15. elokuuta 2016

Montenegro - Vehreä Virpazar & järvimaisemat

Montenegron reissun ensimmäinen kohde oli Skadarjärven rannalla sijaitseva pieni Virpazarin kaupunki. Ehkä pitäisi puhua enemminkin pienestä kylästä, koska wikipedian mukaan asukasluku on vaivaiset 337 ihmistä. Virpazar sijaitsee lähellä maan pääkaupunkia, vain noin 30 kilometrin päässä Podgoricasta. Alun perin meidän oli tarkoitus ottaa bussi tai juna keskustasta, mutta päädyttiinkin ottamaan taksi suoraan lentokentältä muitta mutkitta Virpazariin. Matka taisi kestää vain 20 minuuttia ja selvittiin turhilta odotteluilta.

P1030924 P1040233 P1040253

Vietettiin Virpazarissa kaksi yötä, mutta oikeastaan vain yksi kokonainen päivä. Bongasimme kylän osaksi meidän reittisuunnitelmaa lähinnä sen takia, että meitä kiinnosti tutkia maisemia Balkaneiden suurimman järven ympärillä. Skadarjärvi sijaitsee kahden valtion rajalla, noin 2/3 kuuluu Montenegrolla ja loput Albanialle. 

Täytyy kuitenkin myöntää, ettei Virpazarissa varsinaisesti kovinkaan paljon tekemistä ole. Päädyimme ensimmäisenä iltana varaamaan yli-innokkaalta kauppamieheltä seuraavaksi päiväksi muutaman tunnin Pelican-venematkan järvelle ja tunsimme itsemme jälkikäteen vähän höynäytetyiksi. Maksoimme parin tunnin tyhjänpäiväisestä kiertelystä lähes 30 euroa per nenä. Päivä sattui olemaan aika pilvinen, joten hädin tuskin erotimme vastarannalla sijaitsevia Albanian puolen kukkuloita. Onneksi hintaan sentään kuului kohtalainen aamiainen, jota nautimme veneretken lähtöä odotellessa, sekä pieni kierros paikallisessa maaseutumuseossa.

P1030955 P1030966 P1030971 P1040020

Bongailimme joka tapauksessa kaislikkoa kaislikon perään, kukkuloita, "Montenegron alcatrazin" eli ikivanhan vankilasaaren (ylläolevassa kuvassa), erikoisia lintuja (ylempänä olevassa kuvassa) ja jopa yhden Euroopassa harvemmin seikkailevan pelikaanin kaukana horisontissa. Olin haaveillut talviturkin heittämisestä, muttei siitä tullut mitään vilposen ilman puhaltaessa lähes koko päivän. 

P1040183 P1040193 P1040209 P1040227

Pienen iltapäiväsiestan ja ukkosmyrskyn laantumisen jälkeen lähdimme kapuamaan kylän rinnettä ylös kukkulan päällä sijaitsevalle linnalle. Löysimme matkan varrella mitä hurjemman kokoisia hämähäkkejä tietä reunustavista puista. Mielenrauhan säilyttämiseksi niitä rupesi olemaan vähän liikaa, mutta onneksi ne pysyivät tien reunassa. Meidän harmiksi saavuttiin linnakkeelle viisi minuuttia liian myöhään, portit olivat juuri menneet kiinni. Mukava paikallinen huikkasi ohikiitävän auton ikkunasta, että hypätkää vain muurin yli, ei teitä kukaan tulee torumaan. Näytimme ilmeisesti parempikuntoisimmilta ja ketteremmiltä kuin mitä todellisuudessa olemme, koska linnan portille päästyämme täytyi todeta, ettei meistä ollut moisia muureja noin vain ylittämään. Tyydyttiin tsekkailemaan maisemia muurin ulkopuolelta ja käveltiin takaisin majapaikalle pienen tihkusateen yllättäessä.

P1040260 P1040266 P1040273 P1040274

Vaikkei Virpazarissa kaikki mennytkään ihan suunnitelmien mukaan oltiin me silti tyytyväisiä reissuvalintaan. Ei vielä siinä vaiheessa tiedetty, että maisemat olisivat pelkästään paranemaan päin. Nautittiin siitä, ettei pienessä kylässä montaa muuta turistia ollut, ruoka oli erittäin hyvää ja katukoirat mitä suloisimpia. Viihdytettiin itseämme nimeämällä näitä veijareita. Valitettavasti kuitenkin Ricardo, Carlitos ja kaverit jouduttiin jättämään Virpazariin meidän jatkaessa matkaa bussilla pohjoiseen.

P1040315 P1040311

Jos nyt joku muu tuonne suunnalle eksyy, niin ehdottaisin kuitenkin, että kannattaa varmaan keskittyä ihailemaan Skadarjärven maisemia autosta käsin ja säästää veneretken rahat bensaa varten.


4 kommenttia:

 1. Tästä paikasta en muistakaan lukeneeni muista blogeista, joten tervetullutta uutta paikkatietoutta. :) Harmi, ettei veneretki ihan vastannut odotuksia, mutta välillä pääsee käymään noinkin. Virpazar näyttää tosiaan siltä, että tuolla pääsee mukavasti näkemään aitoa paikallista elämää, eikä pelkästään muita turisteja. Ihanat katukoirat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Toisinaan vähän tuntuikin, että meitä ihmeteltiin paikallisten toimesta, mutta oli siellä muutama muu turisti myös :)

   Poista
 2. Upean näköistä/hienot kuvat.

  VastaaPoista