24. helmikuuta 2015

10 hyvää syytä asua Suomessa

Ulkomailla asuttujen vuosien jälkeen sitä osaa katsoa kotimaataan uusin silmin tai ainakin erisävyisten linssien läpi. Varsinkin ensimmäisillä viikoilla ja ensimmäisten kuukausien aikana tuli kiinnitettyä huomiota sellaisiin asioihin, joita ei välttämättä ollut tullut ajateltua aiemmin. 


Lämmin vesi. Sitä tulee niin paljon kuin haluaa ja sitä tulee niin nopeasti. Mun ei ainakaan ole ikinä Suomessa tarvinnut laittaa hanaa täysille odottamaan suihkuveden lämpenemistä - hytistä kylmässä ja tehdä kyykkyhyppyjä, kunnes vesi lämpenee. Tai pestä käsiä kylmällä vedellä, koska lämpimän veden tulossa menee liian kauan aikaa. Muilla mailla on nämäkin asiat tulleet koettua..

Ruokakaupan valikoimat. Sanokaa mitä sanotte, mutta ei meidän lähikaupasta Barcelonassa tai Buenos Airesissa löytynyt puoliakaan siitä valikoimasta mitä meidän nykyisestä lähikaupasta Helsingissä löytyy. Kaikki ne juusto-, leikkele-, liha-, jugurttivalikoimat ja tuore ruisleipä! Ja karkit ja jäätelö! Olin niin haltioissani tästä asiasta ensimmäiset viikot (ja ehkä kuukaudet), että meinasin ruveta kuvaamaan ruokakauppojen sisältöä. En sitten kuitenkaan ruvennut, mutta kirjoitin tämän huomion muistiin. Suomessa ei tarvitse odottaa kesän tuloa, jotta lähikaupasta löytyisi jäätelövalikoimia, Barcelonassa (useiden ruokakauppojen) jäätelövalikoimat hupeni kokonaan talvikuukausien ajaksi.

Posti tulee kotiin asti ja sähkö on halpaa. Kerrostalossa asuessa ei tarvitse lähteä postilaatikolle asti, vaan kirjeet ja lehdet tulee suoraan ovesta sisään. Ilmaislehtiä tulee muuten ihan turkanen määrä, on Postin lehteä, Helsingin energian lehteä, Töölöläistä ja vaikka mitä! Sähkölasku on naurettavan pieni verrattuna esimerkiksi meidän edellisen asuinmaan hintoihin. Kotona ei tartte palella, eikä itseään tarvitse maksaa kipeäksi lämmön takaamiseksi.


Pokkarikirjat. Rakastan sitä, että meille tehdään pienikokoisia pokkareita ja ne on edullisia. Melkein ympäri vuoden (ainakin tasaisin väliajoin) kirjakaupoista saa kolme kirjaa kympillä ja niistä kaikki menee pieneen laukkuun. Viekö meidän kieli jotenkin vähemmän tilaa vai mistä se johtuu? On ihan mahtavaa, että pokkarit on oikeasti taskuun menevän kokoisia ja niin edullisia.

Raikas ilma. Kun kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle ja kävelee lentokentältä ulos, voi ilman raikkauden tuntea sisuksissaan. Barcelonan betoniviidakossa kaipasin Suomen raikasta ilmaa, vaikka muistinkin sen usein vasta tänne pohjolaan saavuttua. Jopa Helsingissä metsä on lähellä, tällä hetkellä meiltä vajaan kilsan päässä. Mikään ei voita puhtaan metsän tuoksua, vaikka tykkään kyllä merenkin tuoksusta. 

Massojen puute. Ruuhka-aika Helsingin ratikassa, bussissa tai metrossa on pientä verrattuna muiden suurkaupunkien todellisuuteen. Täällä on niin vähän ihmisiä. Kiinnitettiin siihen erityisesti huomiota heti Suomeen tultua. Barcelonan kesähelteet saa massat liikkeelle, kadut on täynnä populaa ja ihmisiä tulee vastaan joka nurkan takana. Helsingissä kadut on autioita, jopa pääkatu. Sunnuntaiaamuna voi saada kokonaisen ratikkavaunun itselleen, eikä elintilasta tarvitse taistella turistien kanssa kun ehkä kerran vuodessa aurinkoisena kesäpäivänä Suomenlinnan lautassa. Tai Pirkkojen kanssa Hulluilla Päivillä.


