4. elokuuta 2016

Oravanpyörässäkin voi olla mukavaa

P1060027 P7091321 P1060025 P1060023 P7091326 P7091305

Meillä tulee jo kuun lopussa kaksi vuotta Suomessa asumista täyteen. Sitä on vaikea käsittää. Arki on asettunut aloilleen ja jotenkin tuntuu, että täällä oltaisiin asuttu jo paljon pidempään. Toisaalta, juurihan me Suomeen muutettiin. Kahden vuoden aikana on tapahtunut niin paljon. 

Muistan kuinka monta vuotta sitten haaveilin siitä hetkestä, jolloin meillä olisi Nicon kanssa molemmilla vakituiset, mielenkiintoiset päivätyöt, säännöllinen palkka ja palkalliset lomat. Ehdimme Nicon kanssa seurustella ja olla naimisissakin monta vuotta ennen kuin sellainen hetki ensimmäisen kerran koitti. 

Hetki, jolloin voimme suunnitella elämäämme edes kolme kuukautta pidemmälle, koska tiedämme molemmat olevamme töissä. Hetki, jolloin voimme suunnitella lomia ja matkoja, koska molemmilla on tiedossa säännöllinen palkka ja lomaa. 

Ajoittain tuntuu jopa vähän hassulta elää ensimmäistä kertaa sellaista elämää, jolle ei ole eräpäivää. Ei ole tiedossa päivää maastamuutolle, ei opiskelujen päättymispäivää, ei vuokrasopimuksen päättymispäivää tai työsopimuksen päättymispäivää. Sitä tietää aika tarkalleen missä tulee asumaan ja olemaan vielä puolen vuoden päästä. Vaikka eihän sitä nyt oikeasti ikinä tiedä mitä elämä tuo tullessaan, mutta ainakin on suurella todennäköisyydellä joku mahdollinen arvio. Tämä tilanne on meille vielä aika uusi. 

Nämä ajatukset palasivat taas mieleeni, koska lähipiirissämme on yksi hyvä ystävä, jolla loppuu muutaman kuukauden päästä Suomessa työsopimus ja samalla myös oleskelulupa. Hän on ns. kolmannen maan kansalainen, joten kovinkaan montaa viikkoa hän ei voi Euroopassa oleskella ilman painavaa syytä. Eri maassa asuvan tyttöystävän kanssa meni poikki hiljattain ja maailma on avoin. Maailma on todella avoin, koska mikä tahansa maa voi olla uusi kotimaa ja tämänhetkiselle Suomi-elämälle on olemassa eräpäivä. 

Joku kai voisi ajatella meidän elävän oravanpyörässä. Mutta tiedättekö, että täällä oravan pyörässä on tällä hetkellä aika mukava elää. Tuntuu hyvältä voida suunnitella seuraavia kuukausia ja elämää sekä tietää, ettei lähitulevaisuus ole vain yksi suuri epävarmuus. Oravanpyörästäkin voi nauttia, kun tekee siitä itsensä näköisen!

Kuvat taannoiselta heinäkuun kesäillalta mökkilaiturilta.

22 kommenttia:

 1. Niinpä! Yleensä puhutaan oravanpyörästä pois hyppäämisestä, mutta suurin osa ihmisistä taitaa kuitenkin kaivata sen tuomaa turvallisuutta ja varmuutta elämään. En ole itse elänyt opiskeluaikojen jälkeen eräpäivä -elämää, mutta oman luonteeni tuntien, kokisin sen vaikeaksi. Kyllä vakituinen työpaikka (eli palkka) ja pysyvä koti vetää monen epävarmuustekijän ohitse, vaikka ajatus vapaammasta elämästä aina toisinaan houkutteleekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille se on ainakin tuonut mukavaa tasapainoa ennen niin epävarmaan elämään. Saa nähdä missä vaiheessa sitä rupeaa jälleen kaipaamaan jotain jännitystä :)

   Poista
 2. Meilläkin oli tänä kesänä molemmilla vihdoin oikea, kokonainen kesäloma. Ihana, kun pystyy tekemään hankintoja, kun tietää molempien tilille napsahtavan palkan säännöllisesti joka kuukausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että teilläkin on kunnon lomat. Mulla on tänä vuonna vasta 18 päivää palkallista, mutta sekin on enemmän kuin koskaan aiemmin :)

   Poista
 3. Ihanat kuvat.Säännölliset työpaikat luovat turvallisuutta:)

  VastaaPoista
 4. Aamen. Kun sain tämän vakipaikan, huokasin niiiiiin syvään. Poistui monta muttaa ja entä jossia. Aikaa elää enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sama täällä. Ihan totta, on aikaa keskittyä kaikkeen muuhun kun ei tarvitse stressata työn etsintää tms.

   Poista
 5. Tuo on fiilis, jota joskus odotan. Innolla ja kauhulla. Kun on tottunut kulkemaan, paikallaolo saattaa olla ongelma. Mutta sitten... siinä on niin paljon hyvää. Eli ymmärrän täysin nuo fiilikset, ihana kun teillä on Suomessa asettunut elämä uomiinsa. Meillä ei taida olla Suomeen paluuta, mutta jossain muualla se elämä voisi hyvin asettua uomiinsa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo. Innolla ja kauhulla :) Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Nyt osaan nauttia tästä varmemmasta elämäntilanteesta.

   Poista
 6. Minusta yksi parhaista elämänohjeista, jonka olen kuullut, on se, että ei kannata elää elämää lomasta lomaan vaan tehdä arjesta sellaista, ettei sitä lomaa tarvitse niin odotella. Mä en tykkää koko oravanpyörä-sanasta ollenkaan: jatkuva kulkeminen/muuttaminen/epävarmuus on musta ainakin raskasta. Musta on mahtavaa, että viihdytte nykyisessä kodissanne ja elämäntilanteessanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on varmasti yksi parhaista elämänohjeista! Ei pidä elää lomia eikä viikonloppuja varten :)

   Poista
 7. Kiva sana tuo eräpäiväelämää. Ihan tuossa muodossa emme ole sitä vuosikymmeniin eläneet, mutta nyt olemme taas odottamassa yhtä päivämäärärajaa, nimittäin sitä, että minäkin jätän työelämän (Lasse jäi eläkkeelle jo muutamia vuosia sitten). Sen eräpäivän jälkeen ei sitten eräpäiviä pitäisi olla, paitsi ne vihonviimeiset. Mutta tässä tilanteessa olen tuon eräpäivän odottelun kanssa ihan Sinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin sitten vähän kutkuttavammat eräpäivät tiedossa :)

   Poista
 8. Mulle taitaa tulla aina välillä kyllästyminen vakauteen, kun löydän itseni googlaamassa ulkomaanjuttuja tai uusia opiskelukuvioita :D Mutta ne kariutuu aika nopeasti siihen, että meidän perheen arki täällä tällaisena on hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo uskon. Katsotaan nyt miten kauan me tyydytään tähän tasapainoiseen arkeen. :)

   Poista
 9. Ihana kuulla, että Suomi-elämä sujuu :) Jollain tasolla itsekin haaveilen salaa vakaasta suomalaisesta elämästä, mutta sitten joskus tulevaisuudessa, ensin uudet opinnot pois alta. Luulen, että olette niin sinut nykyisen elämäntilanteen kanssa, paisti että olette tehneet siitä omannäköistä, mutta olette myö jo kokeneet sellaisen seikkailu- ja eräpäiväelämisen, ettekä ehkä enää haikaile sen perään niin kovasti? Tarkoitan siis sitä, että olette jo kokeneet niin paljon yhdessä ja asuneet muilla mailla, että nyt se asettautuminenkin tuntuu jotenkin luonnollisemmalta. :) Ja ainahan sitä pääsee uusiin seikkailuihin, jos nykyinen elämä alkaa missään vaiheessa tökkimään! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta. Välillä muistelen vanhoja seikkailuja ympäriinsä ja ihmettelen, olenko se todellakin ollut minä! :) Tämä asettuminen ja suunnitelmien mahdollisuus on kai meille niin epänormaalia, että se tuntuu vielä ainakin toistaiseksi varsin eksoottiselta.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen teksti! Ymmärrän kyllä tuon, oravanpyörä tuo varmuutta ja saa painautua tuttuun ja turvalliseen lintukotoon. :) Silloin voi suunnitella tulevaisuuttaan pitemmällä tähtäimellä. Itsekin aina ajattelin, että opiskelujen jälkeen tottakai töihin. Mutta elämä ei minulla ainakaan ole mennyt ollenkaan, niin kuin olen suunnitellut ja kyllä se oravanpyörä jäi vain haaveeksi. Mutta nyt olen havahtunut siihen, ettei se ehkä olisikaan ollut minua varten ja hyvä, etten koskaan oikeastaan kerennyt oravanpyörän sisään. Nyt olen vapaa ja aion etsiä oman polkuni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pääasia, että elämästään tekee oman näköisen. Eiköhän siihen oravanpyöräänkin aina ole mahdollisuus myöhemminkin, jos siitä vielä joskus haaveilee :)

   Poista
 11. Ihanaa, että kirjoitit tällaisesta aiheesta. Itselläni maailmanympärimatka alkaa kääntyä sille puolelle, että päiviä on vähemmän edessä kuin takana. Samalla arki on alkanut melkoisesti pelottaa ja vähän ahdistaakin ehkä edes oikein tiedä miksi. Siellähän se mun elämä on ja se on aina ollut hyvää! Ei pitäisi liikaa keskittyä valvomaan niitä ahdistuksia ja toisaalta pyrkiä ajattelemaan asioita enemmän tuolta kantilta kuin sinäkin tässä postauksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Mun mielestä arjestakin voi tehdä jännää ja kivaa, eikä välttämättä tarvitse tylsistyä kotona. Onneksi omaa arkeakin on aina mahdollisuus muuttaa, jos siihen tulee tarve. Varmasti voi olla tuollaisen reissun jälkeen haastava palata "samaan vanhaan", mutta ei kai ole tarviskaan :)

   Poista