29. toukokuuta 2014

Itsenäinen Katalonia?

En oikein tiedä miten suhtautua näihin itsenäistymishaluihin, toisinaan koko asia tuntuu ihan naurettavalta. Ensimmäistä kertaa Barcelonassa käydessäni (2007) en edes muista nähneeni yhtään Katalonian itsenäisyyttä tukevaa lippua missään esillä. Enkä edes toisella tai kolmannella kerralla vuonna 2011 (en löytänyt edes vanhoista reissukuvista yhtäkään lippua). Vasta kun muutettiin kaupunkiin syyskuussa 2012 - juuri sopivasti saavuttiin paikallisten kansallispäivänä - huomasin lippuja ihan joka paikassa. 

Nykyään Barcelonan ja lähikaupunkien kaduilla kävellessä näkymä on usein tällainen:

"Catalunya - Euroopan uusi valtio", kuva otettu Gironassa joulukuussa 2013.

Katalonia liitettiin osaksi Espanjaa jo vuonna 1714, joten kyseessä ei ole mikään ihan tuore juttu. Viime vuosina - osittain talouskriisin myötä - on itsenäisyysmielisyys kasvanut kuitenkin huimasti koko Katalonian alueella. Katalonialaiset ovat sitä mieltä, että he antavat Espanjan keskushallinnolle paljon enemmän kuin saavat sieltä takaisin. Katalonialaisten verotuloista menee miljardeja euroja Espanjan köyhemmille alueille, joten he kokevat, että nämä eurot on suoraan katalaanien hyvinvoinnista pois ja he eläisivät paremmin itsenäisenä valtiona. Koska katalaanit eivät itse koe olevansa osa Espanjaa, he eivät ymmärrä (ja hyväksy), että heidän pitäisi laittaa muut espanjalaiset oman ja lastensa hyvinvoinnin edelle.

Tämän vuoksi täällä suunnitellaan kansanäänestystä, jolla päätettäisiin itsenäistyäkö vai ei. Espanjan keskushallinto ei kuitenkaan ole toistaiseksi antanut Katalonialle lupaa järjestää tällaista äänestystä, joka suunnitellaan nyt pidettävän 9. marraskuuta tänä vuonna. Joidenkin tulkinnan mukaan se olisi Espanjan perustuslain vastainen. Kansanäänestystä käsitellessä Espanjan kongressi hylkäsi hankkeen äänin 299 (vastaan), 47 (puolesta) ja yksi pidättäytyi äänestämästä. Ei siis epäilystäkään, että lupa äänestykseen myönnettäisiin. Ymmärtääkseni äänioikeutettuja olisivat kaikki Katalonian alueella asuvat ihmiset - myös me (sama äänestyspolitiikka taitaa olla käytössä myös Skotlannissa jo syyskuussa järjestättävässä kansanäänestyksessä). 

Marraskuussa järjestettävä äänestys olisi periaatteessa laiton, mutta se varmaan järjestetään joka tapauksessa, tuli keskushallinnolta lupa tai ei. Joidenkin tietojen mukaan esimerkiksi äänestyslipukkeet olisi jo suunniteltu, sekä ulkomailla asuvien, äänioikeutettujen katalaanien (noin 200 000) rekisteröiminen aloitettu. Viimeisten kyselyjen mukaan itsenäisyyden kannattajien määrä keikkuu 50 prosentin molemmin puolin. Liittovaltion ja nykyisen itsehallintojärjestelmän kannattajia on noin 20 % molemmilla. 

Eri tapahtumista löytyy lähes aina itsenäisyys-koju, jossa voi äänestää. En ihan tarkkaan tiedä mitä se käytännössä tarkoittaa, mutta lobbaus on kova!


