30. maaliskuuta 2014

Keskellä Tottelemattomuus-protestia

Kävin eilen päivällä ihan keskustassa, käppäilin goottilaisen alueella ja kotiin päin lähtiessä, joskus viiden jälkeen, ihmettelin ihan tyhjää Via Laietanaa, joka on normaalisti aika vilkas katu ja täynnä liikettä. Poliisiautoja (ns. maijoja) oli muutaman rakennuksen edessä useita, mutta muuten alue oli todella rauhallinen. Ajattelin ensin, että ehkä läheisessä hotellissa olisi joku erityinen tyyppi vierailulla. Juuri ennen metrotunneliin laskeutumista huomasin kuitenkin Plaza Catalunyalta saapuvan mielenosoittajien joukon. Oli siis oikein täydellinen hetki poistua maisemista ja ottaa metro kotiin. Täällä erilaiset protestit ovat (ainakin nykyään) ihan arkipäivää ja niitä näkee keskustassa lähes viikoittain, jos sillä suunnalla tulee liikuttua. Yleensä ihmiset osoittavat mieltään valtion leikkauksia, korruptioituneita pankkiireja tai esimerkiksi kotihäätöjä vastaan.


Olin kuitenkin ehtinyt unohtaa koko protestin, kunnes sitten olin illalla palaamassa samoille nurkille. Nico odotti kaverinsa kanssa yhdessä baarissa El Bornin alueella, sillä tarkoitus oli mennä porukalla syömään. Olin metrossa, matkalla Urquinaonan pysäkille, josta ajattelin kävellä kätevästi Luparaan, missä miehet mua odottivat. Kun sitten Nicolta tuli viestiä, että "varo protestoijia, täällä baarimikko veti peltiverhon alas", muistin koko saakelin mielenosoituksen ja ajattelin, että olisikin ehkä kätevämpi vaihtaa metroa yhden pysäkin ajaksi ja kävellä sitten baaria lähempänä olevalta Jaume I -pysäkiltä sinne. 


Kun sitten olin juuri laskeutumassa portaita pitkin alas L4 -metron laiturille, kuului kovaäänisistä ilmoitus, jonka mukaan Jaume I pysäkki oli väliaikaisesti poissa käytöstä. PRKL. Jouduinkin siis nousemaan kadulle, jossa oli paljon ihmisiä paikoillaan pällistelemässä tilannetta. Kadut olivat autoista tyhjät ja pari poliisiautoakin oli näkyvissä. Ylitin ensimmäisen kadun ja katselin Via Laietanan suuntaan, joka näytti ensimmäisen korttelin matkalta rauhalliselta, mutta horisontissa näkyi kymmeniä maijoja siniset valot vilkkuen. Yhtäkkiä nurkan takaa ryntäsi parikymmentä ihmistä juosten, osalla mustat kommandopipot päässä ja joku huusi "metrotunneliin". Perässä juoksi mellakkapoliiseja kilvet käsissä ja kypärät päässä. Kauhusta kankeana mietin hetken, että missä helvetissä oikein olen ja mihin nyt. Soitin Nicolle ja sanoin, etten tiedä miten pääsen perille, jos metroasema on suljettu ja katu täynnä mielenosoittajia. 

Nico ehdotti, että hän tulisi vastaan ja hakemaan mut, mutta lähdin kuitenkin varovaisesti kävelemään alas Lupara-baarin suuntaan kun tilanne näytti rauhalliselta. Kuljin varmuuden vuoksi pienempiä katuja pitkin, joissa kuulin baarimikkojen vaihtavan kuulumisia. Toinen heistä kertoi päästäneensä kymmeniä ihmisiä suojaan baariinsa, vetäen perässä peltiverhon alas, mutta tilanne oli jo ohi. Ilmassa haisi pistävä palaneen käry. Santa Caterinan kauppahallin kohdalla näin palomiehet sammuttamassa roskispaloja ja kymmeniä poliisiautoja keskustelemassa ihmisten kanssa. Tilanne oli kuitenkin onneksi jo ohi, eikä mitään mellakointia näkynyt enää missään. Pääsin kuin pääsinkin turvallisesti perille.


Tänään sitten luin paikallisen sanomalehden digiversiosta, mistä tässä mielenosoituksessa oikein oli kyse. Protesti kulki nimellä "Tottelemattomuus 2014". La Vanguardian mukaan paikalla oli ollut noin 4000 mielenosoittajaa, jotka protestoivat valtion lakimuutoksia vastaan. Ilmeisesti aloitteilla on esimerkiksi sanan- ja ilmaisunvapautta rajoittavia lakeja, kuten myös työläisten lakko-oikeuksia rajoittavia uudistuksia. Kriisin myötä Espanjassa on riisuttu työntekijät lähes kaikista mahdollisista oikeuksista, joten työnantajilla on koko ajan enemmän valtaa sanella työehtoja. Kuinka moni on muuten tietoinen, että nykyinen Espanjan hallitus suunnittelee abortin kieltämistä. Paluuta kivikaudelle siis. Sanomalehden nettisivujen mukaan protestin suunnittelussa oli mukana yli 100 eri järjestöä Kataloniasta, niin ihmisoikeus-, työläis- kuin naapurustojenkin omia järjestöjä. Uutisten mukaan poliisit saivat eristettyä protestoijat toisistaan, joten pahemmilta vahingoilta vältyttiin. Muutaman pankin ikkunat rikottiin säpäleiksi, sekä joitakin roskalaatikoita poltettiin poroksi. Ilmeisesti ketään ei viety putkaan, eikä kukaan onneksi haavoittunut. Hyvä niin, sillä viime viikolla Madridissa vastaavassa, mutta isommassa protestissa, haavoittuneita oli ainakin sata.

21 kommenttia:

 1. Hui! Jo on sulla ollut "seikkailu"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä joutuu näköjään tahtomattaankin seikkailuun :)

   Poista
 2. Voi kauhistus! Ihan hullua meininkiä.. Täälläkin on paljon pieniä mielenosoituksia, mutta ei koskaan tuossa mittakaavassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kieltämättä vähän absurdi tilanne, näitä on tullut aiemmin seurattua lähinnä vain telkkarin ruudun kautta!

   Poista
 3. Huh huh! Onneksi sulta ei mennyt koko ilta pilalle mielenilmauksen takia. Mun toleranssi räyhämellakoita kohtaan on tosi matala, vaikka kuinka järkevästä asiasta mieltä osoitettaisiinkin. Olin tietoinen aborttiuutisesta, mutta kieltäydyn uskomasta sitä. Ihmiset on jo muutenkin taloudellisesti ahtaalla ja sitten yhtälöön halutaan lisätä vielä yksi stressitekijä. Kivikaudelta kuten sanoit!

  Onneksi täällä päättyi loppuvuoden perinteiset kitinät kaduilla. Onkohan huonoa onnea sanoa tuo ääneen? Etenkin kun työmatka menee juuri Plaza de Mayon ja muiden hallintorakennusten läheltä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkään en kestä noita räyhämellakoita. Varmaan se pankkiautomaatin rikkominen auttaa osoittamaan mieltä korruptoituneita pankkiireja vastaan. Siinä tehdään hallaa vaan kanssaihmisille enemmän kuin kellekään muulle.

   Toivottavasti vältyt sinäkin jatkossa katukitinöiltä, ainakin työmatkojen aikana! :)

   Poista
 4. Hui, aika hurjaa menoa! Onneksi tosiaan mitään vakavaa ei sattunut kenellekään ja sinäkin pääsit kotiin turvallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, yllättävänkin hurjaa mun makuun! Onneksi ei kenellekään käynyt kuinkaan tällä kertaa.

   Poista
 5. Huh, onneksi onnistuit välttämään pahimmat mellakat! Tuo abortin kieltäminen tuntuu ihan uskomattomalta.. Miten tuollaista voidaan edes harkita vuonna 2014?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, hyvä kysymys. Uskomatonta, että eurooppalaisessa valtiossa vielä tällä vuosituhannella kyseenalaistetaan tällainen asia.

