5. elokuuta 2013

Ruokia ja reissuja

Sain Friolandian Eveliinalta hiljattain haasteen ja rutkasti kysymyksiä liittyen ruokaan ja matkailuun. Tässä viimeinkin vastauksia yllättävänkin vaikeisiin kysymyksiin.

1. Mitä vastaat, kun ulkomailla sinulta kysytään, että millaista on suomalainen ruoka?
- Tämä kysymys tulee aina vastaan ja joka kerta olen yhtän hukassa vastauksen kanssa. Yleensä kerron heti ensimmäiseksi ruisleivästä ja mainitsen, että meillä syödään paljon perunaa ja että lohi kuuluu ruokavalioon. Joskus mainitsen karjalanpiirakat ja karjalanpaistin. Ja poron tietenkin, jos muistan.

2. Missä maassa / paikassa on ollut mielestäsi omituisinta ruokaa?
- Kuuba jäi lähinnä mieleen mauttoman ruuan vuoksi. Oltiin all inclusive-matkalla ja hotellin ruoka ei kummosta ollut. Omituista ruokaa söin Abkhaziassa, en enää edes muista mitä se oli (kuva alla), oisko jotain riisimassaa, johon laitettiin juustoa sulamaan sekaan. Se ei muistaakseni myöskään maistunut oikein miltään ja juusto oli todella suolaista.


3. Entä mikä paikka on jäänyt erityisesti mieleen hyvän ruokansa vuoksi?
- Tämä on tosi vaikea kysymys. Olen niin kaikkiruokainen, että mikään paikka ei ole erityisesti noussut ylitse muiden. Ei ainakaan niin, että se olisi jäänyt mieleen. Elokuun lopun Kreikan matkalta odotan kyllä tällä hetkellä aika paljon, mitä tulee paikalliseen ruokaan.

4. Uskaltaudutko syömään epämääräisissäkin paikoissa hyvien ruokakokemuksien vuoksi vai pysyttäydytkö ns. varmemmissa paikoissa senkin uhalla, että jäljelle jää joku tylsä kansainvälinen pikaruoka?
- Riippuu vähän maasta. Kesäkuussa Istanbulissa sudennälkä vei meidät heti kaupunkiin saavuttua Burger Kingiin. Siinä vaiheessa ei kiinnostanut mennä etsimään mitään muuta kun hotellia vastapäätä oli tuttu logo. Kammoksun vatsavaivoja matkoilla, joten erikoisemmissa matkakohteissa olen kyllä valmis syömään "vähemmän paikallista" ja enemmän "varman päälle" ihan vain omaa oloa suojellakseni. Toisaalta joskus vatsakipu voi yllättää, vaikka söisikin vähemmän epämääräisessä paikassa.

esimerkiksi tämä perulainen ruokakokemus ei mennyt ihan nappiin


5. Oletko matkustanut jonnekin vartavasten hyvän ruoan ja juoman perässä?
- En. Yleensä matkoilla ruoka ja juoma jää aina pois suunnitelmista ja saattaa olla jopa sellainen välttämätön pakko. Vähän hassua, sillä nautin kyllä syömisestä. Siinä vaiheessa kun nälkä on kova ja mistään ei löydy sopivaa, pahimmassa tapauksessa kaikille matkalaisille kelpaavaa, ruokapaikkaa jää siinä suunnittelut vähemmälle ja ruoka haetaan ensimmäisestä sopivasta paikasta. 

