7. kesäkuuta 2015

Tunnelmia Guatemalasta

Pääsin kuin pääsinkin perille Guatemalaan onnistuneesti Lontoon ja Miamin sattumusten jälkeen. Ensimmäinen viikko on nyt takana ja toinen vielä edessä. Aika on itse asiassa kulunut jotenkin yllättävän hitaasti. Rehellisesti sanottuna mietin jo pari päivää sitten, että kuinka vieläkään ei olla reissun puolivälissä. 

Guate1
Guate1

Ensimmäisenä päivänä pääsin tutustumaan presidentin vastaiseen mielenosoitukseen Guatemala cityn pääaukiolla presidentin palatsin edessä. Varapresidentti tajusi jo erota virastaan korruptioskandaalin myötä, mutta kansa vaatii nyt presidentin eroamista. Mielenosoitus oli todella rauhallinen ja hyvänmielinen, oli mielenkiintoista lukea erinäköisiä julisteita ja iskulauseita. Mielenosoituksia on pidetty viimeisen kuukauden aika useita, jokunen niistä on päätynyt ihan YLEn uutisiin saakka.

Ensimmäisen viikon aikana tulikin sitten reissattua aikalailla ympäri maata. Olen matkannut autolla paikallisen kollegan kanssa useita tunteja pitkin maanteitä. Selittänyt Suomesta ja kysellyt Guatemalasta. On käyty läpi aiheita politiikasta uskontoon ja talouteen. Paikalliskollega nauroi kun kerroin Suomen poliisin ampuneen viime vuoden aikana yhteensä kuusi laukausta. Ajattelin, että ehkä se selittää minkä takia katseeni kiinnittyy täällä katukuvassa näkyviin aseisiin. Tässä maassa kuusi tuskin riittää edes pääkaupungissa yhden yön aikana tapahtuvien laukauksien laskemiseen.

Alkuviikosta oltiin ihan maan itärannikolla Izabalin maakunnassa, joka sijaitsee todella lähellä Hondurasin ja Belizen rajaa. Maisemat oli ihan kuin Karibian saarelta. Välissä kävimme nukkumassa yhden yön (tai pikemminkin muutaman tunnin) pääkaupungissa ja jatkoimme matkaa maan länsiosaan.

Olen tavannut paljon paikallisia nuoria ja kuullut heidän huolistaan ja unelmistaan. Osa asioista, jotka kuuluvat heidän arkipäiväänsä kuulostaa omaan korvaan niin utopistisilta. Ihmiskauppa, kidnappaukset, rikollisjengit ja huumereitit ovat täällä läsnä niin eri tavalla kuin siellä meidän lintukodossa Suomessa. Olen jutellut paikallisten päättäjien kanssa ja ihmetellyt miten yksikään maa voi kehittyä parempaan, jos vallassa on sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut. Olen kuunnellut yhden pienen kylän paikallisradion omistajaa ja miettinyt kuinka eri planeelta me saman maapallon ihmiset oikein tulemmekaan.

Guate1
Guate1

Olen ihastellut maisemia kollegan kiinnittäessä huomiota lähinnä asfalttiin ja muuhun liikenteeseen. Olen harmitellut, etten ole pystynyt ikuistamaan näitä upeita maisemia kameran muistikortille, vaan pelkästään omaan muistiini. Auringonnousu aamulla tienpäällä ja vuoristojonot. Täysikuun loiste ja tulivuoret. Tropiikin sademetsän vihreys, palmut, kookokset, banaanipuut ja kauniit kukat. Ne maantien reunassa siistissä rivissä olevat tuoreet ananakset, mangot ja muut hedelmät.

Guate1
Guate1

Sadekausi on näkynyt katukuvassa ympäri maan. Tänäänkin täällä Guatemala cityssa on satanut koko iltapäivän, varmaan jo kohta 4-5 tuntia putkeen enemmän tai vähemmän rankasti. Sekä idässä, että lännessäkin satoi runsaasti ja ukkonen jyrisi. Onneksi sentään lämpötila on vähän laskenut ja on helpompi hengittää. Huomenna suuntaan jälleen länteen, tällä kertaa lähemmäs Meksikon rajaa!

22 kommenttia:

 1. Jos johto on mätä, on varsin mahdotonta rakentaa mitään tervettä. Ja jos kaikki muutkin huijaa/varastaa/vetää välistä, herää sille yhdellekin kysymys, että miksi minä sitten toimisin oikein. Turkissa ei tilanne ole yhtä paha kuin siellä, mutta korruptio yms. kukkii siihen malliin, että voin kuvitella mitä se sitten on siellä ja mitä se pahimmillaan tekee kansalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Ja niin surullista. Kuinka vaikea onkaan yrittää muuttaa asioita parempaan suuntaan..

