11. maaliskuuta 2010

YKoilua

Päätin mennä mukaan yliopiston UNYSAn (United Nations Youth & Student Association) Model United Nations (MUN) -ryhmään. Meillä oli kevään ensimmäinen kokous tiistai-iltana. Kaikille jaettiin omat maat, joiden delegaatioita ”leikitään” koko kevään ajan. Kaverin kanssa muodostetaan yhdessä Argentiinan delegaatio, joten meidän pitää nyt opetella Argentiinan ulkopolitiikan pääpiirteet, yhteistyömaat yms. Kevään aikana on tarkoitus ”leikkiä” YK:n Crisis Comitteeta, joten tiistain kokouksissa saadaan joku kriisi ratkottavaksi yhdessä muiden maiden delegaatioiden kanssa. Kuulostaa kivalta puuhalta ja varmaan tulee kaikki tieto ja diplomatia-harjoittelu tarpeeseen. Jos hyvin käy, päästään mukaan lähtemään MUN-konferenssiin ulkomaille loppukeväästä.

Keskivkona UNYSA järjesti väittelyn YK:n tarpeellisuudesta –Do we still need the UN?. Puhumassa oli yksi KV-suhteiden suosituin proffa, Trevor Salmon, joka on ”YK-fani” ja oikea optimisti. Hän oli ehdottomasti sitä mieltä, että YK:sta on ollut hurjasti hyötyä ja se on hyvä juttu. Ei oikeastaan mitään uutta tullut ilmi, ollaan jo kuultu Lohen YK-pointit luennoilla ensimmäisen vuoden aikana. Tuntui hyvältä kaverin kanssa todeta, että ”tää kaikki me jo tiedettiinkin”.
Toisena puhujana oli joku vähemmän tunnettu saksalainen (nuori) proffa politiikan laitokselta. Ihan eri perspektiivistä päästiin samaan lopputulokseen –on YK hyvä juttu. Hän puhui jostain, mulle uudesta, YK:n Global Compact& Corporate Social Responsability-ohjelmasta. Perusidea tiivistettynä on vissiin se, että monikansalliset yhtiöt voi tehdä YK:n kanssa yhteistyötä ja saada YK:n leiman yritykselleen, brändäyksen vuoksi esimerkiksi ja luodakseen itselleen paremman imagon. Samaan tyyliin kun voi saada ”ympäristömerkin” tai ”Fair Trade –merkin” tuotteilleen. Kuulemma mm. huonomaineiset yritykset kuten ”coil and mining companies” käyttävät tätä hyödykseen. Samalla he sitoutuvat noudattamaan tiettyjä YKn periaatteita liittyen ihmisoikeuksiin ja ympäristökysymyksiin.
Hirveesti opiskelijoita oli ilmaantunut paikalle, joten saatiin mielenkiintoinen keskustelu käyntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti