13. heinäkuuta 2014

Lähi-idässä Barcelonassa, El Raval

Barcelonan eri lähiöt on kuin omat kylänsä, jokaisesta löytyy oma kauppahalli sekä ominaispiirteet ja perinteet. Lisäksi jokainen lähiö järjestää (ymmärtääkseni) kesällä perinteiset kyläjuhlat. Esimerkiksi Gràcian bileistä kirjoitin elokuussa täällä. Tänä viikonloppuna olikin sitten El Ravalin vuoro, joten suuntasimme sinne lauantaina iltapäivästä katuja kuljeskelemaan. 


Odotin löytäväni paikan päältä enemmänkin koristeltuja katuja, mutta niitä oli ihan vain muutama ja koristeet muodustui lähinnä värikkäistä karnevaalilipuista. Tämä värien ilotulitus tuo takuuvarmasti hyvän mielen näitä katuja kulkevalle! Ilmapallojakin löytyi vähän joka nurkasta, sekä yksi alkkarit polvissa tepasteleva drag queen keskeltä katua. 


Raval on yksi niistä vähän pahamaineisimmista keskustan lähiöistä, jopa asukkaiden elinajan odote on keskimäärin pari vuotta alhaisempi kun muualla Barcelonassa. Silti en voinut olla miettimättä, miksen useammin suuntaa näitä katuja tallaamaan. Ravalin kujilta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista ja ajoittain sitä luulee olevansa ennemminkin Pohjois-Afrikassa kun Barcelonassa. Leipomoiden näyteikkunat täyttyvät herkullisen näköisestä baklavasta ja lihakauppojen ikkunoissa lukee arabiaksi halal. Raval on todellinen kulttuurien kehto. 

Salvador Seguín aukiolta löytyy yksi seitsemästä taideinstallaatiosta, jotka ovat osa kaupungin arkkitehtuurikierrosta. Sen tarkoitus on muistuttaa, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 300 vuotta Barcelonan valloituksesta. Aukiolta löytyy "Hukattujen kirjojen kirjasto" (La Biblioteca de los libros perdidos), joka kuvaa vapautta. Taiteilijoiden mukaan paikka, jossa kuka tahansa voi lukea symboloi vapautta, koska tieto on avoinna kaikille ja sitä kautta voimistaa ihmisiä sekä mahdollistaa kehityksen ja vapauden. Ironista kyllä, liekö sattumaa vai ei, samainen aukio ja sen läheisyys on juuri se paikka, jossa vähäpukeiset ja surkean näköiset naiset poseeraavat porttikongeissa ja vilkuilevat ohitse kulkevia miehiä. Eilen samaiselta aukiolta löytyi myös musiikkia, maoritanssia sekä kirpputori.


Me suuntasimme vielä ennen kotiinlähtöä ja illan pronssimatsia söpöön istuskelupaikkaan Rambla del Ravalilla, missä juotiin ehkä tähän asti koko kaupungin herkullisimmat mojitot alle neljällä eurolla. Palosanton pöydistä löytyi suttuvihot ja pienet purkit värillisiä liituja, jotka saivat meidänkin sisältä löytyvät pikkutaiteilijat (tai pikemminkin viisivuotiaat) eloon.


Ravalilta löytyi niin paljon söpöjä paikkoja, että olisin voinut jäädä sinne pidemmäksikin aikaa. Tulevaisuudessa täytyy suunnata sinne useammin! Luulen kuitenkin, että Gràcia vie voiton Barcelonan lähiöiden makeimpien kesäbileiden vertailussa. Gràcian bileet taitaa olla kaikkein suurimmat ja kestävätkin yli viikon. Ne koittaa jo ensi kuussa, onneksi ehdin palata Suomesta ajoissa takaisin.