Aika moni minunkin maisterin katalaaneista oli itsenäisyyttä tukevia henkilöitä, osa vähemmän ja osa enemmän. Toisin kuin muualla Espanjassa usein kuvitellaan, näistä kukaan ei kuitenkaan suhtautunut mitenkään agressiivisesti tai epäkohteliaasti muualta Espanjasta tulevia kohtaan. Heillä ei myöskään ollut mitään ongelmaa puhua espanjaa muiden ihmisten kanssa. Monet espanjalaiset (ja myös ulkomaalaiset) kuvittelevat, että esimerkiksi Barcelonassa ei voisi elää ilman, että puhuu katalaania. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, nimittäin täällä asuu niin paljon ulkomaalaisia tai muualta tulleita, joten on lähes mahdotonta löytää paikallinen ihminen (katalaani), joka ei espanjaa osaisi. Katalaanit opiskelevat espanjaa koulussa ja vaikkeivat he sitä välttämättä kotona puhuisikaan, niin ihan varmasti käyttävät kieltä kuitenkin päivittäin. 

Joitain erikoisia poikkeuksia tietenkin löytyy. Yksi paikallinen opiskelukaverini kirjoitti kaikki maisterin ajan esseet ja kokeet katalaaniksi -tämä oli tietenkin sallittua, mutta proffat kehottivat esimerkiksi englanniksi järjestettävillä kursseilla käyttämään englantia. Herra oli vakuuttunut, että hänen pitäisi käyttää omaa äidinkieltään niin paljon kuin mahdollista, koska hänen vanhempansa eivät nuoruudessaan sitä voineet tehdä (Francon diktatuurin aikana katalaanin käyttö oli kokonaisuudessaan kiellettyä ja jopa ihmisten nimiä vaihdettiin "espanjalaisimmiksi"). Sama tyyppi toisaalta välillä puhui mullekin pelkkää katalaania päin naamaa. Toinen, Barcelonassa koko ikänsä kasvanut, katalaani-jenkki opiskelukaverini taas luetteloi CV:ssään kielet näin: katalaani - äidinkieli, englanti - äidinkieli, espanja - sujuva. Siitä huolimatta, että tyypin englanti oli aivan järkyttävän huonoa ja espanja kuitenkin sujui ihan sitä äidinkielenään puhuvan tasoisesti. Kuinka paljon hyötyä tällaisesta poliittisesta kannanotosta ansioluettelossa on? Luulisi, että ennemminkin haittaa. 


Yksi barcelonalainen luokkakaverini päätyi maisterin jälkeen harjoitteluun Madridiin, Espanjan ulkoministeriöön. Hän ei ole koskaan luokitellut itseään itsenäisyyden puolustajaksi, eikä välttämättä näe asioita niin mustavalkoisina kuin muut. Omien sanojensa mukaan kaverini tuntee itsensä melkein "maanpetturiksi" äärikatalaanien seurassa, koska ei täysin sydämin kannata itsenäisyyttä ja näe sitä parhaana mahdollisena ratkaisuna. Madridissa sitten joku korkea-arvoinen, espanjalainen diplomaatti oli kaverini kuullen heittänyt ala-arvoisia kommentteja kuten "en varmasti nimittäisi yhtään katalaania yhteenkään tehtävään", tietämättä kaverini taustasta. Näinä hetkinä hänen siis tekee mieli puolustaa itsenäisyyttä kynsin ja hampain. Vihamielisiä kommentteja kyllä siis viljellään ajoittain puolin ja toisin. 

Useat katalaanit kertovat itsensä esitellessään olevansa kotoisin Kataloniasta tai Barcelonasta, ei Espanjasta. Puheiden mukaan he eivät myöskään kannata Espanjan maajoukkuetta jalkapallon MM-kisoissa. Huvittavaa kyllä, Brasilian kisojen maajoukkueesta löytyy seitsemän FC Barcelonan pelaajaa, joista viisi on katalaaneja. Toisin kuin muissa maissa, täällä ei kovasti Espanjan maajoukkueen kuvilla MM-kisoja mainosteta. Yhdenkin urheilukanavapaketin mainoksessa keikkui tietenkin Messi, Argentiinan maajoukkueen paidassa (ennemmin siis argentiinalainen kuin espanjalainen). Telkkarissa kun katalaani-uutisissa kerrotaan säästä, ei suinkaan näytetä koko Espanjan karttaa, vaan pelkkää Suur-Katalonian aluetta. Katsoin ensimmäisellä kerralla, että miksi tuossa on Italian kartta, oli niin saman muotoinen maapläntti. Barcelonassa paikoittain kyltit tai ravintoloiden menut löytyy ensin katalaaniksi ja englanniksi, mutta vasta viimeisenä espanjaksi. Ensimmäistä kertaa pankissa asioidessa espanjan kielistä infopaperia ei löytynytkään, joten vaihtoehtona oli katalaani tai englanti. Palvelua sain tietenkin täysin moitteettomasti espanjaksi.

Placa Catalunya 23.4.2013

Nähtäväksi jää, kuinka kansanäänestyksen käy. Varmasti skottien syyskuun äänestystulos toimii jonkinlaisena esimerkkinä ja heijastuu Katalonian tapahtumiin tavalla tai toisella. Mahdollinen itsenäistyminen ei suinkaan olisi helppo, halpa tai nopea ratkaisu. Uusi valtio joutuisi luomaan uuden rahayksikön ja hakemaan EU:n jäsenyyttä, oma parlamentti sentään jo löytyy. 

YLE näytti muuten viime viikolla lyhyen dokumentin Kataloniasta ja katalaanien itsenäistymisaikeista (siitä tämäkin kirjoitusidea lähti). Ilmeisesti kyseessä oli neliosaisen dokumenttisarjan ensimmäinen osa. Mikäli aihe kiinnostaa, dokkari näkyy täältä YLE Areenasta, myös ulkomailla (vielä 24 päivää).

18 kommenttia:

 1. Tama on kylla mielenkiintoista ja paljon samankaltaisia juttuja loytyy Skotlannin kansanaanestyksen kanssa. Taalla ollaan ainakin puhuttu kuinka Skottien kansanaanetys vaikuttaisi juuri samankaltaisiin alueisiin kuten Kataloniaan. Ma olen vielakin skeptinen siita etta skotit aanestaisi itsenaisyyden puolesta. Toi fudis juttuhan on hauska, skoteilla on ihan se ja sama kuka World Cupissa voittaa kunhan Englanti haviaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voin kuvitella, että erinäiset itsenäisyyspuolueet täällä ja siellä ovat paljon yhteydessä ja jakavat strategioita :) Jostain luin viime päivinä, että Skotlannissa itsenäisyyttä kannattais vain noin kolmasosa kansasta, täällä se taitaa tosiaan olla juuri ja juuri yli puolet.
   Ja sehän menee sit samalla tavalla kun Suomessa, että ei väliä kuka voittaa, kunhan Ruotsi häviää :P

