13. marraskuuta 2013

Ei aseita, kännyköitä tai tupakointia

Yli 30 vuoden sisällissota on jättänyt jälkensä Guatemalaan ja guatemalalaisiin. Muun muassa aseita on vielä liikkeellä viime vuosikymmenien perintönä. Aselepo ja rauhansopimus tehtiin vasta vuonna 1996, eli aika hiljattain. Joidenkin tietojen mukaan keskimäärin jopa yhdeksällä kymmenestä löytyy ase taskusta. Kuulostaa hurjalta. Aseita näkyy katukuvassa oletettavasti hurjan paljon enemmän kuin Euroopassa. Aseiden lisäksi joka puolella on niihin liittyviä kylttejä. Kuinka erikoista, että esimerkiksi kauppakeskuksen sisällä olevan pankin ovessa on kyltti, jonka mukaan aseita ei saa tuoda sisälle. Ihan siinä muiden kylttien vieressä, missä esimerkiksi kielletään kännykän käyttö pankin sisällä. Menevät oletettavasti samaan syssyyn, eikö?

Meidän viikonlopun hotellin ovesta löytyi vastaava. Ei aseita, eikä tupakanpolttoa. 


Katukuvassa näkyy myös suht paljon asekauppoja. Joskin yhden paikallisen mukaan Guatemalassa on vaikeampaa ostaa ase kuin Yhdysvalloissa, sillä täälläkin tarvitaan erikoisluvat. Mutta kuinkahan vaikeaa olisi hankkia vehkeet pimeästi mustan pörssin kautta. Tuskin siinä mitään lupia kyseltäisiin. Jos rikosten rankaisemattomuusprosentti koko maassa on sellaista 98 % luokkaa, niin miten valtio pystyy kontrolloimaan yhtään mitään. Ei mitenkään.

Tässä esimerkkinä taksin ikkunasta räpsästy kuva vaatimattomasta kaupasta kaupungin keskustassa.


Ja mitä löytyikään paikallisen päivälehden välistä! "Miesten leikkikaupaksi" itseään kutsuvan liikkeen esite. Vain 43 päivää jouluun. Joulupukki siinä uudessa asussa valmiina höykkäykseen.


"Sprayjaamalla vähän tätä mahtavaa spraytä hyökkääjäsi naamaan, jää hän huutamaan, räkimään ja yskimään ihan hulluna, toivoen että kuoleman enkeli ottaisi hänet syliinsä." 
Vain 47 quetzalia, eli noin 4,70 euroa.


Näillä taktisilla housuilla saa kuulemma kunnioitusta kadulla ja kauneimmat tyttöystävät. Jopa nopeamman ylennyksen töissä. Ihmehousut!


Maihareita ja vaatteita löytyy myös. "Nämä ovat maan turvajoukkojen lempparit!"


Onko tämä maailma ihan tärähtänyt?

12 kommenttia:

 1. Hyi. Oksettavia leluja, mukaan lukien nuo aikuisten "lelut". Ja tuo asenne mainoksissa, mistä puuttuu kokonaan ihmisyys, ja mikä puistattaa aivan.

  VastaaPoista
 2. Huh, melko hurjaa ja älytöntä...

  VastaaPoista
 3. Ei oo todellista! Varmasti uskomattomia tarinoita ja kokemuksia saat tuon Guatemala-oloaikanasi, innolla odottelen aina uutta postausta! :) jotenkin sitä sokeasti aina ajattelee, että ei nyt hyvänen aika nykypäivänä vois olla niin valtavia eroja kulttuurien ja maiden välillä..ei kuulosta kyllä kaikista helpoimmalta maalta asua tai edes vierailla.

  VastaaPoista
 4. Tämä oli kyllä todella järkyttävää, etenkin kun noita mainostetaan samalla tavalla kun jotain prisman tuotteita. Muistankohan väärin vai oliko se juuri Guatemala joka on surullisenkuuluisa kotiväkivallan takia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, valitettavasti. Femicide on suuri ongelma täällä päin, machistinen kulttuuri kun on.

   Poista
 5. Luin nyt samalla koko matkan tähän asti. Mielenkiintoista, kaunista, jouluakin jo ja nyt sitten tämä aseleikki. Kyllä maailma on ihmeellinen. Ja joo, välillä ihan hullukin.

  VastaaPoista
 6. Ei herranjestas noita mainoksia :D

  VastaaPoista
 7. Tää on kyllä ehdottomasti sitä "itkeäkö vai nauraa" -kategoriaa :D

  VastaaPoista