27. kesäkuuta 2014

Hulluja nuo argentiinalaiset

En ihan tarkalleen tiedä kuinka paljon argentiinalaisia Barcelonasta löytyy, mutta uskoisin että varmasti useita kymmeniä tuhansia. Tilastojakaan tuskin on ihan täysin uskominen, sillä uskallan sanoa, että noin puolilta löytyy espanjalainen tai italialainen passi (lähes kuka tahansa italialaisen tai espanjalaisen isovanhemman omaava -eli todella moni- voi pitkän prosessin avulla hankkia eurooppalaisen passin). Jos vähänkään kodin ulkopuolelle astuu, kuulee argentiinalaisella korostuksella kaunistettua espanjaa joka puolella kaupunkia. Niinpä siis ei pitäisi olla ollenkaan vaikea juttu löytää kisafiilistä Argentiinan matsien koittaessa MM-kisojen aikana. 

IMG_4391

Argentiinalla kävi aikamoinen mäihä MM-kisoja suunnitellessa, meinaan samaan lohkoon sattui aika pilipali-jengejä; Iran, Nigeria ja Bosnia. Lohkovoiton piti olla helppo nakki. Argentiinan maajoukkueen ensimmäinen matsi pelattiin puolitoista viikkoa sitten sunnuntaina keskiyöllä Espanjan aikaa. Tästä johtuen me päätettiin jäädä kotiin katsomaan matsi, se kun näytettiin jopa julkiselta tv-kanalta (olen äimistynyt, että täällä näkyy julkisilla kanavilla vain yksi matsi kolmesta per päivä, vaikka Suomessa YLE näyttää kisojen aikana jokaikisen matsin). Olin sattumalta nähnyt couchsurfing-sivuilla, että Poblenoun Oveja Negra (Musta Lammas) -baari näyttäisi Argentiinan matsit (ja muitakin matseja) ja sinne olisi kokoontumassa jonkinlainen joukko yleisöä. Ensimmäisen Argentiinan matsin jälkeen satuttiin näkemään videokuvaa paikan päältä ja voi tsiisus. Siellä näytti olevan sellainen meno päällä, että Argentiinan maajoukkueen toisen matsin koittaessa viime lauantaina ei ollut epäilystäkään minne oltaisiin suuntaamassa.

IMG_4292
IMG_4290

Onneksi on Facebook ja sieltä löytyvä info siitä mitä maailmassa tapahtuu. Löydettiin sieltä tiedot argentiinalaisten kisakatsomosta jo muutama päivä ennen ja varauduttiin ajoissa matkaan. Peli alkoi vasta kello 18, mutta ihmisiä varoiteltiin oven taakse jäämisestä, joten paikka aukesi jo kello 16. Me oltiin siis jo melkein pari tuntia ennen pelin alkua paikan päällä, jotta varmasti päästäisiin ensimmäisten 850 ihmisen joukossa sisälle asti. Ja oli se sen odotuksen arvoista. Voin sanoa, että tunnelma oli sen verran katossa, että tuntui melkein kun Argentiinassa tai itse stadionilla olisi ollut. Sillä poikkeuksella, että kaikki sujui loistavan järjestelmällisesti, missään ei tarvinnut jonottaa mitään, saatiin hyvät paikat ja vessoistakin löytyi vessapaperia. Poblenoun megataverna on 1900-luvun alussa rakennetun teollisuusvaraston tiloissa, joten sieltä löytyy kolme jättimäistä salia. Perheille oli varattu erilliset rauhalliset alueet. Ennen matsin alkua järjestettiin kasvomaalausta, puhallettiin ilmapalloja ja ruuduilta näytettiin videoklippejä vanhoista matseista ja muun muassa näitä MM-kisojen mainoksia. Arvonnan pääpalkinto oli menopaluulippu Buenos Airesiin (ei valitettavasti osunut meidän kohdalle), muita palkintoja oli muun muassa Messin signeerama maajoukkueen paita sekä argentiinalaisten ravintoloiden lahjakortteja.

Siitä huolimatta, että loppujen lopuksi itse matsi oli täys fiasko, oli tunnelma katossa yli 90 minuuttia. Jo paljon ennen kuin matsi alkoi. Me nautittiin claraa ja choripaneja (hotdogeja) täysin tyytyväisinä.

Mun kaikki Argentiina-paidat, -hupparit ja -liput on tietenkin Suomessa, joten ainoa lohtu oli pieni pinssi. Sonnustauduin sentään noin suurin piirtein oikeisiin väreihin.