   Poista
 2. Täällä tosiaan saa äänestää kaikki Skotlannissa asuvat, mutta vaikka olisi syntynyt täällä niin se ei anna äänioikeutta jos täällä ei asu, joten siksi on jännä, että ulkomaillakin asuvat katalaanit saisivat äänestää. Meneekö se siis syntymäpaikan mukaan? Entä jos on vaikka syntynyt muualla Espanjassa mutta asunut koko ikänsä Kataloniassa, ja sitten muuttanut taas ihan äskettäin muualle? Juuri tuollaisten ongelmien takia en ihmettele, että täällä on tehty juuri tämänlainen päätös, eli että äänioikeus annetaan täällä asuville, koska muuten äänioikeuden rajaaminen olisi tosi hankalaa.
  Itse olen kuullut, että juuri Katalonian itsenäistymisaikaiden takia Espanja ei ikinä päästäisi itsenäistä Skotlantia EU:hun, koska siellä ei haluta, että katalonialaiset ottaisivat skoteista mallia. Saa nähdä miten käy, puolin ja toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvä kysymys. Menee tuo äänioikeuden määrittäminen vähän hankalaksi. Nyt löysin yhden artikkelin, jonka mukaan äänioikeus olisi myönnetty kaikille yli 16-vuotiaille Katalonian alueella asuville henkilöille, jopa maahanmuuttajille. Kunhat ovat rekisteröityneet asukkaiksi. Jossain vaiheessa oli mietitty rajata se niin, että on pitänyt asua vähintään 2 v. alueella. Tämän perusteella esimerkiksi kaikki Barcelonassa asuvat muualta Espanjasta tulleet saavat tottakai myös ilmaista mielipiteensä asiasta. Ja tähän kai sitten lisätään vielä päälle ne Kataloniassa syntyneet, ulkomailla asuvat. Mutta entäs vaikka Kataloniassa syntyneet Madridissa asuvat? Menee kyllä monimutkaiseksi :)

   Rajoy ja Cameron ovat ilmeisesti viime syksynä yhdessä todenneet, että mikä tahansa alue, joka itsenäistyy jostain EU-maasta, jää automaattisesti EU:n ulkopuolelle. En sitten tiedä onko tämä pysyvää vai muutettavissa jäsenyyttä hakemalla. Mutta ymmärrän kyllä, perässä tulevat Wales ja baskit, vähintäänkin :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista! :) tai siis itse olen ehkä vähän vastaan tätä, kun tuntuu, että tuo itsenäistymishalu on tullut esille vain sen takia, kun Espanjalla menee taloudellisesti huonosti, mutta toisaalta ei kai näin suomalaisena voi oikein tuomitakaan jonkun alueen halua itsenäistyä, kun ei muuten varmaan Suomeakaan olisi olemassa :) Mutta varmaan aikamoinen järjestely tuosta tulee, jos maa saa itsenäistyä. Ja mikä ihme juttu tämä on, että World Cupissa maat eivät kannusta itseään?! Tiedän täältäkin monia portugalilaisia, jotka eivät kannata Portugalia, kun vihaavat niin suuresti Cristiano Ronaldoa :D No ainakin yksi suomalainen sitten kannattaa niidenkin puolesta!

  Heitin muuten uudestaan haasteella: http://secretshore.blogspot.pt/2014/05/pois-paivajarjestyksesta.html ei tule ainakaan inspiraation puute blogin puolella ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oon vähän samoilla linjoilla. Kyllähän muissakin maissa verotuloja jaetaan köyhemmille alueille. Eikö Suomessakin pääkaupunkiseudulta valu aika paljon rahaa pienille, harvaanasutuille kunnille?

   Siis mitä, että yksi pelaaja vie koko joukkueen kannatuksen? Olen ihan äimistynyt! En voi sanoa, että vihaisin Cristiano Ronaldoa, mutta halveksin kyllä :)

   Kiitos vielä haasteesta, tuo motivaatiota ihan real lifeenkin ;)

   Poista
  2. Joo hyvä rinnastus tuo kaupungit vastaan maaseutu Suomessakin. Niinhän se on, että kaupungit vetää työpaikkojen takia ihmisiä ja ihan ymmärrettävästi ne verotulot menee kaikille.

   Menee nyt ihan ohi postauksen, mutta ymmärrän kyllä, että ihmisillä on negatiivinen mielipide Ronaldosta - minullakin oli ennen. Nyt poikaystävä on saanut mun mielipiteen aika neutraaliksi. Rui nimittäin joskus teininä, ennen Ronaldon suosiota, pelasi jalkapalloa hänen kanssaan (!) ja hän on kertoi, että Ronaldo on ihan erilainen kuin antaa ymmärtää. Nytkin katsoin viikko sitten Euroopan liigan finaalin loppuosaa ja pyörittelin vain silmiäni sille lihasten pullistelulle, mutta R sanoi, että älä siitä välitä, se on kuulemma osa Ronaldon imagoa ja Ronaldo haluaa sitä ihan tahallaan ylläpitää ja ärsyttää ihmisiä. :D no, tiedä sitten todellista motiivia, mutta itse olen päättänyt keskittyä siihen olennaiseen, eli miten hyvä pelaaja hän on. Kunhan siitä vähän vielä kypsyy ja oppii joukkuepelin salat, niin hyvä tulee.