   Poista
 6. ¡Qué barbaridad! :O Onneksi siulle ei käynyt mitenkään! Mutta toisaalta... kyllä Espanjan hallitus on tuota kerjännyt. Ei tällaisessa yhteiskunnassa ole hyvä olla, töitä ei ole ja jos onkin, niin ei voi tietää, miten pitkään. Kaiken kaikkiaan jonkinlainen ISO muutos olisi tervetullut. Jos asiat jatkuu näin, niin tuollainen tulee lisääntymään tulevaisuudessa ja ehkä se ei jää vain siihen, vaan alkavat todelliset ongelmat tai pikemminkin se pahoinvointi, joka purkautuu talouskriisin tuomista ongelmista. Talouskriisi on jatkunut jo liian pitkään... eikä vain Espanjassa, vaan koko maailmassa. :( Ja tuntuu, ettei poliitikot tee / osaa tehdä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Tämä maa menee kyllä huimaa alamäkeä.. eikä kriisille taida vielä loppua näkyä lähimaillakaan. Varsin kovat jäljet se tulee tänne jättämään ohi mentyäänkin.

   Poista
 7. Huh huh, täällä Norjassa (ja niin tietty Suomessakin) elo on kyllä niin rauhallista ja turvallistakin verrattuna tuohon... Onneksi pääsit turvallisesti mellakan tieltä pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, Suomessa ainakin sais kyllä ihme tapahtua, jotta tuhannet ihmiset nousis barrikaadeille :)

   Poista
 8. Hurjaa! Väkivaltamellakoinnit ovat kyllä todella ikäviä. En ollutkaan kuullut tuosta aborttiuutisesta. Miksi sitä ajetaan? Mikä hyöty siitä on? Vai onko puhtaasti vain yksi terveydenhuoltokulu vähemmän, jos abortit kielletään? Kai ne voisi sentään maksullisena säilyttää? Kuulostaa kyllä tutulta, että työntekijät ajetaan ahtaalle ja oikeuksia on enemmän työnantajila kuin työntekijöillä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupesin tutkimaan mitkä ovat ne perusteet, joilla pääpuolue PP abortin kieltämistä ajaa. Ilmeisesti oikeusministeri haluaa palata aikoihin, jolloin edes sikiön poikkeavuus ei olisi peruste oikeutetulle abortille. Vain raiskaustapauksessa tai jos äidin henki olisi vaarassa, voitaisiin abortti hyväksyä. Tätä perustellaan sillä, että muutoksella ajetaan ihmisoikeuksia, koska "poikkeavan sikiön ihmisarvo ei voi olla pienempi kuin muiden" ja ilmeisesti muutenkin kyseessä on "vauvan ihmisoikeudet". Kuulostaa erikoiselta.

   Poista
  2. No aikamoista! Mielestäni kyllä on sekin ihmisoikeutta, että nainen saa halutessaan sen abortin, kuitenkin nykyään jokaisella on vapaus valita ja päättää omasta elämästään. Ja mielestäni se sikiö ei kuitenkaan ole vielä vauva, kun ei se kykene naisen vatsan ulkopuolella edes elämään. Kaikkein tyhmintähän näissä aborttikielloissa on se, että sitten ne tehdään laittomasti ja sekös vasta onkin terveydelle vaarallista. :/ Huh. Toivottavasti tämä ei mene Espanjassa läpi!

   Poista
 9. Hui saakeli, aika pelottavan kuuloinen tapaus tuo mielenosoitus - onneksi oot kunnossa eikä kellekään muullekaan käynyt pahasti! Oma näkemäni mielenosoitus Costa Ricassa venezuelalaisten ihmisoikeuksien puolesta oli aivan linnunmaitoa verrattuna tähän kertomukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oli se vähän pelottavan tuntunen, vaikka ehkä lievimmästä päästä kuitenkin. Tuli mulle hetkellinen paniikkireaktio kuitenkin.. ainakin muutaman sekunnin ajaksi.
   Onneksi ne venezuelalaisten mielenosoitukset on tainneet jäädä aika rauhalliseksi, ainakin maan ulkopuolella.

   Poista
 10. Huh, pelottava tilanne tuollainen. Enpä tiedä miten itse olisin reagoinut, kun ei ole vielä onneksi ikinä sattunut vastaan mellakkaa. Toivon kovasti että tapa polttaa roskiksia ja autoja ei tästä enää yleisty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan juu, ettei tämä meno jatku.. mutta jos talous- ja työtilanne jatkuu yhtä pahana, niin ei hyvältä näytä.

   Poista