11. joulukuuta 2011

juhlakolikoita kolikkovajeeseen

La Nación
Luin äsken mielenkiintoisen uutisen, kun näin argentiinalaisen La Nación -lehden otsikon, jonka mukaan "uudet kolikot laitetaan kiertoon maanantaina". 
En muista olenko aiemmin kertonut tästä Argentiinassa vallitsevasta kolikkovajeesta.. Maata on siis jo vuosikausia -niin kauan kuin minä muistan -vaivannut puute peson ja senttien kolikoista. Suurin kolikko on tähän päivään asti ollut 1 peson arvoinen, eli noin 0,17 €. 

Jo vuonna 2005 muistan ihmetelleeni, että kioskin pitäjä saattoi tuosta vaan sen ihmeemmin lupaa kyselemättä antaa vaihtorahana muutaman karkin tai purkan kolikoiden sijaan. Tämä oli aivan normaali käytäntö, eikä kukaan kyseenalaistanut sitä. Luulen, että se jossain määrin jatkuu edelleen, mutta huomasin jo viime vuonna Argentiinassa ollessa, että jopa irtokarkkien ja purkkien hinnat ovat nousseet sen verran, ettei niitä enää voi antaa muutaman kymmenen sentin kolikon sijaan. Pula on yhä olemassa ja kioskin pitäjä voi kieltäytyä myymästä yhtään mitään, jos asiakkaalla ei ole maksaa tasarahalla tai pienellä setelillä. Kukaan ei halua lahjoittaa kolikoitaan muille. Muistan kuinka veljeni toissa vuonna halusi innokkaasti päästä kaupassa kaikista typeristä kolikoistaan eroon ja kassaneiti hymyili kuin Naantalin aurinko ja kiitteli useaan kertaan kun joku oli niin ystävällinen, että maksoi kolikoilla ja vielä tasarahan. 

Argentiinan toisiksi suurimmassa kaupungissa, Córdobassa tähän kolikkopulaan on tehty mm. sellainen ratkaisu, että busseissa maksetaan poleteilla (cospel), joita saa ostettua vain katukioskeista. Niitäkään ei kyllä riitä kaikille ja monen kiskan ikkunassa näkyi ostorajoitteista ilmoittavia lappusia, kuten "max. 4 cospelia per asiakas". Buenos Airesissa sen sijaan ainakin vielä pari vuotta sitten kaupungin sisäisillä linjoilla bussimatka maksettiin kolikoilla, jotka tungetaan koneeseen, joka tulostaa kertalipun. Kuvitelkaa, mikä määrä on hamstrattava kolikoita jos joutuu matkustamaan töihin päivittäin bussilla edestakaisin. 

Kolikkopulasta on tietysti tehty loistavaa bisnestä. Epätoivoiset ihmiset kun tarvittaessa maksavat kolikoista enemmän kuin mitä niiden arvo oikeasti on. Täältä voi katsoa videon, jolla näkyy kun sadat ihmiset jonottavat aamuisin ostamaan kolikoita Buenos Airesin Retiron juna-asemalla. 

Huomisesta lähtien tilanne muuttuu kun Argentiinassa laitetaan liikkeelle ensimmäistä kertaa uudet 2 peson arvoiset kolikot. Ilmeisesti ne on löyty vallankumouksen 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tosiasiassa niiden tehtävä on varmasti myös ratkaista kolikkopulaa. 

Tähän päivään asti Argentiinassa on ollut vain 2 peson arvoisia seteleitä. Nyt kolikot tulevat setelien rinnalle.
Tässä esimerkki millainen kahden peson seteli voi tulla vastaan...Joku "Yésica" on maaliskuussa 2009 päättänyt sanottaa "isä meidän" uuteen uskoon ylistyksenä yhdelle kaikkien aikojen suosituimmalle argentiinalaiselle cuarteto -artistille, nimeltään Mona Jiménez. Kuuntelunäyte.

10 kommenttia:

 1. Haaa miten hauska juttu! Ompas jännittävää :D Täällä taas on vastavuoroisesti ihan liikaa kolikoita...

  VastaaPoista
 2. Ei hyvänen aika :D Aika hullu juttu, ja tuottais muuten varmaan harmaita hiuksia siellä asuessa.. Täältäkin voisin noita pienempiä lantteja laittaa takas päin tuleen, ihan ilmanaikoisia :)

  VastaaPoista
 3. en oo ikinä osannu ajatella tätä tältä kannalta; aattelin aina et niille kiskanpitäjille on vaan kivempi antaa karkkeja takas. :D jaja pero aguante la Mona!

  VastaaPoista
 4. Moi Annika!
  Ei liity tahan postaukseen, mut ihan pakko kysyy et missa on:
  Abkhazia?!

  VastaaPoista
 5. Perulaiset voisivat siis varmaan lähettää ylimääräiset killingit argentiinalaisille veljilleen! :)

  Kyllä mullakin hetki kesti, ennen kuin tajusin, ettei kiskanpitäjät huvikseen karkkejaan jaa.. mutta että jossain maassa voi oikeasti olla kolikkopula? :D

  Laylah; Abkhazia on "valtio" Mustanmeren rannalla. Georgian mukaan se kuuluu Georgialle. Abkhazia on julistautunut itsenäiseksi n. 20 vuotta sitten, mutta toistaiseki vain harvat maat ovat sen tunnustaneet; Venäjä, Nicaragua ja Venezuela + pari muuta pientä saarivaltiota. Viimeksi siellä oli konflikti käynnissä kesällä 2008, kun Abkhazian vierustoverit Venäjä ja Georgia vähän sotivat keskenään. Venäjä tietty tukee Abkhaziaa itsenäisyyden tiellä, koska Georgia on sen verivihollinen.. mielenkiintoinen paikka! :)

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Vähän nyt meen asiasta kukkaruukkuun, mut ainakin rahasta puhun: täällä saan harmaita hiuksia euron 1 ja 2 senteillä. Niitä saa aina kaupasta, mutta niitä ei esim. saa antaa ravintolassa tippinä jos vähänkin arvostaa ravintolan työntekijöitä. Jos kaupassa maksat osittain senteillä, ne kattoo sua aika pitkään ja silleen et "seriously". Sit niitä on lompakko ihan täynnä! Olen niin iloinen, ettei Suomi ottanut niitä käyttöön.

  VastaaPoista
 7. Voi aNNa.. Paras päätös euroon liittyen on varmaan ollut toi pikkusenttien unohtaminen. Ne on niin turhia! Sun pitää ehkä opetella joku temppu, miten jakelet niitä yhden kerrallaan.. :D

  VastaaPoista
 8. Kuulin, että nuo uudet 2 peson kolikot on painettu Suomessa. Ite en oo vielä päässyt näkemään yhtäkään kolikkoa. Höh.

  VastaaPoista
 9. Ohhoh, voipi olla. Täällä meillä ilmeisesti painetaan useankin maan rahaa.. jokohan keräilijät ja hamstraajat ovat sitten napanneet kaikki kolikot?! :)

  VastaaPoista
 10. Toden totta, kolikot lyödään Suomessa. http://www.onlinebaires.com/articulo/tras-los-billetes-de-brasil-vienen-monedas-de-2-hechas-en-finlandia

  VastaaPoista