31. tammikuuta 2014

Kämpän etsintää Barcelonassa..

Blogihiljaisuus jatkuu edelleen. Päästiin kyllä takaisin Barcelonaan ja lomat on ohi, mutta ollaan taas vaihteeksi ilman kämppää. Edellisen kämpän jättäminen ennen Suomeen ja Argentiinaan lähtöä ei ehkä ollutkaan maailman fiksuin veto. Säästettiin kyllä taloudellisesti ainakin jonkun verran, mutta oltiin selvästikin unohdettu minkälainen helvetti maan päällä on etsiä kämppää (kiireessä) Barcelonassa. Vaikka kriisi on päällä ja vuokrahinnat laskussa, tuottaa kaikki tämä härdelli ihan liikaa stressiä ja harmaita hiuksia. Vaikka sitä kuinka yrittäisi karsia ilmoituksia hakukoneessa ja etsiä vain yksityisten vuokraamia, on siellä aina loppupeleissä joku kiinteistövälittäjä takana. Ja vaikka talouskriisi on paha ja kiinteistöfirmat muka kunnon kriisissä, näyttää niillä silti olevan aikamoinen valta sanella ehtoja ja laskuttaa välityspalkkioita.

Ironista kyllä, meidän vanha kämppä olisi edelleen tarjolla ja voitais muuttaa sinne takas 50 erkkiä kuussa halvemmalla vuokralla. Se on ihan mahtava kämppä (viimeistään näiden päivien etsinnät ovat vahvistaneet asian), mutta sijainti on kyllä niin pehvasta. Kukaan ei halua muuttaa sinne mäelle, eikä mekään enää haluttais. Varsinkin kun välittäjäfirmalle pitäisi maksaa uusi välityspalkkio, josta saataisiin pikkasen alennusta, mutta jouduttaisiin silti heittämään 400e kankkulan kaivoon.

Välityspalkkiot vaihtelee aika paljon. Joku pyytää yhden kuukauden vuokraa, toinen 10 % vuoden vuokrasta ja toiset 10 % vuoden vuokrasta + alv. Parhaimmassa tapauksessa välityspalkkio menee yli 1000 euron. Ei kiva. Tonnilla lentäis jo maailman ääriin. Välityspalkkion lisäksi useimmiten joutuu tietenkin maksamaan ensimmäisen kuun vuokran ja kahden kuukauden vuokran arvoisen takuuvuokran. Ei siis mitään halpaa lystiä. Eniten mua silti ottaa aivoon ajatus siitä, että pitäisi maksaa tonnin välityspalkkio jollekin idiootille.. kaikki välittäjät vaikuttaa niin epäammattimaisilta sekoilijoilta.

Tähän mennessä ollaan nähty reilut 10 kämppää, soitettu noin 30 kämpän perään, peruttu osa näytöistä tai ne on peruttu välittäjän toimesta. Joitakin kämppiä, joissa on 1000e välitysmaksu, en ole edes viitsinyt mennä katsomaan. Useimmiten vuokrasta voi kuitenkin yrittää tinkiä 25-100e ja tänäänkin pari eilen nähtyä kämppää on soitellu perään, että eikö sua kiinnostais edes 50 euroa halvemmalla vuokralla.

Useimmiten kaikissa ilmoituksissa on jotain vikaa, väärää tietoa tai muuta epämääräistä. Sanalle "kalustettu" löytyy näköjään lukuisia merkityksiä. Joskus se tarkoittaa vain jääkaappia ja uunia, yleensä sänkyjä, pöytiä ja kaappeja keittiövarustuksen lisäksi, mutta joskus se ei pidä sisällään pyykkikonetta, toisinaan taas tiskikoneenkin kaiken muun lisäksi. "Kalustettu" voi myös tarkoittaa, että kämpästä löytyy kaikki muu paitsi olohuoneen kalusteet (sohva, sohvapöytä/telkkaritaso yms.) tai se voi pitää sisällään television. Olen siis oppinut kysymään muun muassa pyykkikoneen perään, koska en ole tällä hetkellä valmis ostamaan omaa pyykkikonetta. 

Kämpän neliömäärä harvoin vastaa sitä, mitä ilmoitukseen on merkitty. Joskus "2 makuuhuonetta" voi käytännössä tarkoittaa "yksi makuuhuone ja toinen huone, jonne ei edes mahdu sänkyä". Ymmärrän, että kaikkea ei voi saada. Pitäisi valita todella hyvän sijainnin ja "ihan ok kämpän" tai todella hienon ja uudistetun modernin kämpän ja surkean sijainnin välillä. Tai sitten hyvä sijainti ja moderni, mutta pieni kämppä. 

Jos mentäisiin takaisin meidän vanhaan kämppään, voitaisiin elää leveästi kolmen makkarin kanssa, mutta elää "eristettynä" ja lähes ilman luonnonvaloa. Tai sitten voitaisiin maksaa lisää vuokraa puolet pienemmästä kämpästä, joka sijaitsee kaksi korttelia metropysäkiltä ja jota ympäröi ainakin neljä hyvää ruokakauppaa ja muut palvelut. Mutta sitten ei välttämättä voitais majoittaa kavereita ja pitäis ostaa sohva. Menee liian vaikeaksi!

