10. joulukuuta 2012

maisteriopinnoista Barcelonassa

Ajattelin vähän kertoa mun maisteriopinnoista täällä Barcelonassa siltä varalta, että jota kuta kiinnostaa. Nimittäin satuin palaamaan vanhaan, huhtikuussa kirjoittamaani tekstiin, jossa kerroin tulleeni hyväksytyksi yliopistoon Barcelonaan. En sitten kuitenkaan ikinä aloittanut sitä kyseistä maisteria, vain hain myöhemmin kesä-heinäkuussa toiseen saman tyyliseen maisteriohjelmaan, ihan eri kouluun. 


Mun maisterin nimi on vähän tylsästi (verrattuna sen toisen ohjelman nimeen) Master in International Relations ja koulu on nimeltään IBEI (Instituto Barcelona de Estudios Internacionales), joka on noin kymmenen vuotta vanha, kolmen barcelonalaisen yliopiston (UAB, UB & UPF) yhteinen kansainvälisten opintojen instituutti. Täällä voi suorittaa vuoden maisterin kainsainvälisistä suhteista kaksikielisenä (englanti ja espanja) tai pelkästään englannin kielisenä -siinä tapauksessa kurssivaihtoehtoja on vähemmän. Lisäksi IBEIssä alkoi tänä syksynä uusi englanninkielinen maisteri kansainvälisestä turvallisuudesta. Se itseasiassa kiinnosti mua myös, mutta päätin olla rupeamatta koekaniiniksi uudelle ohjelmalle. 

Meidän kv-suhteiden maisterissa on kolme eri erikoistumisvaihtoehtoa: Governance and Globalisation, Peace and Security ja Political Economy of Development. Itse olen ajatellut valitsevani tuon toisen vaihtoehdon ja erikoistuvani rauhaan ja turvallisuuteen. Tuo kolmaskin vaihtoehto kiinnostaisi, mutta se taitaa olla liian talouteen keskittyvä mun makuuni. Vasta tokana lukukautena päästään erikoistumaan tarkemmin, vaikka nyt jo ensimmäisenä lukukautena pystyi tietenkin suunnittelemaan vapaaehtoisia kursseja tuohon erikoistumiseen sopiviksi.

Mulla on nyt syksyllä kaikki kolme pakollista kurssia; Comparative Politics and Democratization, International Relations Theory ja International Trade and Economy, joista kaksi viimeistä kokonaan espanjaksi. Aiempien opintojen perusteella pystyi saamaan vapautuksen tuosta ensimmäisestä tai viimeisestä vaihtoehdosta. Tutkiskelin kurssiohjelmia alkusyksystä ja ne pitivät sisällään kuitenkin sen verran uusia asioita, että päätin pysyä kaikilla pakollisilla kursseilla. En ole koskaan aiemmin opiskellut yhtään mitään ekonomiaa, joten se varsinkin on siinä mielessä ollut todella hyödyllinen. Pakollisten kurssien lisäksi sain valita yhden valinnaisen. Se oli aika vaikea päätös, koska vaihtoehtoja oli 16 ja mun tietääkseni niistä 15 järjestettiin (minimi opiskelijamäärä oli 5). Lopulta päädyin International Security and Armed Forces -kurssiin, joka on myös espanjaksi. Meitä on kivan pieni ryhmä, vissiin vain 10. Pakollisilla kursseilla ollaan vajaan 30 hengen ryhmissä luennoilla ja seminaareissa/tutoriaaleissa noin 15 hengen ryhmissä.

Meidän proffat on osa IBEIn omia proffia ja osa tulee jostain niistä kolmesta barcelonalaisesta yliopistosta, jotka yhdessä perusti tän instituutin. Me ollaan tavallaan kaikkien kolmen koulun opiskelijoita ja saadaan kaikkien opiskelijakortit ja meillä on täysi pääsy niiden kirjastoihin sun muihin. Ollaan kuitenkin ihan omassa rakennuksessa Barcelonan keskustassa, ihan Plaza Catalonian lähellä, eikä meillä muuten ole mitään yhteyksiä noihin muihin yliopistoihin.


Meidän koulu on tässä suhteessa aika pieni, koska meitä tosiaan on noin 60-70 kv-suhteiden maisteriopiskelijaa, jokunen 10 kansainvälisen turvallisuuden maisteriopiskelijaa ja sitten vielä noin 10 Erasmus Mundus -opiskelijoita, jotka tekee sellaista kahden vuoden maisteria ja siitä toisen vuoden meidän koulussa (he ovat siis jo suorittaneet ensimmäisen vuotensa muualla, osa Hollannissa ja osa Briteissä). Tästä syystä tilat on suht pieniä, meillä on ehkä neljä kunnon luokkahuonetta, yksi konferenssitila, yksi tietokoneluokka ja yksi kahvi-/opiskelutila. 

Oppilaita on kuitenkin tullut eri puolilta maailmaa. Voisin arvailla, että ehkä noin kolmasosa on espanjalaisia, joista osa katalonialaisia. Meillä on myös muutama jenkki, muutama saksalainen ja hollantilainen, pari brittiä, joista yksi ei omien sanojensa mukaan ole missään nimessä britti, vaan walesilainen. Erikoisuutena meillä on jopa kaksi islantilaista, jotka eivät yllättäen etukäteen tunteneet toisiaan, pienestä saaresta huolimatta. Aasiasta on tullut pari kiinalaista, yksi thaimaalainen ja yksi vietnamilainen. Meillä on aika paljon "sekoituksia"; ruotsalais-ranskalainen, virolais-jenkki, italialais-kanadalainen ja bosnialais-kanadalainen ja Lattareistakin pari brassityttöä, yksi argentiinalainen, yksi kolumbialainen, yksi bolivialainen, yksi venezuelalainen ja puertoricolainen, jonka puhetta kuunnellessa mulla tulee aksentista aina mitkäkin Daddy Yankeet ja Wisin y Yandelin reggaetonit mieleen. Se puhetapa on vaan niin sulonen, kun lähes kaikki ärrät muuttuu älliksi. Noin nopeasti laskettuna taitaa meillä olla ainakin 26 eri kansalaisuutta edustettuina. Se on ehdottomasti yksi maisterin rikkauksista.

Tähän mennessä mulla ei ole ollut oikeastaan mitään valittamista koulusta tai itse ohjelmasta. Ennen yliopiston alkua kommunikaatio ja yhteydenotto oli vähän vaivalloista ja melkein epäilin koko koulun olemassaoloa, mutta pienten alkukommellusten jälkeen on kaikki sujunut hyvin. 

2 kommenttia:

  1. Hei, kiva kun kirjoitit maisterin ohjelmasta! Mua kiinnostaisi myös samantyyppinen aihe maisteriksi, etenkin rauha & konflikti -opinnot (joka on monessa Global studies -ohjelmassa mukana). Se vielä jäi kiinnostamaan, että minkälaiset opintomaksut teillä on? Pärjääkö Kataloniassa espanjalla? Terveisiä räntäsade-Saksasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun käsittääkseni Espanjassa opintomaksut voi olla kaikkea 2000-20 000 euron väliltä. Meillä on tuolta väliltä :) Kyllä tässä meidän koulussa ainakin pärjää oikein hyvin espanjalla ja on täällä onneksi useita maisteriohjelmia muissakin kouluissa, joissa ei katalaania vaadita. Onneksi sitä oppii aika nopeasti kuuntelemaan, vaikken kyllä pystyisi ehkä luentoja katalaaniksi seuraamaan. Ainakaan vielä! :)

      Poista