21. toukokuuta 2012

olympialaispolitiikkaa

Täällä aiheutti aikamoista polemiikkia toissa viikolla mielenkiintoinen mainosvideo. Kuten kaikki ovat varmaan jo tylsistymiseen asti (tai sitten ei) kuulleet ja lukeneet, vaatii Argentiinaa Iso-Britannialta takaisin Malvinas/Falkland -saaria, jotka se 30 vuotta sitten "menetti" hävityn sodan lopputuloksena. Oikeastaan se oli menettänyt saaret jo vuosikymmeniä aiemmin. Saarten omistuksesta voi olla montaa mieltä, mutta ei Argentiinassa. Jopa maan perustuslaissa viitataan saarten argentiinalaisuuteen ja niiden takaisinottamiseen. Yksikään paikallinen presidentti tai poliitikko ei siis voi kyseenalaistaa Argentiinan oikeutta saarten hallinnointiin, jos hän haluaa pysyä vallassa tai turvata selustansa. Se siitä. Tätä "konfliktia" monimutkaistaa tietenkin se, että saarten aluevesillä on tehty muutamia öljylöytöjä viime vuosien aikana. It's all about oil..

Kuva

Tässä maassa on käynnissä hurja propaganda -kampanja valtion tai lähinnä hallituksen puolesta ympäri vuoden (aika osuvasti täällä puhutaan usein mistä tahansa mainoksesta sanalla "propaganda" hihi). Siis vaikka vaaleja ei olisi lähimaillakaan. Kuten aiemmin täällä mainitsin, ei presidentti jätä kertomatta mitä kaikkea hän on kansalaistensa hyväksi tehnyt. Vaikka se olisi maantien korjaamisprojekti -mikä on mun mielestä ihan selvä kansalaisten perusoikeus. Siis että maantiellä voi ajaa. Niin myös valtion tv-kanavilla fudismatsia katsottaessa näkyy vähän väliä "presidencia de la nación" -teksti, koska presidentti Cristinan kampanja fútbol para todos (jalkapalloa kaikille) toi KAIKKI fudismatsit jokaisen argentiinalaisen kotiin valtion kanavien kautta. Täällä ei siis tarvitse maksaa kaapelia, katsoakseen urheilua 24/7. 

TP Sauli Niinistö voisi ehdottomasti tässä asiassa ottaa mallia argentiinalaisesta kollegastaan ja implementoida Suomessa projektin "jääkiekkoa kaikille", jotta esimerkiksi lätkän MM-kisat näkyisivat valtion kanavalla, eikös vain? :)

Nyt takaisin viime viikon härdelliin. Hallitus tuotti propagandamaisen mainosvideon, joka kuvattiin salaa Malvinas -saarilla. Videolla esiintyy paikallisen "lätkä" (ei jäällä) -joukkueen kapteeni, joka harjoittelee mukamas Lontoon olympialaisiin ja treenaa esimerkiksi Brittien sotamuistomerkin päällä. Argentiinan hallinnon mukaan video on "kunnianosoitus sodassa kaatuneille ja sodan veteraaneille". Video rupesi pyörimään kansallisella tv-kanavalla ja urheilija väitti olleensa täysin tietämätön kenelle mainosvideota tehtiin. Hänelle ei kuulemma ollu kerrottu kyseessä olleen hallinnon toimeksianto. Provokoiva osa tuota videota on ihan viimeiset sekunnit, jossa todetaan "para compatir en el suelo inglés, practicamos en el suelo argentino" = kilpaillaksemme englantilaisella maaperällä (olympialaiset!), harjoittelemme argentiinalaisella maaperällä (siis Malvinas/Falkland -saarilla).


Video ei tietenkään hirveästi miellyttänyt brittejä ja täälläkin siitä oltiin montaa mieltä. Britanniassa vaadittiin, että videon pyörittäminen kansallisilla tv-kanavilla Argentiinassa lopetetaan. Britannian puolustusministeriön edustaja vaati, että Argentiina lähettää virallisen anteeksipyynnön, koska video on "huonolla maulla tehty, provokatiivinen ja loukkaava". Ilmeisesti myös kansainvälinen olympiakomitea oli sitä mieltä, että olympialaisia ja politiikkaa ei pitäisi sotkea keskenään. 

Mun mielestä on lähinnä huvittavaa, että hallitus järkkää salaisen kuvausmatkan saarille tekemään propaganda-videota ja sen jälkeen selittää, että tällä ei kyllä ole tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä. Video tehtiin vain argentiinalaisille, kunnianosoituksena. Hahaha. Brittilehti, the Sun, otsikoi aiheesta "Argies dance on our gravestässä artikkelissaan. Aika nopeasti briteillä oli oma versionsa kyseisestä videosta valmiina. Sen näkee tästä. Tässä maassa ei kyllä tule tylsää.. haha.

4 kommenttia:

 1. Huhhuh :) aika moista provokaatiota toi video ja kyllä uskomaton toi malvinas-juttu, niin pieni saari mutta niin suuri poliittinenase, ihan ku sen omistaja sais samalla jotkut taikavoimat tai ainakin ikuisen poliittisen kannatuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin on! :) Vähintäänkin taikavoimat. Mä veikkaan, että tällä tavalla pressa Cristina povaa itselleen kovaa kannatusta ja siten perustuslain muutosta ja jatkokausia vuosien ajan! :P

   Poista
 2. Oho, en ole tuollaista videota nähnytkään. Olen aika järkyttynyt siitä, miten huonosti täällä kaikki asiat ovat ja pressalla riittäisi kyllä muutakin tehtävää. No, kaipa jalkapallon näkyminen kaikille ja yksi pieni saari ovat kuitenkin tärkeimpiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! En ole nyt vähään aikaan nähnyt tota mainosta telkkarissa, mutta enpäs ole telkkariakaan katsellut. Oletan kyllä, että se jäi pyörimään, vaikka britit sen poistoa pyysivätkin! :)

   Poista