27. tammikuuta 2012

arkea Afganistanissa

Minun on pakko jakaa teille tämä uusi lukukokemus, mutta ei huolta, blogi ei tästä huolimatta ole muuttumassa pelkäksi kirjablogiksi. Nyt vaan sattuu olemaan niin, että työn lisäksi elämässäni ei tällä hetkellä tapahdu mitään muuta erikoista. Lasken päiviä helmikuun kahteenkymmenenteennyhdeksään ja hetkeen, jolloin BA vie minut Bairesiin. Kävipäs niin, että eilen torstaina sattui niinkin historiallinen hetki, että minä ensimmäistä kertaa otin töistä saikkua. Tänäänkin olen lepäillyt kotona. Vuodesta 2004 lähtien on tullut töitä tehtyä, välillä enemmän ja joskus vähemmän, mutta ikinä aiemmin en ole ollut töistä pois sairauden takia.   Tällä kertaa päätin jäädä jo ihan flunssan alkuvaiheessa kotiin, koska ensi viikolla on enemmän työkiireitä ja sillon on parempi olla kunnossa. Tästä päästäänkin siihen, että olen ehtinyt lukemaan lisää kirjoja..

Afganistan on viime vuosien aikana ollut erittäin paljon esillä, varsinkin maailmanpolitiikassa. Siitä huolimatta minun täytyy tunnustaa, että tunnen maan asioita hirveän huonosti. Meidän Lähi-idän politiikan kurssilla yliopistossa Afganistan ohitettiin oikeastaan kokonaan. 

Luettuani juuri norjalaisen toimittajan, Åsne Seierstadin, kirjoittaman Kabulin kirjakauppias -kirjan olenkin nyt sitten entistä tietoisempi maan historiasta ja ihmisten arjesta. Vuoden 2002 keväällä Åsne vietti neljä kuukautta Kabulissa, osana paikallisen kirjakauppiaan perhettä. Perheen jäsenten kertomuksista ja sattumista syntyi tämä kirja, joka kertoo afganistanilaisesta arjesta paikallisten ihmisten silmin. 

Sultan Khanin intohimoja ovat jo pienestä pitäen olleet kirjat ja sananvapaus, ja siitä hän on monta kertaa elämässään joutunut kärsimään. Ensin kommunistihallinto suhtautui kriittisesti erilaista maailmankuvaa esitteleviin kirjoihin, sen jälkeen mujahedien hallinto hävitti kirjat ja lopulta vielä talibani -hallinnon aikana kaikki kirjat joutuivat palamaan roviolla. Tämä kirja keskittyy kertomaan yhden Kabulissa asuvan kirjakauppiaan ja hänen perheensä elämästä. Samalla se kertoo maan kirjakulttuurista, yrittämisestä ja elämästä Afganistanissa sotien aikana. Rivien välistä oppii myös maan historiasta ja siitä, kuinka eri sodat ja talibanien hallinto on vaikuttanut ihmisten arkeen. Kirjassa käsitellään paljon naisten (huonoa!) asemaa, pukeutumista ja perheen tyttöjen naittamista, häitä sekä sitä, kuinka isä on perheen pää, jolla on aina viimeinen sana, kävi miten kävi. 

Kirja oli ihan älyttömän mielenkiintoinen ja tykkäsin hirmusesti siitä, ettei se ole kirjoitettu mitenkään toimittajan päiväkirja -muotoon. Lukiessa unohtuu, että kertojana tavallaan on norjalainen toimittaja. Naistoimittaja on onnistunut jututtumaan myös afganistanilaisperheen naisia ja siitä johtuen monta asiaa kuvataan heidän näkökulmastaan. Luin kirjan alle viikossa, mikä on minulle ihan hirmuisen nopeasti. Ennen kirjan lukemista mielenkiintoni herätti myös se tieto, että päähenkilö, perheen pää -tämä Kabulin kirjakauppias- haastoi norjalaisen kirjailijan oikeuteen kirjan ilmestyttyä. Sultan Khan vaatii korvauksia, koska hän pitää kirjaa loukkauksena itseään, perhettään ja koko Afganistania kohtaan. 

Olettaisin, että kaikki kirjan tarinat ovat tosia. Jotkut asiat tuntuvat kuitenkin todella uskomattomilta. Esimerkiksi se, että talibanien hallinnon aikana ensimmäisellä luokalla olevat lapset opettelivat koulussa aakkosia näin: 'J is for jih*d, our aim in life, I is for Isra*l, our en*my, K is for Kal*shn*kov, we will overcome, M is for M*jahed*en, our heroes, T is for Tal*ban..' ja samalla tyylillä jatkettiin matematiikan tunneilla; "Pikku Omarilla on ase ja kolme lipasta. Jokaisessa lippaassa on 20 ammusta. Hän käyttää kaksi kolmasosaa ammuksista ja tappaa 60 uskotonta (infidel). Kuinka monta uskotonta hän tappaa yhdellä ammuksella?". Apua!