6. Mitä ulkomaisia ruokia kaipaat Suomessa olessa?
- Nykyään olen aina ihan vain pikavisiitillä Suomessa, niin etten edes ehdi kaipaamaan ulkomaisia ruokia. Voisin kuvitella, että kaipaisin kuitenkin kunnon grillilihaa argentiinalaisittain sekä itämaisia herkkuja, siis makuja Lähi-idästä.


tässä muutaman hengen grillibileiden varustus viime vuodelta Argentiinasta


7. Jos saisit tuoda Suomeen jonkun ulkomaisen ketjuravintolan, mikä se olisi?
- Briteistä (ja muualtakin) tutun YO! Sushin toisin varmasti, sillä konsepti on hauska ja toimisi Suomessa. Wok Street on yksi täältä Barcelonasta löytyvä hyvä pikawokkipaikka, jonka voisi hyvin viedä Suomeen. Lisäksi Suomesta puuttuu kunnon Lähi-itä ruoka. Täällä meidän lemppariksi on muodustunut syyrialainen Ugarit, jota voi kai ketjuksi sanoa kun niitä löytyy pelkästään Gràciasta viitisen kappaletta. Samalta kadulta löytyy täällä palestiinalainen, libanonilaiset ja syyrialaiset ravintolat. Mitä näistä saa Helsingistä? Onko siellä muita kuin superkallis Farouge? Varmasti löytyisi tilaa ravintolamarkkinoilla.

8. Missä maassa olet syönyt parhaimmat jälkiruoat?
- Onko vähän tylsää, jos sanon että Suomessa. Omenapiirakat, mansikka- ja vadelmakakut on mun lemppareita. Suomessa harvoin pettyy jälkkäriin, vaikka se olis jätskiä. Argentiinassa en ole eläessäni syönyt hyvää kakkua, ne on kaikki marenkia täynnä tai kakkupohja on muuten vain kuiva. Jenkeissä ei kyllä myöskään joudu pettymään jälkkäreihin, joten Suomen jälkeen Yhdysvallat.

toissavuotinen synttäri-marenki-vadelma-marjajätski-kakku on jäänyt erityisesti mieleen!


9. Mikä on mielestäsi Euroopan paras ruokamaa?
- Suomen jälkeen ehdottomasti Espanja. Olen oppinut nauttimaan paellan syömisestä, vaikka sormet täytyykin usein liata katkarapuja peratessa :) Italiaan pitäisi matkustaa uudelleen pitkän tauon jälkeen kokeilemaan niiden herkkuja ja etsimään sitä oikea pizzaa ja pastaa.

10. Mihin maahan mieluiten lähtisit ruokamatkalle, Intiaan, Japaniin, Argentiinaan, Peruun vai Yhdysvaltoihin?
- Ihan varmasti Argentiinaan, missään en ole eläessäni syönyt niin hyviä pizzoja. Pizza vaan ei maistu enää miltään kun sitä on syönyt Argentiinassa. Siellä lehmät syövät varmasti erilaista ruohoa kun muualla maailmassa tai sitten grillimestarit ovat ihan eri luokkaa, on se liha vaan niin hyvää. Lisäksi jäätelö ja paikalliset viinerit pikkukroisanteista, medialunas, dulce de leche pötköihin on kyllä ihan mahtavia. Japanissa haluaisin kyllä syödä sushia vain tietääkseni osataanko muualla tehdä yhtä hyvää. Tykkään myös perulaisesta (ceviche!) ja intialaisesta ruuasta, mutta niistä tarvitsisin varmasti lisäkokemuksia.

juustoa pitää olla runsaasti!


oikeaoppisesti lihaa käännetään grillissä vain kerran


ceviche on herkkua!


11. Mikä on suurin ravintola- tai ruokamoka jonka olet kokenut ulkomailla?
- Tilasin pari viikkoa sitten kaverin synttäreitä juhliessa sienirisoton, joka oli ihan floppi. Se muistutti lähinnä riisipuuroa, jossa oli pari hassua sattumaa seassa. Harvoin jätän ruokaa syömättä, mutta tällä kertaa sitä oli mahdoton syödä loppuun. Sain vain pari hassua lusikallista riisivellia tungettua naamaan. 
Omasta takaa tein emämokan fudismatsissa Argentiinassa kun vein veljeni hakemaan paikallista hotdogia eli choripania erätauolla. Hän sai siitä muutaman päivän kestäneen ruokamyrkytyksen ja vietti viimeiset päivät maassa kuumeisena, oksentaen jopa vedet ulos sängyn pohjalla.

Tällaisiä tarinoita tällä kertaa. Kertokaa teidän kokemuksista vaikka kommenttiboksiin.

21 kommenttia:

  1. Kivoja vastauksia! :)
    Mikä toi tumma juttu tossa vikassa kuvassa on??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisko se olla bataatti? en tosiaan muista, mutta sellainen makeanlainen maku siinä oli. Hyvää oli! :)

      Poista
    2. Juuri luin wikipediasta, että Perussa cevicheä syödään usein sweet potaton kanssa, joten bataatti sen täytyy olla. :D

      Poista
  2. Voi taivas! Olen kuin läpsäyksen saanut, kun luin sun rakkaudesta argentiinalaista pizzaa kohtaan! Meillä on baaripöydällä molempien allekirjoittama post-it-lappu, jossa vannotaan, ettei osteta enää ikinä täällä pizzaa :P Ne korvaa mielellään vaikka tuolla cevichellä, joka on niiiiin hyvää, kevyttä, helppoa ja edullistakin. Olisin luullut, että valitset Ranskan jälkkärimaaksi, mutta sun mainitsemat marja- ja hedelmäjutut kuulosti kieltämättä herkullisilta. Hauska postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin vähän arvelinkin sulle käyvän.. mutta oikeesti. Yritä nakertaa jotain kotipizzan pizzaa argsu-kokemusten jälkeen. Hyi olkoon. Ehkä en vaan ole löytänyt muualta hyvää pizzaa. En edes kotitekoista.
      Mulle ei edes tuu mieleen ranskalaisia jälkkäreitä, creme brulee? en tykkää siitä yhtään. Barcelonassa syödään crema catalana -jälkkäriä, joka on kuin creme bruleta, mutta mukamas katalonialaista ;) ei oo mun juttu!

      Poista
    2. Vau, luulin olevani maailman ainoa, joka ei välitä crème brûléestä. :D Mutta Annika, et keksi muita ranskalaisia jälkiruokia? :D Tähän mun oli pakko reagoida: fondant au chocolat, suklaamousse, île flottant, mille-feuille, makeat krepit. Profiterolit eli ranskalaiset tuulihatut. Ja jos leivonnaiset voivat olla jälkiruokia, niin éclairit, macaronit, Paris-Brest sekä tarte tropézienne. jne, jne. T: Nimim. Parasta Ranskassa ovat jälkiruokaherkut :D

      Poista
    3. Jes, kiitos Riina! En ihan tosissasikaan keksinyt muuta ranskalaista, mutta kyllähän noi tuttuja ovat.. krepit ovat kyllä hyviä ja suklaamousse myös. Macaronit on mun mielestä ihan yliarvostettuja, ovat niin paljon paremman näköisiä kun makuisia :D Profiteroleja on kyllä tullut syötyä, mutta lähinnä skottilaisessa pubissa, joten en ihan heti osannut yhdistää niitä Ranskaan ;)

      Poista
  3. Tunnen oloni nyt niin typeraksi! Olen aina ihan hukassa, kun pitaisi kertoa jotain suomalaisesta ruoasta. Useimmiten menee siihen etta paata poytaan hakatessa on todettava, etten tieda. Mieleen ei edes tullut ruisleivat ja karjalanpiirakat! Kiitos siis tasta, nyt tiedan mita vastata jatkossa, hah.

    (Apua oon tehnyt jotain pahaa nappiksilleni kun kaikki nappulat toimii miten toimii, eika aakkosia ole, sulutkin oli ihan eri paikassa!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, oli kieltämättä aika kätevä tsekata mitä muut olivat vastanneet tuohon ensimmäiseen kysymykseen. Riistaa ja marjoja me syödään myös enemmän kuin muualla.