IMG_4404

Meillä oli tietenkin kamera mukana ja valmiudessa, joten tässä vähän videokuvaa paikan päältä. Kuten videolla näkyy, kaikki mummosta vaariin osaa kannatuslaulut ulkoa. Mulla on vielä vähän opettelemista. Messi ja Maradona on jumalia, välillä ilkutaan brasseille. Argentiinalaisia ei haittaa, että matsin alussa soitetaan kansallislaulusta vain sen alkuosa, jossa ei ole sanoja ollenkaan, kyllähän tuo hyräilykin onnistuu.


Ehkä pikkasen ne suomalaiset kisakatsomot kalpenee näiden hullujen rinnalla..

Ja tiedän, että varmasti palatte halusta kuunnella argentiinalaista selostusta, joten tässä vielä loistava näyte tuosta samaisesta Argentiina-Iran -matsista. Tämä argentiinalainen selostaja, Alejandro Fantini hullaantuu aivan täysin Messin maalista. Ehkä pientä liioittelua, mutta olihan se aikamoinen ihme, että matsin ainoa maali tuli 90 peliminuutin jo mentyä umpeen. Tällä videolla on englanninkieliset tekstitykset, vaikka varmasti ihan muutenkin menisi viesti perille. 


Loppujen lopuksi lohkovoittohan sieltä tuli, vaikkei se ihan kivuttomasti mennyt. Argentiinan seuraava matsi pelataan ensi tiistaina Sveitsiä vastaan. Saa nähdä saanko täällä vierailevat vanhemmat ja siskon innostumaan lähtemään tonne kisakatsomoon mukaan. 

13 kommenttia:

 1. Toi selostus... :'D Joskus toivon niin, että niiltä lähtis ääni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tossa taitaa olla loppuvaiheessa olla aika lähellä toi äänen lähtö :)

   Poista
 2. Haha, ton selostuksen rinnalla Mertsikin kalpenee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ihan totta :D On se ainakin Mertsin tasoa!

   Poista
 3. Huimaa! Varmasti upea tunnelma :)

  VastaaPoista
 4. No johan oli upea tunnelma! Mua olisi jo melkein pelottanut tuolla, että tulee musta silmä tai jotain. :-)

  Oli jotenkin surkuhupaisaa, kun näin tässä pari päivää sitten auton, jonka ikkunan välistä sojotti pieni Saksan lippu. Näin meillä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, oikeessa matsissa Argentiinassa saattais tullakin musta silmä, mutta olin oikeesti tosi yllättynyt miten "rauhallista" oli. Kaikki käyttäyty hyvin, eikä mitenkään eläimellisesti.. tuolla oli pieniä lapsia ja perheitä meidänkin vieressä, mutta ei mitään tönimistä missään vaiheessa. Toisella puolella lippujen takana oli sellanen avoin paikka, jossa ei ollu pöytiä yms. ja siellä oli vähän railakkaampi meno kyllä. :)

   Poista
 5. Tuollaseen kisakatsomoon voisin lahteakin yhdeksi otteluksi, pikkupinsseineni. Mita muuten on clara? Fantino vois tulla tanne yritysvierailulle nain perjantaina tai miksei maanantainakin. Johan lahtis homma sujuun ja viikonloppu kayntiin erinomaisella fiiliksella :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin ensin moneen kertaan, että "pikkuprinsseini" ja jouduin vähän miettimään, että mistäs nyt on kyse :D Sori, mä unohdin aclararata ton claran. Se on siis paikallinen juoma täällä, jota ainakin Barcelonassa kutsutaan tuolla nimellä. Siihen tulee olutta ja sitruunamehua, tosi raikasta kesäjuomaa :)

   Poista
  2. Tuun pikku pinssin ja prinssin kans ;) Kiitos selvennyksesta, aCLARAcion, ehheh. Eli vahan samaa henkea kuin michelada tai panache, mika missakin maassa.

   Poista
 6. Ai jai, täällä yhden hengen kisakatsomossa Argentiina-Sveitsiä tähystäessäni tunnen olevani tällä hetkellä pikkasen väärässä maassa noin tunnelmankohotuksen suhteen :) Nauroin ääneen tuolle maaliselostusvideolle, etenkin kun päästiin kohtaan brassit, ja paavi :D Mutta tunteellahan se pitää vetää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, joo :D täältä löytyy pikkuargentiina :P

   Poista