Suosittelen ehdottomasti tätä kirjaa kaikille. Se käsittelee arvoja, kunnioitusta ja rakkautta meille länsimaalaisille (ainakin minulle) vieraalla tavalla. Onko kukaan muu lukenut Kabulin kirjaukauppiasta?

P.S. Päiviä lähtöön on muuten jäljellä enää 33!

8 kommenttia:

 1. ei kai afganistan kuulukaan lähi-itään, joten ei lähi-idän politiikan kurssilla sitä varsinaisesti tulekaan käsitellä?

  en ole lukenut kirjaa, mutta muistelen että silloin kun se ilmestyi, sitä kritisoitiin melko paljon myös muiden kun sultan khanin toimesta, mm että tarinat on liioteltuja ja antavat väärän kuvan todellisuudesta. en kyllä yhtään muista että kuka ja missä, mutta google varmaan löytää. muutenkaan en usko että kaunokirjalliset teokset ovat se oikea lähde antamaan todellisen kuvan maan historiasta tai asioiden tolasta.

  taitaa muuten olla mun eka kommentti sun blogiin, että terve vaan! :)
  laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve vaan Laura! :) Afganistan ei periaatteessa kuulu Lähi-itään, mutta Lähi-idästäkin määritelmiä on monia ja Afganistan kuuluu ns. Suur-Lähi-itään, johon lasketaan myös Pohjois-Afrikan maat.

   Kaunokirjallisia teoksia ei tietenkään voi pitää historian kirjoina, mutta mielestäni niiden kautta on paljon mukavempi oppia maan historian pääpiirteistä kuin vaikka oikeaa historian kirjaa lukemalla. Tämä kyseessä oleva kirja ei kuitenkaan ole mikään perus fiktiivinen kirja, vaan perustuu nimenomaan tositapahtumiin.
   Liioteltuja tarinoita tai ei, suosittelen kirjan lukemista silti! :)

   Poista
 2. Oo olen joskus aloittanut kyseisen kirjan ja jossain vaiheessa hukkasin sen, joten jai kesken. Taytyy kai hakea kirjastosta lainaan.

  Meidankaan Lahi-idan kurssilla ei kasitelty Afganistania. Ja tohon ylempaan kommenttiin: Afganistan ei kuulu maantieteellisesti siihen "ydin lahi-itaan", mutta lasketaan kylla yleensa kuuluvaksi kylla MENA maihin:) esimerkiki omalla lahi-idan kurssilla kasiteltiin kylla pohjois-afrikka, mutta ei Afganistania, mika omasta mielestani on kylla hassua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja kun vielä miettii miten tärkeässä roolissa Afganistan on maailmanpolitiikassa ollut, niin on aika erikoista, että se sivuutetaan kokonaan. Meidän yliopistossa tuo Lähi-idän politiikan kurssi olisi ollut ainoa mahdollinen kurssi Afganistanin käsittelyyn. Toisaalta, sillä kurssilla käsiteltiin niin paljon asioita ja eri MENA maiden historiaa, että ehkä Afganistan olisi vaan ollut liikaa! :)

   Poista
 3. :D Olinkin just meinaamassa mainita että se että Afghanistania ei käsitellä Lähi-idän kursseilla johtuu varmaan siitä että se on Etelä-Aasiassa :) No mut kuitenkin, kirja kuulostaa mielenkiintoiselta. The Kite Runner on toinen Afghanistaniin sijoittuva fiktionaalinen kirja jota voisin suositella.

  VastaaPoista
 4. Hehe, sattuipa niin, että juuri eilen ostin Kite Runnerin! :) Se lähti mukaan suomalaisen kirjakaupan kolme pokkaria kympillä hyllystä. Ja tämä bookseller of Kabul nimenomaan ei ole fiktionaalinen, luen mieluummin non-fictionia. Kiitos kuitenkin vinkistä! :)

  VastaaPoista
 5. Sulla on aina niin hyviä kirjavinkkejä! En varmaan ikinä ehdi kaikkia niitä lukea. :D Tämäkin kuulostaa ihan älyttömän mielenkiintoiselta.

  Khaled Hosseinin Kite Runner ja A Thousand Splendid Suns on muuten yksiä parhaimpia ja vaikuttavimpia kirjoja, mitä olen lukenut. Suosittelen!

  Ai niin, ja blogissani on sulle pieni haaste. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ei mitään stressiä! Ainakin tiedät mistä on kyse, jos joskus kyseiset kirjat sattuvat tulemaan vastaan. :)

   Olen joskus aloittanut lukemaan A Thousand splendid suns ruotsiksi (!), mutta se jäi kesken, osaksi ihan ajan puutteen vuoksi (hektiset ensimmäiset vaihtariviikot Kanadassa). En siis halua myöntää, että sillä oli mitään tekemistä ruotsin kielen kanssa! ;)

   Kiitos, täytynee tarttua haasteeseen.

   Poista