11. toukokuuta 2014

Kaupunkia syövyttävä turismi

Katsottiin perjantai-iltana "Bye, bye Barcelona" -niminen, mielenkiintoinen dokumentti turismista Barcelonassa. Oman kokemukseni mukaan kestävä matkailu/turismi käsitteenä liitetään yleensä lähinnä luonnonsuojeluun, ympäristöystävällisyyten, ja nimenomaan kehittyviin valtioihin, kaukokohteisiin. Näin olen sen itsekin mielessä mieltänyt. Aurinkomatkat määrittelee käsitteen näin: "Kestävä matkailu on sellaista matkailua, joka on taloudellisesti kannattavaa tuhoamatta ympäristöä ja paikalliskulttuureita". Mieleen tulee ensimmäisenä alkuperäisasukkaat jossain kaukana tropiikissa. Mutta entäs sitten vaikka eurooppalaiset kaupungit? Turismi Barcelonassa on aika uutta, nimittäin se alkoi kasvaa vasta 1992 järjestettyjen olympiakisojen jälkeen, kun kaupunki "siivottiin ja kaunistettiin" kisavierailijoita varten ja turismissa piilevä potentiaali keksittiin. Siitä lähtien vierailijoiden määrä on kasvanut vuosittain ihan älyttömästi ja jopa räjähtänyt käsiin. Barcelona on tällä hetkellä Lontoon, Pariisin ja Rooman jälkeen Euroopan suosituin matkakohde sekä Googlen perusteella maailman kolmanneksi eniten valokuvattu kaupunki. 

kuvakaappaus dokumentista

Barcelonasta löytyy asukkaita vain noin 1,6 miljoonaa, mikä on aika vähän verrattuna muihin suosittuihin Euroopan suurkaupunkeihin. Vuonna 2013 täällä kävi yli 8 miljoonaa turistia. Hullua! Ei mikään ihme, että tuli harvase päivä kirottua sitä (turisti) ihmismäärää, joka meidänkin edellisillä kotikulmilla käveli vastaan.

Dokumentissa käsitellään useita Barcelonan alueita, joilta huolimattoman kaupunkisuunnittelun myötä turismi ajaa vähitellen paikalliset asukkaat kokonaan pois. Esimerkkinä vaikka La Rambla, joka on kaupungin historiallisesti merkittävimpiä katuja. Se oli ennen jaettu eri osiin, yhdestä kohtaa löytyi kukkakaupat, toisesta kirjat ja kuppilat, joissa kaupunkilaiset sosialisoi. Nykyään koko katu on järkyttävä sirkuspaikka, aivan liian täynnä ihmisiä, ylihinnoitettuja ravintoloita ja turistikrääsää myyviä putiikkeja. Oletettavasti paikalliset kiertävät koko kadun mahdollisimman kaukaa, jos vain mahdollista. Dokumentin mukaan nykyään noin 8/10 Ramblan kävelijästä on turisteja. Voitte siis arvata, missä ne taskuvarkaat varmasti pörrää. En ymmärrä miten Ramblaa esitellään vielä turistioppaissa "the place to be" -paikkana, koska oikeesti siellä ei kyllä ole mitään nähtävää. 


Myös vanhan kaupungin (goottilaisen barrion) kadut täyttyvät turisteista ja rakennukset muuttuvat hotelleiksi ja hostelleiksi, tai muuten vaan loma-asunnoiksi. Ilmeisesti hotellien ja hostellien määrää alueella yritettiin rajoittaa muutaman vuoden ajan, mutta viime kesänä Barcelonan kaupunginhallitus päätti avata alueen rakennukset taas vapaille markkinoille. Tyhjän panttina seisovia rakennuksia on liikaa ja talouskriisin myötä turismista on tullut yhä tärkeämpi rahan lähde. Koko Katalonian alueella turismin osuus bruttokansantuotteesta on 12 prosenttia. Päivittäin turismista tulee noin 20 miljoonan euron tulot. Ilmeisesti koko Barcelonan julkinen liikenne rahoitetaan kaupungin omistaman turistibussifirman tuloilla. Viime vuonna kaupunki keksi ylimääräisen "turistiveron", joten nykyään hotelleiden hintaan lisätään vielä 0,50e-2,50e/yö/asukas (enintään seitsemän päivää) kaupungille menevää veroa. 

Dokumentissa kuullaan useita paikallisia asukkaita ja heidän mielipiteitään turismista sekä sen aiheuttamista muutoksista kaupunkikuvassa. Yhä lisääntyvä turismi syövyttää perinteisesti paikallisten asuttamia alueita samalla kun palvelut huononee. Yhä enemmän muun muassa keskustan, Barcelonetan ja Sagrada Familian alueiden palvelut on suunnattu pelkästään turisteille. Onko se pidemmän päälle järkevää vai pitäisikö asialle tehdä jotain? Tottakai kaupungit kehittyy ja mukautuu ajan myötä ihmisten tarpeisiin, mutta missä menee raja. Kaupungista löytyy useita alueita, joita paikalliset välttelevät turistimassoja karttaen. Infrastruktuuri ei välttämättä kestä kasvavia turistimassoja, mutta mikä avuksi?


