23. toukokuuta 2012

setelien metsästystä ja piristystä harmauteen

Täällä on ollut, lievästi ilmaistuna, pikkasen harmaata muutamana viime päivänä. 

näkymä olohuoneesta

näkymä keittiöstä
Sateesta ja harmaudesta huolimatta, olen kuitenkin viimeiseen asti vastustanut sateenvarjon hankkimista. Erehdyin yksi päivä kotimatkalla kipaisemaan yhteen laukku- ja accessorize-kauppaan vain katsomaan, paljonko sadesuojasta joutuisi pulittamaan. 100 pesoa (lähes 20 euroa)! Siis eihän Suomessakaan maksa sateenvarjot kahtakymppiä! Vai maksaako? Skotlannissa Primarkin sateenvarjon sai kolmella punnalla ja se oli superkestävä. En siis ollut yhtään tyytyväinen tähän sadan peson hintaan ja päätin toistaiseksi olla ostamatta sateenvarjoa. Enhän mä sellaista tarvitse. Jos sataa, otan metron -ajattelin. Maanantaina kun harmaus ja tihkusade kuitenkin jatkui ja uutisissa uhkailtiin tiistaista torstaihin kestävällä 72 tunnin metrolakolla, oli pakko tehdä jotain ja harkita sontsan ostoa uudelleen. 

Tässä on ollut myös sellainen jännityslisäke, että mun visa electron on sanonut itsensä irti. Senkin takia olen piheillyt. Käteinen kun on huvennut taskun pohjalta. Kävin viime viikolla yhteensä ainakin viiden pankin Otto-automaatilla ja kaikkien vastaus oli "you have exceeded your daily limit" (joissain pankeissa luki "dialy limit" hihi). Daily limit my ass! Tuli vähän avuton olo. Varsinkin kun luottokortilla nostaminen on niin kallista. Tätä ennen mulla ei ikinä ole ollut ongelmia korttien kanssa tässä maassa, joskin harvemmin käytän electronia maksuvälineenä, sitä kun en viitsi kantaa päivittäin mukana. Ehdinpäs jopa soittaa Suomeen Nordealle ja kysellä näistä korttiongelmista. Eivät he osanneet sanoa mitään. Yllätys, yllätys. Ajattelin, että kyseessä on varmaan joku Argentiinan hallinnon uusi keksintö vaikeuttaa kansalaisten (tai tässä tapauksessa ulkomaalaisten) elämää. Niistä kun ei ikinä tiedä. 

Olisin halunnut mennä paikallisen pankkikonttorin virkailijoilta kyselemään, josko he osaisivat auttaa tai tietäisivät jostain uusista määräyksistä. Nico ei kuitenkaan pitänyt tätä hyvänä ideana. Ulkomaalaisen, eurotilin omistajan ei kannata luottaa paikallisiin pankkivirkailijoihin, koska ei paikallisetkaan luota. Täällä on oikein tyypillistä, että menet pankkiin tiskille nostamaan tililtäsi käteistä muutaman tonnin ja sitten pankin ulkopuolella odottaa pankkivirkailijan kaveri (jolle on just soitettu asiakkaan ulkonäkö ja nostama rahasumma) ja ryöstää sut kotimatkalla. Ja tämä on kaikkien tiedossa! 

Yritin kuitenkin viikonloppuna vielä nostaa oikein eurooppalaisista pankeista (HSBC, Santander etc.) ja vältellä paikallisia, jospa se auttaisi. Mutta ei. Sitten jostain salapoliisiaivolohkoni syövereistä keksin, että kun osassa pankeista lukee "Banelco" ja toisissa "Link", niin ehkä niissä on joku ero. Ennen noilla ei ole ollut mitään väliä. Eilen menin varta vasten siihen pankkiin, jonka nimeä en edes muistanut, josta olin saanut nostettua rahaa kuun alussa. Sen kyljessä luki "Link" ja tajusin, että ulkomaalaisissa pankeissa taitaa kaikissa lukea "Banelco". Jee, vihdoin sain nostettua käteistä! Ja kyseessä oli oikein paikallinen, buenosairesilainen, Banco de la ciudad. Enpäs olisi uskonut, että siellä onnistuisi.

Rahat housun taskussa ja osa levitettynä eri puolella laukkua, ei ainakaan lompakossa, ja electroni laukun sisällä sivutaskussa lähdin sitten ulos pankista oikein vainoharhaisena, ajatellen, että joku kohta ryöstää mut. Varsinkin kun olin oikein turistihelvettikadulla, la Floridalla. Mutta onneni kukkuroilla (setelit viimein taskussa) vesisateessa kävellessä päätin sitten vihdoin ostaa sen sateenvarjon. Samalla hain vähän piristettä syksyyn Falabellasta, paikallisesta Sokoksesta. Toinen tuoksuu meloni-kurkulle ja toinen kreippi-melonille. Aivan älyttömän hyvälle!


P.S. Kotiin päästyäni uutisissa kerrottiin, että sopuun on päästy ja metrolakko peruuntuu. Ilman sateenvarjoa olisi sittenkin vielä pärjätty! ;)

6 kommenttia:

 1. Mullakin on 3 punnan Primark-sateenvarjo! Ja 5 euron H&M-sadetakki. Onpas siellä kallista.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä ei kyllä riitä enää rahat mihinkään! :) Taas oli äsken ruokakaupan lasku 400 pesoa, vaikkei mitään ostettu.. :S

   Poista
 2. Hui, kuulostaa kyllä vähän pelottavalta toi pankkitouhu!:O Tuli muuten mieleen, että katsoin espanjantehtävää varten sellaista korruptiolistaa, jonne oli merkattu 160 valtiota. Suomi oli aika kärjessä (vähiten korruptiota), Uruguaykin sijalla 24, Brasilia muistaakseni n. 80. ja Argentiina satasen huonommalla puolella!:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinpä. Täällä on taas muutamat korruptioskandaalikuviot herralla, joka on VARAPRESIDENTTI! :D

   Poista
 3. Meilläkin on ollut ongelmia nostaa rahaa electronin kanssa juuri tuon "päivittäisen nostorajan" takia, vaikka oikeasti kyllä pitäisi pystyä nostamaan enemmän kuin pari sataa pesoa. Onneksi Banco de la ciudadin automaateista ollaan saatu nostettua! Mä en ole koskaan sen tarkemmin ajatellut mitä eroa on noilla Link ja Banelco automaateilla. Heh, meilläkään ei ole sateenvarjoa mutta onneksi tänään onkin aurinkoisempaa :D

  VastaaPoista