6. lokakuuta 2011

Lattareilua Suomessa

Tästä onkin näköjään kohta tulossa joku leffa-blogi. Mutta ihan varmasti mun blogin lukijoiden joukosta löytyy joitain muitakin lattari-intoilijoita.. joten mun on pakko vähän mainostaa kun olen niin täpinöissä parin viikon päästä (20.10.) alkavasta Cinemaissista. Kyseessä on siis Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Helsingissä. Olen viime syksyinä aina Cinemaissin ollessa päällä ollut itse muilla mailla, joten tänä syksynä haluan ehdottomasti käydä katsomassa leffoja. Opiskelijalippu on vain 5€, mikä on super halpa verrattuna Suomen  leffalippujen hintoihin normaalisti. Vilkaisin äsken nopeasti heidän tarjontaa ja löysin heti muutaman mielenkiintoisen tarinan. Täältä löytyy tarkempia tietoja leffoista ja niiden aikatauluista. Tänään näin pari festivaalin lyhytelokuvaa ennakkonäytöksessä ja festivaalin pääjärkkäri kertoi tarjonnasta ja koko tapahtumasta noin yleisesti. Myöhemmin googlettamalla selvisi, että hän onkin argentiinalainen. Hihi.

Tällaisia leffoja bongasin:
Argentiinalainen Orillas vaikuttaa näkemisen arvoiselta. Se kertoo afrikkalaisten jälkeläisistä Buenos Airesissa. Myös avajaisleffa El Mural vaikuttaa mielenkiintoiselta. Se kertoo 1930-luvun Buenos Airesista. Kolumbialainen Impunidad vaikuttaa myös hyvältä. Siinä käsitellään maan 2000-luvun sisällissotaa hallituksen ja kapinallisten välillä. Chileläinen Newen Mapuche, Mapuche-intiaaneista kertova leffa, olisi kiva nähdä kun viime keväänä opiskelin aiheesta Aberdeenissä. Dokumentin tekijä Elena Varela joutui kyseistä dokkaria kuvatessaan pidätetyksi ja hänet lavastettiin syylliseksi rikoksiin, joissa hänellä ei ollut osaa eikä arpaa. Mapuche-kysymykset kun ovat Chilessä niin arka aihe. Varela on itse Suomessa vierailemassa festivaalin aikana. 

Mapucheista ja Chilestä päästäänkiin toiseen mainittavan arvoiseen asiaan... Nimittäin ennen Cinemaissia, jo 17.10., alkaa Chilen kulttuuriviikko Espoossa. Täältä löytyy lisätietoa. Viikon aikana järjestetään elokuvanäytöksiä, konsertti, Mapuche-aiheinen taidenäyttely ja muita ohjelmia. Ilmeisesti Sellon kauppakeskuksesta saa kulttuurivkon aikana jopa chileläistä ruokaa. Itse olen menossa ainakin kulttuurivkon avajaisiin ja ehkä raahaudun Espooseen johonkin muuhun tapahtumaan myös. 

Kuka lähtee leffaan? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti