10. maaliskuuta 2011

tieto lisää tuskaa

Aloitin tämän tekstin kirjoittamisen jo viime viikolla, mutta kiireistä johtuen se on jäänyt kesken ja puolet asioista unohtunut.. tässä kuitenkin jotain aiheesta.
Meillä on tällä viikolla ollut oli viime viikolla yliopistolla kansainvälinen kehitysviikko käynnissä ja joka ilta oli jotain häppeninkejä, mielenkiintoisia juttuja, joten paljon lisää on opittu. Yksi parhaimmista asioista yliopistossa on mun mielestä tälläset ylimääräset "luennot" ja talkit, joita järjestetään iltaisin. Niistä saa helposti pintakatsauksen uusiin asioihin ja aihepiireihin, joista ei muuten lähtisi tietoa etsimään.

Viikko alkoi kuitenkin feminicidellä, koska päätin maanantaina pitää aiheesta espanjan suullisen esitelmän. Esimerkkinä kerrottakoon, että Guatemalassa 98% (!!!) murhista, joiden uhrina on nainen, jää rankaisematta. YK:n mukaan maailmassa kuolee joka vuosi 3 miljoonaa naista miesten väkivallasta johtuen ja naisilla on suurempi todennäköisyys tulla silvotuksi tai tapetuksi miesten kädestä kun kuolla malariaan, syöpään, liikenneonnettomuudessa ja sodassa YHTEENSÄ. Valitsin näin iloisen aiheen esitelmää varten, sillä silmäillessäni El Paísin uutisia, siitä oli monta artikkelia kirjoitettu ja aihe sai miettimään.

Perjantaina iltapäivällä oli mielenkiintoiset luennot; ensin tupakan tuotannosta Malawissa ja sitten huumeista. Saksalainen heppu kertoi, miten Malawissa metsät ovat kadonneet ja pian koko maa on aivan metsätön. Tupakanviljely on oikein haitallista maaperälle, sillä se kuluttaa maata paljon enemmän kuin moni muu viljely. Malawilaisista 50 % työskentelee tupakkaviljelmillä ja he kärsivät tietenkin terveysoireista ja mm. viljelmillä työskentelevät lapset altistuvat nikotiinille siinä määrin, että sama vaikutus olisi, jos he polttaisivat 50 (!!!) tupakkaa päivässä. Terveyshaitoista yms. huolimatta paikalliset suosivat tietenkin tupakan viljelyä, koska siitä saa hyvää rahaa ja tupakanlehtiä jalostavat yritykset tuovat heille valmiina kaikki "pelit sun pensselit" ja lannoitteet kotiin.

Paikallinen nainen kertoi tämän jälkeen huumetilanteesta Afganistanista Aberdeeniin. Aberdeenissä on toisiksi eniten "piikittäviä" (injecting drugs?!?) huumeidenkäyttäjiä koko Skotlannissa. Vertailun vuoksi voisi kertoa, että esim. Georgiassa tilanne on huolestuttava, siellä 1,8 % väestöstä käyttää näitä "piikitettäviä huumeita" (=heroniinia) ja Venäjällä melkein saman verran (vähän vähemmän). Aberdeenissä vastaava osuus on 1,56 %. Täällä on siis todella iso huumeongelma. Olin kuullut siitä jo aiemmin, mutta tämä luento avasi silmiä vielä enemmän. Naikkonen oli ollut töissä YK:lla ja mm. WHOlla (World Health Org) ja kiertänyt ympäri maailmaa, lähinnä Afrikkaa ja Itä-Eurooppaa, kehittäen eri maiden terveysjärjestelmiä. Talebanien kaatumisen jälkeen Afganistanissa heroiinin tuotanto on kuulemma kymmenen kertaistunut ja hänen mielestään tämän vaikutus näkyy mm. Aberdeenin katukuvassa.

Parasta viime viikossa oli kuitenkin +12 kelit ja auringonpaiste! Lenkki rannalla loistavan musan ja kaverin kera oli kerrassaan mahtava. Nyt kun flunssa on iskenyt, saa urheilu odottaa. Ei siinä mitään sillä nyt ovat ilmatkin viilenneet.

2 kommenttia:

  1. Eihän tää tylsä ollu, tosi mielenkiintoinen. Mä niin toivon, että meillekin joskus järjestettäisiin mitään luentoja mistä olisin aidonaidosti kiinnostunut. =/

    VastaaPoista
  2. Todella pysäyttävä teksti. Järkyttävää miten maailmalla tapahtuu tuollaista... Ja olen samaa mieltä kuin Anna - voi kun Suomessa luennoilla istuessani olisin noin kiinnostunut opiskeluistani kuin sinä siellä!:)

    VastaaPoista