24. syyskuuta 2011

pala Argentiinaa Suomessa vol. 3

Kulunut kesä oli siitä erikoinen, että pitkästä aikaa vietin suurimman osan kesäpäivistä lomaillen ja vain muutaman töitä tehden. Onni onnettomuudessa, kun varsinaiset työsuunnitelmat eivät onnistuneetkaan, oli se että viimeinkin 6 vuoden odotuksen jälkeen sain mun host-siskot Argentiinasta visiitille. Melisa ja Gisela ei olleet koskaan ennen käyneet Euroopassa, mutta näkivat nyt Prahaa, Berliiniä, Barcelonaa, Helsinkiä ja Tallinnaa yhdellä kertaa. Stressasin etukäteen heidän kanssa matkustamista ja varsinkin ruokailuja, sillä olen pitänyt tyttöjä aika nirsoina.. ainoat pienet ja vähäiset hampaankiristykset reissulla sainkin ruokapaikan valinnan ongelmallisuudesta.

Kaikki muuttui Suomessa. Molempien tyttöjen mielestä yksi parhaista asioista Suomessa oli ruoka! En ole ikinä nähnyt kummankaan syövän niin paljon ja niin erilaisia juttuja. Gisela on ehkä yksi maailman nirsoimmista ihmisistä, mitä tulee syömiseen. Ei kelpaa vihannekset, ei hedelmät eikä muutkaan herkut. Tyttö rakastui ruisleipään ja söi sitä joka päivä yllin kyllin. En voinut uskoa sitä. Perunat, sillit, lohi, poronkäristys, karjalanpiirakat ja kaikki maistuivat molemmille. Ja Aino-jäätelöt, joita söimme lähes joka päivä!

Kauppatorin lihapiirakat meni nopeasti suihin!
Oli ihana päästä näyttämään siskoille Suomea ja mun kulttuuria, viimeinkin. Harmi vaan, että heinäkuun helteet loppuivat heti kun saavuimme Suomeen. Vein tytöt mm. meidän läheiseen, suureen K-kauppaan, jossa he ihmettelivät esimerkiksi leipä- ja juustohyllyjen valikoimien määrää. He olivat ihan ymmällään, että n. 2 ja puolen viikon aikana söimme lähes joka päivä erilaista leipää. Jo pelkästään tiskikoneen täyttö sai tytöt innostumaan. Saati sitten pullonpalautuskone ruokakaupassa. Stockmannin Akateemisen kirjakaupan paperiosasto herätti myös ihmetystä.. kaikki kynät ja pikkutavarat kun ovat käsinkosketeltavissa eikä myyjän takana piilossa.

Paljon ihmetystä herättivät myös Helsingin betonikilpparit!
Mökillä puusauna ja järvi olivat tottakai erikoisia suomalaisia juttuja. Heti ensimmäisenä viikonloppuna lähdimme mökille ja kaikki kolme argentiinalaista (tytöt ja herra N) uskaltautuivat saunaan ja viileään järviveteen. Pieni souturetki oli myös jotain aivan uutta. Samoin kuin järjetön määrä metsää. Etelä-Argentiinasta löytyy kyllä alueita, jotka järvi- ja metsämaisemallaan muistuttavat Suomea, mutta tytöt ovat kotoisin kuivemmasta Mendozasta. Yllättävää oli, että tytöt lähtivät mielellään seuraavanikin vkonloppuna mökille ja uskaltautuivat uudestaan saunaan ja järveen.

Liivit loppuivat kesken, joten soutaja sai pärjätä ilman.
Yllätyksekseni ihmetystä herättivät (jo Prahassa!) pussilakanat. Voi että kun argentiinalaiset olivat hukassa pussilakanoiden kanssa, eivätkä ollenkaan voineet ymmärtää sen logiikkaa ja käyttötarkoitusta. Kun sitten selitin siitä heille, taisivat he innostua sen käytännöllisyydestä. Tosiaan, en ole kyllä esimerkiksi Ranskassa tai Argentiinassa ikinä pussilakanoihin törmännyt.

3 kommenttia:

 1. Hah, aika jännä! Esim. ruikkari kun eroaa aika tavalla perus pullamössöleivästä :)
  Mie kokkasin täällä yhtenä iltana makaronilaatikot ja lappasin pöytään jälkiuunileipää ja hapankorppuja ja kiltisti kaikki meni alas, mutta en tiedä olivatko ihan niiin innoissaan kuitenkaan^^

  Pussilakana on kyllä Jännittävä Asia...minulle taas nämä "tuplapöntöt" - eikö bide-suihku olisi yksinkertaisempi! :D

  VastaaPoista
 2. kivoja tunnelmia :) ja varmasti oli ihania ja mielenkiintoisia hetkiä teillä kaikilla Suomessa :)

  Muuten pakko sanoo että mä asun Ranskassa (olen asunut niin etelässä kuin pohjoisessakin) ja en ole ikinä käynyt kenenkään tykönä jolla ei olis ollut pussilakanoita. Tai no en mä kyllä kaikkien vieraiden sänkyyn aina kurkkaa että mistä sitä vannomaan xD Mut alkuaikoina toimin myös lastenvahtina ja silloin varsinkin sitä jouti vaihtelemaankin pussilakanoita ja kyllä kaikilla ihan normaalit näytti olevan. Ainoa minkä olen huomannut ettei niitä kahta yläreikää käsille siellä pussilakanassa ole muualla kuin Suomessa(?) hankaloitaa lakanoiden vaihtoa :/

  Mutta hostelleissa ja hotelleissa Ranskassa olen muistaakseni josksu törmännyt pussilakanattomaan sänkyyn.

  Noniin eiköhän tää ole jo tarpeeksi lakanoita xD hehheh

  VastaaPoista
 3. Joo, en ole eläessäni käyttänyt sitä toista "pönttöä", mikä Argentiinasta löytyy joka vessasta pölyttymästä. Testasin tyttöjä aina kysymällä ensin "oliko hyvää?" ja jos vastaus oli "joo", kysyin vielä "söisitkö uudestaan?". Siitä tiesi oliko ne oikeesti tykännyt. :)

  Nyt kun mietin asiaa tarkemmin, niin saattaa olla, että meillä oli Disneylandissa pussilakanat myös. Mutta kun olin kielikurssilla Etelä-Ranskassa, niin silloin ei ainakaan ollut. Niitä yläreikiä ei kyllä ole tullut vastaan Briteissä tai Kanadassakaan! :D

  VastaaPoista