21. maaliskuuta 2011

erilainen maanantai

Tämä päivä alkoi taas mixed feelingseillä ja päivä onkin ollut aikalaista vuoristorataa, kaikkea kiukun, turhautuneisuuden ja ilon välillä. Varautukaa valitukseen! Lopussa ilouutinen.

Ensinnäkin, aurinko paistoi koko päivän kirkkaalta taivaalta ja asteita oli lähemmäs +15. Auringonpaisteeseen on aina mahtavaa herätä. Lähdin vanhasta tottumuksesta toppatakki päällä kouluun, kipitin myöhässä luennolle kello kymmeneksi. Lopputulos oli hiestä märkä.

Olin luennolla vasta kymmenen jälkeen vain löytääkseni ovea varovasti avatessa luokkakaverini odottavat ilmeet heidän pällistellessään, josko proffa olisi vaivautunut paikalle. Minä se vain olin. Ei kuulunut proffaa. Vähän ajan päästä tajusimme, että luokan ulkopuolella olevassa lapussa luki, että "SP4003 at 12 cancelled today". Meidän espanjan tunti olisi siis peruttu ja sama proffa oli kyseessä, joten mitä tästä päättelimme -ei luentoja. PRKL. Tämän jälkeen menimme toimistolle kyselemään, minkä takia meidän klo 12 tunnin peruutuskyltti oli väärässä rakennuksessa, jossa osalla oli klo 10 luento. Noh, sihteerinaikkoset olivat vahingossa vieneet kyltit vääriin rakennuksiin ja sähköpostia ei ollut lähetetty, koska "kaikki tapahtui niin nopeasti". On siis ilmeisesti paljon nopeampaa tehdä kyltit ja juosta ympäri kampusta viemässä ne vääriin rakennuksiin kun kirjoittaa yksi sähköposti ja lähettää se valmiille sähköpostilistalle. Go figure tätä ah-niin-ihanaa brittilogiikkaa.

Toinen maanantai peräkkäin kun klo 10-13 on luennot peruttu ja jo kolmas maanantai tämän kevään aikana. Meillä ei ole nyt kahteen viikkoon ollut espanjan kielioppitunteja, joita olisi tarkoitus olla 2h viikossa, 1h maanantaisin ja toinen torstaisin. Tämän lisäksi meillä on 1 puhetunti (oral class) viikossa. Laskin, että viime syksyn aikana ainakin 5 espanjan kielioppituntia oli peruttu ja tämän kevään aikana jo 8 (!!!) tuntia on ollut peruttu. Uskomatonta. 

Täällä säästetään nyt niin paljon, että meiltä loppuu proffat ja oppilaita otetaan vaan lisää, jotta saataisiin enemmän rahaa. Ne pari hassua proffaa, jotka täällä vielä sinnittelee, on burnout pisteessä ja hukkuu työmäärän alle. Ollaan siis ihan raivona, että meille sanotaan "tämä on yksi huonoimpitasoisista (en osaa suomea) espanjan kielen nelosvuosikursseista vuosikausiin". Juu, kiitos. Kun ei meillä ole tuntejakaan, niin mitä voitte odottaa. Tunnit on kuulemma tarkoitus "korvata" ja rescheduleta, mutta niitä vaan kasaantuu lisää ja aika loppuu.

Sitten kun tämä tuntien "peruuttelu" tapahtuu aina viime tingassa, joskus aivan ilmoittamatta, niin jokaisella menee hermot saapua kampuksella vain löytääkseen tyhjän luokkahuoneen. Silkkaa ajanhaaskausta, joka johtaa oppilaiden turhautumiseen. Minkä takia enää tehdä töitä ja palauttaa kirjallisia tehtäviä, minkä takia edes yrittää saapua luennoille? Olen niin iloinen, että en maksa yliopistolle omasta pussistani penniäkään, mutta käy sääliksi englantilaisia luokkatovereitani, jotka joutuvat tästä "ilosta" puntia pulittamaan.

Tästä kaikesta kiukkuisena menimme sitten etsimään Hispanic Departmentilta jonkun, joka olisi vaivautunut paikalle. Yksi raukkaparka, tosi mukava proffa oli työhuoneessaan ja me viisi raivostunutta nelosvuosilaista purkauduttiin hänelle. Lähinnä kysyäksemme, mitä voimme asialle tehdä. Laitos ei tietenkään ole tietoinen näistä tuntien peruutuksista ja hän lupasi heti pitää pari kielioppituntia meille ja ottaa yhteyttä Head of Schooliin. Onneksi tehtiin jotain, sillä ensi viikolla alkaa kolmen viikon pääsiäisloma ja sitten onkin enää vain muutama kouluviikko jäljellä ennen kokeita ja valmistumista..

tästä päästäänkin ilouutiseen. Kuten näillä täällä Aberdeenissä on tapana jättää kaikki viime tinkaan, niin ei meille ole kerrottu tarkkoja valmistumispäiviä kun vasta tänään. Nyt kaikki tuntuu niin paljon konkreettisemmalta. Satuin vahingossä näkemään yhden vanhan tutun FB statuksesta, että hän jo tiesi tarkan päivämäärän ja että vaikka graduation verkkosivu on "kaatunut", niin Edward Wrightin tokassa kerroksessa, Business schoolin toimistoa vastapäätä olevalla muistitaululla on lista kaikkien aineiden valmistumisaikojen kera. Pinkasimme heti paikalla sinne ja selvitimme, että 5. heinäkuuta on Hispanic Studies ja International Relations opiskelijoiden valmistujaiset. Ensimmäiset valmistuu klo 11 ja jälkimmäiset klo 18:30. Itse olen kuulemma aamun seremoniassa, mikä on vähän harmi, sillä suurin osa kavereista (on Politics ja IR opiskelijoita) valmistuu illalla. One way or another, valmistumispäivä on nyt vihdoin selvillä ja kotiväen kyselyiltä saa rauhan sillä he voivat rauhassa ruveta varaamaan lentoja ja muita mukavuuksia.


Olen kuullut urbaanilegendaa, jonka mukaan turvallisuussyistä meidän yliopistossa hattujen heittäminen on kielletty. Olen silti päättänyt uhmata sääntöjä ja toteuttaa tämän kliseisen, leffoista tutun ja pitkäaikaisen haaveen ja lennättää tuollaisen mustan lakin taivaisiin heinäkuun viides. 
Can't wait!

2 kommenttia:

 1. Ensin kivat asiat: Voin kuvitella, että tuntuu ihanalta, kun saa tietää valmistujaispäivän!:) Ja todellakin heität hatun, kun sellaiseen on mahdollisuus (toisin kuin Suomessa)!

  Mutta todella inhottavaa tuollainen tuntien peruuttelu. Täälläkin on ihmetellyt tätä peruuttelujen määrää - muttei sentään ole kahdeksaa saman aineen tuntia peruutettu! Useimmiten ollaan saatu sähköpostia asiasta (tosin monesti vain tuntia ennen), mutta syynä ovat mm. olleet "government crisis" ja muut yhtä oudot ei-mitenkään-kouluun liittyvät syyt.

  By the way, "huonotasoisimmista".;)

  VastaaPoista
 2. Uuh, valmistujaispäivä kuulostaa hyvältä. Wish I had one as well. Mut aion kyl jotenki viettää sitä itte :)

  Meilläkin on ollut vähän ongelmia meidän laitoksella noiden opettajien kanssa. Lähinna sen takia, että ne on meistä vähän epäpäteviä. Joistakin on valitettu meidän kopollekin... Teidänkin pitäis valittaa enemmän. Ongelma on vaan, että päteviä opettajia on kuulemma vaikeeta saada (just esim. meidän laitokselle on tosi vaikee saada natiivi ranskalaisia, jotka osaa suomea ja joilla on paljon kokemusta kääntämisestä).. Mutta oppilaat on turhautuneita.

  VastaaPoista