17. tammikuuta 2012

tarinoita Pariisin metrosta

Innostuin taas viikko sitten hieman liikaa tilailemaan kirjoja amazonin kautta, ja niitä onkin nyt tipahdellut postista harvase päivä, jopa pari kerrallaan. Saa nähdä koska saan kaikki luettua, into ainakin on kova! Tällä hetkellä luen tällaista kokoelmaa Pariisin metroon ja muutenkin Pariisin eri kaupunginosiin (arrondissement) sijoittuvista novelleista.


En ole vielä edes puolessa välissä ja tähän asti lukemani novellit poikkeavat toisistaan aivan hurjasti. Ne ovat kaikki eri ihmisten kirjoittamia ja sijoittuvat jopa eri vuosisadoille, mutta kaikki Pariisiin. Kuka tahansa, joka on lukenut "50 things about me and travelling" tietää, että Pariisin metro on mielestäni erityisen viehättävä. Se selittää miksi tilasin tämän kirjan heti kun olin sattunut lukemaan siitä jossain lehdessä. Olen jo aiemmin maininnut blogissa Pariisin metron jännittävän erikoisen tuoksun (tai hajun!) ja se mainitaan heti kirjan alussa:

 "Coming up from underground, you leave behind its [metro's] peculiar smell, which was once described as 'something between burnt air and rotten bananas'. Attemps were made to sanitize it for the centenary of the metro at the turn of this century, but it still retains its characteristic and nostalgic odour."

Nimenomaan! Söpöä tässä kirjassa on mm. se, että kirjan lopussa on esitelty kaikki metropysäkit, joihin jokainen novelli liittyy, sieltä löytyy metrokartta ja selitykset miten edellisen tarinan pysäkiltä pääsee seuraavan novellin pysäkille. Parasta olisikin lukea kirja Pariisissa ja metrossa.

jostain ihmeen syystä löysin laatikosta lukuisia vanhoja metrolippuja!
Vaikka Pariisissa on ihana kävellä katuja ja ihailla maanpäällistä elämää, on metro ehdottomasti koettava ja todella kätevä tapa päästä paikasta A paikkaan B. Pariisin metrokarttakin on paljon helpommin ymmärrettävissä kun esimerkiksi Lontoon vastaava! Lukuisien Pariisin visiittien ansiosta metrotarinoita löytyisi kyllä ihan omasta takaa. 

Useaan kertaan olen kironnut joidenkin metroasemien olemattomia hissejä ja liukuportaita 30kg matkalaukkua raahatessa kesähelteellä. Yhtenä elokuun iltana kärsimme kavereiden kanssa itsensäpaljastajasta metro-ohjaamossa, siitä opimme ettei ikinä pidä mennä viimeiseen vaunuun! Yhtenä tammikuun iltana pelkäsimme mahdollista itsemurhapommittajaa, kun samassa vaunussa istui epämääräinen henkilö (jolla oli miehen kädet, pitkä hame ja kasvot lähes peitossa), joka selvästi luki yksin koraania ääneen täydessä metrossa. Tell me about stereotypes and prejudices!

Nyt tulikin ikävä Pariisiin.

13 kommenttia:

 1. Haha, ja ma kiroilin Alanille kesalla et reilireissulla etta Pariisin metro-kartta on NIIIIN vaikealukuinen ja kuinka Lontoon metroa on NIIIN paljon helpompi ymmartaa :D

  VastaaPoista
 2. Voi vitsi, loistavan kuuloinen kirjavinkki taas! Ja pääsisipä sinne Pariisiin kokemaan metron ja muutakin :)

  VastaaPoista
 3. Ääää tämän haluan lukea! :) Mulle tuli ikävä Pariisiin. Vitsi jos sinne vielä jossain vaiheessa pääsisi asumaan. Ja toi Pariisin metron haju on NIIIN totta. Ja hei, no molemmat kerrat mä oon kait ollu mukana? Mutta koska me ollaan oltu tammikuussa Pariisissa yhdessä? :D

  VastaaPoista
 4. Laura; mä arvasin, että sanot noin! Mutta Pariisi on niin easybeasy :P

  Ioanna; pakko sinne on päästä! :) Onneksi lennot ei ole liian kalliita ja Pariisi on ihana mihin aikaan vuodesta tahansa.

  aNNa: Kyllä me joskus vielä asutaan siellä.. ainakin jonkun aikaa ;) Toi oli mun mielestä niin osuva metron hajun kuvaus, että. Me oltiin Pariisissa tammikuussa 2008, kun yövyttiin Annella ja Audreyn kämpässä ilman Audreya ja Anabela Argentiinasta oli messissä! Molemmilla kerroilla olet kyllä ollut mukana.. ja unohdin tosta listasta mm. mun ja Nooran Gare du Nord sekoilun kun matkalaukut jäi säilöön ja paikka meni kiinni vaikka piti lähteä lentokentälle :) Koska mennään taas Pariisiin? ens syksynä?

  VastaaPoista
 5. Joo, mennään vaan. Ens syksynä kuulostaa hyvältä!!

  VastaaPoista
 6. Pitääkin tarkistaa toi kirja - musta tuntuu, että mun Pariisi-yliannostus rupeaa pikkuhiljaa hiipumaan, joten ehkä taas pian...
  Metrokartasta en muista tarpeeksi jotta voisin verrata, mutta ainakin Lontoon metroa on helpompi käyttää, kun ei tartte muistella oman pysäkin ja linjan lisäksi vielä päätepysäkkien nimiäkin :)

  VastaaPoista
 7. Oi, oi, menee ehdottomasti hankittavien kirjojen listalle! Kiitti vinkistä. :)

  VastaaPoista
 8. Jenni; ei Pariisista voi saada yli-innostusta! :)

  Miss J; de rien!

  VastaaPoista
 9. * tarkoitin siis yliannostusta! ;)

  VastaaPoista
 10. Freudilainen lipsahdusko? ;)
  Ja kyllä minä sain kun olin käynyt siellä 8 kertaa kahdessa vuodessa (joista yksi oli 2kk), mutta se oli varmasti vain tilapäinen mielenhäiriö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah..voi olla! ;) Eiköhän se mielenhäiriö mene pian ohi, ellei niin ole jo käynyt!

   Poista
 11. Oi, ihana kirjalöyty! *klikkailee amazonin sivustolle*

  VastaaPoista