   Poista
 2. Ai kamala. Mun host-isä Meksikossa on viime aikoina saanut jonkun poliittisen herätyksen, ja on kirjoittanut paljon meksikolaisten ongelmista Facebookissa. Just tollainen "Olen ihmetellyt miten yksikään maa voi kehittyä parempaan, jos vallassa on sellaisia ihmisiä, joita olen tavannut"-setti tekee koko kuviosta kamalan lohduttoman. Ihania kuvia silti, vaikka ovatkin harvalukuisempia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Joo, vissiin Hondurasissakin on nyt lähdetty kaduille.. Onko tämä Lattari-kevät? ;)
   Nuoret kertoivat kuinka jopa yksityiskouluissa rekrytään tyttöjä välittäjiksi ja kootaan katalogeja nuorista ihmiskauppiaille. Niin hurjaa!

   Poista
 3. Ajatuksia herättävä postaus! Miten eri planeetalla me tosiaan joskus eletäänkin... Kiitti ajatusten jakamisesta! Ja koita nauttia lämmöstä, sillä täällä sitä ei oikein vieläkään ole. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Anu! On tämä taas ollut yksi niin ajatuksia herättävä viikko. Paikallisradion omistaja antaa nuorten puhua mm. seksuaali- ja lisääntymisterveydestä radiossa ja saa sitten aikuisilta haukut! "Kuinka joku kehtaakin puhua kuukautisista tyttäreni kuullen?!"

   Lämmöstä nauttiminen on suhteellista, tähän asti olen lähinnä kärsinyt ja hikoillut kuin pieni possu :D

   Poista
 4. Sun matka kuulostaa hurjan mielenkiintoiselta ja pääset näkemään vähän eri valossa asiat kun perusturisti. :) Uskon, että harmittaa jos ei saa kaikkea haluamaansa kuviksi tallennettua, mutta muistoissa ne on joskus vielä paremmassa tallessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nää kaupungit on niin rumia ettei täällä paljon nähtävää turisteille olisi (nämä missä nyt käyn siis, maassa kyllä on valtavasti nähtävää). Onneksi on muistot ja suht hyvä muisti ;)

   Poista
 5. Tuollaiset ongelmat tuntuu niin oudoilta ja kaukaisilta, kun on tottunut elämään Suomessa. Toivottavasti tuollakin lähtee asiat menemään parempaan suuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on meillä niin erilaiset ongelmat kaikilla..

   Poista
 6. Siis oletko sä oikeasti ollut siellä vasta viikon? Mä olin ihan varma että olit ollut kauemmin vaikka sun paluupäivämäärän tiedänkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, mustakin tuntuu että olisin ollut jo ikuisuuden, mutta aika vaan ei kulu! Joko sulla on lentolippu? ;) ilmota heti kun on!

   Poista
 7. Todella mielenkiintoista lukea tälläistä hyvin erilaista matkablogipostausta. Ihanaa vaihtelua, vaikkakin vakavasta aiheesta. Me todellakin elämme niin eri maailmassa täällä Suomessa kuin mitä suurin osa ihmisistä jossain aivan muualla. Synnyinmaa ratkaisee niin paljon. Harmi, ettet pysty kuvaamaan kaikkea näkemääsi, mutta onneksi osaat kuvailla asioita hyvin. :) Turvallista matkan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina, ihana kuulla! Synnyinmaa ratkaisee hurjan paljon, vaikka harvoin sitä muistaa.

   Poista
 8. Olipas mielenkiintoinen postaus! Tosi kiva lukea tallaista ei-perusturistikamaa, vaikkei se mitenkaan mielta ylentavaa olekaan varsinaisesti. Mahdottomasti kylla reissaat, varmasti mahtava nahda maata monelta eri kantilta! Toivottavasti kaikki menee turvallisesti loppumatkan ajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika. Onneksi kaikki on mennyt tähän asti hyvin. Ylihuomenna jo alkaa pitkä paluumatka :)

   Poista
 9. Hienot kuvat ja postaus.Varmaankin mielenkiintoinen vaikka ei kaikkein helpoin matka. Hieman samanlaisia ajatuksia oli mielessä Venezuelassa asuessa,jossa myös samanlaisia ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael. Onneksi kännykälläkin saa nykyään ihan ok kuvia :) Todella mielenkiintoinen, vaikka vähän haastava ja raskas matka. Olen oppinut paljon uutta! Voin samaistua Venezuelan fiiliksiin, vaikken siellä ole vielä päässytkään käymään.

   Poista
 10. Onpa mielenkiintoista, voin vaan etaisesti kuvitella millaisten ongelmien kanssa paikalliset siella kamppailevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Petra. On nämä näiden ihmisten reaaliteetit niin erilaisia kuin ne, mihin suomalaisena on tottunut. Siellä Turkissa varmasti myös näkee haasteita, joita ei Suomessa osaa kuvitellakaan.

   Poista
 11. Kiitos Guatemala postauksesta. Minulle Väli-Amerikka on kokonaisuudessaan aika vieras, vaikka näistä ongelmista olen useinkin lukenut. Blogissa viesti "personoituu" ja sen sisäistää paremmin kuin dokumentin tai lehtijutun. Suurin osa Eurooppaa on todella lintukoti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Leena, kiitos kommentista. Guatemala-tagin alta löytyy lisää juttuja Guatemalasta, kulttuurista ja eroavaisuuksista, joihin kiinnitin ensimmäisellä reissulla enemmän huomiota :)

   Poista