Saunavuoro. Mikä loistava mahdollisuus päästä saunomaan viikottain. Joka viikko ollaan yhtä innoissamme keskiviikkoillan rentoutumishetkestä lämpöisissä löylyissä. Ei tarvitse miettiä sähkölaskua, kun vaan muistaa mennä kellariin kerran viikossa omalla ajalla (ja maksaa laskun, tottakai).

Hiljaisuus. Täällä ei tartte väkisin vääntää small talkia vaan jotain sanoakseen. Kaikkien mielestä on ok olla vaan hiljaa ja miettiä omia juttuja. Jos ei jaksa jutella kenellekään, ei tarvitse edes väkisin yrittää. Voi vaan tuijottaa tyhjyyteen ja ignoorata kaiken. Täydessä ratikassa voi aamuruuhkassa olla niin hiljaista, että silmät kiinni voisi kuvitella matkustavansa yksin. Tähän tietenkin kuuluu maaseudun ja luonnon hiljaisuus myös, mutta mökillä ei ole tultu käytyä sitten Suomeen muuton.

Lyhyet välimatkat. Jopa Suomen suurimmassa kaupungissa kaikki on lähellä. Ilman autoa pärjää, jos julkiset kulkee. Veli asuu korttelin päässä, vanhemmat seitsemän minuutin ajomatkan päässä, kaverit muutaman ratikkapysäkin päässä, työmatka on kävellen vajaat 20 minuuttia. En voi valittaa. 

Tästä listasta puuttuu varmaan muita yhtä oleellisia, mutta nämä asiat on nyt heti ensimmäisinä tulleet mieleen. Luonnoksissa keikkuu kyllä se toisen puolen listaus myös, ei tämä pelkkää ruusuilla tanssimasta ja lottovoittoa ole kuitenkaan.

Kuvituksena lämpöisiä kuvia viime kesältä.

41 kommenttia:

 1. Ollaan kyllä oikeita onnen lapsia kun on saatu Suomeen syntyä, siitä olen samaa mieltä. Samalla kuitenkin jonkinlainen yltäkylläisyys missä me eletään ja koko kulutusyhteiskunta ahdistaa ajoittain. Meillä on asiat niin älyttömän hyvin, että se saa aikaan ikäviä lieveilmiöitä. En tiiä missä vaiheessa musta on tullut tämmönen, mutta monia asioita tulee katsottua niin eritavalla nyt kun vaikka kymmenen vuotta sitten. Ja postiluukkuun on ollut pakko laittaa kielto ilmasjakeluille, niihin hukkuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on täällä Suomessakin monia hyviä juttuja. Kulutusyhteiskunta ja yltäkylläisyys on toisaalta sitten sellasia puolia, mihin oon kiinnittänyt eri tavalla huomiota myös. Meillekään ei tule mainoksia, kyltti oli jo paikoillaan ennen kuin muutettiin. Ilmaislehtiä ne silti syytää sisään :)

   Poista
 2. Villa La Angosturassa koin sellaisen ihmeen kuin välittömän lämpimän veden, eli on se ilmeisesti täälläkin mahdollista, jos vain se on tärkeyslistalla kärjessä :) Ja budjetissa. Oli kiva lukea nämä kaikki läpi! Täältä käsin tuntuu muuten, että ei vain Helsinki vaan jopa koko Suomi voisi olla tuossa lyhyissä välimatkoissa. Niin ja ois muuten kiva, että posti tulis edes sinne alakertaan, eikä katoaisi matkalle. Voisko nuo aukiolle istutetut kukatkin olla positiivisuuslistalla? Kukaan ei ole niitä varastanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, wauuu :) Just viikonloppuna argentiinalaiset ylistivät suomalaista postia, kun se on niin tehokas. Ei tartte kun yhteen paikkaan ilmoittaa osoitteenmuutos, niin kaikki posti kääntyy uuteen osoitteeseen :)
   Niitä kukkia en edes tullut ajatelleeksi.. Argentiinaan verratessa siihen samaan syssyyn menis sitten varmaan myös puistonpenkit :P

   Poista
 3. Kuulostaa niiiiin tutulta, ja näitä asioita sitä kaipaa Suomesta (etenkin sitä lämmintä vettä). Lapista kotoisin olevana täytyy tosin sanoa, että kyllä ne välimatkat on Suomessa pidemmät kuin täällä Barcelonassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta ainakin Helsingin sisällä välimatkat on lyhyempiä kun Barcelonan sisällä :)

   Poista
 4. AAMEN. Mä en ymmärrä miks suomalaiset valittaa niin paljon. Varmaan siks kun asiat on täällä liian hyvin! Barcelonassa kannoin aina sen saakelin kaasupullon ylös asti kuumaa vettä varten kun muut ei viitsiny ja silti kehtas käyttää kaiken lämpimän veden. Ruokakaupat oli musta myös Espanjassa sen verran kuvottavia, etten voinu sen lihaosastojen/kauppojen kloorin hajun takia syödä lihaa siellä asuessa ollenkaan. Yök. Mut toisaalta halpoja ja hyviä hedelmiä ja vihanneksia on sieltä päin sit ikävä. Alaskassa sähkö oli turkasen kallista ja nettiyhteydet myös. Valikoimat ruokakaupassa vähän niinku Suomessa kun kaikki piti lennättää tai tuoda rahtina etelästä. Mut kaikkeen tottuu! Pitää vaan arvostaa niitä asioita jotka oikeasti on hyvin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kai se on ihmisen perusluonteessa :) Mä yritän olla valittamatta, mutta en tiedä oonko onnistunut siinä! Unohdin tosiaan listasta internetin ja puhelinliittymän alhaiset hinnat, ne kun tuli jo jossain aiemmin ilmi. Briteissä ja Espanjassa netti makso jotain 30-40 euroa kuussa ja paskakin oli vielä :D Mutta en ymmärrä kun suomalaiset valittaa jostain sähkön hinnasta. Tervemenoa vaan Barcelonaan maksamaan niitä 150 euron sähkölaskua kahdelta kuukaudelta pienestä kaksiosta.

   Poista
 5. Ruokakaupan surkeaa valikoimaa ja sahkon kalliutta olen kironnut moneen otteeseen taalla asuessa. Tuota en ollut ennen ajatellutkaan, mutta tosiaan niista maista, joissa olen asunut, Suomi on ainoa, missa posti tulee luukusta ihan kotiin asti. Muissa paikoissa se haettiin erillisesta postiluukusta. Talla hetkella ihan eri rakennuksesta. Ei sinne millaan jaksa paivittain kavella. Rankkaa :D
  Listaan lisaisin viela halvata puhelinlaskut. Suomessa lasku oli n. 10e/kk, taalla meilta kahdelta sellaiset 150 usd..Jep jep.. Ja mitenkaan "enemman" emme puhelinta kayta vaan tama on ihan normi hinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin ei heti uskoisi ruokakaupan surkean valikoiman ja Jenkkien liittyvän yhteen :) Pienenä aina halusin meidän rivitaloon postilaatikot, mutta kyllä nyt vanhempana osaan arvostaa sitä, että se tulee ovesta sisään asti. Hehe.
   Teillä on kyllä järkyttävän suuret puhelinlaskut. Kanadassa oli vähän sama, paikallinen liittymä laskutti ihan turkasesti jopa ulkomaan puheluiden vastaanottamisesta. Mä maksan nyt jotain 20e, ehkä pitääkin ruveta kilpailuttamaan omaa sopimusta :P

   Poista
  2. No jollekin se valikoima ei ehka ole surkea....(jos vaikkapa elaa epaterveellisilla herkuilla).. Mulle on, kun en loyda lempparituotteitani. Eniten arsyttaa sokerin (tai jonkin muun kuten high fructose corn syrupin) tunkeminen joka paikkaan, kuten leipaan, ketsuppiin ymym... Aina pitaa lukea kaikki tuoteselosteet lapi ja joka kaupassa on omat tuotemerkit, joten ei riita etta muistaa yhen kaupan "hyvat tuotteet". En edes oo mikaan ruokanatsi...voin vaan kuvitella niitten tuskaa :D

   Poista
 6. Tässähän tuli ihan sellanen fiilis että alko miettiä Suomea seuraavaks asuinmaaks....! :P Voitko nyt äkkiä laittaa sen huonot puolet listauksen ni ei tuu liian kova ikävä! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, kyllä tänne vielä muutama Annika mahtuu ;) Joo, kyllä mä ajattelin sen pian julkasta myös :P Ajattelin vaan aloittaa tällä positiivisellä, etten saa mitään maanpetturin leimaa heti otsaan..

   Poista
 7. Hyviä pointteja, ja kiva kuulla ajatuksia Suomesta tästä näkökulmasta.

  "Viekö meidän kieli jotenkin vähemmän tilaa vai mistä se johtuu?" Sain viikon naurut, kiitos. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, hauska kuulla :D Mutta siis Espanjassa ja Argentiinassa ne pokkarit on sellasia hervottoman kokosia, ja Briteissä myös on yleensä isompia. Vain suomalaiset mahtuu oikeasti taskuun!

   Poista
 8. Raikas ilma ja hiljaisuus <3 noita kaipaan eniten Suomesta. Oon aina asunut luonnon helmassa, lähellä metsiä ja järviä ja tosiaan nyt tajuan miten kaunis ja PUHDAS luonto meillä on. Ympäristön puhtauden lisäisin omaan listaani :)

  Ja nuo kyykkyhypyt odotellessa lämmintä vettä :D I feel you...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, puhtaus myös - miellän sen tuohon raikkauteen jollain tavalla. Ei ole ilma täynnä mustaa nokea :)

   Ihana kuulla, etten ole ainoa noiden kyykkyhyppyjen kanssa :P

   Poista
 9. Pokkarit ja saunavuorot, ne menisi mulla karkeen joo ja tasaisen lampimat asunnot, Suomessa valitetaan ihan liikaa, tekisi monelle hyvaa asua vahan muualla niin osattaisiin arvostaa sita hyvaa mita on paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin tekisi todella hyvää. Onneksi yhä suurempi määrä lähtee vaihtoon tms. joten kehitys on positiivinen :)

   Poista
 10. Aivan loistava lista ja paljon samoja asioita joihin itse kiinnitti myös huomiota palatessa Aasiasta! Siellä lämmitykseen ei mennyt sähköä, mutta ilmastointiin sitäkin enemmän. Viimeisellä kuulla maksoin 20 neliön yksiöstä yli 70e sähköstä... Jiihaa! :D

  Kaverin luona Lontoossa käydessä muistan myös aina hymistä tyytyväisenä Suomen lämpimille asunnoille. Ja aika korkealle homettomuudelle! Luin töissä työkaverillekin nämä läpi sillä oli mukavaa miettiä yhdessä positiivisia juttuja kotimaasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hauska kuulla. Kiva, että voin piristää teidän työpäivää :) Briteissä noi homekämpät on ehkä hirveintä, useamman kaverin kodissa haisi ihan hirveälle heti sisään astuessa. Muutaman kaverin vaatteetkin haisi ihan homeelle.. ei kiva.

   Nyt muistankin noi sui älyttömät sähkölaskut ilmastoinnista. Eikös muuten NYCissäkin ihmisten sähkölasku tyyliin tuplaannu kesällä just. Suomessa ei taida vielä olla sitä ongelmaa :D

   Poista
 11. Mä kaipaisin tällä hetkellä juuri niitä suomalaiseen makuun rakennettuja taloja. Se olis ykkösjuttu mun listalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ymmärrän. En kadehdi tota teidän kämppätilannetta sitten yhtään.. mutta onneksi teillä on muuten olosuhteet niin hyvät, että toi on periaatteessa kuitenkin positiivinen ongelma :)

   Poista
 12. Ensimmäisenä talvena Englannissa muistin miksi "shower" on sekä suihku että sadekuuro: pieni määrä kylmää vettä, josta on vaikea tietää koska se tulee...

  VastaaPoista
 13. Toi sähkön edullisuus moniin (useimpiin?) maihin verrattuna on kyllä sellainen, mikä ei varmasti tule mieleen jossei ole ulkomailla asunut! Sitä kun ei lomamatkan aikana pääsee huomaamaan / päivittelemään, vaan tajuaa vasta paikanpäällä asuessa. Ja sitten tietysti ruokakaupan valikoima, se on kyllä jotain ihan omituista. Onko edes olemassa sellaista maustetta, jota ei jo löytyisi joka kulmakaupan hyllyltä??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta. En usko, että monikaan suomalainen tiedostaa kuinka halpaa sähkö täällä on. Plus, että sen voi kilpailuttaa, kun on useampi eri sähköyritys. Barcelonassa tällaista mahdollisuutta ei ollut. Ja niitä mausteita on kyllä vaikka kuinka paljo, itse en tunne varmaan puoliakaan :)

   Poista
 14. Hyviä syitä. Allekirjoitan nämäkin. Ja nyt odottelen sitten sitä valitusosastoa.).

  VastaaPoista
 15. Hyvä lista :) Suomalaiset valittaa aivan liikaa. Täällä on oikeasti asiat todella hyvin (huolimatta p*skasta ilmastosta ;)).

  Voikohan tuohon sähkön edullisuuteen vaikuttaa se, että kerrostaloissahan maksetaan vain käyttösähkö ja lämmitys taas toimii yleensä kaukolämmöllä, joka maksetaan joko vastikkeessa tai vuokraan sisällytettynä. Koska en mä osaa nyt erityisen edullisena pitää näitä 200-300 € / kk omakotitalon sähkölaskuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! En kadehdi teidän sähkölaskuja :S

   Nyt on taas liian monta päivää tuntunut siltä, että ilmasto on ihan p*ska! :P

   Poista
 16. Äh, ei tällaisia listoja nyt kun ollaan juuri miettimässä, pitäisikö sittenkin palata Suomeen. Ei kuitenkaan vielä veri sinne vedä. :)

  Mutta nää on kaikki niin totta. Etenkin hiljaisuus, tai siis se tunne että ei ole PAKKO sanoa mitään, on jotain mitä välillä kaipaan. Ja lyhyet välimatkat. Naurattaa nykyään, että Espossa asuessa ajateltiin, että "onpa se Turku kaukana". Sehän on vain reilu tunti autolla! Nykyään on niin normaalia ajaa toista tuntia tai pidempäänkin jonnekin pelkästään päiväreissun takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, soori! Yritän julkaista pian sen negatiivisemman listan :)

   Poista
 17. Hyvää ja mielenkiintoista pohdintaa Annika! Tuosta listasta kaipaan jo näin parinkin kuukauden lyhyen poissaolon jälkeen muun muassa ruokakaupan valikoimia. Venetsian pääsaarella ei tosiaan juhlita ruokakauppavalikoimilla, vaikka onneksi sellaisia kuitenkin löytyy. Mutta aika usein turvaudun ihanien leipomoiden focacciaan ja muihin uunituoreisiin kaloripommeihin, jos kotikokkaaminen ei vaan inspaa. Ja sähkön edullisuutta kaipaan myös! Täällä säästellään koko ajan sähkön kanssa, lämmöt pois päältä yön ajaksi ja aamulla herätään nenä huurussa peiton alta. Vali vali... ;) Eipä silti, edelleen täällä hyvät puolet voittaa huonot, mutta osaan kyllä toisaalta myös arvostaa myös Suomen mukavuuksia ihan uusissa sfääreissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari :) Hauska kuulla sun kokemuksista eksoottisessa Veneziassa. Toivottavasti siellä koittaa lämpimämmät kelit ennen sun paluumuuttoa ja talotkin ehtii lämpeämään :)