   Poista
  3. En tietenkään tunnea Ronaldoa henk. koht., mutta uskon, että on hyvin mahdollista, että mammonan ja suosion myötä olis vähän noussut pissa päähän. Joten vaikka hän olis teininä ollutkin ihan mukava ja jalat maassa oleva tyyppi, niin ei se mun mielestä lue pois sitä mahdollisuutta, että nyt näin ei olisi. Ei olis varmaan helppoa pitää päätä selvänä kenenkään samassa tilanteessa olevan. Varsinkin just se Euroopan finaalin Ronaldon pelleily oli ihan mautonta, hän ei meinaan myöskään suosi mitään "fair playta" omalla suorituksellaan ja tämä finaali todisti sen jälleen. Enkä kyllä ymmärrä, mitä hyötyä voisi kenellekään olla pitää yllä kusipään imagoa!?? :D Ei näytä Messilläkään huonosti menevän, vaikka jätkä on vetänyt ihan eri linjan lähes samassa tilanteessa.

   Poista
 4. Tää on kyllä niin mielenkiintoinen aihe... mun siellä asuvista ulkkarikavereista osa on aika pro-catalunya-henkisiä ja se on ollut mun mielestä jotenkin tosi ärsyttävää ja naurettavaa... mutta niin, kukas mä toisaalta olen sanomaan kun en siellä asu. Mulle ei muuten kerran sellasen kioskin myyjä suostunut puhuun ku katalaania eikä ollut ymmärtävinään yhtään espanjaa vaikka varmana ymmärsi oikein hyvin... mut se on oikeestaan ollut ainoa kerta. Kavereiden jotkut professorit ovat myös puhuneet vain katalaania, joten se ehkä vähän aikoinaan laski mun intoa lähteä sinne tekeen maisteria kun ei ois huvittanut taas lähteä säätään eri kielen kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä tosiaan, että muilta tulleet ovat myös lähteneet tähän pro-independencia -ajatukseen mukaan. Mua siis lähinnä ärsyttää ja naurattaa nää "koska mun vanhemmat ei 40 vuotta sitten saaneet puhua katalaania, mun täytyy nyt käyttää kieltä sitäkin enemmän".. enkä tosiaan ymmärrä minkä takia yliopistojen proffat kirjoittaa mm. kv-suhteiden artikkeleita katalaaniksi. Luulisi nyt olevan niin akateemikoille kuin koko yhteisöllekin hyväksi kirjoittaa jollain kielellä, jota puhuu enemmän kuin 6 milj. ihmistä. Tietenkin olettaen, että he myös haluavat jonkun oikeasti lukevan ja ymmärtävän niitä! Meillä onneksi proffat sentään piti luennot aina espanjaksi tai englanniksi.

   Oliko toi kioskin myyjä siis Barcelonassa vai jossain kaupungin ulkopuolella? Ehkä voisin kuvitella jossain pienemmässä paikassa noin käyvän, mutta ei nyt ainakaan täällä. Itse asiassa N:n täti kertoi Vic-kaupungissa ollessaan joutuneen sellaisen kampaajan tuoliin, joka ei puhunut sanaakaan espanjaa. Elekielellä kuulemma pärjäsi hyvin :D

   Poista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!
  En tiennyt ollenkaan, että tämä separatismihuuma on Kataloniassa niin uusi juttu. Itse olin Barcelonassa marraskuussa 2012, ja niin ajattelin, että no tämä on näemmä tämä juttu täällä, Katalonia liput ja muut. Kiinnostavaa, että asia olisi näyttänyt toiselta vain vuotta aiemmin.
  Tiedätkö, miksi aihe on tullut nyt niin kuumaksi perunaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että muitakin kiinnostaa. Kiitos kommentista!

