntia. Ja ulkona oli todella kylmä, vaikka päällä oli villakangastakki. (tervetuloa vaan tänne toukokuiseen Espanjaan!) Ovella meille kerrottiin, että ihmisiä päästettiin sisään viiden minuutin välein noin 35 kerrallaan ja maksimissaan 450 tunnissa.

La Pedreran kierros alkaa ylhäältä kattoterassilta, josta oli hienot yölliset näkymät.Sagrada Familia vasemmalla.
Mäellä valaistuna Tibidabon kirkko, joka näkyy myös meidän kotikadulta.


Katolta matka jatkui ullakolle, jossa pääsi katsomaan pohjapiirrustuksia, pienoismalleja ja videoita kaikista Gaudin luomuksista ympäri Barcelonaa ja lähialueita. Ullakon jälkeen oli vuorossa asuinhuoneistoja.Lopuksi päästiin vielä katsomaan vaihtuvaa näyttelyä alakertaan, jossa oli tällä kertaa espanjalaisen valokuva-artistin Chema Madozin näyttely. Upeita surrealistisia kuvia. Täältä voi katsoa muutamia. Ilmainen sisäänpääsy kun oli, kierrokseen ei kuulunut mitään opastusta, vaan vapaata omassa tahdissa kulkemista. Aikuisilta sisäänpääsy on normaalisti reilut 16 euroa (audioguiden kera) ja iltaisin vissiin jopa 30 ihmisoppaan ja erikoisen valonäytöksen johdosta. Vaikka käynti olikin hieno kokemus ja ollaan odoteltu tällaista ilmaista museoyötä, oltiin molemmat sitä mieltä, ettei tuo kuitenkaan 16 euron arvoinen reissu olisi. Ja jos oltaisiin etukäteen tiedetty, että joudutaan kaksi ja puoli tuntia ulkona kylmässä hytisemään, oltaisiin mietitty kahteen kertaan. Valitettavasti suklaamuseot sun muut jäivät kunnialla ensi kertaan, mutta onneksi niihin onkin pikkasen alhaisemmat sisäänpääsymaksut.

Onko kukaan käynyt La Pedrerassa tai muissa Gaudin taloissa sisällä? Tämä oli meidän ensimmäinen, jos ei Sagrada Familiaa lasketa. Kirkko on kyllä näkemisen arvoinen ja ehdottomasti hintansa väärti.

8 kommenttia:

 1. Veikea talo! Erityisen mahtavalta nayttaa sisapiha. Mihin asti tuolla on ollut oikeita asukkaita? Hienot yksityiskohdat saattais asumielessa tehda mut hulluksi :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipedian mukaan kai vielä 60-luvulla, mutta en ole ihan varma. Naapuruston eliitti ei kuulemma ollut innoissaan taloa rakennettaessa, koska tämä outo rakennus muka alensi maan hintaa alueella. Eivät jatkossa enää moikanneet talon omistajaa.. haha. Olis kai oppaan kanssa saanut enemmän irti, nyt jäi wikipediasta luettavaksi! :)

   Poista
 2. Olen käynyt kerran La Pedrerassa, katolla liikkuminen sekä erityiseti upea 1900-luvun alun tyyliin sisustettu asunto ihastuttivat kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto ja sieltä näkyvä öinen Barcelona oli meillekin mielenkiintoisin paikka, siellä viihdyttiin pisimpään.

   Poista
 3. Vau minkä näköstä! Rupes oikeen harmittaan, kun en viime vuotisella Barcelonan-reissulla tuolla käynyt, eli sinne on pakko tulla uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barcelonassa on niin paljon nähtävää, että tänne voi hyvin tulla useaan kertaan käymään! :)

   Poista
 4. Kivan näköistä iltavalossa tuolla Casa Milassa! Olen minäkin siellä pari kertaa käynyt (päiväsaikaan), samoin Batllossa. Upeita paikkoja ainakin jos pitää arkkitehtuurista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäisi ottaa tavoitteeksi käydä Batllóssa myös jossain vaiheessa. Ja ainakin Palau de Músicassa, siitä olen kuullut niin paljon kehuja.

   Poista