Mielenkiintoista muuten, että dokumentin mukaan Barcelona yltää neljänneksi "pettymykseksi osoittautuneet reissukohteet" -listalla. Toistaiseksi ainakin olen kuullut vain päinvastaisia kokemuksia. 

Suosittelen ehdottomasti katsomaan dokumentin, jos vain 50min ylimääräistä aikaa löytyy. Se on suurilta osin katalaaniksi ja espanjaksi, mutta siihen saa helposti tekstitykset englanniksi. 


Kertokaa ihmeessä, mitä mieltä olette!

18 kommenttia:

 1. Hyvää ja tärkeää pohdintaa. Tuo paikallisten "pois ajaminen" turistialueilta voi kyllä osua kaupungille omaan nilkkaan. En ole käynyt Barcelonassa. En siis tiedä millainen alue tuo La Rambla on, mutta helposti turistit sitten alkavat myös karttamaan tuollaisia pelkästään turisteille suunnattuja paikkoja kaupunkilomilla. Uskallan ainakin toivoa, että monet haluavat kuitenkin nähdä sitä aitoa paikallista elämää, eikä pelkkää turistihypetyksen vallassa olevaa aluetta.

  Onneksi nykyään jo joihinkin suosittuihin, historiallisiin turistikohteisiin on rajoitukset ihmismäärille (esim. Machu Picchulle). Kaupunkien kohdalla tämä ei vain ole mitenkään päin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin mä haluaisin myös uskoa, mutta yllättävää kyllä Rambla täyttyy turisteista päivästä toiseen. Se on täynnä ruokapaikkoja, joiden laatua kovasti epäilen, mutta kun hinta on "halpa" pohjoisesta tuleville, niin laatua tuskin kovasti mietitään. Esimerkiksi monelle suomalaiselle vierailijalle 3e olut on halpa, mutta täällä se on "kallis", koska normaalihinta on 1-1,5e. Sen takia kai myös ne turistialueiden paikat täyttyy helposti. Ei suomalainen epäile 2e maitokahvia kalliiksi, mutta täällä normaalihinta on vähän päälle euron :)

   Onneksi sentään joihinkin paikkoihin turistimääriä voidaan rajoittaa.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen document. Yritan muistaa katsoa sen kokonaan vahan myohemmin, kun on enemman aikaa - katsoin vain vahan alusta nyt.
  Kaupungeissa on vaikea "controlloida" turistien maaraa, mutta mielestani "turistikadut" pilaavat kaupunkeja nopeasti. Olen viimeksi ollut Barcelonassa 6-7 vuotta sitten, jolloin se ei viela ollut niin taynna turisteja, ja La Rambla oli suhteellisen kivaa aluetta. Uusimmissa kuvissa se nayttaa melkein samalta kuin Fisherman's Wharf SFO:ssa - turistijuttuja vieri vieressa. Ikavaa.
  Itse omilla reissuilla yritan pysya pois vilkkaimmilta turistialueilta - mieluummin tuen paikallisia ravintoloita etc. kuin niita ylihinnoiteltuja turistipaikkoja, joissa quality & price eivat kohtaa ollenkaan.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaupungeissa on ihan mahdoton kontrolloida ihmismääriä, mutta ehkäpä juuri hotellien yms. määriä rajoittamalla pystyisi vähän pitämään homman hanskassa. Turistikadut on tylsiä kaikin puolin ja varsinkin myös se, että normaali liikkuminen usealla alueella käy mahdottomaksi ihmismassojen takia. En voisi kuvitellakaan asua Sagrada Familian kulmilla, missä populaa liikkuu niin mahdottomasti, että se haittaa jo liikennettä. Turistibussien reittejä on jouduttu rajoittamaan siellä aika paljon.

   Reissussa ei kyllä ole aina helppo vältellä niitä turistipaikkoja, koska pitäis melkein ottaa asioista selvää etukäteen ja suunnitella reitit niin, että matkalle osuis jotain hyviä ruokapaikkoja. Jos nähtävyyksiä käy katsomassa, niin vaikeampi on löytää kunnon ruokapaikkoja. Onneksi täällä niitä kuitenkin vielä riittää.

   Poista
  2. Olen aivan samaa mielta - ainakin turisti hotellien maaraa voisi rajoittaa, seka niita bussien reitteja nailla kaikkein kiireisimmilla alueilla. Mutta ikavampaa se on niille, jotka ovat naiden nyt suosituksi tulleiden alueiden lahella asuneet ihmiset, kun oma neighborhood muuttuu aivan toisenlaiseksi.

   Mita tulee noiden turistipaikkojen valttamiseen, niin itse running addictina usein etsin paikallisia running groups, ja kayn paikallisten kanssa juoksulenkilla muutaman kerran. Usein olen talla tavoin kuullut esim hyvista ravintoloista.

