21. huhtikuuta 2015

Viininmaistelua Helsingissä

Facebookista löytyy usein huippuja juttuja. Nimittäin sen lisäksi, että sen kautta voi sniikisti seurailla mitä toisella puolella maailmaa asuvat kaverit puuhaa, niin sieltä löytyy vaikka minkälaisia tapahtumia, joihin osallistua. Muutama viikko sitten löysin jotain kautta sattumalta Malbec World Day -riennot Helsingissä. Epäröin kyllä viimeiseen pisteeseen asti jaksanko lähteä paikan päälle ollenkaan, mutta onneksi lähdin!

Kansainvälistä Malbec-päivää vietetään 17. huhtikuuta, koska kyseisenä päivänä vuonna 1853 Argentiinan presidentti Domingo Faustino Sarmiento päätti mullistaa maan viiniteollisuuden. Sarmiento pyysi ranskalaista viiniexperttiä tuomaan Argentiinaan uusia viiniköynnöksiä. Yksi näistä oli Malbec. Nykypäivänä juurikin Malbec on yksi Argentiinan kansallislajikkeista ja se yhdistetään usein nimenomaan argentiinalaiseen viiniin. 

Malbecday_

Me suunnattiin perjantaina porukalla Vanhalle Ylioppilastalolle juhlimaan Malbecia ja Argentiinaa. Paikalla riitti populaa ja varsinkin argentiinalaista tai Argentiina-mielistä populaa. Yllätysmomentti oli törmätä yhteen mun arabian kurssilla olevaan naiseen. Olen istunut hänen kanssaan samassa luokassa joka viikko sitten tammikuun vaihtamatta ikinä sanaakaan suomeksi (muutama parikeskustelu arabiaksi on taidettu vetää). Selvisi, että hän on asunut neljä vuotta Buenos Airesissa ja asuu nykyään Suomessa argentiinalaisen miehensä kanssa. Siis vain Suomessa voi käydä näin. Eipä ole tainneet vuodet ulkomailla tätä tuppisuutakaan kovasti muuttaa. Tuppisuu mikä tuppisuu.

Päästiin myös vaihtamaan pari sanaa Argentiinan suurlähettilään kanssa. Hän on muuten Nicon kanssa samasta kaupungista kotoisin ja ollut yliopistoaikanaan Nicon isän oppilas. Maailma on pieni! Saimme kutsun toukokuun lopussa vietettävään Argentiinan vallankumousta muistavaan 25 de mayo -juhlaan. Toivottavasti siellä on tarjolla asiaankuuluvia herkkuja.

IMG_3136

Viiniäkin siis maisteltiin. Oli kiva, että tapahtumaan oli ilmainen sisäänpääsy ja viinilipukkeita (á 2 e/kpl) sai jokainen ostaa makunsa mukaan. Paikalla taisi olla noin 25 argentiinalaista viinitilaa edustettuina. En todellakaan ole mikään viiniekspertti, mutta oli hauska löytää muutama Argentiinasta tuttu viini, jota ei Alkon hyllyistä normaalisti löydy. Selvisi, että niitä voi kuitenkin erikseen tilata. Malbec World Day:ta vietettiin ympäri maailmaa jo viidettä kertaa. Ensi vuotta odotellessa...

24 kommenttia:

 1. Hauskan kuuloinen tapahtuma, kyllä mullekin kelpaisi viinin maistelu :) ja hauskoja sattumuksia ja voi kyllä jälleen todeta että maailma on pieni!

  VastaaPoista
 2. Olin just tulossa kans sanomaan, että onpa hauskan kuuloinen tapahtuma (josta sainkin jo vihiä Instagramissa). Ja haa, maailma ja varsinkin Suomi ovat kyllä niin pieniä paikkoja. :D

  VastaaPoista
 3. Mahtavia sattumuksia! Ja kuulosti mielenkiintoiselta taphtumalta!

  VastaaPoista
 4. No olipas kivan kuuloinen tapahtuma! Todellakin pienet viininmaistiaiset ei olisi pahitteeksi. Ja mahdottomia sattumia, todistaa etta maailma on todellakin pieni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän siellä Ottawassa järjestetty ihan vastaava :) Ens vuonna sinne!

   Poista
 5. Käkäää, mä olen aivan täysin rakastunut malbeciin sen jälkeen, kun kävin Argentiinalaisessa ravintolassa ja sain sitä siellä :) Ensi vuonna haluan mukaan :D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öh, siis Malbeciin* ja argentiinalaisessa* ;)

   Poista
  2. Toi oli siis jo viidettä kertaa Helsingissä ja kaikille avoinna :) Kahden euron lipukkeilla sai aika monta senttilitraa viiniä maistella :D Missä oot käynyt argentiinalaisessa ravintolassa, et varmaan ainakaan Suomessa?

