17. maaliskuuta 2010

Diplomatiaa

Eilen meillä oli ensimmäinen varsinainen Model UN ”roolipeli-ilta”, joten saatiin ensimmäinen kriisikomitean kokous pidettyä. Kuviteltuna kriisinä oli ”Explosion of Nuclear Site in Iran”. ”Delegaatioita” oli hurjan monesta maasta mm. Iran, Irak, Pakistan, Intia, US, Pohjois-Korea, Kanada, Venäjä, Kuuba, Saudi Arabia, Brasilia, Argentiina (minä ja kaveri), Libanon, Syyria, Meksiko, Venezuela, Ranska, Italia, Saksa ja Israel oli edustettuina + sitten oli Greenpeacen ja IAEAn (The International Atomic Energy Agency) edustajat myös mukana neuvotteluissa. Kyseinen kriisi ei onneksi erityisesti koskettanut Argentiinaa, joten saatiin olla sivustaseuraajia kun muut maat tappeli keskenään. Totesin heti alussa kaverille, että mikäli oikeat YKn kokoukset on yhtään samanlaisia kuin meidän eilinen roolipeli, niin ei ihme, jossei siellä NYCissä päästä ikinä yhteenkään yhteisymmärrykseen.

Tänään on ollut hurjan keväinen päivä. Aurinko on paistanut sen verran, että talvikengät ja talvitakki jäi kotiin uloslähtiessä. Asteita on varmasti yli +10 ja aurinko lämmittää jo mukavasti. Tapasin kaverit perinteisellä keskiviikkoisella ”elämäntapa-hippien” järjestämällä keittolounaalla kampuksella. Vain £1,60 maksaa paikallisista kasviksista tehty sosekeitto ja tuplatoasti juustolla. Nam.

Iltapäivällä olin kuuntelemassa Meksikon Brittien suurlähettilään puhetta, sillä H. E. Eduardo Medina Mora on nyt käymässä Aberdeenissä. Aiheena oli mm. Meksikon (ja 19 muun latinalaisamerikkalaisen maan) 200-vuotisjuhlavuosi ja Meksikon ja Aberdeenin yhteistyö öljyn saralla. Tilaisuus järjestettiin yliopistolla King’s Collegen Conference Centerissä, joka on varmasti koko yliopiston hienoin juhlapaikka. En ole siellä aiemmin päässyt käymään, joten oli hieno tilaisuus päästä istumaan pyörivällä nahkatuolilla pöydän ja mikin ääressä. Mukava ja humoristinen heppu tämä suurlähettiläs, jolla oli hurjasti kokemusta mm. turvallisuuden saralla ja USA-Meksiko rajakysymyksissä. Kysymysten kautta aiheeksi nousi tietenkin myös huumeliikennöinti (drug trafficking), minkä yhteydessä suurlähettiläs totesi, että ongelman ratkaisua helpottaisi kovasti, jos Jenkit olis omavaraisia (if the US was self-sufficient). :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti