7. kesäkuuta 2014

Jalkapallon MM-huumaa

Parempi puoliskoni on jo kohta vuoden päivät laskenut kuukausia, viikkoja ja nyt vielä päiviä jalkapallon MM-kisojen alkuun. Vuoden alussa kesän menoja suunniteltaessa kisojen ajankohta piti tietenkin ottaa huomioon ja varmistaa matsien näkyvyys. Muutama viikko takaperin veljien ja siskon miesten kesken luotiin erityinen "mundial" whatsappryhmä kisoja varten. Ja fudiskommentit näyttävät käyvän kuumina ennen kuin kisat ovat edes alkaneet. 

Jalkapallofanitus sai ihan uuden merkityksen Argentiinassa asuttua ja argentiinalaisia tavatessa. Lukiossa keskeytettiin tunnit ja mentiin alakertaan katsomaan maaottelua kesken koulupäivän koulun ainoasta telkkarista. Opettajien kanssa, luonnollisesti. MM-kisat yhdistää muuten aika poliittisesti jakautunutta kansaa ihan erityisellä tavalla. Koko maa on yhtä. Joillekin jalkapallo on tärkeämpää kuin mikään muu asia koko maailmassa. Maradonan faneilla on ihan oma uskontonsa, "Maradoaaninen kirkko" (joka ilmeisesti jopa vihkii pareja maradoniaaniseen avioliittoon). Kymmenen käskyä saa ihan uuden merkityksen "Maradoaanisina käskyinä", esimerkkeinä: 2. Rakasta jalkapalloa yli kaiken. 4. Puolusta Argentiinan maajoukkueen paitaa ja kunnioita sen kansaa. 9. Ota Diego toiseksi nimeksesi ja tee näin myös lapsillesi. Perinteinen Isä meidän -rukous onkin "Diego Meidän", tyyliin "Diego meidän joka olet kentillä, pyhitetty olkoon sinun vasurisi.."

Erehdyin kerran saamaan hervottoman, spontaanin naurukohtauksen yhden Nicon kaverin kertoessa kuinka hän melkein itki kuullessaan yhden pelaajan jättävän hänen lempijoukkueensa Bocan (30-vuotias jätkä oli tosissaan!). Mikä virhe! Kaikkien katseet kääntyivät minuun ja kaveri tuijotti mua vihoissaan lähes valmiina heittämään mut ulos kodistaan. Sain onneksi vakuutettua hänet nauraneeni ihan toiselle asialle, yeah right ja säästyin sillä kertaa seurauksilta. Ainakin vaimonsa uskoi, kun kyseli jälkikäteen mun naurukohtauksen motiivia. Oli varmasti vika kerta..

Argentiinassa osataan joskus tehdä aivan loistavia mainoksia. Useita sellaisia tihrustin youtubesta vuosia sitten maata ja sen aksenttia ikävöidessä. Yleensä jalkapallon MM-kisoja varten maajoukkuetta sponsoroivat yritykset tekevät ihan omat mainoksensa, ja ne harvoin pettävät yleisön. 

Tämä "paikallisen saunalahden" tekemä mainos on valitettavasti espanjaksi, mutta puhuu juuri tästä MM-kisojen aikaan yhdistyvästä kansasta. Neljän vuoden välein kansalaisista tulee "parempia argentiinalaisia, kaupungit täyttyvät sinivalkoisista väreistä ja kaikki on kaikkien kavereita. Kuinka hyvää jalkapallo meille tekeekään".


Tämän vuoden mainoksista paras on kyllä ehdottomasti TYC sportin tekemä paavimainos, "siunattu peli". Valitettavasti en löytänyt videosta tekstitettyä versiota, mutta ehkä fiilistä välittyy muutenkin. Tässä on mainosmiehet onnistuneet mun mielestä loistavasti. Paavin viime vuonna Rio de Janeirossa Maailman Nuorten päivänä pitämästä puheesta on leikattu osuvia osia tsemppaamaan maajoukkue voittoon. Lopputekstissä lukee "jos yksi argentiinalainen Brasiliassa sai tämän aikaan, kuvittele 23". Argentiinalaisesta paavihuumorista voi lukea lisää täältä


Argentiinalaisella Quilmes-oluella on myös hyviä mainoksia. Tänä vuonna videolla esitellään vastustajille mm. maajoukkueen tähtipelaajien taustoja; Messi, joka otti vastaan kymmeniä piikkejä kasvaakseen pelaamaan MM-kisoissa; toinen, joka tuo mukanaan pyhän tulen kasvettuaan hiilten seassa; kolmas, joka syntyi Ranskassa ja sanoi ranskalaisille "ei kiitos". Vastustajat saavat vastaansa "kansan, joka keksi jotain parempaa kuin jalkapallo, rakkauden jalkapalloa kohtaan". 


Varmuuden vuoksi Quilmes on laittanut pyörimään myös vuoden 1986 kisojen mainoksen, koska sinä vuonna Argentiina edelliskerran voitti MM-kisat. 

