13. huhtikuuta 2012

kriisistä kriisiin

On olemassa sanonta, jonka mukaan Argentiina on kuin aviopari. Maa tarvitsee kunnon kriisin kerran kymmenessä vuodessa. Jopa argentiinalaiset itse myöntävät tämän ja jotkut osaavat nauraa asialle. Ja kriisejähän tässä maassa riittää. Surullisen kuuluisa talouskriisi, viimeisin paha kriisi vuodelta 2001 on vielä hyvin kaikkien muistissa (siihen viitataan usein puhuttaessa Kreikan tämän hetkisestä tilanteesta) ja siitä johtuen jotkut argentiinalaiset eivät esimerkiksi vieläkään uskalla tallettaa rahojaan pankkiin. Kotona patjan alla saattaa olla turvallisempi.

Kuten jo aiemmin taisin mainita, olen kaukana taloustieteilijästä, mutta jostain syystä täällä tulee sellainen fiilis, että uusi kriisi on aivan kulman takana -johtuen hurjasta inflaatiosta yms. muista ongelmista. Tällä hetkellä kriiseillään vähän pienemmissä määrin muun muassa yerban loppumista. Argentiinassa yerban loppuminen olisi yhtä kuin maailmanloppu. Se on tuota teepurua, jota laitetaan mate-kuppiin ja juodaan kuvassa näkyvällä pillillä. 90 % argentiinalaisista juo mateta päivittäin ja useimmat monta kertaa päivässä.


Argentiinan hallinto on surullisen kuuluisa äkkikäänteistään, mitä tulee vaikka talouspolitiikkaan tai ylipäänsä kaikkeen politiikkaan. Nyt presidentti keksi laittaa uuden veron yerballe, tuotteelle jota jokainen argentiinalainen kuluttaa kymmeniä kiloja vuodessa (en löytänyt tarkkaa tietoa). Tässä maassa on esimerkiksi oma kansallinen yerba mate instituutti, niin tärkeä juttu on kyseessä. 

Tästä uudesta verosta ei kukaan ole innoissaan, mutta kaipa se on helppo tapa kerätä lisäpennosia ihan huomaamatta. Suurimmat yerban tuottajat eivät tietenkään ole kovinkaan tyytyväisiä ja presidentti toivoo, että nämä suuryritykset pitäisivät suut supussa ja maksaisivat vähän ylimääräistä niin, ettei  ketjun alkupäässä olevat pientuottajat kärsisi uudesta verosta. Kuinka söpö ajatus! Tämä on nyt sitten johtanut siihen, että kaupoista on kohta yerba loppu. Normaalisti hyllyt ovat täynnä erilaisia paketteja.. makuja ja laatuja löytyy sitruunasta, mintun vivahteiseen tai vaikka kreipin makuiseen.


Nyt hyllyt ovat puolityhjiä ja hyllyjen reunaa koristaa seuraavanlaiset kyltit..

max. 2 kg per asiakas
Kilo yerbaa maksoi vielä pari vuotta sitten 5-6 pesoa (noin euron). Vielä muutama viikko sitten kilo maksoi noin 12 pesoa ja nyt viimeisen viikon sisällä hinnat ovat räjähtäneet niin, että kilo maksaa jo yli 20 pesoa. Kaikkia laatuja ei myöskään ole enää saatavilla. Presidentti on toistaiseksi uhkaillut yerban tuottajia jollain tarjonta-lailla (ley de abastecimiento -en ymmärrä), jos ei kauppojen hyllyt pian täyty yerbapaketeista.

Eikä tässä vielä kaikki.. suurempi kriisi liittyy presidentin keksimiin maahantuontirajoitteisiin. EU ja USA ovat kiukusta punaisia. Jokainen yritys, joka tuo Argentiinaan tuotteita, joutuu viemään maasta saman verran argentiinalaisia tuotteita. Tästä johtuen esimerkiksi meksikolainen Nissan, joka tuo Argentiinaan autoja, on ryhtynyt viemään Argentiinasta viiniä. Nissanista on tullut viininviejä! Tämän lisäksi Argentiinan hallinto uhkaa kansallistaa tällä hetkellä espanjalaisomistuksessa olevan öljy-yhtiö YPF:n, joka oli alunperin argentiinalainen valtion yritys. Näinä päivinä Argentiinan hallinto ei siis hirveästi saa sympatioita argentiinalaisilta, jenkeiltä tai EU:n johdolta. Mielenkiintoisia aikoja elellään..

//edit 15.4.
Ilmeisesti kaupoista saa ostaa enää max. 1kg yerbaa per asiakas, sikäli mikäli hyllystä vielä paketteja löytyy. Hallitus uhkasi laittaa yerban vientikieltoon, jos ei tilanne muutu, jotta ainakin kotimaan markkinoille riittäisi tavaraa. Tarjonta-laki on sellainen, että kaikkien on pakko päästä yhteisymmärrykseen, koska argentiinalaisten on pakko saada ostaa yerbaa ja jos ei, niin tulee tupenrapinat. Tämän päivän uutisten mukaan hallitus takaa, että maanantaista alkaen yerba löytyy argentiinalaisten pöydistä ja tilanne normalisoituu. We'll see..

8 kommenttia:

 1. Are you kidding me!! Se Christinahan on näköjään ihan päästään sekaisin. Miten huonosti voi maalla mennä? Huh, etten ole sinne ensi syksynä suuntaamassa vaan naapuriin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, älä viitti! Tää rupee menemään niin uskomattomaksi, ettei tiedä itkeäkö vaiko nauraa.. Tää maa menee alamäkeä ja vauhti vaan kiihtyy. Niin surullista! Lue tämä: "Por el mal camino"
   http://elpais.com/elpais/2012/04/02/opinion/1333392978_373776.html

   Poista
 2. Voi että mua kiukuttaa toi maahantuonti juttu.. Tahtoisin tilata USAsta kaikkee kivaa mutta tullimaksut on tällä hetkellä tyyliin viis kertaa tuotteen hinta(!!!) että morjens.. Toivottavasti toi muuttuu pian, tuntuu että oon suljetussa maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, turha luulla, että tilanne muuttuu vielä pitkään aikaan.. :) Joku sanoisi, että Argentiina rupeaa pian muistuttamaan Pohjois-Koreaa.

   Poista
 3. Ouf. Tuntuu ihan mielettömältä, että toi touhu voikin olla tuollaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule.. joka päivä yllätyn näitä uskomattomuuksia!

   Poista
 4. Ei hyvaa paivaa... Onko se nainen ihan pahkahullu, meininki alkaa kuulostaa lahes H. Chavezin politiikalta "parhaimmillaan".. Talleen suomalaisen yrityksen - ja maahantuojan - nakokulmasta alkaa olla vahan arveluttavaa tehdä pidemman tahtaimen projekteja Argentinassa. Tai ehka mun pitais ehdottaa jefelle, etta alettais kans tuottaan viineja tai esim pihvilihaa. Mulle vois laittaa ekat satsit, ihan koemielessa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ihan pähkähullu, tai ei ainakaan kaukana sellaisesta.
   Ehdota ihmeessä, vielä kun viinintuotantoa ja lehmiä riittää! ;)

   Poista