      En olis edes huomannut aakkosia puuttuvan, ootkohan vaihtanut näppikset englanniksi vahingossa? :)

      Poista
  4. Siis mikä toi ceviche on? Hei, ei sitten mitään odotuksia ruoan suhteen tänne, ni ette ainakaan pety. Mua on viime aikoina alkanu ärsyttämään, ku kreikkalaiset ei osaa tehdä kunnon lihaa. Se on aina ihan ylikypsää ja kun joskus pyydän lihan vähän enemmän mediumina, on andreas siiinä heti kutsumassa mua barbaariksi. Niin, ja toi riisi-juusto hötskä näyttää kieltämättä hieman omituiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on sellasta erityisesti Andien alueella syötävää raakakala-lime-sekotusta. Tosi hyvää :) Kato tästä lisää. Ilmeisesti aika helppo tehdä itsekin, Irinan mukaan. :D Pitäis kokeilla joskus.
      Eniten mä odotankin kunnon kreikkalaista salaattia ja fetaa :D Lihakokemukset voidaan jättää muualle.. sun pitäis lähettää Andreas Belgiaan. Siellä ei syödä kuin raakaa lihaa.. yöks!

      Poista
  5. C E V I C H E !! Ihanaaa maailman parasta ruokaa :D

    VastaaPoista
  6. KIva oli lukea tätä:) Minä lähtisin uudelleen Peruun;ruoka oli siellä niin mahtavaa,etenkin just ceviche;D
    Helsingissähän on nyt Fafas,josta saa hyvää falafelia....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perulainen ruoka on kyllä tosi hyvää ja ihan liian huonosti tunnettua maailmalla. Pitää tutkia tuota Fafasia enemmän.. huomasin, että Helsinkiin on tullut hirmusesti uusia kahviloita ja ravintoloita, joihin olisi kiva ehtiä tutustua.

      Poista
  7. KIva haaste ja vastaukset. Minusta taas ruoka on ihan matkan pääjuttu! Tykkään syödä ja tutkia ihan vaan tarjontaa ruokakaupoissa:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn kyllä myös aina uudessa maassa ruokakaupassa tutkimassa minkä näköistä siellä on. :)

      Poista
  8. oho, aika hullun paljon juustoa pitsan päällä! Aina kun olen Suomessa, odotan ihan innolla että voin mennä pitsalle, se on Suomessa vaan on ihan parasta! En tiedä miksi. En ole kyllä koskaan kokeillut argentiinalaista pitsaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehkä en vaan ole löytänyt Suomesta niitä oikeita paikkoja.. mutta täällä Barcelonassa on toistaiseksi ollut aika huono tuuri pizzerioiden kanssa.

      Poista
  9. Olen ihan samaa mielta Argentiinan pizzasta! Ennen sinne menoa mua varoiteltiin kauheesti etta kasvissyojana joudun aivan varmasti olemaan nalissani mutta mita viela. Siella tungetaan pinaattia joka paikkaan joka on mun herkkua. Olin aivan onnessani pinaatti(pizza)taivaassani. Olen myos kuullut, etta georgialainen (tajusin et toi riisi/juustojuttu olis sielta) ruoka olisi aika makoista, mutta itsella ei ole kokemuksia.

    Ja ma olen kylla just niita jotka menee syomaan sinne ehka hieman epahygieenisenki nakoiseen paikalliseen paikkaan, ehka silla itsevarmuudella etten ole ikina ollut mitenkaan sairas! Tassa olikin monta juttua mita kommentoida, teen tan varmaan ihan itsekin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hyvä, että joku on mun kanssa samaa mieltä :) Mutta oot kyllä missannut lihat kasvissyöjänä ;)
      Oon ennen ollut aikamoinen rautavatsa, mutta en taida enää olla. Parin kuolemaa-muistuttavien vatsanvääntökertojen jälkeen sitä rupee yllättävän nirppikseksi.
      Tee ihmeess! En jaksanut keksiä enää lisää kysymyksiä, mutta voit vastata noihin :)

      Poista