Edellisvuosien videoista suosikkini on ehdottomasti tämä TYC sportin 2010 kisojen mainos. Tässä on onneksi englanninkieliset tekstitykset!


Tässä vielä lopuksi brassikaverini linkkaama kisafiilistä nostattava video rajan toiselta puolen. "Näytä voimasi, Brasilia" kisamaasta.


Kyllähän tässä kaikessa tohinassa innostuu perinteinen lätkäfanikin!

21 kommenttia:

 1. Mainoksista tosiaan näkee, miten tärkeää jalkapallo on. Meillä ollaan Espanjan viimeaikaisen menestyksen myötä myös odottavissa tunnelmissa. Radion urheilutoimittajat ovat jo voittamassa toista peräkkäistä maailmanmestaruutta, mutta meillä mennään nöyremmin ajatuksin. Vastassa on monta kovaa luuta ja töitä saa tehdä, kuka mestaruuden haluaa.

  Kyllä meilläkin mies miettii työvuorojen osumista "oikeisiin" kohtiin, ettei pelit jää näkemättä. Ja minulla on jo ensimmäiset pitkävedot tehty, taisipa mukana olla Argentiinankin peli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, loistavaa :)

   Oon aika pettynyt, että täällä kohta alkavat kisat eivät kyllä näy katukuvassa mitenkään. Suomessakin on enemmän näkynyt kisafiilistä kuin täällä. Ajattelin ensin, että "ongelmana" on Barcelona ja näiden "epäespanjalaisuus", mutta pitkään Salamancassa asunut kaverini kertoi, että sielläkään pahemmin koskaan kisahuuma mitenkään näkyny. Kyllä Suomess ainakin kisoihin liittyvä mainonta näkyy joka paikassa ja urheilukaupasta saa tärkeiden maajoukkueiden vaatteitä.. ei täällä vaan. Primarkissa oli kyllä miehille mm. argentiina- ja brassiboksereita :D

   Poista
 2. Intohimolla urheiluun suhtautuvana pystyn kyllä osittain samaistumaan. :D Futiksen MM:t on vielä niin spesiaalit, kun niitä ei oo joka vuosi, jolloin se (mahdollinen) menestys tuntuu vielä paremmalta. Jokohan nyt viimein olisi Englannin vuoro?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä lätkän MM-kisat vois järjestää vähän harvemmin, vaikka joka toinen vuosi. Olis vähän spesiaalimpi tapaus :) Saa nähdä kuinka Englannin käy, vai viekö brassit voiton :D

   Poista
 3. Heh, tuli mieleen tapaus ajalta kun asuin Manchesterissa 90-luvun lopulla: futiksen MM-kisat myös muistaakseni meneillään, ja olisikohan ollut Italia joka pudotti Englannin jatkoon menosta.... Oltiin jossain täpötäydessä pubissa katsomassa matsia, ja kun tappiollinen tilanne alkoi näyttää lopulliselta, niin törmäsin ainakin kahteen aikuiseen mieheen, jotka avoimesti itkivät ja ryntäsivät tuoppi kädessä pubista pihalle :)
  Toisaalta muistan, kun skidinä veljeni kanssa katsottiin aivan vauhkona myös MM-futista --- silloin itkin itse, kun Brasialia putosi jatkosta pois :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, englantilaisetkin onkin varmaan hulluimpia eurooppalaisia fudisfaneja :D mutta jännä kuulla, että laji aiheuttaa suomalaisillekin noin huikeat tunnemyrskyt, vaikkei oma maa olekaan mukana :)

   Poista
 4. Minusta on tullut hirveän huono seuraamaan minkään sortin urheilukisoja, mutta jalkapallo MM-kisoja kyllä odotan innolla. Jostain syystä jalkapalloa on erityisen hauska katsella. ;-) Eikä tarvitse jännittää Suomen menestyksen puolesta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, ihan totta. Kisat voi ottaa vähän rennommin kun ei tartte jännittää Huuhkajien puolesta :D Juuri eilen mietin, kuinka oikeastaan vasta vuoden 2006 fudiksen MM-kisat on ensimmäiset, joista mulla on jonkinlainen muistikuva. Lätkän puolesta taas muisti menee vähän pidemmälle, 1995 vuoden kultakisoihin :)

   Poista
 5. Argentiinassa on totta tosiaan tehty kasoittain hyvia telkkumainoksia, eika pelkastaan maailmancupista. Jalitsuhuuma tuntuu jo tassa vaiheessa, vaikkei itsea kiinnostais vahaakaan. Suomen tunnit on olleet kahvilassa, koska oppilaan toimistoyksioon asennetaan supersysteemeja mundialin katselua varten ja toissa on itse asiassa aina kaytossa tietyssa raportoinnissa eras "neutraali" paivamaara. Kysyin, etta kenelle tuli mieleen repaista niin random ja mahdoton muistaa pvm kuin 29.6.1986, eika vaikka 1.1.1990, ja minua valaistiin, ettei silla ole sattuman kanssa mitaan tekemista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kirjoitinkin ensin, että siellä tehdään loistavia mainoksia, mutta sitten ajattelin, että ehkä se on liian subjektiivisesti sanottu ja lievensin vähän :P
   Haha, mä en ollut aiemmin edes nähnyt juuri tuota päivämäärää missään!