   Rupesin vähän tutkimaan asiaa tarkemmin ja luulen, että kyseessä on aika puhtaasti talouskriisin myötä kasvanut innostus ja toisaalta "pettymys" koko maan tilanne kohtaan. Erinäköisiä separatisti ja nationalismi -puolueita on aina ollut olemassa, mutta nyt vasta kriisin myötä myös "tavalliset talliaset" ovat heränneet tähän mukaan ja avoimesti kuuluttavat liputtavan sa itsenäisyyden puolesta.
   Esimerkiksi vasta ihan 2012 vuoden lopussa useat kunnat Katalonian alueella perustivat itsenäisyyttä ajavan yhdistyksen osoittaakseen jotain vastusta keskushallinnolta tuleville säännöille. Varmaan myös Espanjan parlamentin viime vuotiset korruptio-skandaalit ja kuninkaan Afrikan metsästysmatkat yms. sekä vielä kansanäänestyksestä ilmottaminen ja erinäiset protestit edelleen saa ihmisiä liikkeelle ja "heräämään".
   Just esimerkiksi tossa YLEnkin dokkarissa joku barcelonalainen proffa kommentoi näitä Espanjan hallituksen uskomattomia ideoita rakentaa lentokenttiä ja luotijunia alueille, jossa ne ei todellakaan ole kannattavia (etelässä on ilmeisesti useita, uusia heitteille jätettyjä lentokenttiä) kun rahaa ei ole koulutukseen tai terveydenhoitoon. Nämä varmasti on sellasia asioita, jotka mobilisoi ihmisiä.

   Hauska juttu on, että paikallisten järjestäjien mukaan syksyn 2012 itsenäisyyttä ajavassa mielenosoituksessa oli 2 miljoonaa ihmsistä, kun taas Espanjan hallituksen mukaan n. 600 000.

   Ehkä tosta YLEn dokkarista selviää lisää :)

   Poista
 6. Samanlaista oli mun mielestä ilmassa jo kun olin siellä itse opiskelemassa vuonna 2002-03. En tiedä onko tuo muuttunut pohjimmiltaan mihinkään. Kiltisti kuitenkin luin katalaania ja pärjäsin kielellä jonkin verran, mutta ehkä inhottavin muistikuva oli mun italian kääntämisen luennoilta, jossa mua joidenkin toimesta syrjittiin ja katottiin vinoon koko vuos ja ihmettelin mikä oikein oli vikana. Vuoden lopussa selvis, että syy oli yksinkertaisesti se että ne luuli mua espanjalaiseks, ei katalaaniks. Kun muut sai tietää että mä olinkin Suomesta, ne pyys anteeks ja olikin ihan eri ääni kellossa. Niin ihmeellistä hommaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, muistankin nyt, että puhuit tästä joulukuussa. Ehkä meidän maisteriin oli valikoitunut vähän "avoimempia" tyyppejä, kun oli kuitenkin kv-tutkinto kyseessä.. vaikka poikkeuksiakin löytyi. Silti kyllä kaikissa kaveriporukoissa sekoittui katalaanit ja muut espanjalaiset täysin ongelmitta!

   Poista
 7. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiitos tästä! Musta on jotenkin häiritsevää, että kaikesta unionista huolimatta Euroopassa useampikin maa on ihan hajoamassa liitoksistaan. Jos Britit ja Espanja, niin olisko seuraavaksi Italia? EU:n näkökulmasta toivon, ettei näin käy.