   Poista
 3. Olen käynyt Barcelonassa kahdesti (yli 10 vuotta sitten viimeksi) ja silloinkin pistin merkille miten paljon ihmisiä kaupungissa on.
  On sääli paikallisia asukkaita,jotka joutuvat luopumaan asuinalueistaan turismin tieltä.Yritän tässä samalla miettiä miltä tuntuisi jos Tel Avivissa olisi samassa suhteessa turisteja kuin Barcelonassa,ei ehkä ihan maailman miellyttäviin ajatus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sääli, ettei kaupunki tee asialle mitään.. mutta raha maailmaa pyörittää ja turismista tulevat tulot on täällä niin tärkeät! Enkä usko, että kaupungin turistimäärä tästä lähtee laskemaan..

   Poista
 4. Kiva kun muistutit dokkarin olemassaolosta. Taa on ollut M:n katselulistalla, mutta oon sysannyt ohjelmaa ajatellen, etta teema on joillekin paiville liian masentava ja toisaalta, etten jaksa seurata ilman teksteja. Mutta jos nekin saa kerran paalle, niin taa ilta on omistettu Barcelonalle ja sohvalle, ei mutinoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se onneksi ole liian masentava, ei mene The Whistleblowerin linjalle ;)

   Poista
 5. Minä katsoin tuon dokumentin ennen reissua ja senkin takia odotin, että mitä täällä odottaa. No nyt kun loma on jo melkein ohi voin todeta, että tosiaan melkein kaikki turistikohteet ovat jollain tavalla olleet pettymyksiä. 20€ Sagrada Familiasta oli aivan liikaa pyydetty vaikka se hieno olikin, samanlaiselta rahastukselta tuntui Parc Güellin monumenttialuekin. Ramblan kävelyksi riitti ensimmäisenä päivänä päästäpäähän kävely ja se Barri Gotic oli vaan aivan liian täynnä ihmisiä. :D

  Mutta kaiken muun puolin kaupunki on ollut todella viehättävä. On jännä huomata, ettö ei tarvitse vetää kuin yhdelle poikkikadulle nähtävyydeltä niin saa olla melkein yksin. Ilmeisesti ne turistit tulevat siis todella kävelemään vain sinne Ramblalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että ainakin osasit vähän suhtautua kaupunkiin eri tavalla kun useimmat matkailijat. Juurikin mm. noiden Gaudin talojen pääsymaksut on lähes tuplaantuneet ihan parissa vuodessa, mikä on täysin järjetöntä. En suosittelisi kenellekään La Pedrerasta tai Batllósta täyden hinnan maksua ja mekin ollaan käytetty hyväksi ilmaisia tai tarjoushintaisia päiviä niiden näkemiseen.

   Mutta onneksi täällä tosiaan näkee viehättäviä juttuja ihmismassojen ulkopuolellakin.

   Poista
 6. Kiitti vinkistä, täytyy katsoa miehen kanssa illalla! Kyllä minäkin olen sitä mieltä, että esim. Rambla on "se viimeisin" paikka jonne vieraita kannattaa viedä -parempiakin on. Onneksi olen jo useamman vuoden välttänyt pahimman turistiruuhkat vierailemalla kaupungissa vain talvisin ja keväisin. Muistan kyllä ne elokuun pahimmat ruuhkat -huh! Varmastikaan paikalliset eivät pidä siitä sen enempää. Vaikka turismi tuo rahaa, se myös lisää rikollisuutta ja varkauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kerro sitten mitä mieltä olet! On kyllä hyvä, että vältätte täällä vain talvehtimalla ne kesän ihmismassat :) Mun koulu oli ihan Ramblan nurkilla, joten jouduin viime vuonna kävelemään siellä päivittäin. Onneksi en enää. Rikollisuus ja taskuvarkaat on kyllä yksi matkailun harmillisimpia sivuvaikutuksia.

   Poista
 7. Menee katseluun ehdottomasti! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, eipä mitään. Olisi kiva kuulla sun mietteitä asiasta sitten kun olet sen katsonut :)

   Poista
 8. Tuota Ramblan hehkuttamista minäkin oon ihmetellyt. Luulin, että se olisi oikeasti joku hieno paikka, mutta kissan viikset. Hirveät määrät turisteja, kauppiaita, sisään heittäjiä ravintoloihin... Inhosin siellä kävelyä ihan yli kaiken, tuntui aina, että siellä hukkui siihen ihmismäärään. Tuon dokumentin voisin kyllä katsoa, kiinnostaa jo ihan tämän oman alavalinnankin (matkailu) takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ehkä se tosiaan oli hieno paikka kymmenen vuotta sitten :) Ramblalla kävely on jotenkin tosi stressaavaa, kun nimenomaan ihmismäärät ja sisäänheittejät rupee ahdistamaan. Kannattaa ehdottomasti katsoa se dokkari!

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus ja kiinnostava dokkarui! Wn ole koskaan käynyt Barcelonassa. Haluaisin kyllä, mutta pelkään pettyväni.

  Amsterdamissa on ihan samat ongelmat: kaupungin keskusta muistuttaa pilviveikkojen lomakylää, jota paikalliset välttävät. Olen monta kertaa jälkikäteen kiittänyt itseäni siitä, etten hakenut opiskelemaan sinne.

  VastaaPoista