   Poista
 6. Kuulostaa ihan mulle sopivalta siemailutilaisuudelta :P Satutko muistamaan, mita bodegoita siella oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvittelin, että maistelut olisi ihan muutaman senttilitran lasillisia, mutta kyllä ne taisi lähennellä 12 :) Siellä oli tosi monia eri bodegoita, voin lähettää sulle lehtisestä kuvat. Bodega del Fin del mundo oli sellanen mun Córdoba-ajan tuttu, johon en ole sen jälkeen törmännyt. Mendozasta tuttuja oli mm. Zuccardi, Norton ja Trapiche, host-sisko oli ensimmäisellä just töissä kesätuuraajana :) Muita suuria oli Luigi Bosca (never heard), Finca las Moras, Santa Ana, Kaiken ja Santa Julia.

   Poista
  2. Ois kiva nahda, jos jaksat lahettaa! Oisin kuvitellut, etten tieda yhtakaan, mutta kaikki oli tuttuja ja lauantaina olikin just vuorossa Fin del Mundo :) Ja Zuccardi tekee yhta mun lempioliivioljyista. Luigi Boscalta oot varmaan ainakin La Lindaa nahnyt joka supermerdadossa, mutta nimesta ei ehka hoksaa.

   Poista
 7. MUkava tapahtuma:) Olikohan siellä myös entinen espanjanopettajani,hänkin Argentiinasta alunperin..
  Ja olipa kiva että saitte kutsun itsenäisyyspäivävastaanotolle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmasti, siellä näytti vilisevän yllättävän paljon argentiinalaisia!

   Poista
 8. Välillä kyllä löytyy tuttuja ja tutuntuttuja yllättävistäkin paikoista. Täältä Houstonin suomalaistenkin joukosta mulla on varmaan puolen kanssa jotain yhteisiä tekijöitä:D Suomi on kai niin pieni maa, että missä tahansa maanmiehiään ja -naisiaan tapaa, niin löytyy yhteisiä tuttuja tms. Näköjään on Argentiinakin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ihan totta. Meitä on niin vähän, että kaikki on tuttuja jotain kautta tai vähintääkin tutuntuttuja :)

   Poista
 9. Voi ihana, teillähän on ollut kivat kekkerit siellä!

  VastaaPoista
 10. Ihanaa. Tänään kuuntelin koulussa yhden viini-asiantuntijan mietteitä Alkon suppeasta valikoimasta ja tunnistin itseni jotenkin suppeaksi ihmiseksi. Tai vähään tyytyväiseksi. Mutta ihanaa, että maailma oli teidän kohdalla noin pieni ja tuttujakin löytyi:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, itse en osaisi valikoimaa kritisoida kun sen verran harvoin tulee käytyä. Taitaa tämä niin pieni maa ja kaupunki olla, että tuttuja tulee vastaan joka paikassa :)

   Poista
 11. Oi, nuo "maailma on nenäliina" -hetket on kyllä ihan parhaita! :- ) Kivalta näyttää viininmaistelujen puitteet ja mahtavaa, että sisäänpääsy oli ilmainen, eikä nuo lasilliset niin kovin hintavilta kuulostanut, Suomessa, kun ollaan, olisi voinut luulla, että jopa enemmän pulitettaisiin.

  Miulle käy välillä samallalailla, että alkaakin yhtäkkiä viinit ja vaikka mitkä kiinnostaa, vaikka ei ois todellisuudessa kovaa hinkua ja intohimoa tiettyä asiaa kohtaan, mutta kun joku rakas tai tuttu maa on edustettuna tai tietää, että siellä on tietynmaalaisia niin sitä löytää itsensä vaikka minkämoisista paikoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olin itse asiassa itekin yllättynyt kuinka edullisia noi oli. Toki yhdellä 2 euron lipukkeella sai vain niitä alle 10e (pullohinta) viinejä ja sitten 20e viini maksoi 2 lipuketta jne. Lasistakin piti maksaa 8 euroa, josta sai 5 takaisin poistuessa.
   Jotenkin ajattelin etukäteen, että siellä olisi kuivempi (hehe) ja tylsempi tunnelma, mutta oli kiva huomata kuinka rento meininki siellä odotti - kai kansallisuuksista ja viinistä johtuen :D

   Poista