1. maaliskuuta 2015

Pingviinejä Patagoniassa

Huomasin ihan sattumalta muutama viikko sitten, että maailmassa on pingviineillekin omistettu oma päivä. Penguin awareness day näyttäisi sattuvan tammikuun 20. päivälle. Pingut on aina kuuluneet mun lemppareihin kirahvien ja fantsujen lisäksi. On ne niin hellyyttäviä, että rupesin heti kaivamaan arkistoista kuvia mun ja pingujen välisestä kohtaamisesta yli viiden vuoden takaa. Hymy tuli huulille, kun rupesin näitä kuvia selailemaan. Katsokaa nyt noita taapertajia!

Patagonia 233.jpg Patagonia 234.jpg Patagonia 203.jpg Patagonia 202.jpg Patagonia 209.jpg

Näitä pingviinejä olin ihailemassa Chubutin provinssissa Argentiinassa lokakuussa 2009. Punta Tombo -nimiseltä luonnonsuojelualeelta löytyy suurin määrä Patagonianpingviinejä koko maailmassa. Ne on mustavalkoisia ja vaan noin 50-60 sentin pituisia, joten aikamoisia tappijalkoja. Patagonianpingviinit pesii koloissa ja pensaiden alla, kuten kuvissa näkyy. Aika hienoa, että sekä naaras että koiras osallistuvat munien hautomiseen. Näillä on siis tasa-arvo kohdillaan huusholleissa. Pingujen lisäksi alueelta löytyy mm. kamelin sukuun kuuluvia guanakoja.

Osa pinguista näytti olevan aikamoisia keimailijoita!

Patagonia 237.jpg
Patagonia 243.jpg Patagonia 223.jpg Patagonia 249.jpg Patagonia 228.jpgPatagonia 225.jpg

Punta Tombon pingviiniparatiisissä pääsee kävelemään pingviinien joukkoon alueelle, jossa pingut liikkuvat vapaasti. Vierailijoille on tehty selkeät polut, joita pitkin kulkea alkuperäisiä asukkaita kunnioittaen, tottakai. Kolme kilometriä pitkä hiekkainen niemimaa houkuttelee noin 800 000 - 1 000 000 pingua pesimään alueelle vuosittain syyskuusta huhtikuuhun. Vastaavaa ei taida muualta maailmasta löytyä. Punta Tombo on siitä ainutlaatuinen, että alueella pääsee todella läheltä seuraamaan pingviinien eloa heitä kuitenkaan häiritsemättä. Me taidettiin olla alueella sen verran ajoissa (lokakuun lopussa), että söpöjä, pikkupinguja ei vielä ollut munista ehtinyt kuoriutua. Pikkuisten pesistä lähtöä pääsisi ihailemaan tammikuussa.

Patagonia 218.jpg
Patagonia 248.jpg Patagonia 224.jpg Patagonia 193.jpg Patagonia 244.jpg

Pingviinien seuraaminen luonnonoloissa on kyllä ehdottomasti ollut yksi mun unelmien täyttymys. Ne kirahvit ja elefantit onkin sitten vielä toistaiseksi näkemättä eläintarhojen ulkopuolella. 

25 kommenttia:

 1. Yhtä "cucos y coquetos" kuin Madagascar-leffassa... Ihania! Toi kolosta kurkkaava on suloinen.
  Maksoiko tonne alueelle pääsy jotain? Oliko pingut kuinka ihmisiin tottuneita vai pelkäsivätkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, niin on :) Kattelin tuolta vanhasta blogipostauksesta (jossa tosin oli erittäin vähän pingukuvia), että pääsymaksu oli silloin paikallisilta 12 pesoa ja ulkomaalaisilta 35 pesoa (euroissa sen ajan kurssin mukaan vajaat 3e ja 7e). Onneksi oltiin paikallisten kanssa, joten maksoin halvemman hinnan. Nyt googlettaessa löysin jotain 17 dollarin hintoja, mutten tiedä onko ne ajankohtaisia.. hinnat nousee niin paljon vuodessa, että voi olla mitä vaan :)

   Pingut näytti kyllä elävän ihan omaa elämäänsä. Niitä piti "varoa", kun olivat yhtäkkiä ylittämässä tietä tai saattoivat olla heittäytyneenä keskellä "ihmisten polkua". Ei heitä sillon ainakaan näytännyt haittavaan/kiinnostavan me ihmiset :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. <3

   p.s. jostain syystä sun kommentit tulee aina tuplaten :)

   Poista
 3. Ihania!! Muistankin jostain lukeneeni, että pingviinit eivät yleensä juuri ole moksiskaan ihmisistä, tosin tämä tarina taisi olla Antarktikalta. Muistan lukeneeni jonkun kertomana, että vaikka matkustajille sanottiin että elkää menkö lähelle pingviinejä, niin kukaan ei ollut kertonut pingviineille sitä samaa ja ne tunki iholle uteliaisuudessaan :D Söpöläisiä kyllä, olisi ihana nähdä liveänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en yhtään ihmettele, nimittäin sellainen oli fiilis tuollakin. Ei niitä kiinnostanut kuka siinä vieressä kävelee. Onneksi noi ei sentään tunkeneet iholle asti :)

   Poista
 4. Ihana tuo pingu kolossaan! :) Mun lempparielaimiin kuuluu kaikki laamansukuiset, joten voisin puolestani menna katsomaan noita guanacoja. Niiden silmat ja suut on niin homeloita, etta mua alkaa naurattaa kuvia katsellessa :D Pakko muuten kayda ostaan iso Argentiinan kartta jollekin seinalle, koska taas piti googlettaa, etta missas tallanen Puerto Tombo oikein tarkalleen onkaan. Havettaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä oli ihan hirmusesti koloissaan. Guanakoja ei valitettavasti päästy näkemään kovin läheltä. Laamansukuiset on kyllä munkin mielestä ihania :) Meinasin laittaa tohon loppuun kartan, mutten sitten laittanutkaan.. pitäis ehkä lisätä :D

   Poista
 5. Voi vitsit mä haluaisin kovasti Patagoniaan! Olen halunnut jo pidemmän aikaa, mutta tämä vain vahvistaa sitä entisestään :) Pingut on niin makeita taapertajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä lähtisin mielelläni uudelleen. Onneksi Nico ei ole vielä tuolla seudulla niin paljon liikkunut, joten voitaisiin joskus matkustaa sinne yhdessä. On ne kyllä ihania taapertajia, jään odottelemaan sun pingupostausta :)

   Poista
 6. Ui vitsi! Tämä pingviinien luonnossa näkeminen taisi mennä välittömästi mun bucket listille. :)

  VastaaPoista
 7. No olipas suloisia pinguja! Ovatkohan tuolla Barcelonan eläntarhassa olevat pingviinit samaa lajia...ainakin ovat pieniä nekin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole Barcelonan eläintarhassa ikinä käynyt, niin en osaa sanoa, mutta vois ne kai olla :)

   Poista
 8. Pingviinit on niin parhaita! Uudessa-Seelannissa nähtiin niitä kahdessa paikassa, mutta kovasti kiinnostais kyllä lähteä tuonne Patagoniaan bongailemaan niitä lisää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Olispa hienoa päästä Uuteen-Seelantiin bongailemaan niitä lisää :)

   Poista
 9. Ihania!!! Täällä on taas elephantit ja giraffit nähty Ugandan reissulla, mutta pingviinejä ei koskaan :) Patagonia kyllä kiehtoisi noin muutenkin, eikä ainoastaan upeiden koskimelontapaikkojen takia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patagoniasta löytyisi kyllä lisää upeita juttuja, itse en ole vielä päässyt paljon pinguja pidemmälle :)

   Poista
 10. Pingviinit on niin ihania! :) Ja mekin spottailtiin Lauran tavoin pinguja Uudessa-Seelannissa ja Patagonia on ehdottomasti bucket listalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne aivan ihania. Pitääkin käydä tsekkailemassa teidän Uuden-Seelannin pingupostauksia :)

   Poista