Oi kunpa voisin palata tähän muutaman viikon takaiseen hetkeen..


Oikein hyvää viikonloppua, me lähdetään evakkoon jonnekin hostelliin..

17 kommenttia:

 1. Vau aika hurjaa. Tai siis lähinnä äimistelen sitä, miten hyvin asiat täällä rajan toisella puolella ovat. Ei meidän tarvinnut mitään välityspalkkioita maksella! Me annettiin vain ensimmäisen kuun vuokra käteen, jonka jälkeen allekirjoitettiin sopimus. Niin helppoa. Tosin edellisessä asunnossa maksoimme kahden kuukauden vuokrat kerralla, mutta senkin sai sitten "takaisin", kun muutti pois, eikä tarvinnut sitä viimeistä kuukautta maksaa. Mutta nämä kyllä vaihtelee ihan tapauskohtaisesti täälläkin. Yksi juttu, missä täällä saa olla tarkkana on se, että maksetaanko vuokra pimeänä. Se on vuokranantajalle edullisempaa, mutta vuokraajalle kalliimpaa, sillä täällä saa aina vähän verovähennyksiä, jos ilmoittaa vuokranmaksunsa veroilmoituksessa kuittien kera. Mutta toivottavasti löydätte teitä miellyttävän asunnon pian! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana kuulla, että tämä sekoilu ja epämääräinen systeemi on ennemminkin poikkeus kun yleinen tapa täällä Etelä-Euroopassa. Lissabonin meininki kuulostaa kieltämättä paljon yksinkertaisemmalta. Täälläkin ilmeisesti saa verotuksessa jotain takaisin, pitää vaan selvittää miten se toimii. On kuulemma monimutkainen juttu myös :D

   Poista
 2. Oho, omat aikaisemmat asunnonhakemisstressit kalpenevat kyllä tämän tarinan rinnalla, ja olen entistä kiitollisempi siitä, että meitä onnisti tällä kertaa heti ensiyrittämällä. Onnea ja hyviä hermoja teille etsintöihin!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Liisa, kunnon metsästysvalmiutta tässä näköjään tarvitaankin! ;)

   Poista
 4. Voi ei! Kämpän hakeminen on kyllä todella stressaavaa. Tosin pitää sanoa, että Kanadassa se on onnistnut tosi helposti, mutta muistan sen olleen Skotlannissa aika haastavaa. Mutta ei nyt mitään tuollaista mitä teillä on! Tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skotlannissa se oli kyllä melkein yhtä hankalaa kun täällä.. :)

   Poista
 5. I feel you! Meidänkin oli tarkoitus vaihtaa täällä Valenciassa viimeisiksi kuukausiksi vähän halvempaan asumukseen, mutta tosiaan noiden välityspalkkioiden ym kulujen takia varsinaista säästöä ei olisi juuri tullutkaan vaikka vuokra olisikin ollut tuntuvasti edullisempi... Plääh. Tsemppiä asunnon metsästykseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Menee tosiaan vähän liian monimutkaiseksi nää näiden säätelyt :)

   Poista
 6. Ärsyttävää rahastusta :( Täällä Belgiassa on (mikäli olen oikein ymmärtänyt, tämä on toisen käden tietoa) sellainen systeemi, että vuokralainen ei maksa välitysfirmalle, vaan vuokranantaja. Mikä onkin mun mielestä ihan asiallista, vuokranantajallehan ne pääasiassa tekee palveluksen. Tosin meillä koko ruljanssi hoitui ranskiksen työpaikan kautta, eli voi olla ettei sen takia jouduttu maksamaan mitään ekstraa. Tsemppiä metsästykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Mun mielestä Suomessakin vuokranantaja maksaa välityspalkkiot (näin olen ymmärtänyt), se tuntuu paljon loogisemmalta... en tiedä vetääkö täällä sitten välittäjät välistä vielä kuukausivuokrassakin.

   Poista
 7. Voi kökkö :/ Ikävä, että jouduitte uudestaan tuohon samaan pyöritykseen, mitä viime Barcelonan muutossa. Mutta oon varma, että pääsette asettuun ja mulla on sormet ristissä, että mahdollisimman monet kriteerit täyttävään kotiin! Sijainti on kyllä niin tärkeä ja sanon sen aivan liikaa hornan tuuteissa asuneena. Muistuta mua, kun alan haikailla jonnekin Belgranon perukoille ;) Onneaonneaonnea metsästykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irina, toivotaan niin.. nyt näkyy jo vähän valoa tunnelin päässä, muttei pidä nuolasta ennen kuin tipahtaa :P Jotenkin kuvittelin, että voisin löytää kivan kämpän paikallisesta "Palermosta", muttei se ihan meidän budjetilla taida onnistua. Ens kerralla sitten :D

   Poista
 8. Moi! Saitkohan meilini, laitoin sulle yksityispostia? :)

  VastaaPoista