25. helmikuuta 2014

Alkuvuoden lukukokemuksia

Kuten jo mainitsinkin, muutaman viikon netittömyys sai minut kuluttamaan kirjoja viime viikkojen aikana aivan ennätysmäisesti. Olen löytänyt itsestäni sen lukutoukan, joka lapsena istui keskikesällä aurinkoisena päivänä mökin sisällä lukemassa kirjoja, jotka aina loppuivat kesken ennen kuin koitti seuraava visiitti kaupunkiin ja pääsi kirjastoon tankkamaan varastoja. Tässä siis neljä kirjasuositusta. Suositusta sen takia, että pidin kaikista ihan hirmuisesti.


Carlos Ruiz Zafón - Taivasten vanki

Joulupukin tuoma Taivasten vanki oli oikein positiivinen yllätys. Tykkäsin aikoinaan Tuleen varjosta tosi paljon, joskin Enkelipeli oli pienoinen pettymys. Taivasten vanki yltää mun mielestä ensimmäisen rinnalle, vaikka se jää hieman tyngäksi. Tuntui siltä, että kirja jäi hieman kesken ja se onkin paljon ohuempi kuin kaksi edeltäjäänsä. Tässäkin kirjassa tarinan keskiössä ovat herra Sempere, hänen poikansa Daniel ja heidän kirjakauppansa. Kirjakaupan työntekijä Fermín ja hänen elämäntarinansa ennen kirjakaupan työntekijäksi päätymistä on tällä kertaa kirjan (jännä) punainen lanka. Kerronta (ja käännös) on niin loistavaa, että tarina vie täysin mennessään ja sitä voi kuvitella itsensä Barcelonan hämärille kaduille 50-luvulle. Periaatteessa Ruiz Zafónin kirjat voi lukea yksinäisinä tarinoina, mutta tässäkin kirjassa viitattiin jonkin verran edellisissä kirjoissa kerrottuihin asioihin, jotka ei mullakaan enää olleet täysin muistissa. Ehkä sen takia nämä olisi parempi lukea järjestyksessä. Luin tämän kirjan kahdessa päivässä, niin mukaansatempaava se oli.

Malala Yousafzai - Minä olen Malala

Malalan elämänkertaan tarttumista olenkin odottanut jo kuukausia. Kun se sitten taannoisella Carrefourin reissulla tuli vastaan, päätin nakata kirjan ruokakoriin. Heille, jotka eivät kyseisen tytön tarinaa vielä tunne, todettakoon että 16-vuotias, pakistanilainen Malala tuli maailmalla tunnetuksi viimeistään lokakuussa 2012 jouduttuaan koulusta kotiin matkatessaan Talibanin luodin ruuaksi. Jälki oli niin pahaa, että hänet kiidätettiin lopulta Britteihin sairaalahoitoon. Malala on nuoresta iästään huolimatta ollut aktiivinen tyttöjen koulutuksen puolesta puhuja ja sekös sai talibanit suuttumaan. Hän on myös kaikkien aikojen nuorin ehdokas Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Tämä kirja on mielenkiintoinen ja inspiroiva tarina nuoren pakistanilaisen tytön elämästä ja arjesta toisella puolella maapalloa. Vuoden 2012 lokakuun jälkeen Malala ei ole päässyt palaamaan Pakistaniin vaan asuu nykyään turvallisuussyistä Englannissa perheensä kanssa. Malalan haastattelu ilmestyi hiljattain Hesarissa ja kirja on vihdoinkin käännetty myös suomen kielelle. 


Mario Vargas Llosa - Vuohen juhla

Vuohen juhlaa rupesin lukemaan jo toissa vuonna espanjaksi koulukaverin suosituksesta. En kuitenkaan pysynyt tarinassa mukana ajassa ja paikassa hyppivän kerronnan sekä hitaan lukutemmon (lähinnä koulutöiden määrän) vuoksi. Kirja jäi kesken (siinä on yli 600 sivua!). Kunnes sitten löysin suomenkielisen version omasta kirjahyllystäni Suomessa viime joulukuussa. Vuohen juhla on tarina yhdysvaltalaistuneen Uranian paluusta kotiin Dominikaanisen Tasavaltaan monen kymmenen vuoden jälkeen. Samalla se kertoo yli kolmekymmentä vuotta kestäneen diktaattori Rafael Trujillon julmasta hallinnosta ja sen kaatumisesta. Kirjasta löytyy sekä fiktiivisiä henkilöitä (Urania), että todellisia Trujillon hallinnon aikaisia poliitikkoja ja diktaattorin salamurhan suunnittelijoita. Välillä lukuisia henkilöhahmoja ja heidän tekemisiään on vaikea seurata, mutten antanut sen häiritä tarinan etenemistä. Kirja vie mennessään. Siinä on sopivasti jännitystä, politiikkaa ja historiaa. Vuohen juhla kuvailee diktaattorin vallan hallussapitoa ja ihmisten manipulointia. Mitä kaikkea ihmiset ovatkaan valmiita tekemään ja katsomaan sivusta pysyäkseen diktaattorin suosiossa ja säilyttääkseen työpaikkansa. Ei ihme, että Vargas Llosa on nobelisti ja Vuohen juhla onkin muuten hänen parhaana pidetty teos.

Aniko Villalba - Días de viaje

Días de viaje taas on aivan erilainen lukukokemus. Se on nuoren argentiinalaisen matkabloggari Anikon kirjoittama kokoelma mietteitä matkoilta ja kotoa. Kirja kertoo matkan tekemisestä, loman (vacaciones) ja matkan (viaje) eroavaisuuksista sekä ihmisten kohtaamisista ympäri maailmaa. Tarinoita löytyy Aasiasta, Lattareista sekä Euroopasta. En enää muista mitä kautta päädyin aikoinaan Anikon blogia lukemaan, mutta siitä on ainakin yli vuosi. Tammikuussa Buenos Airesissa ollessa käytin tilaisuutta hyväksi ja ostin hänen kirjansa (postimaksu Eurooppaan olisi tullut vähän liian hintavaksi). Kävin loppujen lopuksi hakemassa sen hänen kotitalonsa ovivahdilta, koska Aniko itse oli reissussa. Vastoin läheistensä ohjeita Aniko toteutti unelmansa ja elää nykyään kirjoittamalla ja matkustamalla, käymättä kokopäivätöissä toimistossa 50 viikkoa vuodessa (Argentiinassa kesälomat on yleensä 2 vkoa pitkiä). Kirjassa, kuten blogissakin, on ihan parasta pohtiva kerronta, joka ei ole pelkkää "kävin tuolla ja söin tätä, joka maksoi näin paljon". Blogi ja kirja on molemmat oikein inspiroivia ja saavat lukijan uskomaan, että maailmasta löytyy vaikka kuinka paljon hyväntahtoisia ja vieraanvaraisia ihmisiä. Ei sillä että olisin sitä omien kokemusteni perusteella kovasti epäillytkään. Ja mikä parasta (tai pahinta), tämän lukukokemuksen jälkeen tekee mieli napata reppu selkään ja lähteä reissuun. Aniko kirjoittaa blogiaan espanjaksi, mutta jos ei muuta, niin kannattaa ainakin käydä ihailemassa hänen upeita valokuviaan.

Unohdin muuten jo aiemmin mainita, että minut löytää goodreads-sivustolta täältä. Olen ollut ihan fiiliksissä sivun löytämisen jälkeen, sillä sen avulla on niin helppo pitää kirjaa luetuista kirjoista ja se osaa arvostelujen perusteella suositella uusia mielenkiintoisia kirjoja. Nuorempana kirjasin kaiken ylös käsin ruutuvihkoon, mutta nyt tiedot löytyy helposti yhdestä paikasta. Aivan loistavaa!

Onko kukaan muu lukenut jonkun näistä kirjoista? Mitä mieltä olitte?

7 kommenttia:

 1. Oi vitsi mikä postaus, tämmöistä mää juuri kaipailinkin! Pitääpä laittaa ainakin tuo Minä olen Malala -kirja ylös, niin mielenkiintoiselta kuulostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, loistavaa! Se on silmiä ja mieltä avartava lukukokemus :)

   Poista
  2. Minulla juuri kesken tämä kirja, aika huikea... Ja lukukokemus saa kyllä kiittämään niistäkin aamuista, kun ei ihan innosta hyppien nouse lähtemään töihin ja arkeensa.

   Poista
 2. Tuo Carlos Ruis Zafonin kirja on minullakin;tuo 3 kirjan trilogia on ollut äärimmäisen koukuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, ne on nimenomaan koukuttavia lukukokemuksia!

   Poista
 3. Anikon kuvat oli tosi inspiroivia! Tuli sellainen fiilis, etta haluan ryhdistaytya kameran kanssa, enka vain kanniskella sita tyhjan panttina mukanani. Entisella kannykalla sentaan jonkin verran otettua tilannekuvia. Ehka kuvittelen muistani nama maisemat ikuisesti, vaikka aikaisempi kokemus kertoo, etta ilman konkreettista todistuaineistoa en muista mitaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Sen kirjoitukset on myös tosi inspiroivia ja melkein sai mut nappaamaan rinkan selkään ja kiertämään Espanjaa :D

   Poista