   Poista
 18. Onpa kiva, että opiskelet arabiaa! Se on ollut itsellä haaveena oikeastaan siitä asti kun jossain espanjan kielihistorian kurssilla käsiteltiin arabian vaikutusta espanjaan. Olen melkein viikottain tekemisissä arabiaa puhuvien ihmisten kanssa, niin siitä olis tietty ihan ammatillistakin hyötyä :) Jotenkin vaan erilainen kirjoitusasu pelottaa mua, kun se tuntuu jotenkin tosi monimutkaiselta.
  On hauska kuulla, että joku muukin kiinnittää huomiota sanojen alkuperään :) Mä olen oppinut kuuntelemalla jo kaksi somalin kielen sanaa, joista toinen oli takhtar ja toinen biil (kyseessä oli siis lääkäri ja lasku, kuulosti ihan englannilta!) Tänään mysteeriksi jäi persian kielen sana, joka kuulosti ihan samalta kun espanjan "Vale" ja se sanottiin vielä ihan samoissa kohdissakin, ikään kuin "Ok".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kirjoitusasu ei todellakaan ole niin vaikea, kun miltä se näyttää. Mun mielestä sitä on ihana kirjoittaa ja tykkään "piirrellä" niitä kirjaimia, vaikken ihan tarkkaan aina muista miten mikäkin lausutaan :D Mä opin kans viime viikolla monta sanaa somaliaa, ja mm. että sekä arabiaksi että somaliksi arabian sana neljä "arbaä" tarkoittaa myös keskiviikkoa :) eli taitaa mennä vähän samaan tyyliin kun viikonpäivät portugaliksi! Pitäiskin etsiä jotain tekstiä tosta arabian vaikuttamisesta espanjaan, kuulostaa mielenkiintoiselta.. esim. siis ustääd (=usted!) tarkoittaa arabiaksi "herraa" tai miesopettajaa.

   Poista
  2. Todennäköisesti espanjan "usted" on lyhenne sanoista "vuestra merced" = Teidän korkeutenne.

   Arabian vaikutus "usted"-sanan syntymiseen espanjassa on toki mahdollista myös, mutta tuo edellä mainittu on yleisempi käsitys sanan synnystä:

   http://cvc.cervantes.es/foros/leer_asunto1.asp?vCodigo=33517

   Poista
 19. Oho, taisi kommentti tulla väärään keskusteluun! Piti siis mennä tuonne aikaisempaan kun puhuit arabian opiskelusta :)

  VastaaPoista
 20. Lämmin vesi on kyllä ihan normaali asia myös Keski-Euroopassa ja yleensä myös ainakin hyvinhoidetuissa taloissa Englannissa, joten ei se kovin harvinainen asia Euroopassa ole paitsi tosiaan Välimerellä, Intiassa, Afrikassa, muslimimaissa ja etelä-Amerikassa. Kauppojen valikoimat ovat huomattavasti runsaammat (ja siksi mielestäni paremmat) Amerikassa ja Englannissa, tähän vielä lisättynä halvat hinnat voittavat Suomen ruokakaupat1-0. Postiluukku voi olla hyvä keksintö siltä osin kuten tekstissä selitit, mutta on ollut myös tapauksia joissa ilkeät pikkupojat ja naapurit ovat työntäneet esim. koirankakkaa postiluukusta ja raketteja niin siltä osin postiluukku ei ole turvallinen keksintö. En tiedä miten monissa maissa olet matkustanut? jäi kiinnostamaan tämän aiheen jäljiltä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista anonyymi! Lämmin vesi ei ole ollut yhtä normaali asia niissä kämpissä, jossa olen aiemmin maailmalla asunut. Kokemukset ovat tietenkin omakohtaisia, eikä blogin tarkoitus ole olla kaikenkattava tieteellinen tietolähde. Mielestäni selvensin tekstissä aika hyvin, että vertailin asioita niihin maihin, joissa viime vuosina asuin. Yhdysvalloissa en ole asunut, vaikka lomaillut siellä olenkin ja tunnen kyllä hyvin valikoimat - tässä tekstissä en viitannutkaan niihin. Blogin yläreunan välilehdestä "maailmani" löydät listauksen niistä n. 40 maasta, joissa olen asunut/matkustanut.

   Poista