15 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus Ravalista. Se on kyllä selkeästi erilainen ja jännempi lähiö Barcelonassa. Pitäisi käydä itsekin useammin :) Ja ilman muuta bileiden aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit. Olen ihan samaa mieltä, että Raval on selkeästi erilainen ja omalla tavallaan kiehtovan jännä paikka. Täytyy pitää se mielessä seuraavan kerran kun etsii istuskelu-paikkaa :)

   Poista
 2. Mojitot kuulostaa hyvilta ;) En ole koskaan tainnut tuolla kayda edellisilla Barcelonan reissuilla joten tuonne varmaan taytyy sitten suunnata ensi kerralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niistä sun kuvista lähtien oon himoinnut mojitoa ja vihdoin sain! :) Me taidettiin käppäillä tuolla pikkasen sen tapas-illan jälkeen ennen kuin suunnattiin Ramblalle ja törmättin yli-innokkaaseen islantilaistyttöön :P Ens kerralla mennään kunnon mojitolle!

   Poista
 3. Raval on kyllä mielenkiintoinen! Siellä olen hyvin viihtynyt ja edulliset safkat mielelläni hakenut silloin kun olen Barcelonassa ollut. Prostituutio (ja kodittomat) kyllä ovat pistäneet silmään, mutta hyvin suosittelemisen arvoinen lähiö minunkin mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ihan totta, että sieltä saa kätevästi edulliset safkat.. mekin vedettiin 3,90e dorum puoliks, oli niin iso :) Sieltä onneks löytyy vielä näitä paikkoja, kun turistit seikkailee enemmän goottilaisessa ja bornissa.

   Poista
 4. Blogistani löytyy matkahaaste, käys kurkkaamassa ja tee jos kiinnostaa

  VastaaPoista
 5. Onko barrio vahan kuin Madridin Lavapies? Tosi mielenkiintoinen ja sielta loytyis mulle varmasti vaikka mita jannaa, syomapuolelta myos :) Hauska tuo teidan piirrosvihko. Bairesissa on kans kans yks parrilla, jossa on pyotaliinat paperia ja kipoissa liituja viihdykkeeksi. Ei tunnu missaan, vaikka annoksissa vahan kestaiskin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tunnen Madridia tosi huonosti, joten en osaa sanoa, en muista kuulleeni aiemmin Lavapies-paikasta. Kuulostaa mielenkiintoiselta ainakin nimensä perusteella :D Ensin ajattelin, että tässä on jääny pöytään jonkun lapsiperheen jäljiltä piirtelyvälineet, mutta ei siinä kauaa nokka tuhissut kun rupes liidut liikkumaan. Just hyvä :D

   Poista
 6. Oioi, mojitot ovat poltelleet mielen päällä jo pitkään... tuolla hinnalla niitä pitäisi ottaa jo ihan periaatteenkin vuoksi kaksi saman tien :D
  Korttelibileet kuulostaa kyllä hienoilta. Mutta miksi ihmeessä drag queenin alkkarit oli polvissa...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, niin oli täälläkin ennen lauantaina :P Oli kyllä loistava mojito (se on mun mielestä yleensä vähän riskialtis, jos ei tunne paikkaa). Mulle ei tosiaan selvinnyt tuo drag queenin mysteeri, mutta ihmettelijöitä riitti :)

   Poista
 7. Raval kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja tutustumisen arvoiselta paikalta! Vaikka en oo käynyt koskaan Barcelonassa, on mun mielikuva kaupungista avartunut aivan hurjasti tämän blogin ansiosta ja mielenkiinto paikkaa ja sen lukuisia mahdollisuuksia ja ulottuvuuksia kohtaan on kasvanut postaus postaukselta - suuret kiitokset siis sinne päin! Erityisesti lähiöistä sekä muista "ei-niin-turistirysä"-alueista sekä -tapahtumista on ollut todella mielenkiintoista kuulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Laura, onpas ihana kuulla! Näiden kommenttien ansiosta sitä jaksaa näitä juttuja jatkossa kirjotellakin, vaikka välillä tuntuu ettei tässä bloggaamisessa ole mitään järkeä :) Suurkiitos sulle, että jaksat lukea ja vielä kommentoidakin!

   Poista
 8. Tosi hauska tuo idea noista suttuvihoista baarissa!

  VastaaPoista