6. huhtikuuta 2012

hinnat nousee silmissä

Nyt ollaan kotiuduttu kuumasta ja kodikkaasta Córdobasta takaisin tänne etelämpään ja viileämpään Bahía Blancaan. Kirjoitin hieman inflaatiosta ennen matkaa, mutta se jäi julkaisematta.. palaan Córdoban kuulumisiin myöhemmin. Tänään järjestetään Nicon äidin yllätyssynttärijuhlat ja parhaillaan sisarukset juonittelevat ja ehdottavat äidilleen ravintolaillallista hämäyksen vuoksi..

En varmaan missään vaiheessa tule kunnolla käsittämään tätä inflaatiokeissiä. Kun ensimmäistä kertaa olin Argentiinassa vuonna 2005 (vaihto-oppilaana), oli kaikki superhalpaa. Kuudessa vuodessa hinnat ovat ainakin viisinkertaistuneet. Vähintäänkin viisinkertaistuneet. 


Tällä hetkellä hinnat nousee ihan silmissä. Sen vuoksi esimerkiksi ravintoloissa hinnat on aina (ei permanentti) tussilla merkitty, jotta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa -kuten yllä olevassa kuvassa näkyy. Nappasin tuon kuvan ihan muusta syystä alunperin. Sillä hetkellä mun mielestä oli huvittavaa, miten ruokalistassa varoitetaan suolaisen ruokavalion terveysvaikutuksista.

Muutama esimerkki havainnollistaa paremmin tätä mielettömyyttä. Nimittäin vielä muutama vuosi sitten kun asuin Córdobassa bussilippu Buenos Airesista Córdobaan maksoi noin 150 pesoa (~25 euroa, mutta euron kurssi on noussut pesoon nähden) ja nyt sama lippu maksaa 250 pesoa. Kyseessä on 9 tunnin matka, joten kyllä siinä bensaakin kuluu.. Lentokenttäbussi Buenos Airesin kentältä keskustaan oli vielä silloin vajaa 40 pesoa kun se nyt maksaa 60 pesoa. Meidän bussilipun hinta Buenos Airesista Bahía Blancaan nousi 11 pesoa kahdessa viikossa (!). Muistan kun 100 peson seteli oli niin suuri, että harva kauppa suostui sellaisen vastaanottamaan, minkä vuoksi se oli mahdoton "rikkoa" pienemmäksi. Nyt 100 pesolla saa hädin tuskin yhtään mitään. Löysin Córdobasta valokuvaripustusjutun, jonka hinta oli vajaa 120 pesoa ja reilu 1,5 vuotta sitten olin maksanut täysin samasta tuotteesta täysin samassa kaupassa vajaa 50 pesoa.

Huvittavinta tai ehkä surullisinta tässä kaikessa tosiaan on se, että hallituksen mielestä inflaatio on vajaa 10 prosenttia vuodessa vaikka todellisuudessa se on 25 tai jopa 30 prosenttia. Huomaahan sen jo arjessa. Hallitus kuitenkin tykkää vääristellä tuollaisia lukuja ja sen takia mm. The Economist ilmoitti helmikuussa lopettavansa Argentiinan virallisen tilastoinstituutin lukujen julkaisemisen, koska ne eivät kuvaa todellisuutta. Tästä pääsee kurkkaamaan mielenkiintoista artikkelia, jonka lehti räväkästi otsikoi: "Don't lie to me, Argentina". 

4 kommenttia:

 1. Ihan sama homma Dommareissa... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa.. ärsyttävää. En tiedä tarpeeksi talousasioista, jotta osaisin enemmän analysoida tätä :)

   Poista
 2. Ääk, toi on ihan järkkyä. Kiinnostaa vähän, että paljonkohan palkat Argentiinassa nousee samaisessa ajassa - ei varmaan paljon yhtään. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oikeesti riippuu varmaan tosi paljon töistä.. koska toisaalta Nicon mukaan sellanen tohtoristipendi, jota se sai ennen (3-5 vuotta sitten) on nyt tyyliin kolminkertainen. Ja niin on vuokrat ja kaikki myös!

   Poista