  Mä olen Suomessa tarkastanut yliopistossa tenttejä, ja aina siellä joku vastasi ruotsiksi oli kurssikieli mikä vaan. Ihan ok, kun kerran sellainen oikeus on annettu ja äidinkielen käyttämisestä saattaa olla hyötyä (vaikka itse vastasin aina englanniksi englanninkielisillä kursseilla),. Silloin tosin vähän ärsytti niiden lukeminen, kun oma ruotsi ei ole niin kaksinen. ;) Sen sijaan nuo ihmiset, jotka solkkaavat äidinkieltään ulkomaalaisille, vaikka osaisivatkin esim. englantia... arrogantteja kusipäitä, olen todennut jo aika monesta ranskalaisesta. :P Ja tämä sama pätee musta myös siihen yhteenkin manchesterilaiseen, joka ei suostunut pyynnöstäni huolimatta puhumaan minulle kansainvälisessä työympäristössä selkeämpää ja hitaampaa englantia, koska "vahva murteeni ja nopea puheeni on osa identiteettiäni". Jaa, itse mieluummin yritän saada viestin lävitse kuin solkata ihmisille suomea.

  Tosta rahasta muuten tuli mieleen, että kyllähän Katalania voisi euroja käyttää, vaikka jäisikin Emun ulkopuolelle. Siitä vaan oppia Montenegrosta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni!

   Olen ihan samaa mieltä.. sitä ollaan niin liittoutumassa ja poistamassa rajoja sekä mahdollistamassa suurempaa liikkuvuutta, mutta sitten toiset haluavat rakentaa lisää rajoja ympärilleen. Eikös Sveitsikin ole taas jo rajoittamassa näitä asioita?
   Espanja ei ole muuten tainnut vieläkään tunnustaa jo 2008 itsenäistynyttä Kosovoa nimenomaan tämän oman "ongelmansa" vuoksi.

   Olen Suomessa törmännyt vain näihin ruotsia vaativiin kukkahattutäteihin kassalla työskennellessä, joten jännä kuulla, että niitä yliopistoltakin löytyy :D
   Ranskalaiset on kyllä ehkä pahimpia ylimielisiä omaa kieltä solkkaavia.. ymmärrän jotenkin, jos ei mitään yhteistä kieltä ole, mutta siinä tapauksessa kun kaveri puhuu esim. toista virallista kieltä (täällä espanjaa), niin katalaanin puhuminen on oikein ylimielistä.

   Voishan Katalonia euroja käyttääkin, mutta sitä ennen pitäis varmaan hakea erikseen Emun jäseneksi, eikä se varmaan yhdessä yössä hoidu. Tarkoitin tällä siis sitä, että heti itsenäistymisen jälkeen uusi valtio jäisi kyllä EU:n ulkopuolelle ja jäsenneuvottelut pitäisi aloittaa ns. "tyhjästä".

   Poista
 8. Voi, miten mielenkiintoinen teksti! :) Katalonian itsenäistymishaaveet kuulostaa miusta vähän oudolta myös. Ottaen huomioon, että Katalonia kuului itse asiassa jossain vaiheessa ja ilmeisesti pitkän aikaa Aragonian kruunulle. Ja ei toi Katalonian lippukaan näytä ihan täysin oma olevan, kun siinä näyttäisi olevan vaikutteita Aragonian lipusta... En haluaisi sotkeutua toisen maan politiikkaan, mutta nyt kun vauhtiin pääsin, niin totean samaan hengenvetoon, että viime aikoina espanjalasten politiikka on saanut miut vihastumaan. En voi ymmärtää, miks kohta olevinaan pitäis maksaa 600 - 3000 € sakot siitä, että jakaa asunnon jonkun kanssa. Niin epäoikeudenmukaista kuin olla voi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aihe polttelee täällä kovasti ja näkyy katukuvassa yhä enemmän. En olekaan tuosta laista vielä kuullut mitään. Menee varmasti samaan kastiin tämän uuden aborttilain kanssa, täysin järjetöntä touhua.

   Poista