15. lokakuuta 2013

Leffoja vol. 2


Siitä on jo kahdeksan vuotta, kun luin Paulo Coelhon Veronika päättää kuolla -kirjan, argentiinalaisten host-siskojen suosituksesta. Se taisi itseasiassa olla ensimmäinen lukemani Coelho ja ensimmäinen lukemani espanjankielinen kirja. Kun sitten sain kuulla tästä vuonna 2009 tehdystä leffaversiosta päätin heti, että se pitää katsoa. Elokuva ehti kuitenkin lojua läppärini leffat -kansiossa nelisen vuotta, ennen kuin sain sen katsottua. Pelkäsin kai, että kokemus olisi liian rankka, eikä oikeaa hetkeä tullut. Muistaakseni kirjassa suuri osa tarinasta käydään Veronikan pään sisällä kun hän makaa sairaalassa epäonnistuneen itsemurhayrityksen jäljiltä. Vähintäänkin sen takia oli mielenkiintoista nähdä kuinka kirjan tarina on käännetty elokuvaksi. Mielestäni erittäin toimivasti. Katsoimme tämän ipadilta lentokoneessa Kreikan loman paluumatkalla ja taisi herrakin pitää elokuvaa ihan katsottavana. Tarinan pääosassa on siis Sarah Michelle Gellarin näyttelemä Veronika, joka joutuu mielisairaalaan epäonnistuneen itsemurhayrityksen jälkeen. Kun hänelle sitten kerrotaan unilääkkeiden yliannostuksen aiheuttamasta sydänviasta ja jäljellä olevasta vähäisestä elinajasta, Veronikan mielipide elämästä muuttuu. Suosittelen!


Leffateattereissakin vielä pyörivä Apple-sankari Steve Jobsin elämästä kertova Jobs -elokuva onkin sitten ihan toista maata. Aloitetaanko siitä, että mielestäni Ashton Kutcher on oikein epämiellyttävä näyttelijä. Päätin silti antaa elokuvalle mahdollisuuden, koska herra N halusi sen katsoa ja suositteli Jobsin elämäkertaa luettavaksi. Onneksi Ashton oli tässä leffassa vähemmän epämiellyttävä kuin yleensä. Mutta, leffa jätti kyllä meidät täysin kylmäksi. Tuli sellainen fiilis, että koko roska oli ihan hutaisten tehty, ajatuksella pakko-saada-äkkiä-ulos. Tarinassa oli hirmusesti aukkoja, jotka tuotti meille kovasti hämmennystä. Tuntui, että välillä ajassa hypittiin edestakaisin ja toisaalta joskus jäi epäselväksi mistä vuodesta oikein olikaan kyse. Kaikki tuntui tapahtuvan sormien napsautuksella. Vaikka monen vuoden tapahtumat on tietenkin vaikea saada tiivistettyä katsottavaksi leffaksi, olisi sen varmasti voinut tehdä paremmin. Onko kukaan muu nähnyt tätä?


Viikonloppuna katsottiin pitkästä aikaa muutama chileläinen leffa, La Nana ja No. Näitä kahta meille suositteli hiljattain täällä vieraillut chileläinen kaveri. La Nana (the Maid, 2009) kertoo pikkasen karusti chileläisen kotiapulaisen tarinan. Raquel asuu nelilapsisessa yläluokkaisessa chileläisperheessä ja hoitaa kaiken: kokkauksen, tiskauksen, siivoomisen ja lastenhoidon. Tarina toi mieleen vastaavia mietteitä, joita pohdin katsottuani Piiat -leffan (the Help). Raquel on asunut perheessä yli 20 vuotta, mutta syö silti yksin keittiössä kun perhe nauttii illallista ruokailuhuoneessa, suljetun oven takana. Tarina on siitä jännä, että aluksi on vaikea tuntea empatiaa kotiapulaista kohtaan. Leffan aikana hänen roolihahmonsa vuorotellen ihastuttaa, vihastuttaa ja säälittää. Raquelin kaltaisia kotiapulaisia olen tavannut Argentiinassa useampiakin ja uskon, että maailmasta löytyy monia vastaavia ihmisiä kenen elämästä tämä elokuva onnistuneesti kertoo. Elokuva on saanut useita kansainvälisiä palkintoja, erityisesti pääosaa esittävän palvelija Raquelin (Catalina Saavedra) roolisuosituksesta. Eikä suotta. Suosittelen!


Toinen chileläinen leffa, No (2012) kertoo Chilen lähihistoriasta. Diktaattori Augusto Pinochetin oltua vallassa 15 vuotta, osittain kansainvälisen painostuksen ansioista, Chilessä järjestetiin vuonna 1988 kansanäänestys, jossa chileläiset saivat päättää jatkaako kenraali Pinochet vallassa vielä seuraavat kahdeksan vuotta vai annetaanko tilaa demokraattisille parlamentti- ja pressanvaaleille. Noin vuosi ennen kansanäänestystä poliittiset puolueet laillistettiin ja kuukausi ennen äänestystä maassa järjestettiin kaksi eri kampanjaa, KYLLÄ ja EI -kampanjat. Kyllä, Pinochet saa jatkaa vastaan Ei, Pinochetin tulee luopua vallasta. Molemmat saivat päivittäin 15 minuutin esitysaukon kansallisella tv-kanavalla. Tämä elokuva kertoo Ei-kampanjasta, jonka vetäjäksi Gael García Bernalin esittämä mainosalalla työskentelevä René Saavedra päätyy. Aluksi hieman hidas, mutta myöhemmin mukaansatempaava No oli jopa Oscar-ehdokkaana. Täältä voi lukea (englanniksi) mielenkiintoisen New York Timesissa julkaistun artikkelin elokuvaan liittyen. Ymmärtääkseni elokuva on toteutettu mahdollisimman totuudenmukaisesti, tietenkin muutamat mutkat suoristaen, ja lavastettujen kohtauksien välissä näkyy videopätkiä todellisesta kampanjasta. Suosittelen!