   Poista
 6. Olipa näitä hauska katsoa! Mä katselen paljon mainoksia, kun olen markkinointialan ammattilehdessä töissä, mutta esim. espanjankielisiä ei oikein osaa etsiä mistään, kun ei osaa kieltä.

  Kyllähän tässä taas arvokisojen kynnyksellä innostuu, vaikka en ole tavallisesti tippaakaan penkkiurheilun ystävä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kisahuuma tarttuu :)

   Tässä sulle mun mielestä kaikkien aikojen paras argentiinalainen (!?) Coca Colan mainos, tekstityksetkin löytyy englanniksi.

   Poista
  2. Oi kiitos paljon! Täytyy kurkata :)

   Poista
 7. Haha, muistan että taisit mulla kerran aikaisemmin näyttää jotain vanhempia mainoksia ja ne oli kyllä tosi hyviä! Täällä ei voi välttyä siltä että kisat lähestyy, englannin liput koristaa suurinta osaa taloja jo :) tosin me ei voida tietysti Englantia luonnollisesti kannustaa :) töissäkin meillä on veikkaukset menossa, ihan hauskaa! Kuten sanoit, lätkä fanikin alkaa innosttuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla :) Hyvä, että sielläkin ollaan kisafiiliksissä.. oon oikeesti aika pettynyt, että täällä kisat ei näy missään! Perjantaina kävelin jonkun ökykaupan ohi (tais olla Armani) ja se oli tyyliin ainoa kauppa, jonka näyteikkunassa oli jotain MM-juttuja :D

   Poista
 8. Tuo Maradonnan oma uskontokunta :D ! Mutta joo, taallakin jalkapallo on niin tarkea asia, etta siita ei turhia vitsailla. En ole mikaan suuri fani mutta mies pitaa kylla osittain tilanteen tasalla, jokainen tarkeampi peli kuuluu kotiin asti lahikuppiloiden kohahduksina ja huutoina. Taalla nuo tulevat kisat nakyvat jonkun verran, kaupoissa on erilaista rekvisiittaa ja arvontoja jarkattyna. Minakin olen ennen ollut innokas latkafani mutta seuraaminen on vahan jaanyt, mieluummin taidan tosiaan katsella naita jalkapallon mm-kisoja nykyisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hehe, kyllä :D Kaikkein uskomatonta oli löytää ylipitkä suomalainen wikipedia-artikkeli Maradonan uskontokunnasta :) Siis englanninkielinen oli aika paljon tyngempi. Kyllä jalkapalloakin nykyään jaksaa vähän katsoa, vaikka ennen ne pelit oli jotenkin tosi tylsiä :)

   Poista
 9. Hihih... tää on varmaan aihe josta mun ei kannata Nicon kanssa keskustella siis.... jalkapallo on kivaa mutta mä en vaan voi ottaa näitä juttuja niin tosissani ja oon myös saanut yhen baseball-fanin dommarissa loukkantumaan naurettuani sen kiihkoilulle vedet silmissä... :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Nico onneks ota tätä ihan niin tosissaan kuitenkaan, vaikka matsit täytyy kattoa :) Ei oo joo suomalaisena oikein tottunut siihen, että ihmiset voi ottaa (penkki)urheilun niin tosissaan :P

   Poista
 10. Hienoja videoita ja ihanaa espanjan kieltä! Lattarimaissa ja useammissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa osataan ottaa jalkapallo kovinkin tosissaan, ja se fiilis helposti tarttuu ainakin muhun :) Suomessa asiasta ei jakseta niinkään suurella sydämellä intoilla, vaikka kyllä mekin töissä välillä laitetaan yövuorossa telkku päälle sivusilmällä seurattavaksi :) Eräs meksikolainen kaverini pyysi mua tuomaan Suomen joukkuetta edustavan jalkapallopaidan hänelle seuraavan kerran kun meen sinne. Valistin vähän etukäteen, ettei se oo täällä niinkään iso juttu kuin esimerkiksi jäkis, mutta jostain varmastikin löytyy joku HJK:n paita vaikka! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit :) Kyllä on joo fudiksen kanssa hieman eri meininki, mutta toisaalta Suomessa jääkiekon MM-kisojen aikaan on lähes yhtä hyvä fiilis. Ehkä fudiksessa päästään joskus sen rinnalle, jos jollain ihmeen kaupalla päädytään MM-kisoihin.. Nicolla on muuten Suomen maajoukkueen fudispaita, on sekin ihan hieno. :D

   Poista