Mitä mieltä olette tällaisista ajoittaisista leffa- ja kirjapostauksista? Itse ainakin tykkään lukea vastaavia suosituksia, hyviä leffoja kun ei tule ikinä mieleen silloin kun sellaisen tarve on.

Kuvat 1, 2, 3, 4.

16 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä, Aston Kutcher on harvinaisen ärsyttävä juippi.

  Tee vaan leffapostauksia, nää on mielenkiintoisia. Itse katson leffoja aika paljonkin, ja otan mielelläni vastaan suosituksia. Yritän omaan blogiinkin kirjoitella leffoista, jos sopivia tulee katsottua. Tosin kun mä olen rajannut blogiani vähän Ranskaan/Pariisiin liittyväksi, ja aika harvoin jaksan keskittyä ranskalaiseen leffaan, niin vähän vähiin tuntuvat jäävän mun leffapostaukseni. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kuvittelin ensin olevani yksin Aston-inhotus-fiiliksissä :)

   Voit käydä heittämässä leffavinkkejä mun blogin kommenttiboksiin, jos ne ei omaasi sovi. ;)

   Poista
 2. Mäkin tykkään näistä leffapostauksista - juuri sen takia, että ikinä ei keksi mitään katsottavaa juuri silloin kun tekee mieli. Oon samaa mieltä, en tykkä Aston Kutsherista YHTÄÄN! Yök. Chileläiset leffat kuulostaa tosi mielenkiintoisilta! Täytyy katsoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, no hyvä. Ollaan siis ihan samoilla linjoilla! :)

   Poista
 3. Tykkäykset suosituksille löytyy myös täältä, en ole koskaan (jostain ihme syystä) vaivautunut lukemaan Coelhon kirjoja, mutta onnistuit nyt herättämään mielenkiinnon! Kirjasuositukset on aina tervetulleita, tosin miksei leffakin. :)

  PS. Kutcher on ällö. Tiedä sitten edes mikä siinä tökkii, mutta jokin ja ihan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Coelhon kirjat jakavat ihmisiä aikalailla, mutta mä ainakin olen tykännyt muutamasta. Juuri tuo Veronika päättää kuolla ja 11 minuuttia on mun lemppareita. Alkemistista pidin myös, mutta sittemmin ei ole tullut niitä luettua.

   Poista
 4. Tykkään rehellisistä suosituspostauksista, melkein mistä asiasta vain. Pinochet-leffa on mennyt aivan ohi, mutta pitää katsoa. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja Gael on symppis, vaikka noin ulkoisesti Ashton vetoaakin muhun reippaasti enemmän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, löytyhän täältä joku Ashtonin puolustaja :D

   Poista
 5. Kiva postaus, kiitos vain! Täytyy laittaa korvan taakse, pidän vähän erilaisemmista leffoista.

  VastaaPoista
 6. Leffa- ja kirjasuositukset on jees! Lisää vaan :) Mä tykkään katsoa tosi paljon leffoja ja laidasta laitaan ja välillä oikein miettimällä miettii katsottavaa.

  VastaaPoista
 7. Leffa- ja kirjapostauksia - ehdottomasti! Mullakin aina haku päällä hyvien leffojen suhteen. :) Ehkä voisin itsekin tehdä joskus tällasia postauksia!

  Mäkin oon jo kauan halunnu kattoa ton Veronika päättää kuolla, mutta jotenkin pelkään, että pettyisin siihen hirveästi koska kirja on musta tosi hyvä. Ja muutenkaan en osaa kuvitella tota jenkkiympäristöön. :/ Eikö alkuperäinen tapahdu jossain Sloveniassa tai jotain?

  NO:n mä katoin Chilessä leffateatterissa, mutta ite en päässyt siihen oikeen messiin. Ehkä liian dokumenttimainen? Ja miksi meksikolaisen täytyy esittää pääosaa chileläisessä Chilestä kertovassa elokuvassa? :D Vaikka Gael onkin paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, kiva! Tee ihmeessä, mä ainakin tykkäisin saada sulta leffavinkkejä. Noita chileläisiä kattellessa tulitkin mieleeni :)

   Mä osasin nyt jotenkin suhtautua hyvin tohon Veronika-leffaan, ehkä sen takia, että kirjan lukemisesta on kulunut niin pitkä aika, eikä se ole enää liian hyvin muistissa. En enää muista missä se alkuperäinen tapahtuu, mutta taitaa se pääosan esittäjä ainakin olla slovenialainen.

   Onhan se vähän kyseenalaista, että Gael on tohon vedetty pääosaan, ehkä katsojia keräämään ;) Kaveri oli käynyt kattomassa sen äitinsä kanssa ja äiti oli muistanut elävästi oikean ajankohdan ja muistellut sitä aikaa. Tuntuis varmaan erilaiselta nähdä toi, jos olis kokenut kaiken sen. Aluksi toi oli kyllä vähän hidas, niin että petyin, mutta loppua kohden se parani ehdottomasti. Yliopistossa Aberdeenissä opiskeltiin yhdellä kurssilla pelkästään Chileä (lähinnä historiaa) taiteen kautta, joten tää jotenkin kolahti muhun just hyvin :)

   Poista
 8. Mäkin tykkään leffa- ja kirjapostauksista! (Plussaa tietysti vielä, jos liittyvät jotenkin Lat. Amerikkaan, hehe)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, jätä säkin mulle jotain vinkkejä jos tulee mieleen! :)

   Poista